Slovenija

'Dejanje obupa'

Koper, 14. 05. 2009 19.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik nadzornega sveta Luke Koper Popovič naj bi pripravljal razrešitev predsednika uprave Časarja in člana uprave Babiča.

Robert Časar
Robert Časar FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik nadzornega sveta Luke Koper Boris Popovič naj bi pripravljal razrešitev predsednika uprave Roberta Časarja in člana uprave Alda Babiča. Olga Franca, ki je v nadzornem svetu v nasprotnem taboru, pa je povedala, da bodo nadzorniki raje pripravili svoj predlog o razrešitvi.

Prvi nadzornik Luke Koper danes za komentarje ni bil dosegljiv. Iz službe za odnose z javnostmi Luke Koper pa odgovarjajo, da Časar z domnevnim sklepom o svoji razrešitvi ni bil seznanjen, zato ga težko komentira, sam pa da ni nikoli razmišljal o taki možnosti, saj je odločen svoj mandat pripeljati do konca.

Po Časarjevem mnenju so namigovanja o domnevnih finančnih težavah poskus diskreditacije dela uprave, ki se lahko pohvali s številnimi dosežki. Svojo usodo zato Časar polaga v roke nadzornega sveta in lastnikov. Želi si, da bi izredna revizija čim prej postregla z zaključki in odpravila vsako trohico dvoma, saj bodo lahko lastniki le na podlagi teh ugotovitev sprejeli nedvoumno odločitev.

"Očitno je Popovič spoznal, da je prišel trenutek za zamenjavo," je komentiral novico o pripravah na razrešitev predsednika in člana uprave nadzornica Olga Franca. Potezo označuje za igro, ki bi Popoviču omogočila, da bi lahko še naprej ostal v nadzornem svetu. Po njenem mnenju obstajajo tudi razlogi za krivdno razrešitev uprave. "Če bo do glasovanja prišlo, nekrivdne razrešitve ne bom podprla," napoveduje in dodaja, da bodo nadzorniki raje pripravili nasproten predlog.

Vlačič: Resno razmišljam o zamenjavi nadzornega sveta

Minister za promet Patrick Vlačič
Minister za promet Patrick Vlačič FOTO: Jani Dolinšek

Minister za promet Patrick Vlačič pa napoveduje, da bodo v primeru, če bi revizija ugotovila nepravilnosti v opravljanju funkcije predsednika uprave, kljub njegovi morebitni nekrivdni razrešitvi sprožili vse obstoječe pravne postopke. Vlačič napoveduje še, da bo na naslednji seji vlade predlagal sklic redne skupščine Luke. "Glede na to, da se nadzorni svet slabo sestaja in pogosto odpada, zelo resno razmišljam, da bi predlagali zamenjavo nadzornega sveta," še pravi Vlačič.

Vlačič sicer zavrača kritike nekaterih sindikalistov, da je zaradi zavlačevanja pri imenovanju nadzornika za razmere v Luki soodgovorna tudi država kot večinska lastnica "Kot lastniki se obnašamo skrbno. Zaradi informacij, da v Luki ni vse v redu, smo sprožili revizijo, ki mora opraviti svoje delo. Ko bo ta končana, bodo sledile določene poteze," odgovarja Vlačič in dodaja, da bi izjemoma, če bi ocenili, da so razmere v Luki "nevzdržne", lahko ukrepali tudi pred koncem revizije.

Na novico o domnevni pripravi na razrešitev Časarja in Babiča se je že odzval poslanec Socialnih demokratov Luka Juri. Predlog za nekrivdno razrešitev predsednika in člana uprave je označil za "neokusen poskus", da bi omenjenima priskrbeli odpravnine, ne glede na slabo poslovno stanje v Luki Koper, in to "v škodo Luke Koper in njenih lastnikov - med drugim tudi države in Mestne občine Koper".

"Tokratni poskus je dejanje obupa vodilnih v Luki Koper, ki se očitno zavedajo bližajočega se odhoda iz vodilnih mest," še meni Juri. Juri pričakuje, da bo država čim prej zaključila postopek revizije in se na njeni podlagi odločila, ali morata Časar in Babič zapustiti vodenje Luke Koper. Če bo država na podlagi ugotovljenih nepravilnosti odločila za razrešitev uprave iz krivdnih razlogov, bo Luki Koper prihranila izplačevanje visokih odpravnin, zaključuje Juri.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buco321
14. 05. 2009 21.04
Tako dajte jim odpravnino,da bodo preživeli. x-vlačič,najbolje da ustanovite še eno parlamentarno komisijo.
freca
14. 05. 2009 20.19