Slovenija

Žnidaršič ne namerava izstopiti iz stranke

Ljubljana, 24. 11. 2009 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Izvršni odbor DeSUS je podprl pet poslancev, ki so zahtevali zamenjavo Žnidaršiča, hkrati so podprli predlog za imenovanje Joška Godca na položaj vodje PS. Žnidaršič iz stranke ne namerava izstopiti.

Franc Žnidaršič
Franc Žnidaršič FOTO: POP TV

Predsednik stranke DeSUS Karel Erjavec je povedal, da je izvršni odbor stranke sprejel zahtevo petih poslancev, da z mesta vodje poslanske skupine odpokličejo Franca Žnidaršiča, na njegovo mesto pa imenujejo Joška Godca. Po Erjavčevih besedah so ugotovili, da je bila odločitev o zamenjavi na mestu vodje poslanske skupine sprejeta po postopku v skladu s statutom stranke. Pojasnil je, da je v statutu "določeno, da poslanci stranke DeSUS izmed sebe v poslanski skupini imenujejo vodjo poslanske skupine in po analogiji je pač tudi enak postopek glede razrešitve".

Prejšnji teden je pet poslancev stranke DeSUS predsednika državnega zbora Pavla Gantarja obvestilo, da Žnidaršič ni več vodja poslanske skupine, zamenjal pa ga bo Godec. Vse skupaj se je začelo, ko so poslanci želeli iz poslanske skupine razrešiti Vilija Rezmana. Žnidaršič mu je stopil v bran in si tako tudi sam nakopal nepriljubljenost. Nato so strankini poslanci izrazili željo po njegovi zamenjavi, kar je bil povod, da sta se skupaj z Rezmanom obrnila na Gantarja in komisijo DZ za poslovnik. Poslovnik DZ namreč ne vključuje določb, ki bi govorile o razreševanju vodje poslanske skupine. Gantar bo zdaj počakal na poslovniško komisijo, ki naj bi zasedala v četrtek, njegovo načelno mnenje pa je, da se predsednik parlamenta ne more vmešavati v notranje postopke poslanskih skupin.

Kaj se je dogajalo v ponedeljek?

Rezman je danes še pred sejo izvršilnega odbora za javnost govoril o ponedeljekovem sestanku poslanske skupine, ki ga je sklical Žnidaršič, sam pa na njem ni bil prisoten. Žnidaršič naj bi sestanek zaradi seje parlamenta predhodno zapustil, ostali pa naj bi štirje člani poslanske skupine in sprejeli zapisnik, da vztrajajo pri odločitvi iz preteklega tedna. Pod zapisnik, kjer je kot podpisnik "napisan Žnidaršič, pa so podpisali kar gospoda Urha", pravi Rezman. Nekaterii mediji pa danes poročajo, da naj bi bil Žnidaršič po navedbah četverice poslancev ves čas navzoč. Rezman dodaja, da je zaradi tega Žnidaršič pisno protestiral pri Gantarju.

DeSUS tudi za novo dodelitev mest v parlamentarnih telesih

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Blaž Garbajs

Erjavec pa je po seji izrazil pričakovanje, da bo poslovniška komisija DZ spoštovala voljo poslanske skupine glede zamenjave vodje poslanske skupine in tudi voljo stranke. V stranki po njegovih besedah pričakujejo tudi, da bo poslovniška komisija potrdila novega vodjo poslanske skupine. Ko se bo to zgodilo, bodo zahtevali, da se na novo dodelijo tudi mesta, ki jih zaseda DeSUS v posameznih parlamentarnih odborih in komisijah. Erjavec je pri tem dejal, da poslanec Vili Rezman zaseda nekatera mesta - je tudi predsednik odbora za gospodarstvo - na račun kvote stranke DeSUS in tu bodo predlagali določene spremembe.

Žnidaršič ne kljubuje zamenjavi

Že sinoči je Žnidaršič na državni televiziji povedal, da zanj ni težava to, da bi ga želeli zamenjati z mesta vodje poslanske skupine. "Ko bo poslovniška komisija povedala, kako naj se zamenja predsednik, bo trajalo pet minut in bo funkcijo lahko prevzel kateri koli od poslancev, ki to želijo, oziroma ga bodo izbrali moji kolegi." Pri tem je poudaril, da je nerodno, če pride do vdora v avtonomijo delovanja poslanske skupine in do neke vrste nasilja nad poslancem. Dodal je, da gre za Rezmana, ki so ga hoteli izključiti, kar je poslovniško in ustavno pravno po njegovih besedah nemogoče, a je bila vseeno dana ta zahteva. Ker se je Žnidaršil uprl, da bi Rezmana diskriminiral pri delu v poslanski skupini, je bil po njegovih besedah na vrsti še sam. "Dileme jaz ali on ne sprejemam," je dodal.

Iz stranke ne namerava izstopiti iz stranke

Kot je pojasnil, bo o tej zadevi v četrtek predvidoma razpravljala poslovniška komisija, saj poslovnik ne govori ne o imenovanju ne o zamenjavi ali razrešitvi vodje poslanske skupine. "Ko bo jasno, kako se formalno izpelje zamenjava, bom zelo rad prepustil vodenje poslanske skupine kolegom in bom vesel, da se rešim te odgovornosti," pravi Žnidaršič.

Iz stranke ne namerava izstopiti, saj jo je pomagal graditi 16 let. Naj iz stranke izstopijo tisti, ki so prišli včeraj in zanjo niso naredili še nič, če jim kaj ne ustreza, pravi. Na vprašanje, ali nameravata z Rezmanom po izstopu iz poslanske skupine delovati kot samostojna poslanca, pa odgovarja, da v začetku seveda postaneš samostojni poslanec, a dolgoročno prav gotovo ne. O tem, kaj bosta storila, bosta z Rezmanom skrbno razmislila.

Zamenjavo vodje poslanske skupine so prejšnji četrtek predsedniku DZ Gantarju predlagali poslanci DeSUS Joško Godec, Anton Urh, Franc Jurša, Vasja Klavora in Matjaž Zanoškar. Še pred tem je predsednik stranke Karl Erjavec napovedal svoj odstop, če bi Žnidaršič ostal na čelu poslanske skupine. Kot je pojasnil, se je tako odločil, ker Žnidaršič ni želel upoštevati sklepov organov stranke, med njimi sklepa o negostoljubju do poslanca Rezmana.

Ta sklep je sicer svet stranke sprejel 28. oktobra, in sicer na pobudo Erjavca. slednji je Rezmanu očital, da je ob izboru kandidata za ministra za lokalno samoupravo Henrika Gjerkeša s svojimi izjavami povzročil veliko razburjenja med članstvom stranke. S stališči Rezmana je ves čas soglašal tudi vodja poslanske skupine Žnidaršič, ki pa bo moral svoje mesto zdaj prepustiti Jošku Godcu.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
24. 11. 2009 11.20
Ne levi ne desni ne morejo sestaviti vlade brez desusa, tako je pač! Oni so vedno zraven. Pri nas je pač veliko upokojencev, ki jih seveda zanima le višina pokojnine in pač razen tistih vernih mamc in borcev večina glasuje za to stranko, ki forsira pokojninske zadeve. To je dejstv in tako bo še nekaj časa. Tististe opcije, ki se zavzemajo za Cerkev, domobrance, izkope grobišč itd. so že zdavnaj "out"! SLS je popolnoma brez zveze, še sami ne vedo, kakšna je njihova vizija, kr neki, kdo sploh naj bi bil njihova baza, kmetov je premalo, Žerjav pa bil kot vodja podeželja smešna figura, to da je pač s SV Slovenije, je premalo! Nobene desen stranke nimamo, SDS je pa pač nek Janšev brlog, ampak žal nima opore pri drugih strankah, vs eje poteptal, njih je pa premalo, kajti ni pridobil novih siz sredine, kar je dobil glasov, so to le tisti, ki so se od NSi in SLS preselili na SDS glasovanje, to pa ni noben premik!
galiot
24. 11. 2009 10.26
Velikokrat se svet vrti okrog desusa,kar naprej ,grožnje o odstopih,pa potem ni nič.V glavnem imajo delo samo sami z seboj,kakšna stranka za upokpjence,to je samo krinka,ki jo uporabljajo samo v času volitev,upokojencev je veliko...
petdan
24. 11. 2009 10.09
Gospod Žnidaršič se more temu kameleonu odločno upreti, saj DeSus ni Karel Erjavec in njegovih 5 prisklednikov, ampak je to v prvi vrsti članstvo te stranke. V DeSus-u bdo nastopile normalne razmere le, če se bo ta stranka sposobna znebiti kameleona Karla.
superjezek
24. 11. 2009 10.05
A JE TO TA KI JE ENKRAT NE DOLGO NAZAJ NA TV REKEL, DA ŽIVI V BLOKU IN BI MU BLO DOLG ČAS ČE BI PRENEHAL DELAT? IN JE ZATO DA SE MEJA UPOKOJITVE POVEČA ŠE ZA NE VEM KOLKO LET. JA ČE ON SAMO SEDI IN POBIRA ZATO DOBER DENAR DRUGI PA NE DOBI SLUŽBE JE KR PAMETEN A NE. PEJD VEN CEL DAN KEJ PREMETAVAT AL PA Z KRAMPOM CEL DAN DELAT, DA VIDM ČE SI BOŠ NA STARA LETA ŠE ŽELEL DELAT...
mamica55***
24. 11. 2009 10.01
Žnidaršič in Rezman sta dva rdeča zdraharja, katerima daje naloge hudobni palček . Karel, že zdavnaj bi moral tadva zahrbtneža ustaviti !
strelec_13
24. 11. 2009 10.01
Tonček Balonček Menda ja sam ne verjameš tem svojim neumnostim, ki jih pišeš na tem forumu?
Tonček Balonček
24. 11. 2009 09.28
Zakaj je bil pa Pukšič tako plemenit in odgovoren, da je sam zapustil poslansko skupino? V SDS so očitno odgovorni in korektni ljudje, čeprav prihaja do določenih turbulenc, spoštujejo šefa in voljo ljudstva.
bnam 2707
24. 11. 2009 09.22
Kaj nas brigajo njihove zasebne razprtije.Nobeden ni nič vreden.
stardec
24. 11. 2009 08.57