Slovenija

Delavci končno do dobička?

Ljubljana, 20. 12. 2007 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela predlog zakona, ki bo omogočal lažjo delitev dobička med zaposlenimi. Najvišji znesek je 5.000 evrov.

Vlada je sprejela predlog zakona o finančni participaciji. Bodo delavci dobili svoj kos pogače ali bodo še vedno bogatili vodilni?
Vlada je sprejela predlog zakona o finančni participaciji. Bodo delavci dobili svoj kos pogače ali bodo še vedno bogatili vodilni? FOTO: POP TV

Vlada je sprejela predlog zakona o finančni participaciji delavcev, ki predstavlja pravni okvir za lažje sodelovanje zaposlenih pri delitvi dobička gospodarskih družb. Kot je po seji vlade ocenil minister za gospodarstvo Andrej Vizjak, gre za izjemno privlačen predlog, za katerega se bo odločil dobršen del gospodarskih družb, ki poslujejo z dobičkom, hkrati pa se bodo pomembno razbremenili pritiski na linearno zviševanje plač.

Gospodarska zbornica Slovenije je sporočila, da podpira zakon o udeležbi delavcev pri dobičku. Menijo, da tak pristop "motivira in gradi pripadnost zaposlenih podjetju, zmanjšuje pritiske na zvišanje plač, a hkrati povečuje realen interes zaposlenih za razvoj in poslovne rezultate“.

Sistemskega zakona, ki bi urejal področje finančne participacije zaposlenih, do zdaj ni bilo, sprejeti pa je bilo treba ustrezna pravila, ki bodo vsem delavcem omogočala udeležbo pri rezultatu poslovanja družbe oziroma pri dobičku ter ustvariti takšen pravni okvir, ki bo deloval spodbudno tako za družbe kot zaposlene, hkrati pa deloval spodbudno na povečanje gospodarske rasti, je povedal Vizjak.

''Predlog zakona temelji na načelih prostovoljnosti, neprenosljivosti, skrbnosti in enakosti. Ponuja delniško in denarno shemo, pri čemer se denarna shema uporablja za vse kapitalske družbe, delniška pa le za javne delniške družbe. Model se ne uporablja za samostojne podjetnike ter za tiste, ki so angažirani prek managerskih pogodb,'' je pojasnil Vizjak. Družba lahko delavcem izplača največ 20 odstotkov dobička posameznega poslovnega leta, vendar ne več kot 10 odstotkov letnega bruto zneska plač, izplačanih v družbi v tem poslovnem letu. Najvišji znesek, ki ga delavec lahko prejme, ne sme presegati 5.000 evrov.

Na ministrstvu so pripravili tudi primer finančnih posledic zakona, a, kot je poudaril Vizjak, gre zgolj za ocene, saj je nemogoče predvideti, koliko družb se bo odločilo za uporabo zakona. Pri oceni, da bi sodelovalo od 50 do 60 odstotkov vseh družb, ki bi razdelile maksimalno 20 odstotkov dobička in 10 odstotkov bruto mase plač, bi izpad iz proračuna ob predpostavki, da velja triletna shema, ko ni olajšav, znašal od 30 do 35 milijonov evrov. Ob tem je izrazil prepričanje, da bodo pozitivni učinki zakona na dolgi rok izničili ali presegli te finančne ocene. Minister Vizjak je ob tem še izpostavil, da predlog zakona ne posega v pridobljene pravice delavcev, kot so 13. plača ali božičnica.

Predlog zakona predvideva pri denarni shemi postopno zviševanje davčnih olajšav tako za družbe kot zaposlene, in sicer tako, da te po prvem letu znašajo 70 odstotkov, po treh letih pa 100 odstotkov. Za zaposlenega to pomeni, da se, če je dohodek iz denarne sheme izplačan po preteku enega leta od dne pridobitve pravice do pripadajočega zneska dobička, 70 odstotkov tega dobička ne všteva v davčno osnovo, prispevki za socialno varnost se vplačajo samo v višini 30 odstotkov. Ti prispevki pa ne gredo v eno od treh blagajn, temveč na individualni račun pokojninskega zavarovanja zaposlenega.

'Plemenitenje denarja'

Ključen cilj zakona pa je, tako Vizjak, da ostane denar v družbi, da se plemeniti, zato predvideva predlog zakona po treh letih 100-odstotno davčno olajšavo, kar pomeni, da se znesek iz denarne sheme, izplačan po treh letih, ne všteje v davčno osnovo. Hkrati velja za zaposlene in delodajalce po treh letih oprostitev plačila socialnih prispevkov.

Enake davčne olajšave veljajo za podjetja. Družba lahko uveljavlja zmanjšanje davčne osnove za obračun dohodkov pravnih oseb za 70 do 100 odstotkov zneska dobička, ki ga izplača delavcem. Olajšavo v višini 70 odstotkov lahko družba uveljavi po poteku enega leta, olajšavo v višini 100 odstotkov pa po preteku treh let. V primeru delniške sheme velja 100-odstotna olajšava po treh letih.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mrhe2003
21. 12. 2007 22.08
@politik70 Pa dokaži svoje trditve. Jaz svoje lahko. Samo v prejšnjem režimu je bilo moč obsojati brez argumentov.
manjakranjc@hotmail.com
21. 12. 2007 18.55
politik70, čakam na obnovo spisov ,,torej?
politik70
21. 12. 2007 13.14
mrhe2003 Pa še eno vprašanje zate! Kaj pa če je moj vir kdo iz SDS? Pozdrav Politik70
politik70
21. 12. 2007 13.09
mrhe2003 Najprej odgovor na peto točko! Ne piši tega preveč da me nebo davčna našla! Sedaj pa ti predlagam da malo bolje prebereš moje poste in potem zastaviš vprašanja! Samo drobtinico ti povem! Ti veš koliko miljajrd tolarjev je Ropova vlada namenila v proračunu za Dars? Bajuk je ta denar vzel in ga na menil KAM? Dars pa za isto vsoto zapufal da bojo še naši pra pra vnuki plačevali! Kdo mi daje informacije? Ti ne bom odgovoril kot Baby barbyu. Kaj pa če to jaz vse sam vem??? Triglav omenjaš! Ti res misliš da bi bilo pametno prodati Triglav Nemcem samo zato da bi penzijonisti dobili par €? Pa sej nisi gladek ali gladka! Glede Petrleta zakaj je izgubil? Ker ga Vatikan ni podprl! Pozdrav Politik70
mrhe2003
21. 12. 2007 12.57
Se opravičujem, šele sedaj sem prebral pahorčkove poste in nekje sem se ponavljal, mogoče bi moral napisati samo to, da se v veliki večini strinjam s tem, kar je napisal pahorček.
mrhe2003
21. 12. 2007 12.54
politik70 1. Proračunska luknja je manjša, kot je napovedoval Rop. Če ne verjameš, poglej v dokumente, ki jih je na podlagi takratnega delovanja vlade LDS izračunal Rop in njegovi strokovnjaki. Razlika je ogromna! Ta vlada zapravlja veliko manj, kot bi zapravljala LDS-ova vlada. Dokaz najdeš v papirjih, ki se jih Rop danes sramuje. Z razlogom! 2. Informacije, ki jih trosiš so neresnične in v neki meri tudi podle, zato se ne bi čudil, če je tvoj vir, kdo iz SD-ja. 3. Ko je ta vlada želela še temeljiteje opraviti davčno reformo, je bil s strani levice velik vik in krik, zato ne razpredaj preveč o stvareh, ki jih ne poznaš ali pa jih nočeš poznati. Bili smo na pragu davčne reforme, vendar je opozicija naredila vse, da se ta ni v celoti izpeljala. Nekaj se je zagotovo pozitivno spremenilo ... dohodnina ... 4. Glede Triglava je potrebno vedeti, da je bil v koaliciji na pobudo Desusa, ki je podpiral predsedniškega kandidata Türka, narejen zakon, ki je padel na referendomu, ki je plod SD in DS, ki je bil v preteklem obdobju marioneta, satelit levice, če priznaš ali pa ne. Poglej si statistike o delovanju DS v vseh preteklih mandatih in jasno ti bo. Pa poglej si, kako voli civilni sektor v DS. Žalostno, da premoremo samo levi javni oz. civilni del ... 5. Nekaj zagotovo dobiš, ker zastonj se ne bi smešil in govoril o stvareh, ki jih vidno ne poznaš dovolj. Če bi podal, kakšne tehtne argumente, bi ti mogoče prisluhnil, takp pa ti ne morem. Tudi sam sem podpiral Lojzeta Peterleta, vendar ne vem, kaj ima on s temi rečmi ...
politik70
21. 12. 2007 12.07
Baby barby Zdaj pa zares!!! 1. napisal sem ti da vprašaj Manjo o proračunski luknji! 2.Kje pridobivam informacije? Da ne bom nesramno odgovoril ti povem da tega pa ne izdam! 3.Davčna reforma je nujna!Nekdo bo moral ugriznit v to kislo jabolko! 4.Kar se Triglava tiče te samo opozorim da molči in ne klobasaj ker nimaš pojma! Ti res verjameš v pravljice! Dvakrat bi vsak penzijonist dobil penzijo Triglav pa nikoli več bil Slovenski. Takemu razmišljanju se reče ....... 5.Ja dober me plačujejo da težim takim kot si ti. Šesdeset minut na uro! P.S: Se ti še spomniš komu si napovedoval zmago na predsedniških volitvah? Ti da to kaj misliti? Pozdrav Politik70
killi-123@hotmail.com
21. 12. 2007 11.54
Pahorček, medicinskih sester je v Slo. viška, KC pa jih je vseeno pripeljal iz Poljske. Ni logike,mar ne. Glede dobička pa, postavi se v vlogo privatnika. Verjetno boš delal v svoje dobro.
pahor?ek
21. 12. 2007 11.51
politik...za to, po tvojem mnenju, kruto realnost bi te prosil, da navedeš vire, kje si prišel do podatkov na podlagi katerih lahko sklepamo na tvoje navedbe o proračunski luknji itd. kar se tiče davčne reforme, kdo je najbolj kričal, ko je bila ta na dnevnem redu. Kar se tiče prazne pokojninske blagajne, kdo je okrog prinesel upokojence v primeru referenduma o zavarovalnici Triglav. Odgovor je čisto enostaven: SD s svojimi političnimi sateliti: Semolič in Državni svet in še bi lahko naštevali... Po mojem mnenju sploh nimaš teh podatkov in nas tukaj na forumu vlečeš za nos, zato ker ti je bilo tako naročeno!!!
politik70
21. 12. 2007 11.51
Baby barby Tukaj ti pa svetujem da povabiš Exima k sodelovanju. On pa obvlada tujo delovno silo pa še vaš je ! Pozdrav Politik70
pahor?ek
21. 12. 2007 11.46
killi...glede tuje delovne sile...mogoče imaš v enem delu prav. Namreč to je pogosta grožnja delodejalcev svojim zaposlenim. Vendar je ta poteza uspešna samo na kratki rok. Dejstvo je, da v Sloveniji primanjkuje delovne sile na določenih podoročjih, zato je potrebno delovno silo uvoziti, to pa ni nič slabega. Zakaj primanjkuje delovne sile, pa bom tebe povprašal za odgovor.
politik70
21. 12. 2007 11.35
Baby barby Napišem realnost prihaja pa ti spet ni prav! Ja zavedamo se bojimo pa ne! In beseda realnost bo dobila še pred besedico! KRUTA REALNOST z davčno reformo ,prazno pokojninsko blagajno, Patrije z centrifugo,in Izropanim proračunom. Pahorček ti mogoče veš kakšna je trenutna luknja v proračunu? Ne veš? Pol pa Manjo vpraši ,ona je strokovnakinja! Meni noče odgovoriti ,tebi pa bo ker po njeni definiciji si ti dseničar takim pa ponavadi odgovarja. Samo pazi pa da je ne boš osvajal. Bo tarzan hud bil! Pozdrav Politik70
killi-123@hotmail.com
21. 12. 2007 11.31
Pahorček, tako kot vedno obračaš besede. Moje besede se nanašajo na našega privatnika, kateri bo pripeljal tujo delovno silo ,ki bo delala za 300-400 Eu. Sicer pa to isto počnejo že tudi naša podjetja. Kar se pa zgražanja tiče,će bi prebral ,kot je treba,ti ne bi bilo slabo. Pa na živce pazi!
pahor?ek
21. 12. 2007 11.27
politik...se strinjam s tabo, da prihaja realnost. Na koncu bodo šteli samo rezultati in tega se tovariši najbolj bojite. Vsi se dobro zavedate tega dejstva oz. s tvojimi besedami realnosti.
pahor?ek
21. 12. 2007 11.24
killi...jaz nimam namena žaliti in te/vas tudi ne. Baje da ste zelo ponosni na ta, da se naslavljate z besedo "tovariš". Čeprav po mojem mnenju ste popolnoma zgrešili pomen te besede... To, kar si napisal glede vlade...tvoje stališče je isto že 4 leta. Če so plače slabe, zakaj se potem v isti sapi dereš kot jesihar, da bodo v V Evropi zadovoljni s 300 do 400 evrov. V Sloveniji pa si zelo kritičen nad višino plač. Nad tvojo dvoličnostjo in nedoslednostjo se zgražam.
politik70
21. 12. 2007 10.55
Baby barby Pa ti res verjameš v to pravljico? Res je tak čas samo ......! Veš to so poslednji trzaji Desne vlade! Zafurajo še predsedovanje pa smo komletni! Zbudi se prihaja realnost! Pozdrav Politik70
killi-123@hotmail.com
21. 12. 2007 10.49
Pahorček,joj joj, preberi pozorno,prosim, potem napadaj. 1. Nikoli ne kričim,pišem 2.Plače so slabe,vlada tudi, kar potrjuje s tem zakonom. 3.Moje stališče ostaja isto.Bi ti kot privatnik, ki se je zadolžil,da odpreš privat,kupil stroje, delil doboček,ali bi rajši zaposlil cenejšo delovno silo. 4. Vsa podjetja bodo delala z izgubo.Kdo bo to kril, morda delavci? 5.Preberi še komentar alessy-je,ti bo morda pomagal. 6.Veš, mene s takimi bedarijami, kot je tovariš, ne moreš užaliti. Kažeš pa svoje frustruacije glede preteklosti. Sam namreč v prejšnjem postu ne omenjam ne bele ne rdeče.
pahor?ek
21. 12. 2007 10.45
politik pozdravljen...hvala za vprašanje...bil sem v tujini... Tovariši, po mojem mnejnu je zaposlen v proizvodnji enako pomemben člen te verige, kakor menedžer, zato si zasluži soodeležbo pri delitvi dobička. Kakor kaže se tega zaveda tudi vlada z JJ na čelu. Zato je to odlična poteza! Bravo Janez Janša!!!
politik70
21. 12. 2007 10.34
Baby barby kje pa se potikaš? Samo po zabavah letaš? Ja ja naporen je tale december! Pa tovariški pozdrav Politik70
pahor?ek
21. 12. 2007 10.28
killi...ne tako dolgo nazaj si na tem forumu kričal, kako imamo v Sloveniji slabo plačo, da je ta vlada zanič itd. Danes je tvoje stališče ravno nasprotno. Daj tovariš odloči se enkrat, kaj boš zagovarjal...