Slovenija

Moški bodo delali do 65. leta, ženske dve leti manj

Ljubljana, 24. 03. 2010 11.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Moški se bodo po novem predlogu pokojninskih sprememb lahko upokojili pri 65., ženske pa pri 63. letu starosti. Vendar pa bo druga faza predvidela izenačenje za oba spola, je povedal Svetlik.

starejši par
starejši par FOTO: Reuters
Vse spremembe bodo uvedene postopoma od 1. januarja 2011 dalje, pri čemer bodo prehodna obdobja dovolj dolga, da bo breme modernizacije pokojninskega sistema čim bolj enakomerno porazdeljeno med vse generacije, je dejal minister.

Po danes predstavljenem predlogu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki zajema prvo fazo sprememb in naj bi v veljavo stopil z letom 2011, moški dobi pravico do starostne pokojnine pri 65. letu starosti, ženska pa pri 63. letu, če dopolni najmanj 15 let zavarovalne dobe. Vendar pa bo druga faza sprememb predvidela izenačenje za oba spola, je napovedal minister Ivan Svetlik.

Za zavarovanca, ki je dopolnil najmanj 40 let pokojninske dobe, in za zavarovanko, ki je dopolnila najmanj 38 let pokojninske dobe, se zahtevana starost za pridobitev pravice do starostne pokojnine postopno zvišuje na starost 65 oz. 63 let v obdobju od leta 2011 do 2016. Pravico do predčasne pokojnine pa pridobi zavarovanec pri starosti 60 let, če je dopolnil najmanj 40 let pokojninske dobe, zavarovanka pa, če je dopolnila najmanj 38 let pokojninske dobe.

Za izračun pokojninske osnove bodo namesto sedanjih 18 let upoštevali katerih koli zaporednih 34 let zavarovanja. Z namenom, da se višina pokojnin zaradi tega ne bi zniževala, pa uvajajo višji odmerni odstotek, je povedal direktor direktorata za delo in pravice iz dela na ministrstvu Peter Pogačar.

Pokojnine naj bi se po predlogu usklajevale tako, da bi v 50 odstotkih upoštevali rast plač in v 50 odstotkih rast cen življenjskih potrebščin. Uskladitev pokojnin se izvede enkrat letno in ne more biti nižja od ugotovljene rasti cen življenjskih potrebščin.

Predčasno črpanje pokojnine

Posebno pozornost po ministrovih besedah namenjajo tistim, ki so z delom začeli pred dopolnjenim 20 letom, in tistim, ki delajo na zdravju škodljivih delovnih mestih. Ti se bodo lahko upokojevali pod blažjimi pogoji.

Da bi zaposlene čim dlje obdržali na delovnih mestih, so našli novo rešitev – predčasno črpanje pokojnine.  V primeru, da ima oseba izpolnjene pogoje za predčasno upokojitev, a ostane delovno aktivna, se lahko moškemu do 65. leta oziroma ženski do 63. leta dodatno mesečno izplačuje še 20 odstotkov predčasne pokojnine ali pa se predčasna pokojnina trajno poveča za 0,3 odstotka za vsak mesec delovne aktivnosti. Osebi, ki uveljavi predčasno pokojnino, pa se odmerjena pokojnina zmanjša za 0,3 odstotka za vsak mesec do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino.

Vlada odločena, sindikati nezadovoljni

Usklajevanja med socialnimi partnerji še niso končana in bodo tekla vzporedno z javno razpravo o predlogu, je že pred tem povedal Pogačar. Kot je dejal, vladna stran ne pričakuje soglasja o celotnem besedilu, želi pa ga doseči v ključnih točkah.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZZZS) se s tem, da je predlog predstavljen pred doseženim soglasjem, niso strinjali strinjajo. "To je nekorektno do delovne skupine, saj je bil njen namen prav poiskati skupne rešitve," je dejal predsednik sindikata Dušan Semolič. Po njegovem opozorilu je to kompleksen zakon, ki ga ne bi smeli sprejemati "rokohitrsko". Nad odločitvijo, da ga bodo javnosti predstavili tako hitro, so sindikati presenečeni, je dejal.

Za vzdržnost pokojninske blagajne bi morali politiki po mnenju Semoliča narediti več za odpravljanje brezposelnosti, plačevanje prispevkov, za zagotovitev kakovostnih delovnih mest z višjimi plačami, ki prinašajo višje prispevke, ter za zmanjšanje stresa in mobinga na delovnem mestu.

V ZSSS sicer vztrajajo pri mnenju, da je starost 65 let kot starostna meja za polno upokojitev nesprejemljiva. Po njihovem mnenju bi morala biti merilo delovna doba in ne starost posameznika. Kot je dejal Semolič, je tak predlog krivičen do delavcev s polno delovno dobo, pa tudi do žensk. Istočasno je po njegovem krivično, da se upošteva povprečje 34 let za izračun pokojnine, kar "dokazljivo prizadene večino slovenskega delavstva". Poleg tega skupina delavstva, ki bi najbolj čutila posledice takšne reforme, že sedaj nosi "levji delež" sedanjega stanja povečane brezposelnosti in težke zaposljivosti, dodaja.

Izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko je pri predlogih ministrstva za delo kot pozitivne označil vgrajene bonuse. Pri tem pa njihov pomen izničijo drugi pogoji, ki so predvideni za njihovo uveljavitev. Pogoje, ki so za sindikat dovolj za polno pokojnino, vlada namreč predlaga kot pogoje za predčasno starostno upokojitev, hkrati pa bi delavec v tem primeru bil deležen malusov, opozarja.

Skeptični tudi delodajalci

Predlog ne vključuje spodbud delodajalcem, da bi zaposlovali oziroma ohranjali v zaposlitvi starejše, je v prvem odzivu dejal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. Uresničilo se ni niti njihovo pričakovanje, da bodo prispevki za socialno varnost za starejše delavce nižji, ker "ne bodo bremenili pokojninske blagajne", pravi. Poleg tega po njegovih besedah pogrešajo spodbude za dodatno pokojninsko zavarovanje.

Zaskrbljeni tudi dijaki in študenti

Raven socialnega dialoga po besedah izvršne sekretarke ZSSS Lučke Böhm ni bila tako nizka vse od osamosvojitve.

Z novimi predlogi se že pred predstavitvijo nista strinjala niti Dijaška organizacija Slovenje in Študentska organizacija Slovenije, ki sta se sindikatom novembra lani pridružili v stavkovnih zahtevah za umik nekaterih delov predlaganih pokojninskih sprememb. Študenti ob tem opozarjajo, da se odpira "veliko vprašanj glede strukture stebrov, obveznosti vplačevanj in dolgoročne stabilnosti stebrov, ki temeljijo na različnih skladih", kot so zapisali v Študentski organizaciji Slovenije.

Predsednik dijaške organizacije Aleksandar Spremo je medtem dejal, da se vprašanja pokojnin današnjih mladih navsezadnje dotika tudi predlog zakona o malem delu, saj bi se glede na ta predlog dijakovo in študentovo delo štelo v njuno delovno dobo. Predlog sicer zavračajo, omenjeno rešitev, ki jo pozdravljalo, pa bi lahko vključili v obstoječo ureditev, je ocenil.

Osebno pa si ob pripravljanju pokojninske reforme želi, da bo "z upoštevanjem socialnih partnerjev dosežena takšna rešitev, da bom tudi jaz lahko imel dostojno pokojnino".

KOMENTARJI (225)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totnhem
10. 05. 2010 18.14
Mladi le norca se delajte,Pahor za vas nima nič,niti dela kaj šele penzija ,volite ga še enkrat pa boste delali do75let verjemite mi.
guna
26. 03. 2010 09.36
tiranija je to nič drugega, povrhu pa še kazen za vse, ki delajo že od svoje polnoletnosti,......... za delavce v gostinstvu,trgovini,bolnicah,v proizvodnji,lesarji,zidarji itd. delati na nogah,fizično težko delo,trizmensko,sobote,nedelje praznike taki delavci so že pri 50 letih zgarani,utrujeni nimajo časa,volje,denarja ne moči za kakšno športno aktivnost ali fitnes. To je škodljivo za zdravje pa pravijo tisti,ki jim je takozelo mar za naše zdravje!!! Futrajo nas s protikadilskim zakonom,pa s cepljenjem,pa še pa še..................Kaj nas v resnici ubija,kaj bolj škodi zdravju,kaj vpliva na psihične težave??? Tega nočejo vedet,videt. Njih to ne dotakne,ne prizadene. Že zdaj imamo populacijo samih upokojencev in starih delavcev, s tem bodo pa to še povečali,mladi zaradi tega ne bodo hoteli delat do 30 leta starosti,potem pa je 35 let dela za državo tudi že preveč. Ne razmišljajo na dogi rok,kaj ustvarjajo. Tisti,ki so šli v pokoj pred 10 ali 15 leti so delali do 30 let,največ 35 let. Imajo kar dobro pokojnino glede na sedanje aktivne delavce.Ostali bomo delali dalj časa in dalj ko bomo delali manjša bo naša pokojnina,saj pokojnin ne bodo višali. Pa sami presodite kje smo že zdaj,v prihodnosti pa,....
saintjozef
25. 03. 2010 23.36
HE, He, kar naj si mislijo !! Bom prej crknu pika
mac4_m
25. 03. 2010 23.26
R57 25.03.2010, 11:51 5 Namesto, da bi se minister zabaval s tem, kako bo aktivirial priskrbel delo 100.000 brezposelnim naklada o dvigu starostne meje za upokojitev. To je čisti nateg. Kdo pa bo pa jih zaposloval. Danes po 45 letu ne dobiš več službe, razen, če se odločiš za samozaposlitev in životariš ob z plačevanjem minimalnih prispevkov. Kdor bo izgubil službo, jo do 65 leta ne bo več imel. Kako naj potem dela. R57 - To je očitno tudi njihov cilj. Vsak izmed slovencev bo nekaj let brez dela, kar pomeni, da nikomur ne bo potrebno plačevati polnih penzionov. In spet bojo pokradli folku še un drobiž, ki ga dobi...
Froc
25. 03. 2010 19.57
Se vidi, kdo sestavlja zakone. Favlirani študenti, ki so študirali do 30-ega leta, nato pa so se zaposlili v državni upravi. Zato pa bi šli radi s 65 letom v pokoj. Kdor pa dela od 18. ali celo od 16. leta pa naj podpira njihovo lenobo. Koliko časa še???
larifari1
25. 03. 2010 16.06
VSE SO POKRADLI IN ŠE KRADEJO, BREME PA BO NOSIL UBOGI ZGARAN DELAVEC. NE BO SE VAM IZŠLO!
bognarodomovina
25. 03. 2010 14.20
MISLIM, DA JE ČAS DA VSTANEMO.50 LET DELATI, PA ŠE PREVERJAM NAJ ALI MI FIRMA SPLOH PLAČUJE V POKOJNINSKO .SVETLIK JE IZJAVIL, DA NE MOREJO ZAKONA KROJITI PO MANJŠINI, KOT , DA NAS JE TAKO MALO, KI SMO SE ZAPOSLILI Z 15-18 LETI.ZAKON O ISTOSPOLNIH PA LAHKO KROJIJO NA MANJŠINI.VZADNIČ BI SE MORALI PRIDRUŽITI TISTIM TUJIM DELAVCEM, KI SO HOTELI VDRETI V MINISTRSTVO.
brice
25. 03. 2010 13.50
MI VSI STARI - KRIČIMO !!!! NA POMOČ !!! TUDI ZA VAS MLADI, SAJ VAŠ ČAKA GROZNA PRIHODNOST, ČE SE NE BOSTE ZDAJ ZAMIGALI. GLEDATE ZADNJI VLAK V RIT. UJEMITE GA !!!!
siula
25. 03. 2010 13.36
TAKO JE DAJMO SE ORGANIZIRAT ,ZBERIMO SE IN JIM POVEJMO SVOJE MNENJE ALI PA VSAJ ZBERIMO PODPISE PROTI VSEM TEM NEUMNOSTIM KAR JIH DELAJO SEDAJ. ONI NA NAŠ RAČUN KLATIJO NEUMNOSTI ,SE BLATIJO IN OBMETAVAJO V PARLAMENTU IN ZA TO ŠE DOBIJO PLAČE. KAJ PA MI ? REČEŠ BESEDO NEZADOVOLJSTVA PA ŽE LETIŠ NA CESTO. KDO IMA KAKŠEN PREDLOG KAKO JIM POVEDATI TUDI NAŠE MNENJE .ONI SIGURNO NE BEREJO FORUMOV PA TUDI , ČE BI JIH SE JIM FUČKA ZA NAŠA MNENJA IN ŽELJE.
Marjan Jost
25. 03. 2010 13.15
Klasična ignoranca politikov do državljanov. Kaj jih ni nič strah? Jaz, na njihovem mestu, bi trepetal pred ljudstvom. In prepričan sem, da ima ljudstvo vedno prav. Upam, da se bo to ljudstvo kaj kmalu zavedalo svoje moči.
brice
25. 03. 2010 13.02
KDO ZNA PREK INTERNETA PRIDOBITI ČIM VEČ LJUDI ZA AKCIJO PRED PARLAMENTOM. Jaz sem prestara in tega ne znam, mladi pa čakate ne vem kaj!? a si predstavljate, da je svet odvisen od nas starih ? To se bo zgodilo, če mladi ne bojo posegli vmes. HEJ mladina, kje ste ???? AKCIJA. mi vam bomo pomagali. Tokrat upam, da vsi.
brice
25. 03. 2010 12.42
Dajmo se že enkrat zbuditi!!! saj vidite kaj nam vlada pa ni važno katera je trenutno na oblasti dela. Sploh jih ne zanima naše mnenje. Zakaj ne dajo to na referendum. Saj so zaradi nas tam kjer so. Vraga, kaj nismo nič več vredni??? Brez nas jih nebi bilo, mi kr...eni, pa jim to še kar dopuščamo. EJ... narod, a gremo vsi, stari in mladi na protest??? VSI naenkrat! SKUPAJ ! ENOTNI ! pa dajmo se že dogovoriti ! kdaj, kje. Saj nas bodo POŽRLI!!!! Upam, da ne bom zbrisana ADMIN, tokrat si tudi TI v igri. Gre tudi zate!!! ne misli, da si nedotakljiv. Delaj za nas ne njih!!!
lariy
25. 03. 2010 12.39
Najprej naj se dogovorijo ali imamo še medgeneracijski dogovor in ali bo veljal vsaj naslednjih petdeset let. Če ga nimamo, potem bo potrebno poseči tudi v pravice zdajšnjih upokojencev, predvsem priviligirancev in tistih z najvišjimi penzijami zaslužnih za narod. Včasih je bila parola: "služimo narodu".
brice
25. 03. 2010 12.01
A so popolnoma utrgani??? Raje naj poskrbijo za ČRNI trg, pa bo dovolj denarja v blagajni. Tako pa so sami omogočili delo na črno, tam pa se ve, da se prispevkov ne plačuje. Na črno dela že skoraj vsak 10 slovenec. Če pa je zaposlen, pa lahko beremo, kako firme za njih ne plačujejo dajatev in tem firmam se po naših zakonih ne zgodi nič. In zopet je primankljaj v blagajni.To je velik začaran krog, ki se pri naših zakonih ne bo nikoli prekinil. Smešno, oz. žalostno se mi zdi gledati mlade NEZAPOSLENE ljudi, sedeti doma in po lokalih, ker ne dobijo redne službe, stari pa harajo za njih kot utrgani. No ja zdaj vsaj vemo, kaj nameravajo s tem zakonom. Penzij skoraj ne bo več. Edini strošek, ki ga bodo imeli in tudi ta ne bo na njihovih ( državnih ) plečih je truga, ki jih bojo v podjetjih imeli v posebni sobi, v kateri nas bodo nekoč odnesli iz služb.
R57
25. 03. 2010 11.51
Namesto, da bi se minister zabaval s tem, kako bo aktivirial priskrbel delo 100.000 brezposelnim naklada o dvigu starostne meje za upokojitev. To je čisti nateg. Kdo pa bo pa jih zaposloval. Danes po 45 letu ne dobiš več službe, razen, če se odločiš za samozaposlitev in životariš ob z plačevanjem minimalnih prispevkov. Kdor bo izgubil službo, jo do 65 leta ne bo več imel. Kako naj potem dela.
guna
25. 03. 2010 11.40
Sami veleumi sestavljajo tale zakon, pa kaj oni živijo rikverc. Teta ima že 31 let delovne dobe,pa bo stara 49 let,se pravi da bo imela pri 63 letih starosti čez 44let delovne dobe. Kaj bo dobila nazaj od države za to čez toliko let? Mogoče kake 400 evrov pokojnine? Če gre pa prej v penzijo jo bodo kaznovali z odbitki/malus. Stare terajo delat,zato da ne bi bili na zavodu za zaposlovanje,ker bi imeli pravico do denarja za brezposelnost........................................ izobraženi, naj bodo prijavljeni na zavodu saj njim itak ne pripada nadomestilo za čas brezposelnosti ker nimajo dovolj delovnih let,službe pa ne dobijo ravno zaradi tega,ker nimajo delovnih izkušenj. A se splača delat? Potem so tu še razne zaposlitvene agencije,ki so tako le same sebi v namen,zato da so,zato da se imajo dobro........
SEBASTI
25. 03. 2010 10.14
Res ne vem s čim razmišljajo naši "velespoštovani" predstavniki ljudstva. Hmmm.. "predstavnik ljudstva in volje ljudstva"..... Ne vem kdaj se je ljudstvo odločilo, da hoče delati do smrti????
Uporabnik443692
25. 03. 2010 10.04
ma po moje bi mogla bit odločilna delovna doba ne pa leta 40 delovne dobe in ko pade pade ali pri 58 lai pri 68 letih???? znižajte stroške za vojsko in nato pa bo več denarja za socialne transferje vsak na j začne pridelovat svoj vrtiček in bomo samozadostni še s sadjem in zelenjavo pa bo več denarja za socialno državo manj ministrstev in večjo učinkovitodt JU pa bo več denarja z potrebne stvari kot so zdravstveno zavarovanje, brezplačni vrtci, socialno državo
klavdijl
25. 03. 2010 09.57
kar vidim 65 let stare dede ko fizikalijo po tovarnah in kopljejo jarke, gostilne ne najemajo več mladih in lepih natakatic ampak 60 letne stare mame ... kam gre to
siula
25. 03. 2010 09.53
MENE PA ZANIMA KJE ŽIVIJO TILE , KI SO V VLADI? IZ KATEREGA DIVJEGA ZAHODA PA SO PRIŠLI K NAM? PA SAJ TO NI RES ,A SE JIM JE ČISTO UTRGALO ?NAJ SE POGLEDAJO SAJ SO ŽE ONI VEČINOMA STARČKI! JA SEVEDA NJIM NI POTREBNO FIZIČNO DELATI,UMSKO PA TAKO ALI TAKO DELAJO SAME NEUMNOSTI!! ZA NAŠ DENAR , DA NE BO POMOTE. ŽE TAKO ALI TAKO MALDI DANES ŠTUDIRAJO DO 27 LETA ,NE DOBIJO POTEM ZAPOSLITVE PA MINE SPET KAKO LETO IN SO STARI 30 LET. KAJ PA ZDAJ GREMO DELAT DO 65 LETA . MI PA KI SMO ŽE ZDAJ ZGARANI NEKATERI ŽE PRI 50 Z 25-27 LETI DELOVNE DOBE PA NAJ Z NJIMI SKUPPAJ PMETAMO SAJ DRUGEGA TAKO ALI TAKO NE BOMO SPOSOBNI. AJDE LJUDJE ZBUDITE SE GREMO NA CESTO VSI ZAPOSLENI IN NE MALDI IN STARI ,DOST JE TEGA.