Slovenija

'Dobil podporo, da je usmeritev prava'

Ljubljana, 23. 07. 2010 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministri so po Marušičevih besedah podprli usmeritev zdravstvene reforme. Prve analize reforme prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja so opravljene, je še dodal Marušič.

Dorijan Marušič
Dorijan Marušič FOTO: Blaž Garbajs

Minister za zdravje Dorjan Marušič je na delovnem posvetu vlade o pripravi predlogov proračunov za leti 2011 in 2012 dobil podporo pri pripravi zdravstvene reforme, je novinarjem povedal po posvetu. Kot je dejal, je "ponovno dobil podporo, da je usmeritev prava".

V povezavi s predlogom zakona o zdravstveni dejavnosti je izpostavil, da gre za povečano avtonomnost izvajalcev, kar "bo omogočilo dobro in močno upravo z vso odgovornostjo tako do kadra kot do razvoja in investicij". "Vendar pa lastništvo ostane v pristojnosti države," je dejal.

V povezavi s predlogom zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju pa je omenil, da so prve analize reforme prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja opravljene, "treba pa jih je umestiti v reformo pokojninskega dela in reformo plač ter stremeti k javnofinančni vzdržnosti".

Po njegovih predvidevanjih bi rešitve obeh zakonskih besedil lahko predstavili konec avgusta.

V odgovoru na novinarsko vprašanje glede zdravniških dežurstev od jeseni dalje je omenil četrtkov sestanek s predstavniki uprav bolnišnic in zdravstvenih domov. V skladu z dogovorom bodo po tem, ko bodo zdravniki posredovali na uprave umike soglasij, pripravili načrt dela v septembru in pozneje. "Nekje v drugi polovici avgusta se bomo ponovno sestali," je povedal.

Obiskal bo kritične regije

Naslednji teden bo obiskal nekatere "kritične" regije, kot se je izrazil. "Z neposrednim stikom z upravo in zdravniki bom skušal pojasniti, kakšen je moj pogled na problem v dinamiki zadnjega leta," je napovedal. "Morda jih bom uspel prepričati, da je v teh časih treba poskrbeti tudi za vzdržnost zdravstvenega sistema, ne le za manjše lokalne interese," je dejal.

Strokovnjaki, poslovni in strokovni direktorji so naklonjeni temu, da bi v Sloveniji postavili mrežo dežurnih mest in da bi ta standardizirali, da bi torej pristopili k plačevanju po dežurnih mestih in ne po dežurajočem zdravniku ali medicinski sestri," je pojasnil.
 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bdso1
27. 07. 2010 08.56
Tudi vsi dosedanji ministri,ki so odstopli so dobili široko podporo TE VLADE !!! Pa tudi z veliko podporo TE VLADE je bila usmeritev taprava , in ta taprava smer je bila v ODSTOP!!! Imam občutek ,da je kar celotna vlada na tej tapravi poti z podporo večine Slovenskega naroda!!! Kar se vidi pri nekaterih ministrih ,da so že preveč zreli za ministrovanje,saj preveč smrdijo po prezrelosti!!!Kot so Gregorič, Kresal,Lukšič, Svetlik...pa tudi Pahora že najeda ta prezrelost.Hodi okrog zdravnikov,da bi ga rešili te nadloge,zato pa ima 3000€ NA MESEC PREMALO!!! lp
breyakuzla
24. 07. 2010 11.35
jao,jao, jao nam! ko bomo morali iti k zdravniku!
Buena Vita
24. 07. 2010 08.00
to pa je prevarantski trojček planiral ,,koliko že,,, 65 LET,JJJAAAAAAAAAAAAAA
Buena Vita
24. 07. 2010 07.59
HE,HE,HE,HE,HE ČUDNO MAR NE= le kako bi ne bila podpora uspešna,,saj gre za prostovoljne prispevke....s katerih bodo potem polnili lopovščinske in lopovske lonce_--pacijeentom pa rastejo nosovi,kmalu bomo imeli daljše kot ata-turek
prehlad
23. 07. 2010 23.04
vsak dobi podporo potem pa vse vzame hudič.
prehlad
23. 07. 2010 23.04
vsak dobi podporo potem pa vse vzame hudič.
Javoje
23. 07. 2010 21.00
Čas je, da z reformo vsak zavarovanec z obvezno zdravstveno zavarovalnico sklene individualno zavarovalno pogodbo. Kot vsaka pogodba bi ta morala določati, v najkasneje kakšnem roku (npr. 6 mesecev) bo zavarovalnica zavarovancu plačala in zagotovila potrebno zdravstveno storitev. Z reformo je treba narediti konec sistemu, da je stvar posameznika - zavarovanca, kje so čakalne vrste, kako dolge so in zakaj niso krajše. V normalnem sistemu je to stvar zavarovalnice. Ta mora poiskati zdravstveno institucijo, ki zdravstveno storitev lahko opravi v pogodbeno določenem roku.