Slovenija

Diagnoze niso resnične

Ljubljana, 18. 08. 2006 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Velikonjeve diagnoze niso identične diagnozam, zapisanim v zdravstvenih kartonih Drnovška in Peterleta.

Upokojeni zdravnik Tine Velikonja je v mediju objavil zdravstvene podatke Drnovška in Peterleta.
Upokojeni zdravnik Tine Velikonja je v mediju objavil zdravstvene podatke Drnovška in Peterleta. FOTO: POP TV

Podatki, ki jih je v svojem članku zapisal upokojeni zdravnik Tine Velikonja, niso skladni z osebnimi podatki iz zdravstvenih kartotek predsednika republike Janeza Drnovška in poslanca v evropskem parlamentu Lojzeta Peterleta, ugotavlja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Državna nadzornika za varstvo osebnih podatkov pri informacijskem pooblaščencu sta 16. in 17. avgusta opravila inšpekcijske oglede v zdravstvenih institucijah, kjer se nahajajo zdravstvene kartoteke Drnovška in Peterleta. Ugotovila sta, da nobena od diagnoz, navedenih v članku Velikonje, ni identična z diagnozo, vsebovano v zdravstvenih kartonih.

Iz tega izhaja, da objavljeni podatki ne izhajajo iz v inšpekcijskem postopku pregledanih zbirk osebnih podatkov, zato ne morejo biti predmet nadaljnje obravnave v postopku varstva osebnih podatkov po določilih zakona o varstvu osebnih podatkov, ugotavljajo v uradu informacijske pooblaščenke.

Dvom o morebitni odgovornosti pregledanih zdravstvenih institucij za prekršek je tako izključen, tu pa se končajo tudi pristojnosti urada informacijske pooblaščenke, pojasnjuje Pirc Musarjeva in še dodaja, da bodo o "(ne)etičnosti ravnanja zdravnika, ki je v mediju objavil zdravstvene podatke posameznika, ne da bi jih prej preveril, lahko odločali drugi pristojni organi".

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

preseren2
13. 07. 2010 23.09
Vsi vemo kaj propagira Nova zaveza. Laži, laži, laži. Zdaj bo Velikonja lahko naprej lagal v p...lu..
anakos@email.si
19. 08. 2006 01.17
Gadni! V Zavezi NI vse izmišljeno! Sicer revijo redko vidim, teh zadev z našima politikoma nisem brala, članki, ki govorijo o konkretnih zgodovinskih dogodkih, pa so resnični. Lahko je kakšna manjša napaka (subjektiven pogled, ne vidiš vsega, lahko tudi kakšna motnja spomina). Zgodbe konkretnih ljudi nam zares približajo dogodke, naredijo žive. Tako potem vidim, kako se prepletata obe strani ali pa še več strani - in vse skupaj prinaša mnogo resnice. In tako živimo skupaj čisto različni ljudje. Seveda so posamezniki tudi lažnivci. Žal. A le posamezniki. Na podlagi česa pa vi verjamete kaj vem komu ...? Kaj konkretnega (poleg Velikonjevega članka) v Zavezi ni res?
gadni@email.si
18. 08. 2006 15.00
Torej si je Velikonja vse izmislil. No ja zapisano je bilo pa tudi v časopisu Zaveza, kjer je tako ali tako vse izmišljeno. V pravljicah bratov Grimm je tudi vse mogoče.