Slovenija

Šteharnik bi odšel, župan ne želi, da v ZD odločajo brez vednosti občine

Velenje, 03. 04. 2023 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.L., STA, N.Š.
Komentarji
175

Direktor Zdravstvenega doma Velenje Janko Šteharnik je svetu zavoda poslal prošnjo, da bi se sestali na izredni seji, na kateri bi razpravljali o morebitni sporazumni prekinitvi sodelovanja. Šteharnik dodaja, da predlog ni posledica dogodka iz prejšnjega tedna. V zvezi z dogodkom, ko je na poti v ZD umrl bolnik, sicer pričakuje zaključke notranjega nadzora.

V Zdravstvenem domu Velenje so nam potrdili, da je direktor Janko Šteharnik svetu zavoda poslal prošnjo za sklic izredne seje o morebitni sporazumni prekinitvi sodelovanja. 

Direktor ZD Velenje Janko Šteharnik
Direktor ZD Velenje Janko Šteharnik FOTO: 24ur.com

"Predlog ni posledica dogodka prejšnjega tedna. Je posledica razhajanj med mano in županom občine Velenje o razvoju in prihodnosti zdravstva v Velenju. In pogovori o spremembah potekajo že nekaj mesecev," je pisno razložil.

Posebej je poudaril, da enostransko ne odstopa, ker da ga "skrbi za zaposlene in zavod". Sicer pa je ocenil tudi, da je "razlivanje gnojnice" po njem prešlo vse razumne meje.

Velenjski župan Peter Dermol pa je v današnji izjavi za javnost dejal, da ste se s Šteharnikom že pred mesecem dni dogovorila, da bo kot direktor odstopil. "Drži tudi, da se najini mnenji razhajata, saj sta najini videnji glede določenih dogodkov, ki so se zgodili v preteklosti, različni. Ne pristajam namreč na to, da se določene odločitve sprejemajo znotraj zdravstvenega doma mimo vedenja in soglasja velenjske občine kot njegove ustanoviteljice," je dejal Dermol.

O vseh vzrokih za razhajanja danes ni želel govoriti. Pojasnil je, da se je vse začelo leto dni nazaj. Vse odločitve, ki so bile od takrat sprejete, niso bile slabe, ampak se je zataknilo pri komunikaciji, pojasnjuje. Med drugim je bil tako podpisan sporazum z zunanjimi izvajalci glede reševalnih prevozov, čeprav to ni bilo usklajeno z velenjsko občino, pravi Dermol.

Zatrdil je, da je Šteharnika na to opozoril večkrat, vendar Šteharnik tega ni upošteval, zato je prišlo do nezaupanja. Dermol je prepričan, da bi to zgodbo končali že prej, če bi imela velenjska občina v svetu zavoda ZD Velenje večino članov, tako pa ima le dva od sedmih.

Na torkovi seji velenjskega mestnega sveta bo tako predlagal spremembo odloka o ustanovitvi sveta zavoda ZD Velenje, z namenom da bo imela občina večino svetnikov. Saj bi, če bi imeli večino, na občini ob podobnih primerih zelo hitro in ustrezno ukrepali, je prepričan župan.

Dermol je pojasnil, da z izsledki internega nadzora na občini še niso seznanjeni, prav tako čakajo tudi na izsledke zunanjega nadzora.

Na vprašanje, kdo bo novi direktor ZD Velenje, je Dermol odgovoril, da so opravili nekaj pogovorov s potencialnimi kandidati. Ne izključuje sicer možnosti, da svet zavoda na izredni seji ne bi sprejel Šteharnikovega predloga o sporazumnem odhodu z mesta direktorja.

Zaradi smrti 74-letnika uveden notranji nadzor

ZD Velenje se je prejšnji teden znašel v središču javne pozornosti, potem ko je v sredo zjutraj na poti v ZD Velenje umrl 74-letni občan, ki se je tja po pomoč zaradi hudih bolečin drugič v manj kot dveh urah odpeljal sam z avtomobilom, a drugič do ZD ni prišel, saj je na poti umrl.

Kot je v petek na novinarski konferenci ministrstva za zdravje dejal Šteharnik, so dotedanje ugotovitve pokazale, da je ekipa v ZD Velenje postopala pravilno ter da po podatkih, ki jih je osebju dal pokojni, situacija ni bila življenjsko ogrožujoča. Navajal naj bi težave zaradi ledvičnih kamnov.

Zaradi dogodka je bil uveden notranji nadzor, izsledke pa bodo po navedbah direktorja ZD Velenje imeli na mizi danes. Kako bodo o tem seznanili javnost, še ni točno znano, predvidoma bi lahko o tem na spletni strani zavoda objavili sporočilo za javnost.

Dogodek, ko je bolnik v sredo zjutraj umrl na poti do ZD Velenje, obravnava tudi policija.
Dogodek, ko je bolnik v sredo zjutraj umrl na poti do ZD Velenje, obravnava tudi policija. FOTO: Shutterstock

V sporočilu za javnost so v ZD Velenje zapisali, da so takoj po tragičnem dogodku uvedli notranjo strokovno preiskavo, v kateri so obravnavali vse, ki so bili vključeni v obravnavo pacienta. Na podlagi izsledkov raziskave bodo presojali o nadaljnjih korakih. Za ta primer bo vpeljan tudi zunanji strokovni nadzor, so napovedali.

"Zaenkrat nam je znano dejstvo, da je bila smrt pacienta posledica anevrizme, kar ni povezano s težavami, zaradi katerih je bil pacient pri nas obravnavan. Do tega trenutka preiskava še ni zaključena in z vsemi izsledki še ne razpolagamo. Več informacij bomo z vami lahko delili, ko nam bodo znana vsa dejstva," so zapisali pri ZD Velenje.

Uvodoma pa so navedli, da v ZD Velenje sočustvujejo s svojci pokojnega. "Tragedija, ki se je zgodila, je poleg družinskih članov in slovenske javnosti pretresla tudi vse zaposlene zdravstvenega doma," so zapisali.

Bešič Loredan pričakuje rezultate strokovnega nadzora

Pričakovanje, da se po potrebi izvede tudi zunanji strokovni nadzor, je v petek izrazil tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Pričakuje, da bodo nadzori med drugim jasno pokazali, kaj se je dogajalo v dežurni ambulanti in kakšna je matrika sprejemanja klicev v ZD Velenje ter ali se razlikuje od drugih okolij.

Dogodek, ko je bolnik v sredo zjutraj umrl na poti do ZD Velenje, obravnava tudi policija. Kot so sporočili v petek, nesrečo obravnavajo kot prometni dogodek, saj je bilo ugotovljeno, da smrt 74-letnika ni bila posledica prometne nesreče. Glede na četrtkove objave v medijih o okoliščinah, ki naj bi privedle do omenjenega dogodka, pa so policisti začeli tudi z zbiranjem obvestil in preverjanjem vseh okoliščin v smeri obstoja suma morebitnega kaznivega dejanja.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (175)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
04. 04. 2023 16.12
+0
Direktor Zdravstvenega doma Velenje Janko Šteharnik iz SDS-a, ustanavlja Taxi službo za prevoz bolnikov v Bolnišnice, lahko pa vozi tudi obiskovalce v Bolnišnice, v nakupovalne centre in pokopališča.
LoToGo
03. 04. 2023 19.59
-1
Pritisk je politični. Župan in pomočnica direktorja (žena umrlega župana Kontiča), oba SD. Ker Jr Velenje rdeče, je zdaj priložnost za prevzem oblasti.
Dinho8O
03. 04. 2023 19.22
+2
Občina se nima kaj vtikat v odločitve zd-ja.
Maki3322
03. 04. 2023 19.20
+0
Steharnik Lesjak od Lesjakov njemu gre samo, da dobi visoko odpravnino. Odstopi naj brez odpravnine, če je kriv za smrt.
Geronimo
03. 04. 2023 19.08
+13
Steharnik zelo uspesen Direktor v svoji preteklosti v stecaj spravil ze tri podjetja
Maki3322
03. 04. 2023 19.22
+5
In vključen v korupcijo saj je bil zaposlen v Slabi banki in prodaja zaupne informacije.
flojdi
03. 04. 2023 18.59
+1
.pa kero sporazumno..odvoz s placilom taxija
Novasova
03. 04. 2023 18.42
-6
Strinjam se z direktorjem ZD Velenje.
ceta69
03. 04. 2023 18.34
+2
po komentarjih kako bi bilo če bi bil eden od sorodstva rabil rešilneega...........
Nebodijetreba
03. 04. 2023 18.24
+14
"Nujna medicinska pomoč ni taksi služba," je izjava direktorja, po tem ko je pacient, ki mu niso hoteli poslati rešilnega vozila, umrl. Ta izjava je dokaz za krivdo, kajti če je dirwktorjevo mnenje takšno, kako naj potem ravnajo zaposleni. Česa tako nezaslišano brezsrčnega in arogantnega ne bi nikoli pričakoval od človeka na tem položajo. Ta izjava bi mu morala zapreti vsa vrata vodilnih položajev.
zurc
03. 04. 2023 18.02
+15
če si res v stiki in potrebuješ pomoč ,prevoz z reševalnim vozilom ,povej da si samoplačnik ,prišla bosta dva,trije,za denar se gre!
Volja
03. 04. 2023 17.58
-3
Le zakaj se tresejo hlače direktorju ZD Velenje? Menim, da odgovornost Melaminskega direktorja le čisto drugačna kot pa njegova. V Dnevniku je objavljena podrobna analiza nesreče kem.industriji.
Zelo123
03. 04. 2023 17.50
+8
Loredan je najboljši ministetr za zdravje doslej. Pohvale tudi Breclju za pokončno držo.
medo357
03. 04. 2023 17.40
-15
Koliko jih bo moralo še umreti zaradi nesposobnosti ministra in vlade, kot je bila zamenjava identitete, smrt pred vrati ambulante, da bodo Golob in njegovi odleteli, ODSTOP!!!
minkica91
03. 04. 2023 17.56
-5
El pi5tolero
03. 04. 2023 17.28
-7
Haha dnarja je ali bo zmanjkalo! Sej veste kako gre tista ponarodela slovenska, ko levicarjem zmanjka tujega denarja propadejo! Lol
zibertmi
03. 04. 2023 17.32
+10
mijster nekdo je zapravil pred dvemi leti nekaj proračunov slovenije.sedaj bi moral bit čarovnik pri vseh zahtevah
mr.poper
03. 04. 2023 17.26
+1
Bežimo pipe se zapirajo -dovolj je nateklo
Dr.Rugelj
03. 04. 2023 17.16
+11
JA SEVEDA to ni povezano s tem primerom,..bla bla bla ...in nadzor bo pokazal, da ni kriv nihče ali pa neka medicinska sestra - ker zdravniki so pa nedotakljivi !!!...
minkica91
03. 04. 2023 17.03
+12
naše zdravstvo ima najraje zdrave, take ki jim nič ni, poznam zdravnico, ki je vpisovala paciente in je najprej pogledala kartoteko, take ki so bili mladi in zdravi je vzela ostale ne. tako je to s temi os.zdravniki. sploh pa ne vem zakaj bi zdravi rabili zdravnika, zdravijo naj bolane
slayer2
03. 04. 2023 19.12
+2
minkica91
03. 04. 2023 17.00
+13
tako pač je v tem zdravstvu, večno tarnanje, da jih je premalo, imamo neke os.zdravnike, ki imajo kao svoje paciente, k njim pa ne prideš niti po 3 dneh. To zdravstvo je res do konca neučinkovito nič drugega, sam za denar se jim gre, kakšna pomoč ljudem, to ne vedo kaj pomeni. sram jih je lahko.
PuabloC
03. 04. 2023 16.54
+13
Tale Šteharnik kruza po firmah kar pogosto, vendar se nikjer ne obdrži dolgo. Kar sposoben...
?erniGad
03. 04. 2023 16.52
+14
Tega Štiharnika bi morali tisto jutro odnesti iz ZD, posaditi v taxi in ....!