Slovenija

Davčni obrazci v plastični foliji

Ljubljana, 22. 03. 2007 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Davčna uprava bo nadaljevala s pošiljanjem predizpolnjenih obrazcev. Zavarovani bodo s posebno folijo.

V uradu informacijske pooblaščenke bodo preverili ustreznost varovanja osebnih podatkov
V uradu informacijske pooblaščenke bodo preverili ustreznost varovanja osebnih podatkov FOTO: POP TV
V uredništvo Sveta se je s fotografijo oglasil bralec iz Celja, ki pravi, da je med tistimi, ki so prejeli odprto pismo z predizpolnjenim obrazcem.

Davčna uprava RS je včeraj prejela obvestilo treh davčnih zavezancev o tem, da naj bi v poštni nabiralnik prejeli deloma odprte predizpoljnjene obrazce za dohodnino 2006, danes pa še 17. Kako je do tega prišlo, na Dursu še raziskujejo in se "za neljub dogodek vsem tem zavezancem opravičujejo".

Distribucijo poštnih pošiljk so včeraj začasno ustavili, danes pa so se odločili, da bodo z njo nadaljevali. Nove pošiljke bodo zavarovali s posebnimi zaščitnimi vrečkami. "Napovedi bomo pošiljali naprej, zavarovane bodo s posebno folijo," je za 24ur.com povedala Tjaša Naraločnik s službe za odnosi z javnostmi. "Distribucija se bo nadaljevala danes, jutri pa bodo dohodninski zavezanci že prejemali dodatno zavarovane predizpolnjene obrazce," so sporočili z Dursa.

Do zdaj so poslali nekaj več kot 109.251 od skupno 1.065 000 zavezancev za dohodnino. Prepričani so, da izdaja vseh predizpolnjenih obrazcev do 31. marca ni ogrožena.

Slabo varovani osebni podatki?

Izračunavanje
Izračunavanje FOTO: POP TV

Več prijav ogorčenih davčnih zavezancev o prejemu odprtih pošiljk so prejeli tudi na uradu informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar, kjer bodo preverili, ali so bili osebni podatki ustrezno zavarovani. "Urad informacijske pooblaščenke bo uvedel postopek, v katerem bo raziskal morebitno kršitev določb zakona o varstvu osebnih podatkov glede ustreznosti zavarovanja osebnih podatkov," je za 24ur.com povedala namestnica informacijske pooblaščenke Mojca Prelesnik.

Dohodnina do konca aprila

Kot je znano, poteka postopek izpolnjevanja napovedi za odmero dohodnine letos nekoliko drugače, saj pošilja davčna uprava zavezancem na dom že izpolnjene obrazce, v katere je potrebno vpisati le manjkajoče podatke oziroma vpisane podatke popraviti.

Prve dohodninske obrazce so začeli pošiljati po 15. marcu, davčni zavezanci pa bodo morali popravljeno in podpisano napoved vrniti davčnemu organu najpozneje do 30. aprila.

Obrazec za dohodnino
Obrazec za dohodnino FOTO: POP TV

K temu so zavezani tudi tisti, ki predizpolnjenih obrazcev na dom morebiti ne bodo prejeli. V tem primeru morajo napoved odmere dohodnine oddati po starem načinu tako, da obrazce dvignejo na davčnem uradu ali jih poiščejo na spletni strani Davčne uprave Republike Slovenije.


KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

b.tiskar@gmail.com
22. 03. 2007 18.48
Ja to pa je posledica slabega lepila in postavitve na obrazcih. Podobnih izdelkov je na trgu veliko in se nobeden ne odpira. Namesto da bi proizvajalec dobil reklamacijo in veliko odskodninsko odgovornost, bo tako sedaj se foliral in ker je nujno bo seveda drzava plačala kakršno koli postavljeno ceno... Čudno da se do sedaj odločbe še nikoli niso odpirale??? Sedaj pa ni nič narobe, rabimo pa zelo drago dodatno storitev! To vse disi po aferi z nalepkami, kjer je prav tako kot tu bilo delegirano s strani vez v politiki. Se je kdo vprasal zakaj je posel z printanja izpisov in odločb davčne uprave enemu in istemu proizvajalcu brez javnega razpisa? Ze vrsto let... Podeljeno je na podlagi direktnih pogajanj, kot cudez pa so povabljena 3 podjetja, ki majo istega lastnika (gospod na prispevku)...
kojik@volja.net
22. 03. 2007 12.57
Če že varčujejo bi lahko vse, ki smo do sedaj oddajali dohodnino elektronsko, pri poštni dostavi izpustili.
nivazn@gmail.com
22. 03. 2007 12.44
Ni problem v pošiljanju obrazcev,temveč je problem v pošiljanju izpolnjenih obrazcevZakaj pošiljati priporočeno.Bedarija.Vsak naj sam izpolni obrazec pa ne bo težav.Vročanje odločb pa mora potekati z navadno pošto,saj se s tem mnogo prihrani.Seveda pa morajo biti hišni predalčniki ustrezni.Tudi v drugih državah poteka vročanje dohodninskih odločb preko navadne pošte.Problem glede reda je pa globji.Nedisciplina je povsod.Predvsem plačilna.Najprej red na tem področju.Tu pa je tudi internet.Zakaj se pri nas še vedno ne da prejeti priporočenega pisma po elektronski pošti.Saj imamo digitalna potrdila.Tisti ki bi zahtevali priporočeno vročanje bi na vloga napisali R-email,pa bi bil problem rešen.Ostali pa z navadno pošto.Tukaj se da narediti mnogo.Že pred več kot letom sem nalovil to vprašanje na ustrezno institucijo,pa so mi odgovorili,da razmišljajo o tem.Namreč vročanje pošijk z priporočeno pošto naredi mnogo težav,špredvsem vrst na poštah,ki niso več kos takšnemu prometu.Ljudje iz oddaljenih krajev pa se morajo voziti daleč da dvignejo pismo.Elektronska pošta bi vse te težave rešila v trenutku.Tudi kraji kjer ni povezave ADSL ne bi bilo problema saj za te stvari zadostuje že klicni dostop na internet. Razmislite o tem. Pa lep pozdrav
pp312
22. 03. 2007 12.44
@janezek123: ti boš vedno janezek (z malo začetnico povrhu). Noti je VEČ kot denar. Notri je nekaj, kar pomeni denar, pa to niso številke same po sebi. Zame je dovolj navadna pošta, ampak vsekakor je potrebno zadevo ustrezno zaščititi, ne pa neustrezno odpošiljati.
janezek123@gmail.com
22. 03. 2007 12.38
Priporoceno s povratnico??? Ste normalni. A veste kaksni so tu stroske in koliko casa bi davkoplacevalci izgubili s cakanjem na posti za prevzem posiljke? Vem, da tudi v tujini napovedi posiljajo izpolnjene napovedi z navadno posto pa se noben ne razburja. Sicer pa, saj notri ni denar in, ce posteno prisluzis svoj denar je popolnoma vseeno ce nek radovednez odpira kuverte...
pikam_dopust@yahoo.com
22. 03. 2007 12.07
Tisti, ki je izbral izvajalca, ki niti slučajno ni kos izdelavi zaprtih kuvert. Čeprav bo verjetno dobil mastne pare...
doki007@email.si
22. 03. 2007 11.55
kje je pamet tem na DURS u,... kako morajo pošiljat po navadni pošti ,... take dukomente je potrebno pošiljati priporočeno s povratnico ,....naša vlada pa špara na tem na poštnini,....katastrofa ,....kdo je kriv za odprte dohodniske napovedi ,...?????????