Slovenija

Delodajalci zadovoljni z novim predlogom

Ljubljana, 25. 05. 2010 18.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikati napovedujejo, da bodo vztrajali na upokojitvenih pogojih, ki bodo realni za večino delavk in delavcev. Nov vladni predlog naj bi bil medtem za delodajalce sprejemljiv.

Delo po upokojitvi
Delo po upokojitvi FOTO: Reuters

Na ponedeljkovih pogajanjih o pokojninski reformi je vladna stran predstavila dopolnjeni predlog novega pokojninskega zakona, s katerim se med drugim podaljšujejo prehodna obdobja. Po predlogu bi moški polno pokojnino lahko dosegli tudi pri starosti 60 let in 43 letih pokojninske dobe, ženske pa pri starosti 58 let in 41 letih pokojninske dobe.

Delodajalci in sindikati bodo predlog preučili ter svoja stališča oblikovali do 8. junija, ko bodo z vlado znova sedli za pogajalsko klop.

'Podcenjuje predloge sindikatov'

Sindikati se po besedah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Dušana Semoliča še usklajujejo, že sedaj pa je povedal, da ta predlog izrazito podcenjuje predloge sindikatov, na katerih bodo vztrajali. Ti so bili po njegovih besedah usmerjeni v realne spodbude, da bodo ljudje, ki to zmorejo, delali dlje. Spodnja starostna meja za upokojitev bi bila 60 let, zahtevana pokojninska doba pa naj bi bila pri moških 40 in pri ženskah 38 let.

Vlada pa tak prijazen pristop, ki bi upošteval realne razmere delavcev, po Semoličevih ocenah "očitno podcenjuje in želi z nenormalno visokimi dvigi pogojev za pridobitev pravice do polne pokojnine ljudi prisiliti, da bi do teh pogojev delali".

Semolič je prepričan, da gre vlada s predlogom delovne dobe predaleč. Z uresničitvijo vladnih predlogov bi namreč po njegovih besedah "prizadeli veliko število delavcev, ki so začeli zgodaj delati, so zgarani in si lahko samo v sanjah predstavljajo, da bi izpolnili 43 let delovne dobe".

Delodajalci zadovoljni

Medtem pa je vladni predlog za delodajalce boljši in sprejemljivejši od vseh doslej, je povedal generalni sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Jože Smole. Delodajalci bodo po njegovih besedah sicer predlog še preučili, a "je na prvi pogled to prvi predlog, ki tudi delodajalcem prinaša neko korist oz. je v smeri njihovih predlogov".

Pozdravljajo namreč predlog za nižje prispevke za delavce, ki že imajo minimalne pogoje za upokojitev, vlada je prisluhnila tudi zahtevam za daljše prehodno obdobje. Pomembno pa je tudi, da predlog izpolnjuje osnovne zahteve, in sicer vzdržnost pokojninske blagajne in dostojne pokojnine, pravi Smole.

Delodajalci sicer po njegovih besedah pričakujejo še predstavitev praktičnih izračunov, kaj vse to pomeni za posameznika, pogrešajo pa tudi t. i. socialno kartico.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LoretdeMar
08. 06. 2010 16.04
KLaj pa imajo delodajalci od tega ali delavec dela 43, ali 50 let. Avsolutno nič, delodajalci z tem nimajo absolutno nič in še enkrat manj kot nič. Odzadi je novačenje nadomestil za bosance in poceni delovno silo ter popolno uničenje Slovenskih delavcev..
lila.ayla
26. 05. 2010 09.10
pa zakaj se ta vlada vsega loti z napačnega konca. kot da bi ogrožene živali držali v umetni komi, da ne izumre. če ni denarja za pokojnine, naj se vprašajo zakaj: vedno manj otrok, manj delovnih mest in podaljševanje šolanja. če bi vsem, ki se danes odločijo za otroka čez eno leto "podarili" varstvo v vrtcu, bi se marsikdo odločil za (še) enega otroka. Namesto kratkoročne rešitve s parimi leti dela več, naj gledajo dolgoročno: da bi 110% spodbujali nataliteto in zaposlovanje takoj po diplomi poleg tega pa bi lahko še mal pogledal kako je z "nosečniško" diskriminacijo (sem spada tudi diskriminacija mladih žensk ki želijo imet otroke in tistih z majhnimi otroki)... poleg tega pa naj nehajo dajat miljone v podjetja, ki so se sama spravila na rob in naj raje investirajo v nove in bolj moderne ideje. Uglavnm, majavi hiši popravlajo streho, namesto temeljev!
gogi5b
25. 05. 2010 22.33
Če pogledamo iz tega kota, se bo v nadaljnih nekaj desetletjih (če jih doživimo, seveda) zamenjalo veliko vlad in če vsaka vlada, oziroma vsaka druga vlada, podaljša dobo za upokojitev, potem jaz kot vsi ostali pokojnine definitivno ne bom dočakal!
garbovc
25. 05. 2010 22.28
Četrtina sedanjih upokojencev je bila upokojena predčasno, zaradi raznih posebnih okoliščin, ki so se dogajale v preteklost (v glavnem zaradi nesposobnosti politikov). Pa tudi tudi ženske nad 75 let, katere niso bile v delovnem razmerju, dobivajo del pokojnine po suhem. Sedaj pa naj napake in norosti preteklosti plačujejo sedanje generacije. Naj se breme razdeli med vse, bodoče pa tudi obstoječe upokojence, kateri so prišli do kar lepih pokojnin z okoli 20 ali 25 let delovne dobe. Pa ne da bi bil nevoščljiv, vendar naj bo pravica za vse enaka in zakaj bi mi sedaj morali delati nekaj let več... na misel mi prihaja, da zaradi tega, ker je v Sloveniji veliko upokojencev, ki so vplačali v pokojninsko blagajno samo pol tistega kot bom moral jaz.
Fulmmer
25. 05. 2010 21.35
Če bi izzvzeli vse ki niso upravičeni do pokojnine, bi bilo denarja za spodobne penzije dovolj. Razne pokojnine za posebne dosežke in pokojnine za sinove in vnuke borcev res ne pašejo v to malho...
wlf461
25. 05. 2010 21.31
guna se strinjam s tabo 100000000%
ursi-ursi
25. 05. 2010 20.55
ja, sam glejte, da ne bojo pokojnine tako nizke, kot so zdaj
MYDAY
25. 05. 2010 20.46
delam pa ne vem za koga in zakaj. penzije ne bo, ker jo bo ukradla država
mc_burek@email.si
25. 05. 2010 20.16
guna se strinjam
guna
25. 05. 2010 20.03
Men naj dajo bruto plačo, pa ves tisti denar z obrestmi vred naj mi vrnejo k so mi ga proti moji volji jemali za prispevek pokojnine.Garantirano in z vso odgovornostjo trdim,da znam za svojo pokojnino s tem denarjem doobro poskrbet.
markec321
25. 05. 2010 19.53
Pa smo spet v srednjem veku