Slovenija

'Delavci neradi o tem govorijo, delodajalci pa se ne zavedajo problema'

Ljubljana, 10. 10. 2024 08.22 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
28

Zaposleni odrasli preživijo na delovnem mestu več časa, kot ga porabijo za katero koli drugo dejavnost v svojem življenju. In medtem ko je zaposlitev na splošno pozitivna za duševno zdravje, saj posamezniku omogoča preživetje, finančno varnost in tudi uresničevanje osebnih ciljev in poslanstva, pa je pogosto lahko tudi vir stresa in duševnih stisk. Kako prepoznati, da se nekdo spopada z duševno stisko na delovnem mestu in kako ukrepati?

"Eno tretjino dohodka je delodajalec želel plačevati na roko, da je sam plačeval manj prispevkov. Do zaposlenih je bil lahko zelo nespoštljiv, obrekljiv, eno sodelavko je celo nosečo odpustil." 

To je le ena od mnogih resničnih mikrozgodb, ki so jih zbrali v okviru raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o duševnih stiskah na delovnem mestu. Zgodba razkriva kar nekaj dejavnikov, ki lahko zaposlenim povzročajo duševne stiske. Med njimi je vsekakor tudi nepošteno oziroma premajhno plačilo. "To je eden od psiho-socialnih dejavnikov tveganja: sistem nagrajevanja. Če ima delavec občutek, da je v svoje delo vložil več truda, kot je bil potem za to plačan, začne razvijati občutke stresa," pojasnjuje Maja Petrovič Šteblaj, podpredsednica Združenja Medicine dela prometa in športa. 

Dobra tretjina slovenskih delavcev poroča o izpostavljenosti škodljivim tveganjem za duševno zdravje.
Dobra tretjina slovenskih delavcev poroča o izpostavljenosti škodljivim tveganjem za duševno zdravje. FOTO: Shutterstock

Po podatkih Eurostata je leta 2020 malo manj kot polovica zaposlenih v EU (44,6 odstotka) v starostni skupini 15–64 let poročala, da so pri delu izpostavljeni škodljivim tveganjem za svoje duševno zdravje. Med slovenskimi zaposlenimi je bilo takšnih dobra tretjina oziroma 35,8 odstotka zaposlenih, so izpostavili na NIJZ. 

"V enem izmed pogovorov, ko sem izrazil, da sem že nekoliko utrujen (po cca petih mesecih), saj delam tudi do 14 ur na dan, mi je direktor brez težav povedal, da jaz 14-urnega delovnika še nisem imel v življenju – da ga 'še nisem videl'."

V tej mikrozgodbi lahko zaznamo preobremenjenost, izčrpavanje delavcev in nerazumevajoč odnos delodajalca do stiske zaposlenega. V tako nezdravem delovnem okolju lahko tudi najbolj zdravi zaposleni telesno in duševno trpijo. 

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) v raziskavi ugotavlja, da je 51 odstotkov anketiranih izpostavljenih močnim časovnim pritiskom in preobilici dela, na ravni EU pa 46 odstotkov. 22 odstotkov anketiranih poroča o slabi komunikaciji in sodelovanju v organizaciji, na ravni EU pa 26 odstotkov. O pomanjkanju avtonomije ali vpliva na tempo dela ali delovni proces poroča 18 odstotkov, o nasilju ali verbalni zlorabi s strani tretjih oseb 14 odstotkov, o nadlegovanju in trpičenju pa poroča devet odstotkov anketiranih.

Kako prepoznati duševno stisko pri zaposlenem?

Duševnega zdravja se še vedno drži stigma, opozarja Petrovič Šteblajeva. "Delavci neradi o tem govorijo, delodajalci pa se ne zavedajo problema. Pogosto izpostavljajo problematičnega delavca, lahko je pa za to problematiko bolezen," meni. Mnogi se na delovnem mestu slabo počutijo in doživljajo številne duševne stiske, pogosto se soočajo tudi z epizodami depresije in tesnobe. To pa lahko negativno vpliva na njihovo produktivnost. 

Stres na delovnem mestu
Stres na delovnem mestu FOTO: Shutterstock

Na katere znake moramo biti pozorni, ki lahko nakazujejo, da ima zaposleni duševno stisko? "Pri osebi se spremeni mišljenje, vedenje in funkcioniranje. Delavec lahko začne negativno razmišljati, spremeni se obnašanje, lahko postane agresiven, pogosteje odhaja na cigaret, lahko si začne grizti nohte. Skratka, njegovo vedenje se spremeni. Začne zamujati v službo, lahko ni več tako urejen, kot je bil v preteklosti. Spremeni pa se tudi funkcioniranje, lahko opazi težavo pri koncentraciji, spominu, težje opravlja naloge, ki jih je prej z lahkoto reševal. In delodajalec je prvi, ki lahko te spremembe zazna. Zato je tudi delodajalec tisti, ki bi moral prvi odreagirati," je prepričana Ditka Vidmar, vodja skupine za duševno zdravje aktivnih na trgu dela pri Nacionalnem programu duševnega zdravja (Program Mira, NIJZ).

"Patronažna medicinska sestra je zaradi težav po preboleli bolezni covid-19 imela kar nekaj težav z dihanjem. Težje je opravljala terensko delo, fizično je zmogla manj, težko je hodila po stopnicah. Dlje časa o težavah ni želela spregovoriti. Bila je v hudi stiski in telesno izčrpana. Sodelavke in vodstvo ustanove so se povezali in organizirali delo ter postopke tako, da je bila patronažna medicinska sestra razbremenjena."

Kakšen je trend glede duševnih stisk pri zaposlenih, težko govorimo, saj konkretnih primerljivih podatkov o tem ni. Lahko pa izhajamo iz podatkov o bolniškem staležu. "Glede na to, da bolniški stalež zaradi težav z duševnim zdravjem narašča, se pričakuje, da imajo delavci na tem področju kar nekaj težav," pravi Petrovič Šteblajeva. To sicer lahko pripišemo tudi dejstvu, da tako zdravstveni delavci kot sami zaposleni duševne težave vse bolje prepoznavajo. 

Čas je, da damo prednost duševnemu zdravju na delovnem mestu. To je slogan letošnjega svetovnega dneva duševnega zdravja, ki ga obeležujemo 10. oktobra. 

Vzpodbudno je, da se o tem vse več govori in tudi vse več delodajalcev svoj vodstveni kader izobražuje o duševnem zdravju na delovnem mestu. "Delodajalci oziroma vodstveni delavci v delovni organizaciji so tisti, ki so zgled s svojim vedenjem, svojim odnosom do duševnega zdravja, svojim zdravjem. Delodajalci so tudi tisti, ki so odgovorni za prepoznavanje psiho-socialnih tveganj in za njihovo obvladovanje. Oni so tisti, ki potrebujejo znanja in ki lahko ta znanja, karierni razvoj, omogočajo tudi zaposlenim. Zadnja stvar, ki jo omenjajo tudi smernice Svetovne zdravstvene organizacije in je zelo pomembna, je ta, da so delodajalci tudi tisti, ki lahko podprejo zaposlene, ko se po neki daljši bolniški vračajo nazaj na delo in lahko prilagodijo razmere pri delu na način, da jim omogočajo, da svoje delo potem dobro opravijo," pravi Vidmarjeva.

Po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije breme težav v duševnem zdravju zaposlenih znaša na letni ravni okrog 930 milijard evrov. Raziskave pa kažejo, da se za vsak evro, vložen v programe za krepitev duševnega zdravja na delovnem mestu, pričakuje povratek približno štirih evrov v obliki večje produktivnosti in zmanjšanja stroškov, povezanih z bolniško odsotnostjo, fluktuacijo zaposlenih ter zdravstvenimi stroški. Mnogi delodajalci se tako že dobro zavedajo, da skrb za duševno zdravje na delovnem mestu koristi ljudem, delovnim organizacijam in tudi družbi.

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SAMO JEZNI
10. 10. 2024 11.24
Če delodajalec ni sposoben dostojno plačati delavca, naj zapre štacuno, ne pa da dela nelojalno konkurenco ostalim firmam. Tisti, ki najbolj podlo izkoriščajo delavce se bodo tukaj prepoznali in bodo prvi, ki se bodo oglasili, tak to je, ko se v špegl pogledaš.
Flame
10. 10. 2024 10.49
+0
Človek žrtvuje zdravje, da bi zaslužil denar. Nato žrtvuje denar, da si povrne zdravje. Skrbi za prihodnost kolikor more in s tem ne uživa sedanjosti. In tako ne dobi swdanjosti niti prihodnosti. Živi kot, da nikoli ne bo umrl, potem človek umre, in v resnici nikoli ni živel. To je kruta resnica, kako živimo. Le tisti ki gledajo v svoj žep ne bojo nesli nič seboj...
bandit1
10. 10. 2024 10.10
+1
Pridem v trgovino in tam kjer so bile prej navadne blagajne sedaj stojijo 4 samoplačniške blagajne. Kaj ste odpustili 4 delavce? Iz principa ne grem na te blagajne, čeprav me gospa ki za to skrbi pošilja tja in mi nudi nasvete. Raje čakam 5 minut v vrsti da pridem k blagajničarki ali blagajniku ki tam dela.
bandit1
10. 10. 2024 10.11
+3
Pa še nekaj cena izdelka je enaka, le da si sam kasiram, spustite ceno za samokasiranje pa bodo ljudje šli na te blagajne.
Janik1111
10. 10. 2024 09.54
+8
Vsak delovni dan skrajšuje življenje za 8h.
BrkoBrki?
10. 10. 2024 09.50
+4
Najbolj žalostno je to, da ko na koncu pride do zdravstvenih težav, se te delodajalec raje znebi, kot pa da bi ti pomagal. Saj vemo, delodajalci rabijo "zanesljive ljudi", dejansko pa smo vsi v P ravno zaradi pogojev dela, ki jih imamo v službah
zdravkob
10. 10. 2024 09.44
-4
Za delo moraš biti psihično sposoben. Danes pa so ljudje zmedeni, brez temelja, vsaka malenkost jih vrže iz tira. Ateizem žanje svoje duše.
Kollerik
10. 10. 2024 09.49
-1
Zato pa so verni tam po cerkvah pridi do amena. Na jeziku.
Verus
10. 10. 2024 09.41
+6
Poznam cloveka, ki mu je zena umirala v bolnici zaradi tumorja. Seveda se je to poznalo na njegovemu delu (nezbranost, padec produktivnosti) in delodajalec mu je dal odpoved. Kaksen teden dni kasneje pa je še žena umrla.
KVAJSTABO
10. 10. 2024 09.38
-8
Delavec oddela svoj delovni čas in gre. 8 ur. Seveda v teh osmih urah se zgodi... dela se cca 1 debelo uro, potem kavica... potem pol ure malica... pol pa še ene 3x pavza... Ni hudga. če pa se ti neda priti pa zjutraj pokličeš šefa ali mu že zvečer napišeš sms, da te nekaj zvija in te NI v službo. Šef se bo že znašel... bo on delal namesto mene, vse obvlada, saj itak dela vsak dan do noči... in dlje, če je treba robo dostaviti do dogovorjenega roka. Simpl.
Kollerik
10. 10. 2024 09.52
+4
Simpl zato, ker gre za mizerne plače! Balkanci smo na žalost še daleč od avstrijcev. Ti bom iz prve roke povedal. Prvo plačaj človeka, kot je treba in če je taprav, ti bo naredil še več! Simpl.
PomisliNaSonce
10. 10. 2024 09.59
+2
Ne to pa ne. Samo denarno podrejanje pa obvladajo u nulo...pol se pa čudijo, zakaj je škoda na trgu dela cse večja. Vse večja luknja delovnih veščin in vneme...saj rušite sami trg z podcenjevanjem. Na koncu pa uničite še ljudi
sp9s
10. 10. 2024 11.03
-1
pa ti opisuješ delo v pisarni. pri vseh ostalih je daleč od tega
Verus
10. 10. 2024 09.37
+1
TO JE DOBER prispevek!!!
Slash
10. 10. 2024 09.35
+1
Žal te lahko delodajalec odpusti kadar hoče. Tudi ko si na bolniški. Enostavno pošlje pošto. In to je to.
PomisliNaSonce
10. 10. 2024 09.39
+2
Wyatt
10. 10. 2024 09.35
+0
Kočijaži. Samo to.
marker1
10. 10. 2024 09.13
-5
Delodajalcu je najbolj pomembno da mu delo v podjetju teče nemoteno. Bolniški izostanki so hude motnje v proizvodnji. Potem ima nad seboj še državo, ki bi mu rada pobrala čim več. Če delavcu ne ustreza delovno okolje naj gre pa drugam. Duševno zdravje delavca? Ne se hecat. Za to je zdravnik ne pa delodajalec. Kdo gre rad v ponedeljek zjutraj v službo?
PomisliNaSonce
10. 10. 2024 09.37
+6
Ja čudn da niso za vse krivi starši. Ki ste jih med privatizacijo zbrcali v rit brez odpravn in plač...jih naokrog prinesli z ničvrednimi certifikati..in jih desetletja izkoriščali,edtem ko ste jih načrtno navajali zakajat n alkoholizirat...da ste so zgradili en ničvreden prazen sistem prevlade...v katerem vam zmankuje zlata vrednih kmetov. Umetno sonce se vam podira na celi črti...
KVAJSTABO
10. 10. 2024 09.44
-2
marker, bolniška običajno traja toliko časa, kolikor je plača delodajalec. Potem delavec pride delat.Dejstvo! Delavec ne bo šel sam... proba doseči, da ga odpustijo. Potem dobi odpravnino, pravico 6 mes. zavoda in vleče socialo in se navadi tako živeti... Vmes malo... takrat, ko se mu zljubi, pofuša, da dobi kasen € več...
dj.ill.itch
10. 10. 2024 09.09
-11
delodajalci izgorevajo medtem ko se delavci smilijo sami sebi. delodajalci dajo delavcem vse! nehvaležni delavci pa bi se šli absentizem, sindikalizem, in tako mimogrede, ni hecno, da so vsi slovenski srbofili levičarski socialisti, če pa so Srbi sami desničarski nacionalisti..?
Pravica.
10. 10. 2024 10.21
+1
Kakšno zvezo imajo Srbi s tem člankom. Eni ste pa res č u d n i.
Jak Tobim
10. 10. 2024 09.07
+0
punkracij: pa kje ti živiš? a se eni sploh zavedate kakšne abotne trditve prodajate za pluse drugih podobno živečih nekje v svetu iluzij? na svetu je že danes devet milijard ljudi (več sto milijonov jih po podatkih OZN ne preštejemo), radno nas je 8 milijard in četrt. vsak trenutek, ko en umre se narodita dva ali trije otroci. še naprej, čeprav je planet že vsaj dvakrat prenaseljne, se eksponentno množim o z vso tragedijo, ki jo puščamo prihodnjim rodovom, v smilu popolno uničene divjine, popolnega genocida nad vsemi sobivajočimi, popolne izgube vsakih moralnih norm pri klavnih živalih ali širše v kmetijstvu,.. več kot 3 milijarde - toliko ljudi ni na tem planetu ni živelo v seštevku dva milijona let, koliko nazaj vsaj približno lahko govorimo o ljudeh, kot biološkemu Homo rodu, sedaj pa to leti v dobrem stoletju in je v dobi po pandemiji covida samo še bolj popolnoma ponorelo - več kot 3 milijarde torej jih ne more preživeti tam kjer so rojeni. njihovi starši jih imajo zato, da gredo tja, kjer bi jih naj drugi, namesto njih, prehranili, ali pač, da bi drugačne nasilno pokončali (da, to je v veliki večini razlog brezglave natalitete človeštva)... kaj je torej inficiralo razum velike, velike večine človštva, da trese okoli take, kot jih vi? a so ti masovno rojevani neljudje? a živijo na katerem drugem planetu? a ne vidite kaj smo z deželice naredili, ko smo samo od druge svetovne vojne podvojili prebivalstvo, in nas je dva in pol milijona namesto tistiga milijona o katerem so peli agropopovci v začetku 1990-ih. halo, resnico je treba videti in dati prizn anje vsakemu, ki si upa, danes v splošni gonji proti tamkim, reči, ne, ne bom imel otroka. takega vendarle taki, kot ste vi, uničite.
punkracij
10. 10. 2024 09.47
+2
Ponavadi n število otrok spravljajo ljudje,ki imajo nizko izobrazbo ali pa so na nekih socialnih transferjih.Velika večina izobrazenih in na visokih polozajih četudi so v partnerski vezi nimajo otrok.Vsa čast pa ljudem,ki imajo denar in izobrazbo pa tudi status v druzbi in se odločijo za več otrok,ki jim lahko ponudijo tako standard kot tudi izobrazbo.Prva komisarka je lep primer saj ima sedem potomcev.
PomisliNaSonce
10. 10. 2024 09.06
+4
Tisti mladi, potomci delavcev ki ste jih v privatizaciji zbrcali v rit brez odpravnin in plač ter praznimi certifikati, so zdej že precej stari ratali. In prav je, da niste velik imeli od njih. Pa od sposobnih staršev so bili, delovna vnema in veščine z pravim spoštovanjem nebi sfalile...zdej pa imate na razpolago samo otroke "premožnejših" priviligirancev, ki nikoli ne bodo nč znali oz. delali resnega. Ene resnica peče, druhe zdravi...prenekaterim se pa zgolj ne splača. Pa se še bo :)
Tommy Shelby
10. 10. 2024 09.04
+5
Boli njih za duševno zdravje delavca
zapiramvamustaaa
10. 10. 2024 08.54
+8
Delodajalci se zavedajo problema samo se delajo Francoze.
punkracij
10. 10. 2024 08.41
+10
Poslanstva kako ohranjati vrsto,mislim,da je vse več ljudi,ki nimajo namen spravljati otrok na za kruti svet.To ni nikakor dobro,saj se bo populacija prej ali slej postarala čez kritično mejo in ne bo podmladka za vse pore zivljenja in dela.