Slovenija

'Denarja je dovolj'

Ljubljana, 05. 02. 2010 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Denarja za plače trgovcev je dovolj, a je nepravilno razporejen, pravijo sindikati trgovcev. V Zvezi svobodnih sindikatov dodajajo, da trgovske družbe pri nas ustvarjajo dobičke prav na račun nizkih plač.

Slovenski trgovci imajo skoraj pol nižje plače od italijanskih.
Slovenski trgovci imajo skoraj pol nižje plače od italijanskih. FOTO: POP TV

Začetek pogajanj za spremembe tarifne priloge h kolektivni pogodbi za dejavnost trgovine je bil dogovorjen za četrtek, vendar so delodajalci prek svojih pogajalcev le sporočili, da je treba počakati na "rešitev vseh zadev na državni ravni". Šele potem bi se mogoče lahko pogajali, je povedal sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladislav Kaluža, ki se mu zdi mešanje tripartitnega dialoga z dvostranskim nesmiselno.

V Trgovinski zbornici Slovenije pravijo, da med delodajalci in sindikati, podpisniki kolektivne pogodbe dejavnosti trgovine Slovenije, ni bil sprejet dogovor, da se 4. februarja začne prvi krog pogajanj za spremembo tarifne priloge. Socialni dialog v trgovini nikakor ni odpovedan, saj kolektivna pogodba velja najmanj do konca leta 2011, so sporočili iz zbornice.

"Želeli smo se pogajati o uskladitvi najnižjih osnovnih plač in tudi njihovem dvigu, saj so mizerno nizke," je povedal Kaluža. Po njegovem mnenju je denarja za plače trgovcev dovolj, treba je le prestrukturati maso plač. Tudi predsednik Sindikata delavcev trgovine Slovenije Franci Lavrač je ugotovil, da denar v trgovini je, a je nepravilno razporejen.

Zaposleni v trgovini na drobno imajo najnižje plače, njihovi vodilni pa najvišje, je opozoril Lavrač in poudaril, da delavci od ukinitve davka na izplačane plače z letom 2009 doslej niso dobili niti centa.

Delodajalci so ga porabili za stvari, ki so za trgovino popolnoma nepomembne, je dejal ter dodal, da je dejavnost trgovine na drugem mestu po rasti dobička, tudi dodana vrednost na zaposlenega je visoka, zato so zahteve sindikatov popolnoma upravičene.

Medtem ko imajo slovenski trgovci skoraj pol nižje plače kot denimo italijanski, pa so cene v slovenskih trgovinah primerljive trgovinam drugod po Evropi. Torej naše trgovske družbe ustvarjajo dobičke zgolj na račun nizkih plač in stiskanja dobaviteljev, je menila ekonomska svetovalka Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Andreja Poje.

Predsednica Sindikata trgovine KS 90 Darica Radeka je postregla s podatkom, da je povprečna bruto plača zaposlenih v trgovini novembra lani dosegla le 87,8 odstotka povprečne slovenske plače, v trgovini na drobno pa celo le 71,7 odstotka. "Glede na ustvarjene dobičke in višino dodane vrednosti v dejavnosti trgovine letu 2008 ter ocene poslovanja v letu 2009 je to zaostajanje popolnoma neupravičeno," je poudarila. V sindikatih bodo zato "za uresničitev svojih ciljev storili vse, kar je potrebno".

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

QueerAsYou
05. 02. 2010 17.02
+1
Tuje trgovske družbe kot so Spar, Lidl, Hofer, Mueller, DM, Leclerc, H&M.... imajo delavci zelo slabe plače! Trgovski centri so polni, obračajo se miljonski dobički, ki pa stekajo na račune v tujino! Veliko delavnih mest je prostih v trgovini, ampak za takšno plačo in takšen delavnik! Hvala lepa!
GAYPROPAGANDA
05. 02. 2010 16.48
+1
Trgovci imajo veliko premajhne plače! 500-600 eur sobote in nekateri še nedelje! Trgovska podjetja pa služijo miljone na ta račun! Udeležba na dobičke!
tito-idol
05. 02. 2010 16.36
Plače v Mercatorju so bile nizke tudi ko je bil Janković tam,regresi v bonih itd.S tem da je bil skladišče usran,crknjene podgane notri itd.V glavnem-OBUP!
aristotel
05. 02. 2010 16.35
Pogledamo palače ki so jih zgradili trgovci pa bo vse jasno razkošje, samo vprašanje časa če bo šlo tako naprej kot kaže bodo te palače počasi samevale.
est
05. 02. 2010 16.29
Tgovci in trgovke, ki delate za drobiž.Brez napovedi zaprite trgovine za tri dni, pa bo tako sr.... v državi, da se bodo oblastniki in lastniki hitro pripravljeni pogovarjati. Ni hujšega kot prazen želodček.
ButaleLand
05. 02. 2010 15.00
Ja HALOOOO - pa sej to je povsod in ne samo v trgovski smeri. Vsi vodilni imajo krepko previsoke plače v vseh branžah za nagrade se vedno najde še 5000€ za dostojno plačo delavca pa vsak cent že ogroža poslovanje podjetja. SRAMOTA
galiot
05. 02. 2010 12.52
V takih primerih naj se izkažejo sindikati,pa tudi država.Kajti videti je da je vsa zakonodaja napisana v prid delodajalcem in vse kar se njih tiče je v skladu z predpisi,če se gre pa za delavca,pa toliko pogajanj in ne vem česa še...Demokracija za koga je ta izraz,za delavca sigurno ne...