Slovenija

FOTO: Pahor napovedal socialni dialog

Ljubljana, 22. 11. 2008 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada je na prvi seji za generalnega sekretarja imenovala Milana M. Cvikla. Pahor je ministre zadolžil, da pripravijo konkretne predloge za reševanje finančne krize, sestal pa naj bi se tudi z delodajalci in socialnimi partnerji.

Nova slovenska vlada pod vodstvom premierja Boruta Pahorja se je že dan po izvolitvi sestala na prvi seji. Poleg pogovora o načinu dela ter sestavi in nalogah novih delovnih teles je bilo v ospredju tudi imenovanje državnih sekretarjev in generalnega sekretarja Pahorjeve vlade. Napoved, da bo generalni sekretar vlade Milan M. Cvikl, se je uresničila. Za vodjo kabineta predsednika vlade pa je imenovana Simona Dimic.

Novi državni sekretarji

Novopečeni predsednik vlade med vodenjem prve vladne seje. Poleg njega sedi vodja kabineta predsednika vlade Simona Dimic.
Novopečeni predsednik vlade med vodenjem prve vladne seje. Poleg njega sedi vodja kabineta predsednika vlade Simona Dimic. FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je imenovala tudi več državnih sekretarjev. Za državno sekretarko na ministrstvu za finance je vlada imenovala Heleno Kamnar, za državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve pa Gorana Klemenčiča. Igor Jakomin bo državni sekretar na ministrstvu za promet, Darja Radič pa državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo. Za državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje je bil imenovan Boštjan Škrlec.

Vlada je za državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje imenovala Slavka Ziherla, za državno sekretarko na ministrstvu za šolstvo in šport pa Alenko Kovšca. Branko Lobnikar bo državni sekretar na ministrstvu za javno upravo, Sonja Bukovec pa državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo. Na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo bo državni sekretar Jozsef Györkos, na ministrstvu za kulturo pa Stojan Pelko. Ministru za razvoj bo pri delu pomagala državna sekretarka Andreja Jerina, ministru za Slovence v tujini pa Boris Jesih.

Školč bo sodeloval z nevladnimi organizacijami

Vlada je danes imenovala tudi državne sekretarje v kabinetu predsednika vlade. Za stike med vlado in državnim zborom bo skrbela Nataša Kovač, za stike z nevladnimi organizacijami Jožef Školč, Miloš Pavlica pa bo Pahorju pomagal pri organizaciji in vodenju socialnega dialoga.

Vlada je ustanovila tudi dva vladna odbora, in sicer odbor za državno ureditev in javne zadeve, ki mu bo predsedovala notranja ministrica Katarina Kresal, ter odbor za gospodarstvo in trajnostni razvoj, ki ga bo vodil minister za razvoj Mitja Gaspari. Ministrski zbor je imenoval tudi komisijo za administrativne zadeve in imenovanja, ki jo bo vodil Cvikl, ter svet za nacionalno varnost, ki ga bo vodil premier Pahor.

Finance in socialna vprašanja

Ministra Boštjan Žekš in Karl Erjavec
Ministra Boštjan Žekš in Karl Erjavec FOTO: Dare Čekeliš

Pahor si je že izbral svetovalca za mednarodne finance, to bo Mojmir Mrak, za socialna vprašanja bo odgovorna Lidija Apohal. Za državne finance bo pristojen Anton Žunič. Obrambna ministrica Ljubica Jelušič imena svojega državnega sekretarja še ni izdala, govori pa se o Urošu Kreku. Kdo bo to delo opravljal na ministrstvu za okolje, še ni znano.

Pahor za socialni dialog

Vlada je danes imenovala skupino za pripravo in usklajevanje ukrepov zoper finančno krizo. Hkrati je vsa ministrstva in vladne službe zadolžila, da preučijo in predlagajo ukrepe, ki so potrebni za preprečitev krize, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal premier Borut Pahor. Napovedal je še trajen socialni dialog.

Koordinacijsko skupino za pripravo in usklajevanje ukrepov, povezanih z mednarodno finančno krizo in gospodarsko negotovostjo, bo vodil minister za razvoj Mitja Gaspari, v njej pa so še minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, minister za finance Franc Križanič, minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik ter minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič.

Ukrepi zoper finančno krizo

"Vlada bo prevzela dobro prakso prejšnje vlade in se bo praviloma enkrat mesečno, morda enkrat na dva meseca sestala na terenu in z obiski v regijah poskrbela za živahen, tvoren dialog," je dejal Pahor.

Pahor je napovedal, da se bodo predvidoma že naslednji teden sestali s predstavniki delodajalcev in sindikatov, starejše in mlajše generacije, pa vse do kmetijsko gozdarske zbornice, od katerih želi izvedeti, kakšna so njihova pričakovanja do vlade, da bo ravnala v času negotovosti.

Zbrane predloge bo vlada preučila in "videli bomo, kateri ukrepi so kompatibilni in kateri si nasprotujejo," je dejal Pahor. Sledil bo trajen socialni dialog med omenjenimi partnerji in vlado, ki bo po Pahorjevih besedah trajal "vse do trenutka, ko bomo upravičeno sklepali, da je čas gospodarske negotovosti končan". Hkrati bodo tekli tudi intenzivni pogovori z voditelji opozicijskih in koalicijskih strank, s katerimi naj bi se dogovorili glede oblike partnerstva za razvoj, ki ga je Pahor napovedal v petek ob predstavitvi ministrske liste v DZ.


Na sejah tudi drugi organi

Po premierovih besedah bo na sejo sveta, kadar bodo obravnavana vprašanja, ki zadevajo nacionalno varnost in ki zahtevajo usklajeno delo, povabil tudi predsednika republike, predsednika DZ, predsednika največje opozicijske stranke v parlamentu ter predsednike drugih državnih organov in predstavnike drugih organizacij, za katere bo presodil, da lahko pomagajo svetu za nacionalno varnost priti do primernih rešitev.

"Vlada bo prevzela dobro prakso prejšnje vlade in se bo praviloma enkrat mesečna, morda enkrat na dva meseca sestala na terenu in z obiski v regijah poskrbela za živahen, tvoren dialog, tako z župani, glavnimi predsedniki uprav, direktorji in drugimi ljudmi, ki skrbijo za razvoj posameznih regij," je pojasnil Pahor. Ob tem je dodal, da bo vlada, "če bo mogoče in če bomo za to čutili potrebo", na teh obiskih izvedla seje, kjer bodo obravnavali kakšno od tem.

Pahor: Izbira ljudi, ki imajo izkušnje

Vlada je tudi sprejela sklep, da so lahko v kabinetu posameznih ministrov in v kabinetu generalnega sekretarja vlade največ štiri delovna mesta, za katera se delovno razmerje sklene za določen čas. V kabinetu predsednika število delovnih mest, za katere se delovno razmerje sklene za določen čas, ni omejeno, ne sme pa presegati števila delovnih mest, predvidenih s kadrovskim načrtom.

Minister Patrick Vlačič in ministrica Majda Širca med pogovorom
Minister Patrick Vlačič in ministrica Majda Širca med pogovorom FOTO: Dare Čekeliš

Na novinarsko vprašanje, ali se mu ne zdi, da je šlo pri imenovanju državnih sekretarjev za 'fevdalizacijo', je Pahor odgovoril, da ne. "Če me zdaj vprašate, kdo pripada kateri stranki, vam ne znam odgovoriti na to vprašanje," je poudaril in dodal, da je predlagal ministrom in ministricam, da si za svojo 'desno roko' izberejo ljudi, ki imajo znanje in izkušnje. "In mislim, da so se tako odločili," je zatrdil.

Janša takoj predal posle Pahorju

Državni zbor je v petek zvečer imenoval deveto slovensko vlado po osamosvojitvi. Mandatar Borut Pahor je poslancem v imenovanje predlagal 18 kandidatov za nove ministrice in ministre, ki bodo naslednja štiri leta sestavljali vladno ekipo. Po deveturni razpravi je o novi vladi glasovalo 86 prisotnih poslancev. V podporo Pahorjevi vladi je glasovalo 56 poslancev, 30 pa jih je bilo proti.

Med poslanci, ki o novi vladi niso glasovali, je bil tudi Janez Janša, saj se je med glasovanjem pripravljal na primopredajo poslov. Ta je namreč sledila nemudoma po prisegi. Janša je Pahorju ob predaji izročil tudi poročilo o delu vlade v letih 2004–2008 in mu zaželel uspešno delo. Nekdanji premier je poudaril, da naslednji vladi zapuščajo 'solidno podlago'. Pahor pa se je Janši zahvalil za sprejetje povabila k razmisleku o partnerstvu za razvoj.

KOMENTARJI (390)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
24. 11. 2008 02.41
heja lažljivi kljukci,z patronom pahorjem so začel vladat pametni delodajalci pa bežijo z države,ker nočejo več komunistične diktature,v času janšeta je komahj malo zaživela demokracija,zdej pa adios svoboda.slovenci .;,PAZITE KAJ GOVORITE, SAMO UDBAŠI IMAJO VSE PRAVICE OSTALI SMO V RITI
Buena Vita
24. 11. 2008 02.41
heja lažljivi kljukci,z patronom pahorjem so začel vladat pametni delodajalci pa bežijo z države,ker nočejo več komunistične diktature,v času janšeta je komahj malo zaživela demokracija,zdej pa adios svoboda.slovenci .;,PAZITE KAJ GOVORITE, SAMO UDBAŠI IMAJO VSE PRAVICE OSTALI SMO V RITI
kriss714@amis.net
24. 11. 2008 00.32
najprej naj se zmenijo, ali bo to \"socialni\" ali kar \"socialistični\" dialog, morda monolog, ali kar nekrolog.
djdj
23. 11. 2008 22.49
Šalabajzerizem. Sej Pajor je fajn dečko, ampak ne moreš deliti funkcij kar tako. Jaz bi Erjavcu dal min. za obr. ker se na to spozna npr.
VolilecSI
23. 11. 2008 21.29
Dobrodošel tudi generalni sekretar vlade - CVIKEL! Sedaj lahko ob vsem ostalem slovenski državljani končno poplačamo vse tiste kredite, ki jih je vaša udbomafija najela za izgradnjo tovarne orožja, posel pa vam je nepričakovano zaradi mednarodnega razpisa Vlade Janeza Janše splaval po vodi. Najboljšo vlado v zgodovini RS ste vgrli z oblasti, nastavili svoje marionete, kapitalsko obvladujete vse ključne medije v državi, Vaš je predsednik RS, predsednik vlade RS, predsednik DZ RS, ministri za gospodarstvo, sodstvo, vojsko, policijo, šolstvo, kulturo itd. Selektirali ste še veleposlanike RS, kaj bi še radi?
kriss714@amis.net
23. 11. 2008 21.27
Smo že prej vedeli, da bo ZKS mavrični podmladek pretežno gobezdal. Drugega ne znajo.
Goky
23. 11. 2008 18.16
felix1 bluzi bluzi bluzi bluzi
Felix1
23. 11. 2008 18.04
A sem bil jaz edini v vesoljni Sloveniji, ki ni čutil nobene razlike od petka, čeprav smo dobili novo vlado. Pa tako hudičevo so levaki vpili, kako bi oni na KEKS vse izboljšali. Kolko časa bomo čakali na MED IN MLEKO? Kje sete sedaj, pametnjakoviči? Iz dneva v dan nam gre slabše. Celo delnice so začutile, da so levičarji prevzeli oblast in so se zgrudile.
Goky
23. 11. 2008 16.11
Bojzi temp.39,5 C. Že zelo nevarno visoka.
jansa-arms
23. 11. 2008 15.33
bojzi ? a si še vedno bolan ?
Bojzi
23. 11. 2008 15.15
Sem mislil, da slabše ne more bit, ko je bil izbran za predsednika države jugopripadnik Türk, pa se je zgodila komunistična diktatura Kućana in Jankovića in s pomočjo yugo volilcev pripeljala na oblast največje nesposobneže, ki jih že bolj nesposobne težje najdeš s Pahorjem na čelu. Še dober, da jih Slovenci nismo izvolili. Smola edino, da je Slovencev zmeraj manj in s tem tudi volilnih glasov. Seveda tu pomagajo še sodniki in novinarji, ki so rdeči kot da živijo na Kitajskem. Potem Pahor –ović izbere ministre , ki so preizkušeno nesposobni. Türk sposobne veleposlanike zamenja za antislovensko usmerjene obrnjene proti balkanu, da bi ja čim bolj blatili Slovenijo. In pika na i – Cvikl, plačan da sprovede lažne afere dobi za nagrado naziv generalnega sekretarja. Pahor čestitam , še bolj smo naši in vaši. Vem da nisi na strani Slovencev. Vlada, želim vam, vse najslabše. Slovenci vas bomo že spravili s prestola.
rozika
23. 11. 2008 14.42
Hvala Bogu za Žekša k zmanšuje kvoto zapriseženih komunistov v tej novi, gnili, koruptivni vladi. Drgač bi pa on mogu bit na visokem šolstvu, ne pa eni blond velikani ki ne znajo govort.
Tonček Balonček
23. 11. 2008 13.25
A je omejevanje svobode že stopilo v veljavo?
Tonček Balonček
23. 11. 2008 13.07
Upajmo, da 50.letnice RTV-ja ne bomo plačevali še nadaljna štiri leta, ta program, razen tretjega, Grimsovega, smo že zdavnaj plačali!
manjakranjc@hotmail.com
23. 11. 2008 13.00
Tako je, lahko bomo prebirali in poslušali citate raznih vodij kot so bili Kennedy!
Tonček Balonček
23. 11. 2008 12.52
Janša pač o makroekonomiji ne ve toliko kot o globalnem segrevanju ozračja in lizbonski strategiji, žal pa za svetovanje nima več gospoda Bajuka, razni bivši \"svetovalci\" tipa Mrkaić, Damjan in drugi \"mladoekonoimisti\" pa z njim itak niso hoteli imeti nobenih opravkov! Počasi si bo primoran najti drugega pisvca govorov, sicer letos ne bo mogel kandidirati za večerov bob leta. Mogoče bo glasoval in zadel barvno televizijo in bo lahko Pahorja pri večernih poročilih gledal v velikem formatu...
manjakranjc@hotmail.com
23. 11. 2008 12.43
Se pa že veselimo proračunskih let, ko bodo prerasli iz znanih 13 na kar 14! Gre seveda za najnovejše ekonomske prijeme-oče slednjih je kar Mencinger, učenec pa Gasparij! Bravo, pa so rekli, da bo s koncem JJ apokalipsa!
manjakranjc@hotmail.com
23. 11. 2008 12.41
T.B Vsem je jasno, kdo je bogatel..zato pa 12 let plus sedanje 2(če bodo zdržali) ne bo nič premika na tem področju-pa saj si pisal nek naravoslovni test, ki naj bi bil pokazatelj IQja, mar ni tako?
tovarišinajuriš
23. 11. 2008 11.23
Mojca:...pa poskusi z umetnim.
Tonček Balonček
23. 11. 2008 11.19
Nič niso, si slabo informirana, kriza je itak umetna in fiktivna, še bolj bodo obogateli, kot v vseh krizah, npr. med osamosvojitveno vojno!