Slovenija

Devet let za pravično sodbo

Strasbourg, 12. 05. 2009 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je izdalo novo sodbo proti Sloveniji zaradi dolgotrajnosti postopkov. Slovenija bo morala tožniku plačti 3000 evrov.

Evropsko sodišče za človekove pravice
Evropsko sodišče za človekove pravice FOTO: Reuters

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je tožniku zaradi dolgotrajnosti postopkov prisodilo 3000 evrov odškodnine, so danes sporočili iz sodišča. Sodišče je razsojalo v pritožbi Janeza Korelca, ki je skušal doseči pravico do nasledstva najemne pravice po moškem, s katerim sta skupaj živela približno tri leta. Tožnika so vsa slovenska sodišča zavrnila, vključno z ustavnim, ker ni mogel dokazati, da bi bil z omenjenim moškim v sorodu ali pa vsaj v zunajzakonski zvezi, da bi lahko pridobil pravico do nasledstva. Enako stališče je zavzelo tudi sodišče v Strasbourgu in tožnika zavrnilo.

Je pa sodišče v Strasbourgu ugotovilo, da so bile kršene pravice tožnika po sodbi v razumnem roku. Celoten proces je namreč trajal približno devet let, kar je bilo po mnenju sodišča pretirano dolgo, zaradi česar je Slovenija kršila 6. člen Evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki govori o pravici do poštenega sojenja v razumnem roku.

Slovenija je kršila tudi 13. člen, ki določa pravico do učinkovitega pravnega varstva na domačih sodiščih. Korelc je zahteval 6000 evrov odškodnine, sodišče pa mu jih je prisodilo 3000. Ni pa mu prisodilo nobenih sodnih stroškov, saj mu je bila nudena brezplačna pravna pomoč, še piše v obrazložitvi sodišča. Slovenija mora denarno odškodnino plačati v treh mesecih po pravnomočnosti razsodbe.

Evropsko sodišče za človekove pravice je zaradi sodnih zaostankov proti Sloveniji prvič razsodilo oktobra 2005 v primeru Lukenda in državi naložilo plačilo odškodnine tožniku v višini 3200 evrov zaradi sodnih zaostankov in 965 evrov za sodne stroške. Takrat je tudi zapisalo, da zaradi nenehnega kopičenja nerešenih primerov na slovenskih sodiščih meni, da so predolgi sodni postopki v Sloveniji velika težava. Ljubljana je zatem oblikovala t.i. projekt Lukenda, katerega cilj je odprava sodnih zaostankov do konca leta 2010.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

strogoff
12. 05. 2009 19.28
BANDA KRIVOSODNA !
Braveheart
12. 05. 2009 15.22
slovenija ima prav