Slovenija

Državi morata odgovoriti Rehnu

Ljubljana/Zagreb, 24. 04. 2009 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vodja delegacije Evropske komisije Degert meni, da morata Slovenija in Hrvaška odgovoriti na predlog komisarja Rehna in ga tudi ratificirati v obeh parlamentih.

Ljubljana in Zagreb morata najprej odgovoriti na predlog evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna za reševanje spora o meji, potem pa ga ratificirati v parlamentih, ker bo šlo za mednarodno prevzeto obveznost, je danes v Zagrebu izjavil vodja delegacije Evropske komisije Vincent Degert. Na novinarsko vprašanje, kdaj pričakuje novo pogajalsko konferenco Hrvaške z EU, je izrazil upanje, da bo to čimprej, saj je deblokada hrvaških pogajanj strateški interes Hrvaške in EU.

Slovenska in hrvaška zastava
Slovenska in hrvaška zastava FOTO: 24ur.com

Degert je zanikal, da je v pogovoru za bruseljski spletni bilten EUobserver dejal, da ima Hrvaška večje težave s vstopom v EU zaradi izvajanja reform kot zaradi slovenske blokade. "Nikoli nisem dejal, da bodo strukturalne reforme ustavile Hrvaško. Hotel sem spomniti, da nas politična blokada ne sme demotivirati za nadaljevanje skupnega dela na reformah v cilju izpolnjevanja začrtane nalog za sklenitev pogajanj," .

Sicer pa je Degert, ki je sodeloval na novinarski konferenci, na kateri sta s državnim sekretarjem na hrvaškem zunanjem ministrstvu Davorjem Božinovićem predstavila program Evropskega tedna na Hrvaškem, danes dejal, da Hrvaška potrebuje boljše izvajanje sprejetih reform, posebej v pravosodju, kljub velikem napredku v reformi pravosodnega sistema.

Predsednik vlade Borut Pahor je za torek sklical sestanek predsednikov parlamentarnih strank in poslancev narodnih skupnosti. Kot so danes sporočili iz kabineta premiera, bodo na srečanju govorili o dopolnjenem osnutku sporazuma o reševanju spora med Slovenijo in Hrvaško, ki ga predlaga evropski komisar za širitev Olli Rehn.

Božinović pa je na novinarski konferenci izrazil upanje, da bo čim prej prišlo do deblokade pogajanj in ponovil stališče hrvaške vlade, da je Rehnov predlog korak v pravo smer. Po njegovih besedah bo Hrvaška pripravljena izpolniti vse kriterije za odpiranje preostalih poglavij in zapiranje vseh poglavij, takoj ko bo blokada umaknjena. Spomnil je, da je blokiranih 12 poglavij, devet za odpiranje in tri za zapiranje.

Dobra osnova za dogovor

Zadnji predlog evropskega komisarja Ollija Rehna za rešitev vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško predstavlja brez dvoma napredek in je dobra osnova za dogovarjanje, je po današnji zaprti skupni seji odbora DZ za zadeve Evropske unije (OEU) in odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) ocenil predsednik OZP Ivo Vajgl.

Na seji je zadnji Rehnov predlog odboroma predstavil zunanji minister Samuel Žbogar. Kot je dejal Vajgl, jim je minister podal izčrpno informacijo. "Predlog je tak, da lahko rečemo, da pomeni v odnosu na dosedanje predloge in akcije za reševanje odrtega mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško brez dvoma napredek. Je dobra osnova za nadaljnje dogovarjanje, najprej v okviru Slovenije," je povedal predsednik OZP.

Ivo Vajgl
Ivo Vajgl FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik vlade Borut Pahor bo skupaj z zunanjim ministrom v naslednjih dneh opravil konzultacije z vodji vseh parlamentarnih strank. Pred končnim oblikovanjem stališča in odgovora Slovenije komisarju Rehnu pa se bo po besedah Vajgla OZP verjetno na izredni seji znova sestal, opravil razpravo in nato odobril izhodišča in odgovor Slovenije. Po oceni Vajgla se bo to zgodilo nekje v prvi tretjini maja.

Žbogar je že v četrtek po seji vlade dejal, da dopolnjeni Rehnov predlog vključuje številne predloge slovenske strani. Tudi Žbogar je poudaril, da je predlog dobra osnova, pred končno različico pa je potreben še razmislek in širok konsenz. V pogovoru za nacionalno televizijo pa je dejal, da predlog povezuje reševanje vprašanja meje in sprostitev hrvaških pogajanj z EU. Do sprostitve teh pogajanj bo prišlo, "ko bo sporazum dogovorjen in usklajen ter nato potrjen v obeh parlamentih", je pojasnil minister.

Rehn je zadnji kompromisni predlog Žbogarju in hrvaškemu zunanjemu ministru predstavil na nizu srečanj, ki so v sredo potekala v Bruslju. Na srečanjih je sodeloval tudi predsedujoči trio EU v sestavi Francije, Češke in Švedske. Češko predsedstvo EU je po srečanjih sporočilo, da je dogovor, ki bo omogočil nadaljevanje pogajanj Hrvaške z EU blizu.

Hrvaški tisk: Hrvaška bo dobila, Slovenija pa ne bo zgubila

Jutarnji list ocenjuje, da je novi Rehnov predlog dobra priložnost tudi za Slovenijo ne glede na vidno zadržanost Ljubljane. Kot opozarja, ni treba pozabiti, da ne bo možno prejudicirati končne rešitve, ki jo bo podala arbitraža, zato pa ni poražencev in zmagovalcev.

Hrvaška ima razloge za zadovoljstvo in za sprejetje najnovejšega predloga evropskega komisarja Rehna, a niti Slovenija nima razloga, da bi ga zavrnila, in ni ji treba biti nezadovoljna, ker so sprejete tudi njene pripombe, piše današnji Jutarnji list. "Kompromis je sprejemljiv za Hrvaško zaradi tega, ker bodo po omenjenem predlogu pravni strokovnjaki (arbitri ali sodniki) urejali vprašanje obmejne črte po načelih mednarodnega prava. Pri tem ni vztrajala le Hrvaška temveč tudi mnoge članice EU, ki si ne želijo izjem pri takšnih vprašanjih. Da je potrebno iskati rešitev čim bolj s pravno in ne s politično pomočjo, je predvsem zahtevala Francija," piše dopisnik Jutarnjega lista iz Bruslja.

Olli Rehn
Olli Rehn FOTO: Reuters

Dodaja, da lahko Hrvaška zadnji Rehnov predlog razglasi za nekakšno diplomatsko zmago, sicer pa ne bo poražencev in ne bi smelo biti nobenega zmagoslavja. "Hrvaška je izgubila že pet mesecev v pogajalskem procesu. Kaj pa lahko pomeni nekaj mesecev v omenjenem procesu najbolj kaže tisto, da bi Hrvaška lahko že letos postala polnopravna članica, če bi pogajanja namesto oktobra odprla marca 2005," dodaja zagrebški časnik.

Novi list pa opozarja, da se je treba umakniti evforiji, ker hrvaška vlada vidi določeno past v formulaciji, ki govori o uporabi morja in stika Slovenije z odprtim morjem. Če to pomeni teritorialni stik, so v vladi prepričani, da gre za vrnitev na sporazum Račan-Drnovšek, česar Hrvaška nikoli ne bo sprejela. Politični boj ni še končan, poudarja Novi list v ločenem komentarju. Pojasnjuje, da je "treba Rehna in trio Francija-Češka-Švedska nenehno vleči za rokav kot nogometnega sodnika in opozarjati na vsak poskus tekmeca, da s sprenevedanjem nepovratno porabi čas naše EU tekme".

Reški časnik ocenjuje, da slovenski premier Pahor nima veliko manevrskega prostora, ne da bi tvegal premierski stolček, ter bo "zagotovo zaigral na karto zavlačevanja in oviranja Rehnovega načrta, da bi preprečil resnično hrvaško zmago, ki se bo zgodila z deblokado naših pogajanj". Dodaja, da je treba biti posebej previden, ker gre za ranjenega leva.

Hrvaška je, kot pravijo vladni viri, prepričana v deblokado pogajanj do začetka junija, izpostavlja Večernji list. Dodaja, da predstavlja del Rehnovega predloga, ki govori o "stiku Slovenije z odprtim morjem", verjetno častno odstopnico za Slovenijo, če ne bo nepredvidenih političnih oviranj, vpletenih v t.i. načelo pravičnosti.

Rehnov predlog je ponujen po sistemu vzemi ali pusti in če ga Slovenija ne bo sprejela, bo označena kot odgovorna za blokado širitve EU in kršitve evropskih načel, ocenjuje Večerni list. Napoveduje, da bodo imeli zunanji ministri EU v ponedeljek na dnevnem redu slovensko blokado pogajanj, kar "se ocenjuje kot dodatni pritisk na Ljubljano".

"Glede na to, da je Rehnov predlog pripravljen po načelu vzemi ali pusti, je žogica na Pahorjevem dvorišču," pa poudarja Vjesnikov komentator, ki se pohvalno izraža o hrvaški diplomaciji. Dodaja, da je Hrvaška pravilno ocenila, da je treba vztrajno nadaljevati s pogajanji in se držati temeljnih načel ter da ni bilo nobene notranje evropske zarote.
 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ne.me.jezkat
24. 04. 2009 20.59
admin: Joseff.G je hrvat, kar vprašaj ga. in sLOVEnska suverenost ni njegova suverenost, ampak naša. zdaj pa, če si totalni kr*ten vseh kretenov, pa izbriši tole, vse hrvaške žalitve in laži tu gor pa puščaj še naprej... ja?
Jože Pernek
24. 04. 2009 17.33
pa je šla naša suverenost PA PA
rahlo_nepristranski
24. 04. 2009 17.29
Pahor in Žbogar, kaj dlajo Hrvati na našem ozemnlju danes zopet pri Jorasu in delajo sranje, kje je naša policija, zakaj hrvate ne začnete aretirati in jih zapirati.
ne.me.jezkat
24. 04. 2009 16.40
ISTRA JE sLOVEnska! evo vam osnove za dogovarjanje, pa se zadavite z njo, reve strahopetne! al pa tole na levi: Piranski zaliv na moj način... :))
samo56789
24. 04. 2009 16.26
Zastrašujeoče inzaskrbljajoče je dejstvo, da je Slovenija sprejela med svoje zaveznike državo, ki nesporno okupira Slovensko ozemlje. S tem smo samo pokazali, kako smo majhni, hlapčevski, preplašeni, nesamostojni in se bojimo, kaj bodo drugi, večji rekli o nas. In ta naša samopodoba o majhnosti in nepomemebnosti nas samih se bo tudi realizirala.
poetess
24. 04. 2009 15.19
...edinemu ministru, ki verjamem vanj, je g.Žbogar
poetess
24. 04. 2009 15.11
...na spletni strani zurnala24 piše drugače...
zogby
24. 04. 2009 15.07
No če je "dobro" je očitno "dobro",na koncu bo pa za vse "dobro" zdaj si pa razlagite... : )
Tonček Balonček
24. 04. 2009 14.33
Važno je, da bosta tako sloevnska kot hrvaška diplomacija domačo svceno prepričali, da sta zmagovalki, vse ostalo pa je drugotnega pomena!
Inspire
24. 04. 2009 14.16
Zdaj pa res več ne vem komu je še kaj verjeti ,ker vsak tolmači po svoje !
maneno48
24. 04. 2009 13.35
Je pa res ena zvesta čistačica tu na forumih !
Uroš Palhartinger
24. 04. 2009 12.56
Dokončna rešitev mejnega vprašanja sprejemljiv za vlade obeh strani - Celotno slovensko morje dobi Hrvaška, Sloveniji pa pripade Kumrovec... Tako bo Tito dokončno postal Slovenec... :P
maneno48
24. 04. 2009 12.04
Hrvatje, dol iz Slovenske zemlje, prej ne greste v EU, ker tu ima besedo še Slovensko ljudstvo, če bo vlada popuščala je R E F E R E N D U M ! Slovenska vlada naj se pa ukvarja z gospodarskimi problemi, jih imamo dovolj, NE PA S PROBLEMI, KI JIH PRODUCIRATA SANADER IN MESIĆ.
bučar
24. 04. 2009 11.53
na kateri strani je sploh vajgl?
KomentarDOO
24. 04. 2009 11.44
Naj v EUju uvedejo pravilo, da arbiter ne sme imeti počitniške hišice na Hrvaškem! Me zanima koliko ljudi bo izpadlo, ki bi jih Hrvaška predlagala. V EUju gre zgolj za izkoriščanje Hrvaške zaradi njenih naravnih biserov. Hrvati pa bodo tudi kmalu spoznali, da jih je EU okoli prinesel in da gleda zgolj na njihove interese. Enako se je zgodilo Sloveniji. Hrvatom bi predlagal naj nebodo tako zaletavi in naj dobro premisljijo v kaj rinejo, ker bo treba kakorkoli te usluge EUju vrniti, kot pa vemo je Hrvaška globoko v rdečih številkah...
lijepanasa
24. 04. 2009 11.43
bnam 2707 bla bla bla
bnam 2707
24. 04. 2009 11.15
Slovenci ne bomo dovolili kupčkanja pod mizo! Nekatere izjave slovenskih politikov ne držijo,saj so pol resnice. Slovenija naj se neha ukvarjati z hrvaško.Naj se raje ukvarja z pomenbnejšimi stvarmi in z čimprejšnjo vključitev ostalih balkanskih držav v EU.Hrvaška naj se sama odblokira in ,ko bo zrela ne bo nobenih ovir za vstopanje v EU integracije. Vse kaže,da ima EU dvojna merila.Eni se nagibajo k vstopu hrvaške z gledanjem čez prste,drugi pa želijo,da so vse stvari urejene,kot je veljalo za zadnjo širitev. Jaz sem bolj pristaš tega,da se balkanske države sprejme v paketu,ko bodo razčistile medsebojna odprta vprašanja.V nasprotnem,bo imela EU veliko dela in problemov z balkanskimi zdrahami. Če trezno gledamo0 na vso stvar je sprejem balkanskih držav v EU v paketu najboljša rešitev in garant stabilnosti v bodoči razširjeni evropski integraciji.