Slovenija

'Davčno darilo'?

Ljubljana, 01. 09. 2006 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Drnovšek je davčno reformo označil za davčno darilo, ki pa ga bodo morali plačati upokojenci.

Drnovšek opozarja, da bo treba izpad davčnih prihodkov nekako pokriti
Drnovšek opozarja, da bo treba izpad davčnih prihodkov nekako pokriti FOTO: Reuters


Predsednik države Janez Drnovšek je na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj komentiral davčno reformo, ki jo je predstavila slovenska vlada. Poudaril je, da namerava davke znižati vsem zavezancem, ni pa predvidela, kako bo zagotovila denar za takšno 'davčno darilo'.

Predsednik Drnovšek je poudaril, da bi morala vsaka davčna sprememba predstavljati korak k bolj pravični porazdelitvi bremen javnih financ, kar pa se po njegovem mnenju tokrat ne bo zgodilo.

»Davka na dodano vrednost najbrž ne bo povečala, saj bi to pokvarilo lepotni vtis reforme, po drugi strani pa zvišalo inflacijo, kar zdaj ob prevzemu evra ni tako nedolžna stvar. Da bo sredstva pridobila s prihranki v javni porabi ni videti, saj je do zdaj ravnala ravno nasprotno. Delež javne porabe v družbenem proizvodu se v času delovanja te vlade namreč povečuje. In če je temu tako, potem ostane na razpolago samo povečanje javno finančnega primanjkljaja. Z drugimi besedami takšno davčno darilo (da prihaja ravno pred lokalnimi volitvami je najbrž le slučajnost) bo vlada financirala z zadolžitvijo,« meni Drnovšek. Po njegovem mnenju bo to pomenilo še večjo obremenitev pokojninske blagajne.

Ob tem je Drnovšek še izpostavil, da Mednarodni denarni sklad že zdaj opozarja, da je stanje javnih financ slabo, ob nadaljnjem staranju prebivalstva pa bo celotni pokojninski sistem vprašljiv. »Zato bi morali že zdaj v javnih financah pripravljati prostor za prihodnje pokojninske obremenitve. Sedanji vladni predlog pa gre ravno v nasprotno smer,« še dodaja.

Nsi: Rezerve v nižji javni porabi in večjih prilivih DDV

Izpad davčnih dohodkov naj bi znašal okoli 55 milijard tolarjev, vendar naj bi 20 milijard že upoštevali pri proračunu za prihodnje leto
Izpad davčnih dohodkov naj bi znašal okoli 55 milijard tolarjev, vendar naj bi 20 milijard že upoštevali pri proračunu za prihodnje leto FOTO: 24ur


V poslanski skupini NSi so prepričani, da bo mogoče pričakovani izpad davčnih prihodkov zaradi predlaganih sprememb davčne zakonodaje pokriti, če bo vlada izpolnila obljube o zmanjšanju javne porabe za približno dva odstotka. Rezervo pa vidijo tudi v tem, da se bodo višje neto plače - zvišale naj bi se zaradi znižanja davčnih stopenj v treh novih dohodninskih razredih - odrazile v večji potrošnji in s tem večjih prilivih od DDV, je dejal poslanec NSi Ciril Testen.

Izpad davčnih prihodkov zaradi sprememb pri dohodnini bo po ocenah znašal 35 milijard tolarjev, je dejal Testen. Dodatnih 20 milijard tolarjev, ki jih bo manj iz naslova davka na izplačane plače, pa je po njegovih besedah že upoštevanih v proračunu za leto 2007. Kot je pojasnil, so proračun pripravili ob upoštevanju 20-odstotnega znižanja davka na plače.

V NSi priznavajo, da bodo glede na obstoječe bruto plače z reformo največ pridobili tisti z najvišjimi plačami. "Kar se tega tiče je v nadaljevanju sprejema zakonodaje stvar socialnih partnerjev, da se eventuelno lahko dogovorijo tudi za spremembo bruto plač znotraj posameznih sektorjev," je dejal Testen. Kot je dodal vodja poslanske skupine NSi Alojz Sok, pa je pomembno to, da nihče ne bo plačal več.

SD predlaga popravke


V SD so zadovoljni, da je vlada iz predloga sprememb davčne zakonodaje umaknila predlog o enotni davčni stopnji, vendar se je na odločitev o tem po njihovem mnenju čakalo predolgo.

Po pregledu vladnih predlogov ocenjujemo, da ne dosegajo cilja razbremeniti gospodarstvo, cilj povečati konkurenčnost gospodarstva, a ne na račun povečevanja dohodkovnih razlik in povečevanja socialnih neenakosti, pa je ogrožen, je povedal prvak SD Borut Pahor.

SD skrbi predvsem načrt vlade, kako bo nadomestila pričakovani izpad davčnih prihodkov v višini 55 milijard tolarjev. Zanašanje na visoko gospodarsko rast je nesprejemljivo, nesprejemljivo pa je tudi, če kdo skrito razmišlja o povečevanju DDV, je dejal Pahor.

SD je zato pripravila nekatere pomisleke, predloge in vprašanja, ki jih bo danes posredovala vladi in vsem podpisnikom partnerstva za razvoj, v katerem ta opozicijska stranka sodeluje. Tako sicer pozdravljajo znižanje davčnih razredov s pet na tri, vendar so proti temu, da se bodo s tem neto plače povečale le ozkemu sloju najbolje plačanih ljudi. Zato predlagajo drugačno določitev davčnih stopenj. V stranki so kritični tudi do predlagane ukinitve olajšav za investicije v opremo, za prve zaposlitve ipd.

O izstopu iz partnerstva v primeru neupoštevanja njihovih pripomb v SD ne razmišljajo. "Razmišljamo prej o tem, kako bi uporabili vpliv v partnerstvu, da dosežemo spremembe," je poudaril Pahor.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albertinum@excite.com
02. 09. 2006 16.53
fedepotocnik, mislim, da je večina volivcev, ki je glasovala za janšo, imela v mislih nekaj drugega. vidim, da nisi napisala niti enega argumenta v prid janševo-bajukovi davčni reformi, ker je očitno, da je vse skupaj eno skrpucalo, še bolj pa je očitno, da to niti približno ni tisto, kar so obljubljali.
fedepotocnik@gmail.com
02. 09. 2006 16.25
albertinum, ti bi rada nazaj v komunizem, ane? Na Kubi se še da, pohiti. Imamo takšno politiko zato, ker smo jo sami izvolili. Vidim, da v marsičem naš finančni minister ne sodeluje z drugimi kvazistrokovnjaki, ki edino hočejo, da ta vlada popravi sranje, ki ga je naredila prejšnja. Beri Sobotno prilogo in Mrkaića pa boš vidla. Sicer je Slovenec, ki je najvišje prišel v mednarodnih finančnih organizacijah.... brez dvoma. Stvari se izboljšujejo, to je dejstvo, in jaz ne verjamem več npr. LDS, ki trdi nasprotno in samo tolče po vseh. Tudi če nima pravega razloga za to. Pol, ko rečejo nekaj pametnega, jih noben ne posluša. GLej, konec koncev se gre za nekaj zelo enostavnega: a podpiraš vlado? Ti očitno ne, tako da boš tako ali tako pljuvala po vseh odločitvah. In še nekaj: tvoje trditve so relativne "vlada nima pojma, Bajuk v 1 letu ni nč naredu, nima odgovorov, s spodbudami ne bo nič...." Iz tega sklepam, da si ti strokovnjakinja za vse te stvari skupaj, in da boš verjetno ves ta kaos popravila. A ne?
albertinum@excite.com
02. 09. 2006 08.51
fedepotočnik, takele naslove finančnih ministrov leta, ki jih podeljujejo razne revije, se da lepo zlobirati znotraj evropske ljudske stranke. kako tehten je ta naslov, pove že dejstvo, da ga je dobil po letu službovanja na ministrstvu za finance (v enem letu je pa res gore premikal) zaradi: zaslug pri uvedbi evra, vodenju fiskalne politike in davčni reformi. hahahaha! projekt evro je takorekoč zaključila že prejšnja vlada, fiskalno politiko je postavljala prejšnja vlada, od napovedane davčne reforme pa ni ne duha ne sluha, so samo lepotni popravki za rajo (kao mi nešto radimo), brez kakršnekoli analitike. morda še nisi opazil, da se je bajuk doslej izognil vsakemu soočenju z mramorjem, ropom (oba nekdanja ministra za finance) in drugimi finančnimi strokovnjaki? si morda opazil bajuka kdaj razpravljati na kakšnem strokovnem omizju o financah? si morda opazil, da vlada, skupaj z bajukom, nima pojma o finančnih posledicah predlaganih sprememb davčne zakonodaje? si morda opazil, da strokovna javnost postavlja kup vprašanj (npr. kako bomo nadomestili izpad davkov, kakšne so posledice za podjetja in za prebivalce), na katere bajuk nima odgovorov, pa bi jih moral imeti, če napove pomembne spremembe davčne zakonodaje? si morda opazil, da so z znižanjem davčni stopenj ukinili cel kup olajšav, tako da bo efektivna davčna stopnja v bistvu enaka? to pomeni, da z obljubljenimi spodbudami za gospodarstvo ne bo nič.
fedepotocnik@gmail.com
01. 09. 2006 23.38
S_slovenec..... katero Argentino je Bajuk zafural?!?!?! On je v Argentini (kolikor vem) le predaval na eni univerzi. Pojma nimaš, pa se oglašaš.... zakaj?!! In ta "manj inteligenten kot pa marsikatera hendikepirana oseba" ima naziv evropskega finančnega ministra leta. Tip je bil v najboljših položajih v pomembnih svetovnih organizacijah, celo predstavnik Mednarodne Razvojne Banke v Parizu. Kdo si ti, da ocenjuješ njegovo delo?! Ničla! Jaz sem ponosen na take ljudi, pa najsi bodo iz leve ali desne. Če ljudje delajo dobro, naj delajo. Ravno ta človek je najbolj sposoben (mednarodno priznano!) ki ga imamo za Finance. IN PIKA!
tomazbodner
01. 09. 2006 19.06
Hvala bogu ne zivim v Sloveniji in od tam ne bom nikoli dobil pokojnine. Se mi pa zato smilite tisti, ki tako gorece podpirate vlado, saj boste na koncu sami siromaki. Strinjam se, da so spremembe nujne, zalostno pa je, da se je ta vlada odlocila za popularne resitve pred volitvami, namesto da bi pripravila plan korenitih reform, ki bi morda imeli vsaj nekaj moznosti izboljsati gospodarstvo, odpreti nova delovna mesta ter izboljsati konkurencnost. Tako pa razen premetavanja stevilk ene strani na drugo od tega ne bo imelo gospodarstvo nic, placali boste pa navsezadnje vsi. Ko bi le vlada nehala iskati vzroke za vse tezave v prejsnji vladi ter koncno zacela delati za narod, ki spremembe za svetlejso prihodnost nujno potrebuje...
s_slovenec@hotmail.com
01. 09. 2006 18.45
Bajuk je najprej zafural Argentino, sedaj bo pa še Slovenijo. Bravo!! Saj če ga pogledaš, zgleda manj inteligenten kot pa marsikatera hendikepirana oseba. Če Janez Janša z njim strinja, je po logiki tudi on nor.
albertinum@excite.com
01. 09. 2006 18.32
potrebujem nove možgane, stari so se posušili - janez j.
K_K
01. 09. 2006 18.23
potrebujem novo solato, stara se je posušila - janez d.
albertinum@excite.com
01. 09. 2006 18.11
Tako je! Ne potrebujemo predsednika vlade, sploh pa ne kreature, ki s sovraštvom v srcu straši med slovenskim prebivalstvom. Dve milijardi SIT, kolikor zahteva za te svoje nepotrebne norčije, bi se že dobro poznali pri racionalizaciji državnega aparata, bil bi ta tudi dober zgled za ostale.
trava@pinkponk.com
01. 09. 2006 18.09
G.Drnovšek sedaj pa nehajte.Izpad,da ni denarja ste po večini krivi vi in ostali v državnem zboru,ki z denarjem ne znate dobro gospodariti.Če bi vi in poslanci malo manj zapravljali za vaša trapasta potovanja bi denarja še kaj ostalo.Kot so že ostali napisali bi bilo bolje,če odstopite in dajte možnost še kakšnemu drugemu.Da pa bi dobili denar,ki vi g.Drnovšek tako jamrate,da ga ni naj ga vam g.Drnovšek in vsem poslancem v Državnem zboru s Janšem vred zmanjša za plače za več kot polovico in vse dodatke ki jih imate in boste videli koliko boste prišparali.Ne pa da ste vedno bolj pogoltni in denar pobirate od delavcev,ki komaj živijo iz meseca v mesec.Da se vi lahko afnate,potujete in kupujete stvari ki jih sploh ne potrebujete in to na na državne stroške.Tukaj se pa denar izgubi.Najprej postavite stvari na svoja mesta pri vas v državnem zboru in umejite vaše zapravljanje za traparije,ki sploh niso pomembne.
Tone Anžlovar
01. 09. 2006 17.34
Tako je! Ne potrebujemo predsednika države, sploh pa ne kreature, ki s solato na glavi straši po slovenskih gradovih. Ena milijarda SIT, kolikor zahteva za te svoje nepotrebne norčije, bi se že dobro poznala pri racionalizaciji državnega aparata, bil bi ta tudi dober zgled za ostale.
albertinum@excite.com
01. 09. 2006 17.16
Hmm, kdo pa plačuje Janševo stekleno palačo, ko se v njej odloča o novih degradacijah in zamenjavah, da ne govorimo o Stepinčevi plošči na Triglavu. Janša naj ne zavaja ljudi in naj počasi odstopi ter se za zmeraj umakne v Grosuplje, kjer bo lahko v miru koval zarote. Vsaj škode ne bo več delal.
jaka37
01. 09. 2006 16.51
Hmm, kdo pa plačuje Drnovškova potovanja po svetu, ko gre piskat v džunglo na piščalko in plesat z indijanci, da ne govorimo o reševanju Križnarja. Drnovšek naj ne zavaja ljudi in naj počasi odstopi ter se za zmeraj umakne na Zaplano, kjer bo lahko v miru piskal in meditiral. Vsaj škode ne bo več delal.