Slovenija

'Delavci v nečloveških razmerah, država pa nič!'

Ljubljana, 09. 03. 2010 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije bo delavcem podjetja Prenova, ki gladovno stavkajo že deveti dan, ponudila brezplačno pravno pomoč, čeprav niso njeni člani.

11 delavcev iz BiH in Srbije je 1. marca začelo gladovno stavkati. Zaposleni so pri kočevskem podjetju Prenova, katerega lastnik je Zoran Perković. Delodajalec jim ni izplačal plač celih 15 mesecev, prav tako ne prispevkov. Delavcem je mesečno dajal na roko po 20, 40, največ 150 evrov. "V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije smo zgroženi nad dejstvom, da se je v državi članici Evropske unije v 21. stoletju in navsezadnje v letu 2010, letu boja proti revščini in socialni izključenosti, delavec primoran zateči v tako skrajen ukrep, kot je gladovna stavka, za dosego svojih ekonomskih in socialnih pravic."

Napis "lačni smo" so napisali delavci, ki gladovno stavkajo, ker niso dobili plač že 15 mesecev.
Napis "lačni smo" so napisali delavci, ki gladovno stavkajo, ker niso dobili plač že 15 mesecev. FOTO: POP TV
Osnovne delavske pravice so brezpogojne in od tega ne bomo nikoli odstopili. Tega naj se zavedajo vsi delodajalci, ki tako ležerno in namenoma kršijo delovno zakonodajo, in navsezadnje tudi država. Dušan Semolič

Po mnenju predsednika ZSSS Dušana Semoliča je "takšno dejanje zadnji primer očitnega sistemskega izkoriščanja, ne samo delavcev migrantov, ampak vseh delavcev v Sloveniji s strani delodajalcev, na kar opozarjamo že kar nekaj časa. Prekomerno delo, neplačane nadure, nizke plače, izredno slabi tako delovni kot življenjski pogoji, odsotnost kakršne koli integracijske politike. Vse to in še več tvori vsakodnevni življenjski vzorec prenekaterega delavca v Sloveniji, zlasti pa delavca migranta."

Opozarja, da moramo k temu dodati še zakonska določila, "ki prvi dve leti zaposlitve v Sloveniji delavca migranta dobesedno priklenejo na delodajalca, saj je pogoj za pridobitev osebnega delovnega dovoljenja, ki daje delavcu veliko večjo možnost mobilnosti, dve leti neprekinjene zaposlitve pri istem delodajalcu. Država pa žal, kljub stalnim pobudam in predlogom ZSSS, do sedaj ni naredila ničesar! Še več – s svojimi dejanji in sprejetimi ukrepi v prvi vrsti pomaga tistim, ki povzročajo težke, nečloveške razmere vseh delavcev v Sloveniji in ki namerno kršijo zakonodajo. Namesto, da bi v prvi vrsti pomagala ljudem in s tem uresničila ustavno načelo, da je Slovenija socialna država. Danes smo od tega ustavnega načela žal še daleč stran."

Delavci Prenove gladovno stavkajo že deveti dan. "Ker nujno potrebujejo pomoč pri uveljavljanju svojih pravic, smo se v ZSSS odločili, da jim, kljub temu da niso člani naše organizacije, ponudimo brezplačno pravno pomoč," so sporočili iz ZSSS. "Zdravje, življenje in dostojanstvo človeka predstavljajo za nas največje vrednote," so dodali.

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

toncek.bb
10. 03. 2010 17.41
KATER SLOVENEC PA BO DALAL ZA 20€ NA DAN CELIH 10-14h dnevno??? lepo vas prosim! najlazje je pametovat iz udobnega naslanjaca in pri 20st.C pa mogoce celo s kako skodelco toplega caja ali kavice kle tipkat, medtem ko nekateri zdj zuni pr takih vremenskih pogojih, ne le delajo - GARAJO dobesedno, da prezivijo - ZALOSTNO - pa noben jih niti pogleda ne, usak jih zanicuje, ipd. - tud oni bi bili zdj na nasih mestih, pa zal nimajo te moznosti - poleg tega nimajo moznosti biti niti POSTENO placani za svoje trdo delo (kako hudo je sele njihovim druzinam) - medtem, ko glavni to izkoriscajo - pac jim zakon to dopusca....in pol beremo o tajkunih in miljonih €, kako pritekajo na racune, itd.... REPUBLIKA BANANA! vlada in druge drz.institucije lahko storijo VSE - pritisnejo na investiorje, da redno placujejo podizvajalcem in tako tudi slednji svojim delavcem - to se da vse preveriti in s pomocoje inspekcij in DURSa sledit in uredit..enako z ZZZS in zaposlovanjem, pogodbami, itd.....a kaj, ko imajo glavni (investitorji in org.) prste v vladi (in obratno), posledicno tud pr bankah, itd...tako si delajo ogromen kapital, najnizji in najbolj zasluzni pa niti za kruh ne dobijo. toliko o pravni drzavi :(
kawboy
10. 03. 2010 11.55
Zavedati se morate da ste lahko tudi vi jutri na istem mestu kot sem jaz, brez pravic in brez dolgovanega denarja. Rešitev pa ni da te pošljejo k naslednjemu delodajalcu, na koncu pa še plačila ne boš dobil, zaradi finančne nediscipline posameznikov.
kawboy
10. 03. 2010 11.51
In če ima država takšne zakone da ne more izterjati tega denarja, ker pravna država ne deluje, ja potem bom primoran odškodninsko tožiti državo doma in v tujini. Država se obnaša preveč mačehovsko in brezbrižno do nas delavcev, ker je delodajalcem preveč popuščala in dovoljevala, mi pa kateri smo oškodovani pa ne moremo uveljavljati Ustavnih pravic.
kawboy
10. 03. 2010 11.45
Že večkrat sem se oglasil in me že to malo jezi. Saj smo slovenski delavci v istem položaju kot tujci, govorim za gradbeništvo ker sem delal zadnjih 12 let. Od delodajalca preprosto ne moreš izterjati denarja niti po sodni poti, ker pravna država ne deluje. Jaz osebno sem že oškodovan od drugega delodajalca, pa še prijavljen sem bil, da že ne vem več na katero inštitucijo bi se še lahko obrnil, ker jih je zmanjkalo. Jaz pa še vedno nisem dobil dolgovanega denarja.
papez46
10. 03. 2010 10.47
sobermilan09.03.2010, 21:49 Plačat definitivno. POVEJ SAMO ŠE TO - KDO NAJ BI GA PLAČAL? NJEGOV DELODAJALEC? SEMOLIČ? ALI KAR MI VSI SKUPAJ?
karakitai
10. 03. 2010 05.36
ZSS bo delavcem podjetj Prenvoa ponudila brezplacno pravno pomoc, ceprav niso njeni clani.... Ob taksnih novicah mi gre na bruhanje. Koga briga brezplacana pravna pomoc, to je samo pesek v oci. In ja v zevezi Sindikatov so zgorzeni.. a res? kaj nam hocete povedat, naj se cloveku solza utrne ob tej slovenski pomoci. Ti ljudje potrebujejo denar in ne brezplacne pravne pomoci, ki tako ali tako vemo, kako se v sloveniji to potem vlece v nedogled in sploh ne vemo kdo pije kdo placa. Raje vidim novico, da bodo tem delavcem izplacali denar, potem pa samo obarcunali z lastnikom podjetja Zoranom Perkovicem, zahtevali denar, ga zaprli, itd.... Nehajte nas fopat ze naumnostmi.
NakokiranPahor
10. 03. 2010 04.30
evo eno realno dejstvo ki se ga moramo vsi zavedat: Slovenija je navadna gnila balkanska drzava v kateri vlada klientalizem,korupcija,lazi ,nesposobno vodenje,itd. Noben se tudi ne vprasa kdo je umoril Bericevica,zakaj so stvari tako hitro pometene pod preprogo,kdo je premaknil truplo iz prvotnega mesta umora...itd.
15cmVspranjO
10. 03. 2010 03.41
sramota.. iz drugih drzav privlecejo cenejso delovno silo, na njim prisparajo cca 40% ......poj jih pa se izplacat nocjo..sramota....pa to ne en mesec al pa dwa... en let....sramotaaaa.....
Bflat
10. 03. 2010 00.16
Drum, poglej: preden bo moj sosed šel delat gradbinske posle, se bojo tektonske plošče premaknile za šest metrov - frajer raje travo prodaja. Naj Bosanc kaj reče proti načinu izplačevanja - ga šefe pošlje v pm in pokliče druge. Mulci pa heroin prodajajo in se vozijo v mercedesih in BMWjih (so male ribe pa jim policaji nič nočejo, da se razumemo). Tko je to, Bosanc pa pošteno dela, dokler stavba ne stoji, pol mu pa ne plačajo, evo.
Drum
09. 03. 2010 22.44
ali je te delavce kdo klical v slovenijo delati? Tudi Slovenci so brezposelni.
Alen Horvat 1
09. 03. 2010 22.22
DrHouse mater si pameten... saj veš kako pravijo šli so z trebuhom za kruhom... ampak v naši imenitni državi se sploh to več ne da dobit...
speelcaa
09. 03. 2010 22.20
listje ti pa nis ravno čist gladek če veš kaj mislim.. sj brez lopate pa tega bi blo vrjetno čist use narejen ane? ojoojoj bog ti pomagej !! Res...
bron
09. 03. 2010 22.06
KAKŠNA SEMULIČEVA DOBROTA SAJ ZA SVOJE LJUDI NIMA POSLUHA.
LongJohn
09. 03. 2010 22.01
Ne tistega, ki je dvignil roko v nacistični pozdrav niso pokazali, saj ne želijo še dodatno vznemirjati Slovence. Že to, da morajo reševati - in večina Slovencev misli tako- skupino zanemarjenih ćefurjev je verjetno že preveč za povprečno slovensko krščansko dušo. Sram me je, da živim v taki državi. In če bi bil prisoten tisti trenutek, ko je ta "zavedni slovenski mladenič" to naredil, bi verjetno ne šel tako lepo skozi. Dost je. Čas je, da se nekaj premakne.
franceljtancelj
09. 03. 2010 21.49
Ni važno kdo je in kako govori ,če je delal ga je treba plačat!
jorgovan1960
09. 03. 2010 21.45
ZANIMA ME KAJ SI O TEM MISLIO EUROPOSLANCI KOT KACIN IN PETERLE,KI SE PO EVROPI IN BALKANU HVALJIO O DEMOKRATIČNEM USPEHU SLOVENIJE...........BALKANSKIM DRŽAVAM PA SVETUJEJO NA POTI U EU...........MI NIKOLI NEBOMO DOSEGLI NEMČIJE,V NEMČIJI NE MOREJO POSLOVATI TAKŠNA PODJETJA,NITI SEMJO KRŠITI DELAVSKIH PRAVIC.............KAJ DELA NAŠA INŠPEKCIJA???ZAKAJ JO SPLOH IMAMO??I NI S ETREBA ČUDIT KO SLIŠIMO DA JE NGDO VZEL ZAKON V SVOJE ROKE.....ĆE DRŽAVA NE BO NEKAJ UKRENILA IN NAREDILA RED IN SPOŠTOVANJE ZAKONA IN DA SMO VSI ENAKI PRED ZAKONOM....NE PRIČAKUJMO LEPE PRIHODNOSTI
standard
09. 03. 2010 21.31
listje09.03.2010, 13:564 Ti bi rabil kakšnega fatalista, da te umesti v prostor in čas
jorgovan1960
09. 03. 2010 21.14
SLOVENIJA JE U NEGDANJI JUGI BILA NAJBOLJ RAZVITA I NAJBOLJ VARNA I PRAVNA REPUBLIKA....KJE SME DANES????
jorgovan1960
09. 03. 2010 21.09
ZANIMVO JE DA ,tv 24ur ni prikazala tistega trnutka pred ministarstvom za delo,kadar je eden neonacist žalil pristne in dvignil roko v hitlerejv pozdrav.....TO JE OBJAVIL A KANAL.....NEVERJETNO JE DA SE TAKE STVRI DOGAJAOJO IN ŠE VEDNO ŽIVI DUH NEONACISTOV..ŠE BOLJ JE ŽALOSTNO DA TISTI KI DO DELAJO....NEONACISTI NISO ETNIČNI NEMCI....A JE SLOVENEC LAHKO NEO NACIST???
Bflat
09. 03. 2010 21.07
inšpektorji za delo naj poplačajo dolgove Bosancem iz svojega denarja, njihovemu šefu naj zarubijo del hiše, POP TV naj zapiše kaj o prodajanju parcel v navezi Pogačnik - SNS. Prav vidi se, kako zavlačujete s to novico, smešno.