Slovenija

Do zaposlitve tudi preko razpisa za pomoč na domu

Ljubljana, 27. 04. 2009 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da bi spodbudili zaposlovanje težje zaposljivih, je Zavod za zaposlovanje objavil razpis za subvencioniranje zaposlitev pri izvajanju pomoči na domu in osebne asistence.

Z razpisom, objavljenim v uradnem listu, bi izboljšali pogoje za vstop na trg dela, povečali odliv brezposelnih v zaposlitev in omogočili nadaljevanje zaposlitve osebam, ki so že vključene v program Subvencioniranje zaposlitev pri izvajanju pomoči na domu ter osebne asistence in oskrbovanja invalidnih oseb – program Invalidi invalidom.

Z namenom, da bi spodbudili zaposlovanje težje zaposljivih oseb pri izvajanju pomoči na domu v okviru mreže javne službe ter pri izvajanju osebne asistence, je Zavod RS za zaposlovanje objavil razpis za subvencioniranje zaposlitev pri izvajanju pomoči na domu ter osebne asistence za leto 2009.
Z namenom, da bi spodbudili zaposlovanje težje zaposljivih oseb pri izvajanju pomoči na domu v okviru mreže javne službe ter pri izvajanju osebne asistence, je Zavod RS za zaposlovanje objavil razpis za subvencioniranje zaposlitev pri izvajanju pomoči na domu ter osebne asistence za leto 2009. FOTO: Kanal A

Subvencionirali bodo zaposlitev težje zaposljivih oseb za obdobje največ dveh let. Lahko se vključijo osebe, ki so že vključene ali so bile vključene v program Subvencioniranje zaposlitev pri izvajanju pomoči na domu ter osebne asistence in oskrbovanja invalidnih oseb – programa Invalidi invalidom, od izteka njihove pogodbe o zaposlitvi za določen čas pa še ni minilo več kot šest mesecev.

Prijavijo se lahko tudi prijavljeni v evidenci brezposelnih oseb pri Zavodu RS za zaposlovanje in tisti, ki jim je potekla pogodba o vključitvi v program javnih del s socialno-varstvenega področja.

Kot pravočasne se bodo upoštevale vloge, ki bodo prispele v vložišče centralne službe zavoda do 18. maja letos do 12. ure oziroma do 21. septembra letos do 12. ure. Posamezni rok je odvisen od tega, za kaj natančno bodo prijavitelji namenili sredstva.

Na javni razpis se lahko prijavijo netržni delodajalci in tržni delodajalci, ki niso v postopku pridobivanja državnih pomoči za reševanje in prestrukturiranje podjetij v težavah in ki v zadnjih treh proračunskih letih niso oziroma ne bodo prejeli skupaj več kot 200.000 evrov pomoči po pravilu "de minimis".
Dodeljena sredstva za subvencioniranje zaposlitve za tržne delodajalce predstavljajo pomoč po pravilu "de minimis", kar pomeni, da skupni znesek pomoči, dodeljene istemu prejemniku, na podlagi tega pravila ne sme preseči 200.000 evrov v zadnjih treh proračunskih letih, ne glede na obliko ali namen pomoči.

Okvirna višina sredstev za subvencioniranje zaposlitev znaša skupaj 8,4 milijona evrov, od tega za prvi prijavni rok nekaj več kot 7,25 milijona evrov, za drugi prijavni rok pa nekaj več kot 1,14 milijona evrov.

Upravičen strošek je subvencija za zaposlitev, ki lahko znaša v mesečnem znesku največ 700 evrov za zaposlitev posamezne osebe s 40-urnim delovnim časom tedensko.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
28. 04. 2009 19.51
jeh,počasnost ubija
Buena Vita
28. 04. 2009 14.32
le katere besede so neprimerne
Buena Vita
28. 04. 2009 14.31
hoilla,nefretete izkušnje pač,povedo več kot vsi referati sveta posluš,pošlji mi mail,ker mi je vnučka vse zbrisala,no preljubi sinček ji je dirigiral,,me imajo pač na deski za zaje,,,,,,,ker sem ta najmlajša če pa pogledamo dejstvom v oči,pa ,buh pomagi,res mečejo neumnosti ven, kako bodo nekoga po pedesetem letu pripravili pomagat invalidom in še huje,nepokretnim,kolegica ima bolano mamo,in je v bolnišnici zaposlena,tako ima dovolj podlage,in je reva da še meni solze stopijo v oči ko gledam kako se matra z njo, jeh,in ta starejši sine je dve leti pomagal noni,k sreči je sedaj v domu,to so zadeve ki uničijo družino in človeka,preprosto o tem ne moreš ne sodit ne govorit če ne probaš, ja,in samo svetniki lahko to delajo iz dneva v dan,zase vem ,da nebi zmogla skrbet za nikogar,razen za moje otroke to pa je tudi vzrok,ko vedno kričim da država naj pomaga nesposobnim ,nepokretnim in ta hudo bolanim ne pa lenuharjem,za kruh se da zaslužit povsod,če te držijo noge in roke,in imaš bister um,aleluja
nefretete
27. 04. 2009 22.35
živijo pajtla, bog ne daj ključa jest, če delaš take dobre njoke. Po odzivu na članek vidim, da le malo ljudi zanima nega na domu. Poleg tega, da delo ni namenjeno nestrokovnemu kadru menim, da se marsikdo tudi usposabljanja ne bi lotil. Sama vidim, ker obiskujem bližnje sorodnike po bolnicah, kako to zgleda. Prav imaš, tako delo opravljajo samo svetniki.
Buena Vita
27. 04. 2009 22.16
pipic če nisi bolan,nakladaš in tukaj ima tonček zelo zelo prav,sama vem da raje požrem ključ ,kot spustim kakega šalabajzerja v hišo, TOBOŽE,MI BO POMAGAL
Buena Vita
27. 04. 2009 22.13
TO JE NAJVEČJA NEUMNOST KAR JE NAPISANO.MIŠLJENO,,,, LE KAKO NAJ INVALID POMAGA INVALIDU,SEM SAMA PRECEJ BOLANA,IN NEKDO NEUK MI ZLAHKA ZLOMI NOGO ,PA NEBO NIČ PRETIRAVAL, PAČ IMAM MOČNO OSTEOPOROZO,IN KOST POČI,TRASK,IN KAJ SEDAJ,BO TALE POMOČNIK KRIV,MOJA KOST NEBO VEČ CELA,NIKOLI.HEJ JEJ HEJ,,SEVEDA OSTANEM NEPOKRETNA,KER BODO OSTALE KOSTI OBREMENJENE,BOM ŠE VEČ NESPOSOBNA,ŠE VEČ POMOČI POTREBNA SICER PA,;;KREBSOVA JE POVEDALA;;;SAMO HITIMO,IN SLABE PROGRAME SKRBUCAMO,NI ZA ZAMERIT Z ONEMOGLIMI DELAJO PO MOJI PRESOJI SAMO SVETNIKI,VSAJ JAST JIH TAKO CENIM,KER ZA TO DELO PA RES MORAŠ BITI ČLOVEK POSEBNE SORTE,,,,UPS,sama še ne potrebujem pomoči,hvala bogu,nevem do kdaj,in bog pomagaj če bodo šalabajzerji pomagali invalidom in težkim bolnikom
Tonček Balonček
27. 04. 2009 19.21
Točno tako nefrete, sam sem nekoč tudi moral podpisati etični kodeks, pa priložiti potrdilo o nekaznovanju, pa še to je vse skupaj brez zveze, če nisi pravi človek. Sam sicer ne delam s temi onemoglimi, ampak z "drugačnimi"!
nefretete
27. 04. 2009 18.51
Tonček Balonček 27.04.2009, 18:23 Popolnoma se strinjam z napisanim, saj še za domače bolnike, ki prebolevajo "običajne" bolezni, včasih ne znamo pravilno poskrbeti. Pa če izločimo neke hude diagnoze, je že nega starostnika sama po sebi težka, še posebej če je nepokreten ali kako drugače gibalno oviran. Tudi ko gre za sorodnika (starši, zakonec, otroci) ni vedno enostavno, kje pa je še tisto, kar navajaš - vzpostaviti poseben intimen in zaupanja vreden stik in ohraniti spoštovanje do človeka, ter dostojanstvo, ki si ga zasluži. Ni vse tako zelo preprosto.
Tonček Balonček
27. 04. 2009 18.23
pipic, nič ne zavajam, osebni negovalec ali asistent pač ne more biti kdorsibodi. Očitno nisi še nikoli imel opraviti z distrofiki, obolelimi za sklerozo multipleks ali drugimi ljudmi, ki potrebujejo osebnega negovalca, nekateri po 24 ur dnevno. Tega pač ne zna ali pa nima osebnih kvalitet vsakdo, ki je pač slučajno brez službe!!! Mene na tem področju pač ne moreš podučevati, vsakdo pač ni sposeben menjati tamponov, vložkov, uporabljati aspirator, klistir in še kaj.... Gre za vzpostavitev intimnega odnosa in ne za neko idejo birokratov na raznih socialnih službah ali zavodu za zaposlovanje.
pipic
27. 04. 2009 17.50
Tonček Balonček Oprosti ti niaš pojma samo nekaj nakladaš. Bolje da si vzameš čas in se prej vsaj informiaj kod pa da zavajaš tebi podobne nevedne nakladače ki si ne znajo na internetu nič prebrat.
Tonček Balonček
27. 04. 2009 12.44
Za takšno delo moraš biti človek na emstu, takšnih je malo, vse ostalo je popolnoma brez pomena!!!
Tonček Balonček
27. 04. 2009 12.20
To jso vse stare zgodbe, razen eč zdaj ni več invalidov ter onemoglih? V čem je fora, vsi takšni programi že zdavnaj tečejo!