Slovenija

Demokratična recesija je resna že sama po sebi, ne pretiravajmo o njenem obsegu

Ljubljana, 23. 10. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Tibor Rutar
Komentarji
36

Že poldrugo desetletje smo priča globalni demokratični recesiji, ki zajema tako spreobračanje nekaterih novonastalih demokracij nazaj v avtokracije kot tudi zmanjšanje kakovosti v mnogih obstoječih in še stoječih demokratičnih državah. Demokratična recesija je resen in nevaren pojav, ki se je začel okoli leta 2006, ko je bilo na svetu največ demokratičnih režimov v zgodovini človeštva, hkrati pa so bile tudi nasploh politične in državljanske pravice v svetu najbolj spoštovane doslej.

Omenjena recesija seveda ne pomeni, da demokracije v zadnjih 15 letih samo padajo in ne nastajajo več. Pomeni pa, da jih je danes (ko seštejemo nove padce in nove nastanke) približno ducat manj, kot jih je bilo leta 2006.

Demokratična recesija je velik problem in ne le zaradi samoumevnega dejstva, da je demokratični način odločanja o vodenju države veliko bolj etičen od avtokratskega. Ne gre zgolj za to, da je demokracija pravična, avtokracija pa ne. Drži, da demokracije ponujajo veliko več političnih in državljanskih pravic kot avtokracije, a to še zdaleč ni vse. Gre namreč tudi za to, da je življenje v demokracijah – sploh bogatih in trdnih, liberalnih demokracijah – po praktično vseh smiselnih merilih veliko ugodnejše od življenja v diktaturah. Demokracije so v povprečju manj koruptivne in bolj skrbijo za javne dobrine kot avtokracije. 

Besedilo je pripravljeno v projektu Homopolitikus, političnega 'think tank' Inštituta za politični menedžment. Kolumna izraža stališče avtorja in ne nujno tudi uredništva 24ur.com.

Demokracije korelirajo z višjimi stopnjami ekonomske svobode, ki nadalje korelirajo z višjimi stopnjami materialnega življenjskega standarda, s čimer ne mislim zgolj bruto domačega proizvoda (BDP), marveč tudi povprečno plačo in stopnje revščine. Pari demokratičnih držav so skoraj popolnoma miroljubni v medsebojnih mednarodnih odnosih, medtem ko so pari avtokratskih držav med seboj zelo agresivni (kar sicer velja tudi za mešane pare demokracije in diktature). Demokracije so zaščitene pred lakoto, diktature ne. Če torej demokracije padajo (ali se izrazito krhajo, tako da so na robu padca), so ogroženi tako pravičnost, materialni standardi kot deloma celo mednarodni mir. Veliko je na kocki.

Demokratična recesija je resna v svoji dejanskosti in svojih morebitnih grožnjah glede prihodnosti. Toda kako zelo resna je in bi lahko še bila, natančneje? Katere demokracije so najbolj ogrožene? Kako veliko so v zadnjem desetletju dosegli populisti po svetu in konkretneje na zahodu?

Z izjemo Madžarske, ki je bila še na začetku prejšnjega stoletja konsolidirana, kakovostna liberalna demokracija, danes pa se je zaradi Orbanovega populizma zrušila v elektoralno avtokracijo, v demokratični recesiji nismo izgubili še nobene utrjene, dolgotrajne, bogate liberalne demokracije. Med leti 1990 in 2015 je prišlo do ducatov demokratičnih padcev in skoraj popolnoma vsi so doleteli nove, revne, šibke demokratične eksperimente, ki niso imeli ekonomskih in drugih širših družbenih strukturnih pogojev za preživetje in konsolidacijo svobodnega režima. Ti primeri so tragični in obžalovanja vredni, a družboslovci ne moremo reči, da so bili nepričakovani in šokantni. Dva padca sta se zgodila v malo manj revnih državah, kot sta otoška državica Antigva in Barbuda ter Rusija, a tudi ta dva primera sta bila zgolj za las nad slavno mejo BDP, za katero sta Przeworski in Limongi že leta 1997 ugotovila, da ščiti pred demokratičnim zlomom.

Kaj pa Poljska? Poljska sicer ni Madžarska, saj ostaja demokratična. Drži pa, da se je njena kakovost v zadnjih 5 letih precej poslabšala in je ne moremo več šteti za liberalno demokracijo. Drži tudi, da je nenavadno, da je močno krhanje doletelo Poljsko, saj je bila ustaljena in dokaj bogata liberalna demokracija.  

Poleg Poljske bi tisti, ki izpostavljajo demokratično recesijo kot izjemno resno družbeno dogajanje, ki je že danes domnevno močno načelo celo vrsto svetovnih liberalnih demokracij, s prstom pokazali na domnevno splošno razpadanje demokratičnosti znotraj sicer še demokratičnih družb v Evropi in drugod. Rekli bi, da populistična grožnja tako v državah vzhodne kot srednje Evrope nedvomno in vse bolj razgrajuje demokratične institucije, tudi če niso še povsem padle. Toda po moji oceni vsaj do konca leta 2020 populisti niso bili tako izrazito in strahotno zmagoviti, kot se bojijo nekateri. Prisotni vsekakor puščajo svoje sledi, absolutno, vsekakor ostajajo grožnja. Toda zgodbe o njihovem splošnem (ne konkretno madžarskem ali poljskem) uspehu so zaenkrat k sreči še pretirane.

Protesti na Poljskem
Protesti na Poljskem FOTO: AP

Če se ozremo k ocenam demokratičnosti, ki jih pripravlja organizacija Freedom House in se tipično skladajo z meritvami drugih organizacij (denimo Varieties of Democracy ali pa Polity), je jasno, da se v razvitih demokratičnih državah vzhodne Evrope z dvema pomembnima izjemama režimi zaenkrat še kar dobro držijo navkljub populističnemu pritisku (graf 1 in 2). Baltske države, pa tudi Češka, ostajajo varne. Med letom 2019 in 2020 se je tudi slovaški trend obrnil navzgor. Hrvaška ostaja, kjer je bila v prvem in drugem desetletju 21. stoletja. 

Najbolj presenetljiv je podatek, da je Slovenija po kakovosti svojih političnih institucij primerjalno najvišje in celo nekoliko na boljšem, kot je bila pred desetletjem. Pri tem je seveda pomembno dvoje. Prvič, z naslednjim poročilom Freedom House, ki ga dobimo čez nekaj mesecev, se bo zaradi obnašanja trenutne vlade v letu 2021 slovenska ocena skoraj gotovo znižala za več točk. Drugič, meritve demokratičnosti, ki jih izvajajo drugi projekti, kažejo bolj negativno podobo Slovenije. Sodeč po točkovanju Varieties of Democracy je bila slovenska demokracija sicer še vse do leta 2018 res izrazito trdna in celo kakovostnejša v primerjavi s prvim desetletjem 21. stoletja, kot poroča tudi Freedom House, toda nato se je v letu 2019 in 2020 močno znižala.

Stanje je pričakovano boljše v državah srednje Evrope (graf 3). Kot je razvidno, se populisti vsekakor ne dajo in še naprej poskušajo s svojim neliberalnim projektom krhanja demokracij. Toda prav tako se v teh državah ne dajo demokrati in zaenkrat slednji ostajajo močnejši od prvih. Držav severne Evrope, kot so Danska, Islandija, Švedska, Norveška, Finska, Nizozemska itd. sploh nisem prikazal, saj so tam ocene demokratičnosti v zadnjih 15 letih pri 100 točkah in ne padajo.  

Tudi drugod po razvitem svetu so populisti – kljub resnični grožnji – manj močni, kot si utegnemo predstavljati ob bežnih, nesistematičnih in anekdotičnih vtisih. Kanada leta 2020 ostaja na istem, kot je bila na začetku svetovne demokratične recesije leta 2005 ali 2006. Tudi Južna Koreja niha okoli ocene, ki jo je imela na začetku 21. stoletja. Enako velja za Avstralijo. Stanje na Japonskem se ni niti poslabšalo niti ni ostalo enako, marveč se je izrazito izboljšalo. Enako velja za Tajvan. Združene države Amerike so tako kot Poljska pomembna izjema. Toda izpodbijanje ameriške liberalne demokracije ni le delo Donalda Trumpa. Njena ocena se je začela počasi zniževati s spoštljivih 94 točk že v drugem mandatu Baraka Obame. Trump je seveda počasno zniževanje pospešil in leta 2020 je bila ZDA kar 11 točk nižje kot leta 2007, zaradi česar danes težko še vedno govorimo o ameriški liberalni demokraciji. Primerljiva je namreč s Poljsko.  

Demokratična recesija je resna. Populisti so resnična in nevarna grožnja celo v razvitih liberalnih demokracijah. Madžarska, Poljska in ZDA so najboljši primeri, ki nas opozarjajo na to, kako resna grožnja so. Toda v preostalih bogatih demokracijah v zadnjih 10 ali 15 letih populisti zaenkrat niso bili posebej uspešni. Velika večina teh svobodnih režimov zaenkrat ostaja trdna. In ravno zato še naprej stopajmo v bran dragocene liberalne demokracije, ki nam veliko bolj kot katerikoli drugi politični sistem – čeprav seveda nepopolno – daje pravičnost, materialni standard in možnost miru. Razvite demokracije so precej manj krhke, kot si včasih mislimo, a vseeno kdaj tudi postanejo močno načete ali celo padejo. Populisti bodo poskušali poskrbeti, da te redke izjeme postanejo pogostejše. Živahna civilna družba demokratov je to do sedaj precej uspešno preprečevala.

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ate_ist
23. 10. 2021 20.19
+1
stalin je svojim sotovarišem po sestanku z rooseveltom razložil kaj je demokracija. povedal je nakako takole; mislil sem, da je demokracija vladavina ljudstva, pa me je roosevelt popravil, dejal mi je, da je demokracija vladavina demokratičnega ljudstva amerike. zato ni presenečenje, da se poljaki, madžari pa konec koncev tudi slovenija ne gre prave demokracije in da so ameriški republikanci z trumpom vred notranji teroristi.
DR. RNR
23. 10. 2021 15.29
+2
Turbo demokracija sama sebe ocenjuje. Bogatuni oni so demokracija. Kupujejo demokraticne politike,oziroma stroko...Ostali smo poskusni zajcki..
Space Voyager
23. 10. 2021 15.10
+2
Dokler imamo volitve in vse večje medije v rokah opozicije, nimamo kaj jamrat o recesiji demokracije. Težava je, ko na oblast pride opcija, ki ji pripadajo mediji. Takrat državljani nimamo pojma, kakšne svinjarije počnejo tisti na vladi, ker mediji o tem ne poročajo.
Lepi Marko
23. 10. 2021 14.29
+1
ne vem kaj tocno pomeni recesija, vem pa kaksno demokraticno diktaturo uporabljate za Marko Ursica(mene), tako da bi vam zabrisal moje drzavljanstvo enkrat za vselej, hvala demokraticna Slovenija za vse demokraticne postopke ki ste jih sprozili na meni
Antikrist Anarhist
23. 10. 2021 13.18
+3
Če ima stranka v svojem imenu besedo demokratska, še ne pomeni, da je demokratična. Pravzaprav je tako demokratična kot Nemška demokratična republika ali pa Demokratična republika Kongo.
Zlatanac7
23. 10. 2021 12.49
+1
to je samo zaradi lopovov in pozresnosti.
chongo
23. 10. 2021 12.28
+5
hahahah pa kake strelate vi, zivimo v drzavi, ki jo z 2700 neustavnimi odloki zeli komandirat 1 clovek in mi imamo kot pravite skoraj perfektni indeks demokraticnosti. tibor pojdi raje njivo okopavat, tebi se osnove politike niso jasne
User768643
23. 10. 2021 13.05
-2
Lahko pa se odločimo za alternativo - ulične anarhiste.
Ate_ist
23. 10. 2021 20.24
-1
ulični anarhisti v dnu duše sovražijo slovenijo in njene prebivalce, oni hočejo biti druga švica pa če tudi v zagrobnem življenju
User1538643
23. 10. 2021 12.26
Prihaja KapiSocKom z GP in NWO.
Apostol1
23. 10. 2021 11.55
+6
Propadel je komunizem , propadel bo tudi kapitalizem ,oziroma če pogledamo Kitajsko je to neka nova mešanica obeh ideologij. Brez demokracije se razume. Ker demokracija je samo izgovor za tatove in kriminalce , da lahko vladajo in nič drugega.
ROMELS
23. 10. 2021 12.56
+2
Esprit
23. 10. 2021 11.46
+6
Ni možno imeti demokracijo z izjemno visoko gospodarsko neenakostjo. To je tako, kot da sužnju dejali, da lahko prosto odloča kateri jarek bo kopal do nezavesti. Kapitalizem je kupil demokracijo in danes prevladujejo le ekonomski interesi korporacij, trga itd., vse drugo nima nobene veljave in nobene prave moči. Živimo v času, ko je kapitalizem kot sistem že propadel, pri življenju ga ohranjajo le razne finančne injekcije,...najbolj azuren dokaz propada sistema so vedno novi boni, kjer sistem ne more več ponuditi preživetja niti tistim, ki so že zaposleni, in to se vedno hitreje širi v srednji razred...sicer pa boni ne rešujejo problemov kapitalizma, le za kratek čas oblažijo prost padec,...populisti ne bodo odšli ...ker gospodarski sistem že dolgo ne ponuja nič veliki večini...
Generacija56
23. 10. 2021 11.50
+5
Kar je povedal tudi Varufakis, pa tudi Putin, na Valdai srečanju. Vendar, mediji?
Ate_ist
23. 10. 2021 20.29
+1
mediji ne morejo komentirati ne intervjuja ne govora putina na valdaju, saj je na nedosegljivi filozofski kot tudi politično ekonomski ravni. tako da se bo potrebno oborožiti s potrplenjem in počakati leto ali dve, predno se bo kdo od avtorskih mislecev drznil kaj napisati na to temo. med tem pa se lahko zgodi trumpova napoved in s političnega zemljevida izgine struktura USA
User300173
23. 10. 2021 10.49
+10
Zamenjujemo avtoriteto in diktaturo? Avtoriteta je karakterna oseba z podporo ljudi in vlada z demokratičnimi normami. Diktatura pa je vladanje posameznika s samovoljo brez upoštevanja zakonov, oziroma prirejenih tako, da lahko posameznik vlada brez večine demokratičnih načel in norm. To se sedaj dogaja v Sloveniji, kjer diktator namensko ne upošteva sklepov sodišč in veljavnih zakonov. "PsihoPacient" nikakor ne more biti karakterna oseba, kvečjemu uzrupator pravne države in kriminalec.
Monalisa99
23. 10. 2021 10.48
+7
Našemu populistu ne bo uspelo ...pa naj se trudi kolikor hoče. Problem pri nas predstavlja velika škoda, ki jo povzroča ta vlada ... predvsem PV . Izgubljamo mednarodni ugled ko nas primerjajo z Madžarsko in Poljsko. O tem preveč piše v tujem tisku. To bo po volitvah potrebno sanirati. Trenutno smo talci manjšinske vlade ali bolje rečeno ene stranke in njenega dosmrtnega poglavarja. Do volitev lahko pričakujemo še veliko afer in veliko mero diktature. Tudi to se bo končalo in ponovno bomo zadihali s polnimi pljuči ne glede na covid...
nestabilen
23. 10. 2021 10.16
+1
Demokracija ni nic drugega kot korencek na palici ki jo drzi kapitalizem.Pa lepe sanje.
Salting
23. 10. 2021 10.47
+2
Fašizem je tudi en korenček na palici, ki ga lahko drži kapitalizem. Kapitalizem podpira marsikateri zavržni sistem. Tako da je bistveno boljše, da se gremo demokracijo kot pa kaj drugega.
puspan
23. 10. 2021 10.12
-3
Današnji folk že sploh ne ve, kaj hoče. Vsega dovolj, polne riti in bojim se, da to ne bo trajalo dolgo. Mora spet malo udariti spet šiba božja, da se vsaj malo spametujemo. Prihaja čas Žužkovih "demokratičnih utopistov".
Matthaios
23. 10. 2021 09.58
-5
Da uganem kaj je za vas demokratična recesija: Odmik od trde levice?
Salting
23. 10. 2021 10.51
+5
Da vlada obsojeni kriminalec? Da imenuje na ministrske funkcije kleptokratske klerofašiste? Da skorumpirani ministri glupih davkov ne odstopijo? To ni trda levica, to je odsotnost osnovne politične kulture.
ap100
23. 10. 2021 09.28
-2
Tako slabe razlage, namigovanja in neposrečenih neumnosti na kupu še nisem prebral - človek sploh ne ve kaj je to populizem ki v definiciji nima ne desne ne leve konotacije Vprašanje pa je tudi kdo daje in kdo zbira podatke in kakšni so ti podatki
Generacija56
23. 10. 2021 09.00
-7
Kar se pa Madžarske demokracije tiče, menda je edina v EU, kjer ima ena stranka ustavno večino. In EU gre to v nos, jo poskuša rušiti... In to večino si niso vzeli, izvoljena je bila...
Generacija56
23. 10. 2021 08.58
+10
Ni problem demokracija, ljudstvo je problem. Potrebno ga je zamenjati, pripeljati takšne, ki demokracijo, kot jo imamo, razumejo. V Sloveniji imamo 10 političnih strank, a nobena ne zastopa volivcev, zato trenutno poteka intenzivna prevzgoja, z vodnimi topovi, solzilcem, gumi naboji....
ssbobo
23. 10. 2021 09.12
-9
Ne..... tako sedanja vlada prevzgaja ponosne naslednike komunizma ...... oz potomce nastavljenih ljudi kateri bi živeli bogato v svojem nedelu še naprej
ssbobo
23. 10. 2021 08.48
+3
Avtor...... si pozabil Soroševe plačance oz nanospolnike kateri spreminjajo države po samo svojih merilih na račun sodržavljanov....
proofreader
23. 10. 2021 08.45
-1
Glede na graf demokracija pri nas raste. Bravo vlada.
Salting
23. 10. 2021 10.54
+4
Haha, tipična ovca, graf se je pa končal takrat, ko je odstopila Šarčeva vlada...