Slovenija

Ko delodajalci pritisnejo, jih sindikalisti stisnejo!

Ljubljana, 26. 02. 2010 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
50

V ZSSS opozarjajo, da bodo izvedbo zakona o minimalni plači budno spremljali, saj so se že pojavili prvi poskusi izigravanja tega zakona. Na ministrstvu za delo niso seznanjeni z ustrahovanjem delavcev.

Protesti delavcev v Ljubljani-30
Protesti delavcev v Ljubljani-30 FOTO: Blaž Garbajs
Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Miro Majcen
Poskusi izigravanja Zakona o minimalni plači – nacionalni šport nekaterih delodajalcev. ZSSS

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so opozorili na poskuse izigravanja zakona o minimalni plači. Opozorili so, da bodo izvedbo zakona budno spremljali, pristojne pa bodo obveščali o morebitnih kršitvah in pritiskih. Prav tako naj delodajalci zakon ne izigrajo za prikrivanje izgub v podjetju ali za večanje dobičkov menedžerjev.

Pritiski

Zakon omogoča, da delodajalci, pri katerih bi takojšen dvig plač na 562 evrov povzročil velike težave ali celo odpuščanje večjega števila delavcev, minimalne plače dvignejo postopoma, v roku dveh let. O tem se morajo v dveh mesecih dogovoriti s predstavniki zaposlenih. Tako pravi zakon, danes pa smo slišali, da naj bi obstajali nekateri pritiski delodajalcev, da določeni sindikati podpišejo soglasje o postopnem dvigu minimalnih plač v dveh oz. treh dneh. "Pritiski so le ustni, ni pisnih. To ni res, imamo rok dva meseca," je dejal izvršni sekretar ZSSS Andrej Zorko, ki poziva delodajalce k poštenosti.

Na spletni strani Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je objavljeno vprašanje, kako bodo povišani stroški dela iz naslova minimalne plače in eskalacije ostalih plač vplivali na poslovanje vašega podjetja. V anketi je sodelovalo 44 oseb, 36 odstotkov vprašanih pa meni, da ne bo vplivalo. 25 odstotkov je odgovorilo, da bodo odpuščali delavce, 18 pa, da jih bo doletel stečaj oz. da bo povišanje stroškov za njih usodno. Devet odstotkov se bo odločilo za selitev kapitala in proizvodnje.

Izvršni sekretar ZSSS Ladislav Rožič je dejal, da ga je sram, da živi v državi, kjer nekateri vidijo le sebe. "Delavci morajo dobiti denar, da preživijo sebe in družino," pravi in dodaja, da se delodajalci obnašajo, kot da bodo propadli, če bodo dvignili plače. Kritično je dejal, da jim ni problem kupiti čevljev v vrednosti 300 evrov, 66 evrov za delavca pa jim predstavlja težavo. "Manjka nam poštenosti. Vsak bi si vzel, nihče pa ne bi dal," je dejal Rožič. Pravi tudi, da je vlada dala kar precej.

'Postopen dvig minimalnih plač naj bo izjema in ne pravilo'

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je bil prav tako jasen. "Ko je bil zakon sprejet, je država sprejela veliko odgovornost, da se odzove takoj, ko bo delodajalec želel izigrati zakon. Delodajalec ima tudi težave, toda stokrat večje ima delavec, ki živi na minimalni plači," pravi Semolič.

Meni, da ta zakon ni grožnja delodajalcem in podjetjem, temveč pozitiven izziv za prestrukturiranje podjetij. Tisti, ki vidijo v tem zakonu grožnjo, delajo napako. V podjetjih, kjer so špekulanti, ki želijo le dobiček in se požvižgajo na delavca, bo zlom, še dodaja Semolič. Meni, da bi moral biti postopen dvig minimalnih plač izjema in ne pravilo.

In kaj pravi ministrstvo za delo?

Z namero sklenitve sporazuma in s sklenjenim sporazumom mora delodajalec seznaniti Inšpektorat RS za delo. V tem trenutku na sedežu inšpektorata še niso prejeli nobene take namere. Tudi na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve tovrstnih pobud nismo prejeli. Prav tako nismo dobili prijav glede ustrahovanja delavcev in z njimi tudi nismo seznanjeni. Ministrstvo za delo

Za pojasnila smo prosili tudi ministrstvo za delo, ki pravi, da lahko delodajalec zaprosi za postopen prehod (do konca leta 2011) na določeno višino minimalne plače v primeru, ko bi izplačevanje minimalne plače v višini določeni v skladu z zakonom o minimalni plači povzročilo velike izgube in ogrozilo obstoj podjetja ali imelo za posledico odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnih razlogov večjemu številu delavcev. "Za to pa mora delodajalec skleniti pisni sporazum s sindikatom pri delodajalcu oziroma s svetom delavcev ali z delavci na zboru delavcev, če tega ni. Odgovornost za dogovor o postopni uskladitvi minimalne plače do konca leta 2011 je torej na strani socialnih partnerjev znotraj posameznih podjetij (delodajalcev in delojemalcev)," dodajajo.

Da bi imeli za minimalne življenjske stroške

V torek je začel veljati zakon o minimalni plači, ki zvišuje minimalno plačo za 102 evra, na 562 evrov neto, kolikor znašajo ugotovljeni minimalni življenjski stroški. Sočasno je začela veljati tudi novela zakona o dohodnini, ki zvišuje dodatno splošno olajšavo ter prag dohodkov za njeno uveljavljanje, s tem pa tudi omogoča dvig minimalne plače.

Cilj zakona o minimalni plači je, da se dohodek zaposlenih za polni delovni čas dvigne na raven, da bodo lahko pokrili minimalne življenjske stroške. Po zakonu se bo minimalna plača za delo v naslednjem mesecu po uveljavitvi zakona zvišala s sedanjih 597,43 evra na 734,15 evra bruto oziroma z okoli 460 evrov na 562 evrov neto.

Glede na to, da je zakon s ponedeljkovo objavo v uradnem listu začel veljati februarja, bodo minimalne plače v novi višini izplačane za marec.

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robba
26. 02. 2010 19.40
neri, da zaposliš sorodnika ne rabiš zakona, ker ti to nihče ne preprečuje, in tudi noben zakon te ne obvezuje da pomagaš staršem, to ti narekuje vest, ne zakon, bjonda...
robba
26. 02. 2010 19.38
ja, qq, uspešno firmo, sam firma ki ne da 600eurov nikakor ni uspešna firma, in če je potem krade delavcem, kar pa ji zakon omogoča...
robba
26. 02. 2010 19.34
kamasutra, zadetek v polno.neri, in glede na to kar govoriš, tvoja mama mora imet okol 30 let del. dobe in ne dobi niti minimalca, teb se pa delodajalec usmili. ko štacuna ne gre, jo zapreš, simple,če pa bedaka molzeš, se pa itak splača. in lastnik al kar že je zagotovo živi v blokovskem naselju, ne...
robba
26. 02. 2010 19.25
Number666 26.02.2010, 10:33 9 Nej oni povejo kok majo plače...Sploh pa nekdo..en sindikat se ne more borit za pravice delavcev če ima plačo 10 krat večjo od navadnega delavca. povej kdo so ti ki imajo 10x večjo plačo, in če je to vsaj približno res, daj zgled, pa se daj borit, in to brezplačno. sam me vseen čudi, da te nič ne zanima plača miliča, pavčka, meha....provokator
larifari1
26. 02. 2010 16.42
NERI 6 DELAVCI O HVALEŽNI ZA TO MILOŠČINO, KI JO DOBIJO, DOSTI DELAJO DELAJO, NIČ NIMAJO. SO PA HVALEŽNI DA ŠE IMAJO DOHODEK. ČOVEŠKO DOSTOJANSTVO JE POKOPANO IN KO ČLOVEK NIMA VEČ DOSTOJANSTVA VESTE, NI VEČ TAKO PONIŽEN IN HVALEŽEN ZA MILOŠČINO IN TAKRAT SE ZGODI MARSIKAJ. PRISTALI SMO V FEVDALIZMU, LEVKUP VKUP UBOGA GMAJNA!
qq123
26. 02. 2010 15.06
Delavcem svetujem da se odjavijo od sindikatov in ustanovijo svoje "združbe" ki nebodo noben strošek za nikogar, pa še več boste verjetno dosegli kot pa tile sindikati... Imajo po več tisoč evrov plače, ki jo dobijo iz vaših žepov, naredijo pa tako malo da glava boli! Če bi meni delavci dajali po par tisoč evrov mesečne plače, pa jaz bi bil vsak dan pred parlamentom pa gnjavil, ne pa da enkrat letno organizirajo protest in na vsakih par mesecev malo skritizirajo direktorje prek medijev.
qq123
26. 02. 2010 15.03
Ja delavci jamrajo da imajo njihovi direktorji visoke plače itd... Kaj pa sindikate, ki jim tako lepo podarjate teh 10-20€ vsak mesec ne vprašate koliko zaslužijo na vaš račun?? Direkt smešno je kako naivni so ljudje da podpirajo to bando od sindikatov!!
qq123 Malo karikiraš glede stanovanj. Je pa takole. Količnik prodaje se dvigne za 50% in požrešni podjetnik ugotovi nišo in proizvodnjo poviša za 100% vendar je prodaja še vedno presežena samo za 50%. Iz tega sledi, da si je požrešni podjetnik naredil 50% več zalog, ki jih ne more porabiti. In zaradi stroškov skladiščenja plačevanja delovcev mora preživeti in dvigne cene. Svojim delovcem pa zniža plačo. Torej pade kupna moč. In ker se zalog v skladišču ne morejo rešit se krog sklene.
Matki
26. 02. 2010 13.26
Čestitam admn vidim, da si na delu in da pridno brišeš komentarje.
canelo
26. 02. 2010 13.19
Ko vidiš kaj se dogaja ti postane povsem jasno zakaj je v preteklosti prihajalo do revolucij!
segustan
26. 02. 2010 13.19
nEKATERI TEPCI SE ŠE KAR NAPREJ USAJAJO NAD SINDIKATI. TI TEPCI NE VEDO, DA SINDIKATI DELUJEJO KOT SAMOPOMOČNA ORGANIZACIJA IZ LASTNE ČLANARINE. OZ. ČLANSTVA. TI KAPITALISTIČNI AGENTI SEVEDA ŠIRIJO LAŽNO DEMAGOGIJO PROTI ŠE EDINI DELAVSKI ORGANIZACIJI, KI ŠE NA SREČO NEKAJ ŠTEJE. VSEKAKOR PA JE MED NJIMI TUDI PRECEJ DREKA, KI BI GA BILO POTREBNO SKIDATI, VENDAR TO NI DRUŽBENI PROBLEM, TEMVEČ PROBLEM LASTNIH VRST SINDIKATOV. DRUŽBENI PROBLEM JE PRVOTNA AKUMULACIJA, KI JE DRUŽBO V ZADNJIH 20 LETIH PONOVNO VRGLA S TEČAJEV, KAR POMENI, DA SE NADALJUJE POT V PROPAD TAKO ČLOVEŠTVA KOT PLANETA. PONOVNO BO POTREBNO ZAHTEVATI IN TO SI TUDI PRIBORITI-PRAVIČNOST IN ABSOLUTNO DEMOKRACIJO; TO POMENI TUDI DRUŽBENO LASTNINO IN PLANSKO GOSPODARSTVO, KI BO IZHAJAJO IZ REALNIH POTREB PREBIVALSTVA. SISTEM KRVOSESOV, KI DANES VLADA, BO PAČ POTREBNO DEMONTIRATI.
Zdenka Slevec
26. 02. 2010 13.10
Zgodovina se ponavlja, spet bo treba vzet in podržavit tistim, ki so se nakradel........sej to se bo zgodil in kapitalizem ne bo več preživel.....
Garfield7497
26. 02. 2010 13.06
Zato mi pa mogli vsem vpletenim blokirati permoženje in plačati ljudem po za pošteno delo.Sedaj nas pa rešujejo tisti,ki so to državo pripeljali na kant.Mislim HALOOOO!
Zdenka Slevec
26. 02. 2010 13.04
To je to......imamo nekaj sitih-ZEEELOOO, in veliko lačnih-HUUUUDDDOOOO......
Matki
26. 02. 2010 13.02
Problem je v tem, da so podjetja pred krizo zelo dobo živela, privoščila so si obilo in se močno zadolževala in rastla. Sedaj je prišla kriza dolgi pa so ostali, te dolgove sedaj plačujejo delavci. Sedaj ko je kriza pa tako noben delodajalec nebo priznal, da ima denar takšnega cepca pač ni, veliko bolje je, če ljudem laže da nima tako ni treba povečevati plač pa še mir ima. Naprimer moj delodajalec je pred krizo razmetaval z denarjem in kupoval vse kar je videl kot razvajen otročiček, sedaj pa so dolgovi ostali, gredo pa na pleča nas zaposlenih. Takšnim bi jaz podjetja vzel in dal v druge sposobne roke, nismo zaposleni krivi za njegovo požrešnost in lahkomiselnost, ki meji že na norost. Vedno smo krivi zaposleni z denarjem razpolagajo pa oni, čeprav vidimo da gre v napačno smer si ne moremo nič pomagati. Zraven imajo pa na papirjih odprtih cel kup podjetij doma in v tujini zakaj le, naši inšpektorji in revizorji pa spijo.
Uporabnik215111
26. 02. 2010 13.01
-misterij- Definitivno se strinjam s tabo. Izračun je bil za samsko osebo, toliko težje je pa ljudem z otroki oz. samohranilci....
Uporabnik215111
26. 02. 2010 12.59
Neri6 Po ZAKONU si dolžna pomagati svojim staršem??? Prvič slišim za ta zakon. Mislim, da je to tvoja dobra volja in pa seveda lepa gesta... Sicer pa kako bi ti najbolje razložil, da me boš razumela? Sit, lačnega ne bo nikoli razumel in obratno, če veš kaj mislim povedati s tem....
-misterij-
26. 02. 2010 12.58
DorisRBD 26.02.2010, 12:44 mene bi blo sram, če bi vodila državo zraven pa firme kot so ELAN, ISTRABENZ, MURA, ...propadajo!!! Delavci so lahko srečni, če dobijo plačo- vodstvo si pa izplačuje še nagrade, svetovalce, odvetnike,seminarje in bankete v tujini,... Žalostno je, ker vsak lobira samo za svojo RIT!! Najbolj bi bilo, da vsi začnemo delat na črno in nehamo plačevat davke!! Tako kot zdravniki, ki jim nihče nič ne more!! Pet let prepozn (najmanj) ste se začel pogajat za minimalne plače!!! SRAMOTA!! In dokler ne bomo našo ADMINISTRACIJO prilagodili za 2miljona ljudi ne bo NIČ drugače!! Dejmo začet pri temeljih mi vedno začnemo drek mešat tam kjer že pošteno smrdi!! Ne more se Slovenija primerjat z nikomer, še najmanj se pa hočmo primerjat z Ameriko!! KAJ VM NI JASN???
Zdenka Slevec
26. 02. 2010 12.58
hhahahahaha, obračunavanje med žlahto......Neri6....malo ga lomiš.....! ?
Neri6
26. 02. 2010 12.53
mira; ne vem zakaj je bil tvoj komentar namenjen meni, zaposleni pri meni imajo dobro plačo. kamasutra; ustvarila sem svoje podjetje in možnost zaposlitve sem dala ljudem, ki se želijo dokazati. Po zakonu sem dolžna staršem pomagati in tudi to počnem. Nisem pa še odkrila zakona kjer piše, da če ustanoviš podjetje moraš zaposliti vse ožje in širše sorodstvo.