Slovenija

Erjavec predlagal sina podpredsednice?

Ljubljana, 13. 10. 2009 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DeSUS je predstavil kandidata, ki naj bi na ministrskem stolčku nasledil Zlato Ploštajner. Erjavec je razkril le, da ne gre za aktivnega politika, temveč za strokovnjaka, ki deluje v zdravstveni sferi.

Desus je predstavil kandidata za novega ministra.
Desus je predstavil kandidata za novega ministra. FOTO: Dare Čekeliš
Pahorjeva SD naj bi vztrajala, da dosedanjo ministrico za javno upravo Zlato Ploštajner zamenja njihov kandidat, najverjetneje Andrej Horvat, ki je danes mimogrede obiskal njihovo poslansko skupino. Predsednik DeSUS Erjavec pa: ministrstvo za lokalno samoupravo je naš resor in od tega ne bomo odstopili.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je kolegom iz drugih koalicijskih strank predstavil kandidata za novega ministra za lokalno samoupravo. Imena javno še ni želel izdati, povedal je le, da gre za doktorja znanosti, ki prihaja iz vzhodnega dela Slovenije. Po neuradnih podatkih naj bi bil predstavljeni kandidat Henrik Gjerkeš, doktor znanosti iz Ljutomera, ki je zaposlen na univerzi v Novi Gorici. Gerkeš je sin podpredsednice stranke Marije Gjerkeš.

Ne gre za aktivnega politika, ampak za strokovnjaka, ki deluje v znanstveni sferi in mu je to mesto zlasti strokovni, ne politični izziv, je o kandidatu povedal Erjavec. Dodal je, da je član stranke DeSUS, vendar je "izbira potekala na podlagi strokovnih referenc".

Premier Borut Pahor bo v naslednjih dneh s kandidatom opravil pogovor, nato pa se bodo odločili, ali bo zasedel ministrsko mesto.

Naslednika iščejo že tri tedne

Erjavec je sicer že v ponedeljek dejal, da so evidentirali tri kandidate za ministra in da eden od njih prihaja iz Pomurja. Pojasnil je, da so znotraj stranke kandidate začeli iskati že pred približno tremi tedni, potem ko mu je ministrica Zlata Ploštajner omenila, da razmišlja o odstopu. 

O predlogih Desusa je razpravljal vrh koalicije.
O predlogih Desusa je razpravljal vrh koalicije. FOTO: Miro Majcen

Ploštajnerjeva odstopila zaradi osebnih in zdravstvenih razlogov

Kot je znano, je ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Zlata Ploštajner, ki je ob imenovanju na ministrski položaj spadala v kvoto DeSUS, v petek napovedala odstop, kot razlog zanj pa navedla osebne in zdravstvene razloge. Kot je dejala, vodenje službe prepušča nekomu, ki bo imel več moči tako z zdravstvene kot tudi s politične plati.

Funkcija ministru, ki je odstopil s položaja, sicer v skladu s poslovnikom državnega zbora preneha takrat, ko se z odstopom seznani državni zbor. Predsednik vlade pa mora novega ministra državnemu zboru predlagati v desetih dneh po prenehanju funkcije, lahko pa DZ tudi obvesti, da jo bo opravljal sam ali začasno poveril drugemu ministru. Ko je predlog vložen, se mora kandidat najpozneje v sedmih dneh predstaviti pristojnemu delovnemu telesu, nato pa o njegovem imenovanju odloča državni zbor.

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CezDrnInStrn
14. 10. 2009 09.11
Banda! Ko bodo pa volitve bo pa lagal odspredaj in odzadej !
SherlockH
14. 10. 2009 08.14
Pa kakšni posebni geni so to, da so uporabni samo iz ene rodbine in še te, prav za vse funkcije v državi!?!? Lepo vas prosim. Sorodniki, prijatelji itd. Tile poslanci bi si zaslužili klofuto in zavod. Kot bi se norčevali iz naroda. Med nami je vsaj ducat res strokovnih ljudi, ki pač niso politično okuženi in tako odrinjeni od skupnsklede. Le ti bi naredili boljši jutri, in ne jecljači s podpovrečnimi možganskimi krivuljami!
JohnWayne
14. 10. 2009 08.13
čisto enostavno in na kratko: tako deluje cel državni aparat.. na žalost
8JASMIN
14. 10. 2009 07.35
KAJ DRUGEGA OD KAHLA NISEM NITI PRIČAKOVAL!!!!!!!!!! KOER TO NI KAHLOV PREDLOG AMPAK OD TOV.ŽNIDARŠIĆ IN KOMPANI !!!!!!!!!!!!!!
dejkometod
14. 10. 2009 06.58
Toliko je enega podtikanja, prahu da je že vse skupaj smešno. To je zato ker imamo toliko strank in vsak bi rad bil na vodilnem položaju. Prav pa je da delo opravlja strokovnjak ki je usposobljen za določeno področje.Naj bo že enkrat konc teh podtikanj, žalitev. Sicer bo pa kmalu prišel čas ker so ljudje voljeni iz strani ljudstva in bodo drugi povedali kako in prav. Smo tako lepa država krasno bi se lahko imeli, pa samo podtikanja, korupcije,... takol ne gre več naprej .Saj imamo šolane, pametne ljudi in vedo kaj hočejo in znajo pomagati, so stzrokovnjaki.Kako bodo pa mladi kaj drugačni , boljši ko pa gledajo kaj se vse dogaja .Starši smo ogledalo otrokom .Treba je gledati optimistično, razumsko .Če ni zdravja , osebnega zadovoljstva ne moremo delati in razumem te uboge upokojence ,.... kako trepetajo, da te ljube težko prislužene pokojnine,... in veliko število brezposelninh . Nekateri nimajo za preživetje , če nimaš VIP si nula. Če ne delaš ni nekaj v redu, še si priden ni v redu, nikoli ni ni nič prav. Upam, da bo zmagal razum, dobra volja da se bo vse srečno razpletlo. Srečno!
Raphael
14. 10. 2009 00.19
Poglejte kak se nam Pahor smeje,direkt nas ma za norce.
8JASMIN
14. 10. 2009 00.07
RES ČUDNO, DA NI PREDLAGAL KAR SVOJGA BRATA, ČE GA IMA. SI KAR STOLČKE MED SEBOJ DELIJO, SKORUMPIRANCI, PA SICER OD TEGA SMOTKOTASKORLA NI DRUGA ZA PRIČAKVAT, NAJ SE RAJŠI SAM POTEGNE IZ POLITIČNEGA OKOLJA, SAJ NI BIL IZBRAN NE ZA POSLANCA NE ZANIČESAR, KER GA NAROD NEMARA, KER JE NESPOSOBEN PO CELI ČRTI, KAKOR CELA VLADA... 13% ŠE IMAJO TI LUZERJI NEPOŠTENI IN NESPOSOBNI........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
DragicaJ
13. 10. 2009 23.46
Najboljši so naši.
bukefal
13. 10. 2009 23.18
Hvala, admin!!!
M teorija
13. 10. 2009 22.37
GjerKEŠ. HHMM nevem, če je izbral pravo ime. Boljša izbira bi bil SEREkeš.
tech
13. 10. 2009 22.07
Še mal pa bomo lahko posneli komedijo...naslov "Slovenska država"...
bukefal
13. 10. 2009 21.26
Popolnoma jasno mi je, zakaj Erjavčeva Kahla ni hotel povedati ime kandidata za bodočega ministra. Dva r-ja mu gresta težko z jezika!!!
bukefal
13. 10. 2009 21.23
Kakšen hud doktor ne more biti, če se je odločil za položaj ministra v NAJSLABŠI VLADI SAMOSTOJNE SLOVENIJE! In to sedaj, ko je navedena trditev evidentna!!!
zahod.west
13. 10. 2009 20.56
Kos in Musarjeva bodo takoj priložili ustrezno dokumentacijo, kjer bo vse pravilno ovrednoteno.
zahod.west
13. 10. 2009 20.55
ha, ha, ha, ha, Po jurijevih, kresalovih, jankovičevih, kućanovih, sedaj še gjerkešovi? ha, ha, ha, ha
8JASMIN
13. 10. 2009 20.46
PA ŠE NAJ GDO REČE, DA NIMO KORUPCIJSKO, NESPOSOBNO VLADO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
alterego
13. 10. 2009 20.40
in vse ostane v familiji, pardon v stranki
Milan Koleznik
13. 10. 2009 19.52
Sposoben sorodnik,pravo Erjavec,že zaradi ljudstva tega ne bi predlagala,zaradi naroda ko povsod vidimo nepravilnosti,a vlada Erjavec tega ne ve,misli da je v Sloveniji vse ok.Zaradi tega je pa pri nas tako,tudi v služo ne moreš oziroma je ne dobiš če nimaš privilegijev,to je to,dragi desusu dragi erjavec,nalivate olje nana ogenj pri vsaki menjavi,pri vsakem zakonu itd.
Buena Vita
13. 10. 2009 19.13
Buena Vita
13. 10. 2009 19.13
cupromaz upokojenci bomo ostali trdni na svojih domovih odletel bo skorumpiran sektor desusa,žnidaršič in compangonjoli