Slovenija

Delodajalci vztrajajo pri svojem

Ljubljana, 20. 06. 2007 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delodajalci bodo še naprej vztrajali, da rast plač zaostaja za rastjo produktivnosti.

Delodajalci še naprej vztrajajo, da naj rast plač zaostaja za rastjo produktivnosti
Delodajalci še naprej vztrajajo, da naj rast plač zaostaja za rastjo produktivnosti FOTO: Reuters

Delodajalci bodo v nasprotju s sindikati vztrajali, da rast plač zaostaja za rastjo produktivnosti, delež vključitve produktivnosti v plače pa naj bo odvisna od rezultatov poslovanja posameznega delodajalca kot tudi od ostalih faktorjev, ki vplivajo na rast produktivnosti. Tako so se na zahtevo Pergama, da se plače zvišajo za celotno ali vsaj polovično rast produktivnosti v letu 2006, odzvali na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Kot je sporočil vodja pogajalske skupine pri GZS Jože Smole, se bodo delodajalci uskladili glede enotnega stališča glede posameznih pogajalskih izhodišč, ki bodo temeljili na analizi doseženih gospodarskih rezultatov.

Slovenija je z vstopom v območje evra 1. januarja letos po Smoletovih pojasnilih izgubila možnost uravnavanja ekonomskih tokov s pomočjo monetarne politike, zato je plačna politika poleg fiskalne edina možnost prilagajanja konkurenčnosti gospodarstva kot tudi globalizacijskim izzivom.

Izhodiščne plače in najnižje osnovne plače za avgust 2007 naj se povečajo za celotno rast inflacije v letu 2006, pravijo v Pergamu
Izhodiščne plače in najnižje osnovne plače za avgust 2007 naj se povečajo za celotno rast inflacije v letu 2006, pravijo v Pergamu FOTO: Kanal A


Dejstvo je, tako Smole, da je sprejeta kolektivna pogodba o načinu usklajevanja plač, povračilu stroškov v zvezi z delom in o regresu za letni dopust veljavna še do konca leta 2007, potrebno pa jo bo uskladiti za naslednje dvoletno obdobje.

"Delodajalci bomo zastopali usklajena stališča in načela, ki bodo zagotavljala uspešno izvajanje strategija razvoja Slovenije, katerega pomemben del je tudi plačna politika, ki je eno najpomembnejših neusklajenih poglavij novega socialnega sporazuma 2007-2009," je zatrdil Smole.

Pergam je dal predlog za začetek pogajanj o spremembah kolektivne pogodbe o načinu usklajevanja plač, povračilu stroškov v zvezi z delom in regresu za letni dopust ter o novi kolektivni pogodbi. Pogajanja so po besedah predsednika Pergama Dušana Rebolja potrebna, saj se je plačna politika izčrpala. S predlogom za začetek pogajanj bo Pergam v četrtek seznanil vse sindikalne centrale.

Pergam zahteva, da se v spremenjeni kolektivni pogodbi določi, da se izhodiščne plače in najnižje osnovne plače za avgust 2007 povečajo za celotno rast inflacije v letu 2006, to je za 2,8 odstotka in ne za 2,5 odstotka, kot to določa sedaj veljavna kolektivna pogodba. Poleg tega naj se plače avgusta letos ali pa vsak do konca leta dodatno zvišajo za celotno rast produktivnosti v letu 2006, torej za štiri odstotke ali pa vsaj za polovico rasti produktivnosti. To naj se upošteva tudi v novi kolektivni pogodbi.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mati.hari@email.si
08. 07. 2007 15.58
muscolo666 glej kako si kratke pameti ( ali pa slep). Današnja oblast si tolče po prsih ,da so oni zaslužni ,da imamamo največjo gospodarsko rast v zgodovini Slo. Če so taki pametnjakoviči zakaj nam pa v dveh letih vladanja ne popravijo še plač? Saj se najbrž "močno" trudijo samo tista prejšna oblast............
mali_a
20. 06. 2007 18.38
Vsi so isti k****. Vzemajo delavcem in dajejo svojim voluharjem. Pol se pa te isti k**** hvaljo z gospodarsko rastjo, medtem ko delavci živijo na robu revščine. Zadn cajt da te voluharji in vsi njim podobni padejo z oblasti. a
limonca4
20. 06. 2007 18.38
Like, se strinjam s tabo. Res sramotno, zato pa grem naprej se izobraževati (da se bom lahko učila, bom morala jemati bolniške (kakšen prehlad, križ, glavobol, he he, >:-) - tudi med izrednim študijem sem to počela). Prejšnji mesec sem naredila v redni službi več kot 200 ur, pa sem dobila veliko manj od 500 evrov neto plače. Nič čudnega, da vozim staro kripo (kabriolet - to so le moje sanje) in plačujem vse po obrokih (kredit). Občutek imam, da kravatarji hočejo takole: "Čim več delaj, da boš čim manj zaslužil." Vsaj pri nas izgleda, da je takole.
muscolo666@gmail.com
20. 06. 2007 17.44
žalosti pa da se na račun delavcev redi še ogromno teh voluharjev (z izjemnimi plačami!) po 101 sindikatu si jo eden zase neučinkoviti.
muscolo666@gmail.com
20. 06. 2007 17.25
Žal se v 2 letih ne da popraviti 12 letnega stagniranja! Ne da se delati čudežev. Sramota kako so klanovci izdali slovensko prebivalstvo! Izdali so ravno tiste za katere so se prej borili: DELAVSTVO. medtem ko ima povprečna delovka nekje na upravni enoti kar lepo plačo za tisto delo. Medtem ko delavci delajo v fabrkah v neznosnih razmerah (verjemite mi, sem delal kot dijak po fabrkah) - še posebej poleti - nič zračenja, vročina. za 70k na mesec. Podlež Drnovšek in klanovci. Bodite fer in spizdite iz političnega prostora da ne boste spet kdaj zasrali tako kot ste 12 let srali in se borili ravno za nasprotno za kar so vas ljudje volili.
like2play
20. 06. 2007 17.06
Delavci imamo prevelike plače očitno, managerji pa premajhne tako nekako to gre.... Vlada pač govori kako živimo bolje pa na žalost jaz nisem med tistimi,...žal. Imam kar nekaj šole,delam po 10 do 12 ur na dan in blage veze nimam kako naj si ustvarim kako družino (oziroma kje ), kakšno stanovanje pa so samo sanje, tako da je napisano v članku zame samo en larifari. Treba bo začet krasti,žal. Pošteno delo je v naši državi že skoraj smatrano kot idiotsko.
muscolo666@gmail.com
20. 06. 2007 16.48
Žal je tako kot je. Napaka idola nekaterih, Drnovška. Pred letom 92 je povprečen delavec dobival večjo plačo kot DANES! KO je prišel na oblast je vzel delavcem ter dal javni upravi (policija tako na njegovi strani). Skrajno podlo in nehumano. S tem je tudi dokazal da je kakor veter piha. Podlež! V bivšem režimu je pa javkal za pravice delavstva. Ja lepo si javkal podlež ko si uzakonil smešno minimalno plačo. Brez hrbtenice