Slovenija

DNS predlagalo kandidatko

Ljubljana, 08. 12. 2005 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Društvo novinarjev Slovenije je za članico programskega sveta RTV Slovenija predlagalo Tanjo Lesničar Pučko.

Stavba RTV Slovenija
Stavba RTV Slovenija FOTO: POP TV

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je za članico programskega sveta RTV Slovenija predlagalo publicistko, komentatorko, novinarko in prevajalko Tanjo Lesničar Pučko, so sporočili iz DNS. 

Tanja Lesničar Pučko je članica upravnega odbora DNS in komentatorka časopisa Dnevnik. Od leta 1987 je zaposlena v časopisni hiši Dnevnik, od leta 1995 je urednica literarnih recenzij v časopisu, znana je po publicističnem in prevajalskem delu na področju filozofije in sociologije. 

Kandidatko za programski svet RTVS v skladu s statutom za članico programskega sveta predlaga svet DNS kot najvišji organ društva. Kot so zapisali v DNS, bo Tanja Lesničar Pučko zaradi poznavanja problematike javnega servisa, poznavanja novinarskega poklica, njegove etike in zlasti odgovornosti do javnosti ter pomena kvalitetnega in učinkovitega javnega servisa za demokratičen razvoj vsake družbe lahko tvorno in kvalitetno sodelovala pri odločitvah novega organa upravljanja zavoda RTV Slovenija. 

Še danes čas za predloge

Danes se sicer izteče rok, do katerega mora zainteresirana javnost parlamentarni mandatno-volilni komisiji posredovati predloge za člane programskega sveta RTV Slovenija. Upoštevani bodo vsi predlogi, ki bodo pravočasno vloženi in ki bodo izpolnjevali pogoje iz razpisa. 

Predloge lahko posredujejo gledalci in poslušalci programov RTVS, univerze in fakultete, društva, zveze društev (zlasti s področja umetnosti, kulture, znanosti in novinarstva) ter druge organizacije civilne družbe, razen političnih strank in njihovih organizacijskih oblik.

Pri imenovanju članov določene omejitve

V skladu z zakonom o RTVS, ki je začel veljati 12. novembra, se morata programski in nadzorni svet konstituirati najkasneje v 60 dneh po njegovi uveljavitvi.

Za člana ne morejo biti imenovani tisti, ki so oziroma so bili v obdobju petih let pred imenovanjem: člani organov političnih strank, poslanci, člani državnega sveta, župani, ustavni sodniki, ministri, državni sekretarji in drugi funkcionarji v državnih organih, generalni direktorji, generalni sekretarji, predstojniki organov v sestavi ministrstev in vladnih služb, direktorji direktoratov, načelniki upravnih enot ter direktorji oziroma tajniki občinske uprave, evropski poslanci ter uslužbenci in funkcionarji v organih EU. Enaka omejitev velja pri predsedniku republike in vlade.

V programski svet RTVS prav tako ne morejo biti imenovani člani organov vodenja, upravljanja ali nadzora oziroma zaposleni pri konkurenčnih medijih ter tisti, ki imajo v teh medijih lastniške deleže. Člani programskega sveta ne morejo postati niti člani Sveta za radiodifuzijo, zaposleni na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije ter člani oziroma zaposleni v drugih telesih, ki v upravnem postopku odločajo o podelitvi frekvenc ali drugih pravicah medijev oziroma zaposlenih v medijih. Prepoved imenovanja velja tudi za člane organov vodenja, upravljanja ali nadzora pravnih oseb, ki poslovno sodelujejo z RTVS ter ožje družinske člane vodilnih delavcev javnega zavoda.