Slovenija

Decembra brez sprememb

Ljubljana, 30. 12. 2005 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Cene življenjskih potrebščin se decembra v povprečju niso spremenile. Poprečna letna inflacija je bila 2,5 odstotna.

Cene življenjskih potrebščin se decembra v povprečju niso spremenile. Glede na lanski december pa so bile višje za 2,3 odstotka.

Kot so sporočili s statističnega urada RS, tudi letošnji december ni imel kakšnega vidnejšega prispevka k skupni letni rasti cen, podobno kot v preteklih letih. Povprečna letna inflacija pa je znašala 2,5 odstotka.

Tudi povprečna letna inflacija, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo rasti cen v EU, je v decembru znašala 2,5 odstotka. Po zadnjih podatkih, to je za november, je konvergenčno merilo glede stopnje inflacije znašalo 2,5 odstotka, kar pomeni, da smo ga v preteklem mesecu že dosegli.

Denar
Denar FOTO: POP TV

Decembra so se znižale cene v skupinah obleka in obutev (za 2,8 odstotka), stanovanjska oprema, prevoz ter gostinske in nastanitvene storitve (za 0,2 odstotka). Številni prednovoletni popusti so bili tudi letos eden glavnih razlogov za dokaj močna znižanja cen predvsem pri oblačilih in obutvi, medtem ko jih pri avtomobilih praktično ni bilo. Na račun popustov so bila oblačila tako v povprečju cenejša za 3,2 odstotka, obutev za 2,4 odstotka ter drugi tekstilni izdelki in dodatki za 1,3 odstotka.

Decembra so poleg omenjenih večja znižanja cen zabeležili še pri igrah in igračah (za pet odstotkov), nekaterih avtobusnih prevozih (za 3,2 odstotka) ter prenočevanju v hotelih (za 2,9 odstotka).

Povišanje cen pa so v decembru zabeležili v skupinah rekreacija in kultura (za 1,1 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 0,7 odstotka), izobraževanje (za 0,4 odstotka), stanovanje ter raznovrstno blago in storitve (za 0,1 odstotka).

V prvi skupini se je začetek zimske sezone odrazil tudi v višjih cenah storitev za rekreacijo in šport (za 8,6 odstotka), cvetja in izdelkov za vrtnarstvo (za 2,8 odstotka), športne opreme (za 2,2 odstotka) in počitnic v paketu (za 1,1 odstotka). V drugi skupini pa sta se podobno kot v preteklih letih tudi tokrat najbolj podražila zelenjava (za 7,9 odstotka) in sadje (za 3,2 odstotka).

Nekatere cene kljub vsemu nadpovprečno navzgor

V letu 2005 je tudi slovenska inflacija dosegla evropsko raven, saj se je letna inflacija ustavila pri 2,3 odstotka, povprečna letna pa pri 2,5 odstotka. Kljub temu pa je bilo gibanje cen v nekaterih skupinah še vedno razmeroma močno in nadpovprečno. Za več, kot je znašala skupna rast cen, so se povišale cene v skupinah izobraževanje (za 7,5 odstotka), stanovanje (za 7,1 odstotka), alkoholne pijače in tobak (za 4,4 odstotka), gostinske in nastanitve storitve (za 3,9 odstotka), stanovanjska oprema (za 3,4 odstotka), rekreacija in kultura ter raznovrstno blago in storitve (za 2,5 odstotka).

Negativna pa je bila rast cen kar v treh skupinah: obleka in obutev (-2,2 odstotka), zdravje (-1,3 odstotka) in komunikacije (-0,5 odstotka).

K skupini rasti cen so tako v letošnjem letu največ prispevale cene v skupinah stanovanje (0,9 odstotne točke), prevoz ter rekreacija in kultura (po 0,3 odstotne točke), cenejša oblačila in obutev pa so jo znižala za 0,2 odstotne točke.

Tudi v letu 2005 so cene storitev rasle hitreje kot cene blaga, vendar pa je bil razkorak med njimi letos precej manjši kot lani. V primerjavi z lanskim decembrom so bile storitve v povprečju dražje za tri odstotke, blago pa za dva odstotka.