Slovenija

Dijaki bodo verjetno kmalu prehrano spet plačevali

Ljubljana, 25. 03. 2010 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V parlamentu je potekala razprava o predlogu zakona, s katerim bi ukinili 100-odstotno subvencionirano prehrano v srednjih šolah, predlogu pa je, kot kaže, naklonjena večina poslancev.

Poslanci so po razpravi sodeč večinoma naklonjeni predlogu zakona o dijaški prehrani, ki ukinja 100-odstotno subvencijo prehrane dijakom in pravico razširja še na osnovnošolce. Slednje podpirajo tudi v SDS, "a ne na račun dijakov", zato opozarjajo, da zakon jemlje obstoječe pravice. Koalicijski poslanci menijo, da je predlog pravičen in socialen.

Tako vlada, ki zakon predlaga, kot koalicijski poslanci zatrjujejo, da predlog zakona prinaša pravičnejšo porazdelitev bremena stroškov za šolsko in dijaško prehrano. Predlog je vzdržen, odgovoren, pravičen in socialen, ker zaščiti tiste, ki to bolj potrebujejo, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport Alenka Kovšca.

Ob tem poslanci opozicijskih SDS in SLS opozarjajo, da bo predlog prinesel razslojevanje učencev in dijakov. Subvencija se bo namreč določala glede na dohodek na družinskega člana, ob čemer opozarjajo na velikokrat nerealno ugotavljanje socialnega statusa.

Majda Potrata (SD) je zavrnila očitke, da bodo s predlogom povzročili razslojevanje med učenci in dijaki, očitek je označila za zavajanje. S predlogom bo po njenih besedah upoštevana univerzalna subvencija v višini dveh tretjin cene obroka, za tiste, k prihajajo iz socialno šibkih družin, pa bo možna subvencija do polne cene obroka. "V SD zagovarjamo načelo socialne pravičnosti. Tisti, ki več ima, naj bo pripravljen na to, da bo iz javnih sredstev nekoliko manj dobil," je dejala poslanka.

Jože Tanko (SDS) je v razpravi opozoril zlasti na to, da vlada ni pripravila nikakršne analize o učinkovitosti že obstoječega zakona, zato je pozval k takšni analizi. Zakon nekatere zadeve izrazito poslabšuje, odgovorna vlada pa si kaj takega ne bi smela privoščiti, je dejal.

Malica
Malica FOTO: POP TV

Borut Sajovic (LDS) podpira širitev pravice subvencioniranja prehrane tudi na osnovnošolce. Rešitev, da dve tretjini stroškov malice pokrije država, tretjino pa prispevajo bolje situirani starši, ocenjuje kot pravo. Po njegovih besedah bi bilo takrat, ko gre za stroške za malico, vsak evro preveč, ko pa dajejo osnovnošolci in dijaki po 30, 40 evrov za naročnino za mobilni telefon, pa to nikogar ne moti.

Zvonko Černač (SDS) je dejal, da bi bilo razumno, da bi se skozi evalvacijo obstoječega zakona odpravilo, kar se je mogoče pokazalo kot pomanjkljivo, a temu po njegovem ni tako. Zakon po besedah Černača uvaja zelo močno administrativno birokracijo, "nihče se tudi ni vprašal, koliko bo ta silna birokracija za izvajanje zakona stala in kdo bo te stroške plačal". V SDS tako pozivajo, naj ministrstvo predloži ustrezne analize izvajanja obstoječega zakona ter še izpostavljajo okoli 22.000 podpisov dijakov proti zakonu.

Državna sekretarka je pojasnila, da predlog temelji na več analizah. Med drugim je navedla analizo Inštituta za varovanje zdravja o prehranski kakovosti malic v osnovnih šolah in po posameznih regijah ter analizo stanja organizirane prehrane v vrtcih in osnovnih ter srednjih šolah. Odgovorila je še, da so administrativni stroški skoraj nepomembni v odnosu do izvajanja zakona. Poslanci bodo o tem, ali je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo, odločali v petek.

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
27. 03. 2010 15.19
mitty 26.03.2010, 08:26 3 Lahko vas je sam. Pa govorim za vse, ki ste glasovali za ta zakon. In ravno ta zakon je bil osnova, da so se srednješolci v šoli prehranjevali zdravo. Saj niso denaja zapravljali za razne hot doge, hamburgerje ali kaj drugega. Sedaj pa se bo to spet vnilo na stara pota. PAHORČI, KRASLČKI, GOLOBIČKI lahko vas je sram! In to je eden bistvenih razlogov zakaj na naslednjih volitvah ne bom glasoval za nikogar od vas! Krizo rešujete preko otrok! SRAM NAJ VAS BO! Mity, denar je nujno potreben za kradljive tajkune in njihove politično-sodno-bančne nesposobne hlapce, ki kradejo in uničujejo slovenijo... Seveda zraven ne sme zmanjkati še za reprezentanco, bankete, falkone, drage avtomobile, sprejeme, požrtije, kaviar......
robba
26. 03. 2010 19.38
in bodo spet volitve, in so bile in ste izbrali, zato ne jokat, ja...
Nastja77
26. 03. 2010 15.35
Ali bodo tudi poslancem kaj ukinili ali samo našim otrokom.
didiss
26. 03. 2010 12.42
solarji in dijaki kar pred parlament pa izborit si svoje pravice...saj smo v demokraciji ...let s go together we have our right!
Morbidje
26. 03. 2010 12.26
Malcat v parlamentarno menzo..bo najbrž ceneje.
didiss
26. 03. 2010 12.20
mitty cim prej na eno zdravnisko generalko ...nujno jo potrebujes pa temeljito generalko...
didiss
26. 03. 2010 12.11
mitty spel se mal v bolanco na kaksno temeljito generalko,grele...
srecnii
26. 03. 2010 12.05
Tole na sliki je pa res nezdravo, pečen krompir, spohana zadeva pa še neka zadeva, ki je vrjetno tud nezdrava.
zbodljaj
26. 03. 2010 11.38
Prav je tako! Nekateri dijaki so raje žulili coca colo kot da bi šli na kosilo. Bodo vsaj sedaj bolj cenilii hrano
json
26. 03. 2010 11.33
Kako malo socialnega čuta imajo ljudje. Zakaj bi morali vsi plačevati bogatašem, ki se z denarjem preseravajo. Zdrava (neeogistična) pamet pove, da naj dobijo tisti ki nimajo, ne pa tisti, ki imajo preveč. Sicer pa selektivno plačilo mailce NE USTVARJA neenakosti ampak ga GLADI. Razslojevanje se je ŽE ZGODILO in je vidno povsod, tudi v šoli. Če pa je problrm, da bi se nekateri počutili manjvredne ker jim ni treba plačati malice, se lahko naredi tako, da se to ne vidi: Vsi dobijo enake bone, le da so bogati starši morali za njih plačati, revni pa ne. Ko dijak z bonom kupi hrano se ne ve ali je ta subvencionirana ali ne.
24kur1
26. 03. 2010 10.30
didiss išče psihiatra! Pomagajte mu!
alen83
26. 03. 2010 10.13
če sn jaz pred desetimi leti na srednji šoli preživel od sendvičev, pa mi država ni dala nič zraven za hrano, še boste vi. ne mi skoz neki jamrat
eutopia
26. 03. 2010 09.37
ne delajte si utvar, da živimo v slovenskem svetu, kjer se nas nič ne dotakne, ne vojna, ne lakota.....tako majhni smo, da če nam zariba in nebo pomoči od nikjer, nebo druge kot da se postavimo po robu vladi in jo ovržemo, ter začnemo drugo pot.....pot svobode in kolektivnega odločanja.....VSI ZA ENEGA EDEN ZA VSE je pravi moto.....zaenkrat je izprijen vendar ne več dolgo =) UPANJE UMRE ZADNJE.....vi pa veliko prej
eutopia
26. 03. 2010 09.33
aja pa še to.....ne verjamem v mirno rešite, ravno zaradi takšnih biserjev ki slepo verjamejo v demokracijo (grob) kjer bo ropotalo, kjer bodo ljudje lačni iskali hrano na ulicah, kjer ne bo pitne vode, kjer bo vojska in policija izvajala teror nad nebogljenimi, TAM BOM JAZ....UNIČEVALEC POKVARJENE DEMOKRACIJE IN MODERNEGA SUŽENJSTVA, streljal na vsakogar, ki bo poskušal vsiliti svojo voljo nad ljudmi, ki želijo svobodo! Srečno! (glej da ne boš izpolnjeval pogojev za brezplačno karto domov ker nebo milosti)
toja62
26. 03. 2010 09.31
Dol z vlado!!!!!!! naj gredo na polje delat!
eutopia
26. 03. 2010 09.27
sicer pa zakaj bi moral karkoli komentirati na strani kjer cenzurirajo večino postov....metanje energije stran potrebno bi bilo zradirati vse medije in banke, institucije, itd. saj bo čas za te vragolije :) komaj čakam da sprostim malo jeze ki se mi ze lep cas nabira
eutopia
26. 03. 2010 09.23
se bo ja.....samo vprašanje je če boš takrat še dihal zrak ali pa nekaj kubikov zemlje..... sploh me ne moti, če nas zradira....motilo bi me če bi preživeli ti kristusi ko so to sranje zamešali OK? pa res je nekaj narobe s tabo, če sponzoriraš politiko in demokracijo za svoje lastne potrebe.....človek, nisi sam oK? Če te je pa mamica učila da si manipulant in egoist ji pa povej da naj ne skrbi, ker te bo tok dogodkov ki pridejo v prihodnjih letih korenito spremenili.
moni25
26. 03. 2010 09.22
Strinjam se, da se subvencija malice razdeli tudi osnovnošolcem, saj verjetno ne bo preveč za plačati, tudi, če je treba plačati 16€ za cel mesec malic za dijake. Pravično je, da doplačajo tisti, ki imajo več prihodkov in da tudi osnovnošolci lahko dobijo subvencijo malice.
didiss
26. 03. 2010 09.22
BERI GOOGLE (D E M O K R A C I J A) eutopia enyoj ur day!!!
zima10
26. 03. 2010 09.21
Mislim, da bi blo pravično za vso šolajočo mladino tudi osnovnošolci so tukaj, da starši glede na finančni položaj prispevajo en delež in tako omogočijo otrokom iz revnejših družin vsaj en obrok dnevno. Premoženjšim se itak ne bo poznalo, če prispevajo za svojega otroka za malico 30-40 EUR, bodo pač enkrat manj pili kavo.