Slovenija

Dodatek pod vprašajem

Ljubljana, 07. 07. 2006 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Delodajalci menijo, da je dodatek na delovno dobo socialistični ostanek, sindikati njegovi odpravi nasprotujejo.

Na nasprotnih bregovih so sindikati in delodajalci tokrat znašli pri vprašanju izplačila dodatka na delovno dobo
Na nasprotnih bregovih so sindikati in delodajalci tokrat znašli pri vprašanju izplačila dodatka na delovno dobo FOTO: POP TV

Socialni partnerji so z obravnavo določb o plačilu za delo nadaljevali pogajanja o spremembah zakona o delovnih razmerjih. Na nasprotnih bregovih so se znašli pri izplačilu dodatka na delovno dobo, ki ga želijo delodajalci odpraviti, medtem ko sindikati njegovi ukinitvi odločno nasprotujejo.

V Združenju delodajalcev Slovenije ocenjujejo, da je sedanji dodatek za skupno minulo delo ostanek socialističnega obdobja, ko se je združevalo dela in sredstva, je v izjavi za javnost po pogajanjih dejal generalni sekretar združenja Samo Hribar Milič.

Mi vztrajamo pri tem, da se ta dodatek odpravi in se nadomesti z dodatkom pri zadnjem delodajalcu. Samo Hribar Milič, predstavnik delodajalcev

Po besedah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semoliča pa je odprava dodatka krivična, zlasti do srednje in starejše generacije.  Po njegovem prepričanju je treba delavce in delavke, ki imajo več delovne dobe in s tem več delovnih izkušenj, nagraditi.

Sindikati ukinitvi dodatka odločno nasprotujemo, to je krivično, nehumano in ne zdrži resne presoje. Dušan Semolič, sindikati

Medtem ko delodajalci menijo, da je zaradi dodatka na delovno dobo manjši interes za zaposlovanje starejših delavcev, pa so sindikati prepričani, da bi njegova odprava vodila v rigidnost. Z odpravo dodatka bi se, tako Semolič, vsi starejši ljudje oklepali enega delodajalca in ne bi menjevali delovnih mest, saj bi povsod začenjali znova, torej brez dodatka na delovno dobo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.