Slovenija

Dobrajčeva na čelu komisije?

Ljubljana, 16. 12. 2005 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Polonca Dobrajc, poslanka SDS, bo najverjetneje vodila tako imenovano komisijo Mercator.

Parlamentarna mandatno-volilna komisija bi morala sicer danes potrditi sestavo komisije, a so predstavniki strank porabili preveč časa za prepiranje zato se bodo morali še enkrat sestati v ponedeljek.

Nova predsednica Mercatorjeve komisije?
Nova predsednica Mercatorjeve komisije? FOTO: POP TV

Koalicijska SDS je za predsednico komisije predlagala Polonco Dobrajc, za namestnika pa Zvonka Černača. Poslanska skupina NSi je za podpredsednika predlagala Cirila Testena, za namestnika pa Draga Korena. SLS je predlagala Kristjana Janca, za namestnika pa Josipa Bajca.

Tokrat je člana predlagala tudi koalicijska DeSUS, ki se je sprva svojemu članu v preiskovalni komisiji odrekla. Kot so v DeSUS pojasnili, so se za predlog svojega člana odločili na podlagi koalicijskega dogovora. Predlagali so Ivana Jelena, za njegovega namestnika pa Franca Žnidaršiča. Svojega člana je predlagala tudi opozicijska poslanska skupina SNS, in sicer Srečka Prijatelja, njegov namestnik pa bo Boštjan Zagorac.


LDS in SD nista predlagali članov

Slovenska odškodninska družba (SOD) je v četrtek v celoti, s pripadajočimi obrestmi, plačala kupnino za 106.950 delnic Mercatorja v skupni vrednosti dobre štiri milijarde. SOD je tako drugi od štirih povabljenih k dokapitalizaciji Mercatorja, ki je doslej v celoti plačal kupnino; konec oktobra je za enak paket delnic dobre štiri milijarde tolarjev odštela Kapitalska družba (KAD).

Svojih članov pa tudi tokrat nista predlagali opozicijski SD in LDS, ki v komisiji ne želita sodelovati, dokler ne bo dosežen dogovor. SD in LDS zahtevata, da komisija najprej obravnava primer Mercator in da ta del preiskave vodi poslanec iz vrst LDS ali SD.

Miran Potrč SD je opozoril, da je opozicija dala vrsto pobud, kako zagotoviti enakopravni položaj poslanskih skupin v komisiji. Ocenil je, da komisija ne bo legitimna, lahko bo navidezno uspešna in lahko bo pripravila tudi poročilo.

Rudolf Moge LDS je v razpravi poudaril, da se četrtkova parlamentarna farsa danes nadaljuje. Stranki DeSUS pa je očital, da je upognila hrbtenico, saj so si premislili in vendarle predlagali člana in namestnika v komisiji. Podobnih očitkov je bila deležna tudi SNS. Sašo Peče (SNS) je očitke zavrnil in pojasnil, da se njihova stranka ni podpisala pod nobenega od predlogov.

Jerovšek je prepričan, da delo komisije ni v interesu SD in
Jerovšek je prepričan, da delo komisije ni v interesu SD in FOTO: POP TV

SD in LDS napadata komisijo?

Jožef Jerovšek (SDS) je prepričan, da sta dve stranki že vnaprej pripravili načrt, da bosta napadali delo in sestavo komisije. V vsem skupaj vidi "paralelo". Po njegovih besedah je LDS nasprotovala preiskovalni komisiji "o poskusu uboja Mira Petka". "Na delu je bila slaba vest. Strah vas je, kaj bo komisija odkrila," je prepričan Jerovšek. Na to se je odzval Moge in koaliciji očital oholo obnašanje. Predlagali smo dve komisiji, je ponovil Moge. Obenem je dodal: "Mi bi preiskovali vašo vlado. Vi bi preiskovali našo vlado." 

Jožef Školč (LDS) bo nasprotoval tako sestavljeni komisiji. "Ven vzemite Mercator, kajti pri obravnavi tega primera se boste znašli v neugodni situaciji, da boste preiskovali Vizjaka, Kosmovo in Janšo," je koalicijo znova pozval Školč.