Slovenija

Deset let od umora Ivana Krambergerja

Ljubljana, 07. 06. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Jurovskem Dolu je bil pred desetimi leti, 7. junija 1992, umorjen Ivan Kramberger, "dobrotnik iz Negove" in kandidat na predsedniških volitvah leta 1990.

Krambergerja, ki je nameraval kandidirati tudi na predsedniških volitvah leta 1992, je na predvolilnem zborovanju z lovsko puško ustrelil Peter Rotar, ki je bil nato obsojen na 12 let zaporne kazni, maja lani pa je bil izpuščen iz zapora.

Kramberger se je rodil 4. maja 1936 v Jurovskem Dolu v revni viničarski družini z 11 otroki. Leta 1963 se je odpravil na delo v Nemčijo, ob delu v bolnišnici pa se je usposobil za medicinskega tehnika in postal strokovnjak za dializne aparate. Ideje za izboljšave na dializnih aparatih so mu prinesle slavo in denar, s katerim je bolnišnicah in ledvičnim bolnikom med drugim podaril 42 dializnih aparatov.

Leta 1990 se je vrnil v Slovenijo ter na predsedniških volitvah s samosvojim, "amaterskim" nastopom in kampanjo kot neodvisni kandidat pritegnil skoraj četrtino volivcev. Po atentatu na Krambergerja so se pojavile tudi špekulacije, da je šlo za politični umor, ki pa niso bile nikoli dokazane.

Obletnico Krambergerjeve smrti je krajevna skupnost Negova zaznamovala z odkritjem njegovega spomenika.