Slovenija

Dela spet ustavljena

Hotiza/Ljubljana, 31. 08. 2006 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci podjetja Vodogradnje so ustavili dela pri Hotizi, umaknili pa so se tudi slovenski policisti.

Hrvaški delavci so znova čistili območje nasipa in pridobivali material, ki ga potrebujejo za gradnjo nasipa.
Hrvaški delavci so znova čistili območje nasipa in pridobivali material, ki ga potrebujejo za gradnjo nasipa. FOTO: 24ur.com

Delavci hrvaškega podjetja iz Varaždina so dela na spornem ozemlju ustavili tako na nasipih kot na delovišču neposredno ob Muri, ki ga pripravljajo za izkop gramoza. Predstavniki Hrvatskih vod, ki naj bi na delovišče danes prišli iz Zagreba, so prihod odpovedali, iz bližine Hotize pa so se nato začeli umikati tudi pripadniki posebne policijske enote PU Murska Sobota.

Državni svetniki pozivajo vlado, da takoj ukrepa pri zaustavitvi del.
Državni svetniki pozivajo vlado, da takoj ukrepa pri zaustavitvi del. FOTO: POP TV

Vodja urada načelnika Policijske uprave Medžimurske Krunoslav Bosarić je na dopoldanski novinarski konferenci povedal, da skupni mejni prehod deluje normalno in da je na območju njihove upravne enote varnostni položaj dober, saj ni nobenih incidentov. Bosarić sicer ni želel komentirati povečane navzočnosti slovenske policije ob meji, je pa dejal, da slovenska policija deluje tako, kot ji omogoča slovenska zakonodaja.

Svetniki pozivajo vlado

Državni svetniki so danes soglasno sprejeli naslednji sklep: “Državni svet Republike Slovenije z zaskrbljenostjo in ogorčenjem protestira proti izvajanju gradbenih del hrvaške strani na območju pri Hotizi, kjer meja med državama uradno še ni določena.”

Zato pozivajo vlado, da takoj ukrepa pri zaustavitvi del na vodovarstvenem nasipu med naseljema Hotiza in Kot na levem bregu reke Mure in s tem zavaruje interese slovenskih državljanov. Dejstvo je, da so začeli delavci hrvaških vodnogospodarskih podjetij zaradi obnove nasipa odstranjevati grmovje in drevje na območju, ki leži na območju hrvaškega katastra, vendar so zemljišča v slovenski lasti. Za ta dela pa hrvaška stran nima ustreznih dovoljenj slovenskih oblasti, o posegu pa slovenski lastniki zemljišč sploh niso bili obveščeni. 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zoran.artnak@hotmail.com
01. 09. 2006 07.32
Očitno se slovenska politika ne more ločiti od Balkana. Če pogledamo kaj počne Dimitrij Rupel na področju zunanje politike, bi ga bilo potrebno zapreti kot državnega izdajalca in obsoditi vohunstva za sosednjo državo Hrvaško. V nasprotju z Slovensko politiko, Hrvaška enotno nastopa proti Sloveniji in si v duhu agresije in nedemokratičnih načel počasi prisvaja ped za pedjo slovenskega teritorialnega ozemlja. Bom pa rekel vsa čast županji, ki je trdno stala na načelih za izvedbo dirke vodne formule in dala Hrvatom vedeti naj si tiste njihove sardelice nekam vtaknejo. Očitno bo res potrebno povečati kvote žensk v politiki, ker imam občutek, da imajo ženske več jajc kot naj bi jih sicer imeli napi vrli moški politiki.
donato
31. 08. 2006 18.44
Butalci smo in bomo to tudi ostali, vladajoča struktura pa se ne zna zoperstaviti "našoj južnoj brači"! Zemljevide Hrvarom tako in tako mi tiskamo! Kaj bi se jezili; oni delajo po svoje na domačem in tujem terenu!
hitr
31. 08. 2006 18.17
naši ministri si ne upajo nasprotovati Hrvatom, ker se verjetno bojijo za svoje vikende na hrvaški obali
jezero
31. 08. 2006 16.15
vedno presenecenje. Oni so na terenu, slov. vlada v beli knjigi. In Prekmurci bodo ostali sami in savudrijska vala bo to ostala. Zgodovina bo to zabelezila.In zemljevidi so ze v prodaji.
mjemjaw@yahoo.co.uk
31. 08. 2006 15.22
Vsaj za nekaj je ta dež dober - vsaj Hrvate je ustavil. Naša vlada jih itak ne upa oz. ne zna