Slovenija

Devet proti sedem za Cotmanovo

Ljubljana, 13. 12. 2006 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je potrdil kandidatko za ministrico Marjeto Cotman.

Mnogi Cotmanovi očitajo, da je šele pred nekaj dnevi postala članica NSi, kar naj bi bil pogoj za njeno kandidaturo
Mnogi Cotmanovi očitajo, da je šele pred nekaj dnevi postala članica NSi, kar naj bi bil pogoj za njeno kandidaturo FOTO: Dare Čekeliš
Pred odborom državnega zbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide je nastopila kandidatka za ministrico Marjeta Cotman. Koalicijska večina v odboru je z devetimi glasovi proti sedmim opozicijskim kot ustrezno ocenila predstavitev kandidatke za ministrico za delo, družino in socialne zadeve.

V opoziciji so ji na zaslišanju očitali, da ni odgovarjala na konkretna vprašanja in da bo njeno imenovanje pomenilo nadaljevanje dosedanje politike ministrstva. Cotmanova je sicer eno spremembo napovedala - pripravo zakona o preprečevanju nasilja v družini.
Glasovanje o novi ministrici v državnem zboru bo v ponedeljek prihodnji teden. Predsednik odbora DZ Stanislav Brenčič bo v skladu s pravili najpozneje v 48 urah predsedniku vlade in DZ poslal mnenje o primernosti kandidatke, ki pa za državni zbor ni zavezujoče.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo je v predstavitvi pred poslanci naštela zakonodajo, ki naj bi bila v skladu z normativnim programom vlade sprejeta v letu 2007. Dotaknila se je pomena predsedovanja Slovenije EU, poudarila nujnost sodelovanja z državnim zborom in matičnim parlamentarnim odborom ter pomen dialoga s socialnimi partnerji, nevladnimi organizacijami in civilno družbo. Takoj po novem letu je napovedala nadaljevanje pogovorov s socialnimi partnerji o spremembah zakona o delovnih razmerjih in izrazila prepričanje, da bo možno doseči kompromis.

Cotmanova je pred odborom poudarila, da se bo zavzemala za socialni dialog in reševanje brezposelnosti
Cotmanova je pred odborom poudarila, da se bo zavzemala za socialni dialog in reševanje brezposelnosti FOTO: Dare Čekeliš

Medtem ko je bilo iz vrst vladajoče koalicije slišati pohvale zaradi nastopa Cotmanove, so v opoziciji od kandidatke pričakovali boljšo predstavitev. Vsi opozicijski poslanci pa so se pritoževali, da niso dobili odgovorov na nekatera konkretna vprašanja. Tako je vodja poslanske skupine LDS Anton Rop v obrazložitvi glasu po zaslišanju ocenil, da kandidatka ni predstavila vizije dela na ministrstvu, da je šlo za "izrazito tehnično predstavitev" in da Cotmanova ne bo ministrica v pravem pomenu besede, ampak bolj vršilka dolžnosti ministra.

Gospa Cotman prevzema enega od najtežjih resorjev, ki je po razrešitvi mag. Drobniča v zelo slabi kondiciji. Zaradi interesov ljudi ji želimo uspešno delo, vendar za njen izbor in delovanje ne prevzemamo nikakršne odgovornosti. Socialni demokrati ne podpiramo te vlade. Če koalicija želi novo ministrico, bo morala sama zbrati dovolj glasov za njeno izvolitev. poslanska skupina SD o nepodpori Cotmanovi

Na predlog predsednika NSi Andreja Bajuka je predsednik vlade Janez Janša državnemu zboru minulo sredo posredoval predlog za imenovanje Cotmanove za novo ministrico za delo, družino in socialne zadeve, ki bi nasledila razrešenega ministra Janeza Drobniča. Ministrica bo imenovana, če bo zanjo glasovala večina poslancev, ki se bodo udeležili glasovanja. V koalicijskih poslanskih skupinah so Cotmanovi že napovedali podporo, medtem ko so v opoziciji do njenega imenovanja bolj zadržani.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stajler
13. 12. 2006 22.53
+1
Eh kakor da je važno če so črni, rumeni, vijolični ali pa kodrlajsasti. Bomo videli, kako bo opravljala funkcijo.
doki007@email.si
13. 12. 2006 18.37
-1
spet en problem več ,...osebek, ki je skočil naenkrat v NSi.... in to je to...