Slovenija

Nezadovoljstvo s pogajanji glede dviga plač: Protestiralo okoli 200 delavcev Darsa

Ljubljana, 21. 06. 2024 06.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, U.Z., N.L.A.
Komentarji
246

Da bi izrazili nezadovoljstvo s postopkom in vsebino pogajanj za dvig plač v državnem upravljavcu avtocest in hitrih cest, je del delavcev Darsa v Ljubljani pred upravno stavbo podjetja organiziral protestnih shod. Protest je potekal pod okriljem Sindikata delavcev Darsa, ki ta teden z upravo ni podpisal dogovora o novem dvigu plač.

Kot so na shodu pred upravno stavbo Darsa bučno opozorili predstavniki sindikata, sami za razliko od dveh drugih reprezentativnih sindikatov – Sindikata delavcev avtocest Darsa in Sindikata železniškega transporta Slovenije SE Dars – z izkupičkom pogajanj, ki so potekala v zadnjih mesecih, ne morejo biti zadovoljni.

"V Sindikatu delavcev Dars zahtevamo pravično plačilo za delo zaposlenih. Na podlagi obširnega preverjanja razpoloženja med zaposlenimi smo prepričani, da je nujno potreben in mogoč dodaten dvig plač, zlasti za najnižje plačane v družbi. Tako bi preprečili odhode iz podjetja ter pritegnili nove delavce, ki bi razbremenili obstoječe in ne zgolj nadomestili odhajajočih," so sklenili. 

Prvotni predlog, ki so ga naslovili na upravo, je predvideval 22-odstotno zvišanje plač. Na koncu sta dva sindikata od treh z upravo dosegla dogovor, da se bodo s 1. julijem osnovne plače dvignile za en plačni razred, kar pomeni zvišanje od štiri do pet odstotkov.

Protest DARS
Protest DARS FOTO: Aljoša Kravanja

"Kar je na koncu ponudila uprava, je res premalo, predvsem se dvigajo plače tistim, ki že imajo dovolj visoke," je ob robu shoda razloge za današnji protest pojasnil predsednik Sindikata delavcev Darsa, ki deluje pod okriljem Konfederacije sindikatov Slovenije (KSS) Pergam, Damir Lišić.

Kot je dejal, med zaposlenimi vlada veliko nezadovoljstvo zaradi prenizkih plač in odnosov uprave do zaposlenih. "V zadnjih 15 letih se je promet močno povečal, premo sorazmerno pa je zraslo število incidentov, nesreč in drugih dogodkov, kar povečuje količino dela, ki ga moramo opraviti, več je tudi izrednih dogodkov zaradi nepredvidljivega vremena /.../ Ljudje so prekomerno obremenjeni in ne dovolj plačani," je poudaril Lišić.

Po njegovih besedah v sindikatu večinoma zastopajo zaposlene, uvrščene od 25. do 28. plačnega razreda, med njimi pa so vzdrževalci, strojniki, cestninski nadzorniki, nadzorniki prometa in operaterji v prometnoinformacijskem centru. "Plača voznika strojnika je okoli 1400 evrov neto, kar vključuje tudi dodatke za nevarnost, nedeljsko nedelo, delo za praznike in nočne, kar je danes krepko premalo za tako nevarno in odgovorno delo," je dejal.

Protest DARS
Protest DARS FOTO: Aljoša Kravanja

"Upam, da so vas v upravah Darsa in Slovenskega državnega holdinga slišali ter da boste uspeli z vašimi zahtevami. Vztrajajte, mi bomo z vami, bodite enotni, ker samo tako lahko dosežete več," pa je pred zbranimi delavci na protestnem shodu povedal predsednik KSS Pergam Jakob Počivavšek.

Pojasnila v zvezi z zahtevami glede dviga plač v družbi je pred današnjim protestom dela zaposlenih podala tudi uprava Darsa. Kot je v izjavi medijem pojasnil vodja službe za upravljanje kadrov in odgovorna oseba za komunikacijo s socialnimi partnerji v Darsu Klemen Brenk, so po več sestankih v zadnjih dveh mesecih s sindikati sprejeli dogovor, da uprava delno ugodi njihovim zahtevam glede zvišanja plač.

Dogovorili so se, da se bodo s 1. julijem osnovne plače dvignile za en plačni razred, kar pomeni od štiri do pet odstotkov višje plače. V naslednjih treh mesecih nameravajo dvigniti tudi maso za delovno uspešnost s 13 na 16 odstotkov skupne mase plač, obenem pa naj bi nemudoma pristopili k aktivnostim za pripravo nove sistemizacije delovnih mest ter se do konca leta dogovorili o novi lestvici za usklajevanje plač z inflacijo.

Sindikati v Darsu so podali predlog za dvig osnovnih plač v podjetju zaradi zaostankov v rasti plač, ki so se nabrali med letoma 2009 in 2019. Delo postaja vse zahtevnejše in nevarnejše, pritiski na zaposlene pa se povečujejo do te mere, da to že vpliva na varnost zaposlenih, so v četrtek sporočili iz Sindikata delavcev Darsa, ki je del KSS Pergam.

"Medtem ko so poslovni rezultati v družbi odlični in ostajajo neporabljena sredstva na postavki stroškov dela, se nezadovoljstvo zaposlenih posledično povečuje," so poudarili. To izkazujejo tako ankete, ki merijo zadovoljstvo zaposlenih, kot tudi razpoloženje na terenu, kar je uprava lahko neposredno zaznala. K nezadovoljstvu prispevajo tudi pogoste menjave in politično kadrovanje v vodstvu družb ter s tem povezani prejemki, so še dodali.

Upravi tudi očitajo, da se do napovedi javnega shoda o dvigu plač ni želela resno pogovarjati. V pogajanjih je uprava sicer podala nekatere predloge za dvig plač zaposlenih, vendar je velika večina članov sindikata predloge zavrnila, saj se le delno nanašajo na dvig osnovnih plač.

"Največja nominalna povišanja so predlagana za tiste z višjimi plačami, medtem ko se povečuje masa za delovno uspešnost, ki se po našem mnenju ne deli objektivno in transparentno. S predlogi, ki obljubljajo pogajanja o določenih vsebinah, si zaposleni ne morejo kupiti ničesar, niti ne vedo, kaj lahko od tega pričakujejo. Zaposleni od uprave upravičeno pričakujemo vsaj vrabca v roki in ne pristajamo na goloba na strehi," so jasni.

Odgovor Darsa: Težko si razlagamo odziv zaposlenih

Vodja službe za upravljanje kadrov in odgovorna oseba za komunikacijo s socialnimi partnerji v Darsu Klemen Brenk je v današnji izjavi za javnost povedal, da je uprava 17. aprila dobila zahtevek treh reprezentativnih sindikatov v Darsu za dvig plač za 22 odstotkov. 

"Sledili so štirje sestanki v zadnjih dveh mesecih, na katerih je bilo dogovorjeno, da uprava delno ugodi zahtevam treh sindikatov na način, da od 1.7. naprej dvignemo osnovne plače za en plačni razred, kar predstavlja približno 4 do 5-odstotni dvig plač, da v naslednjih treh mesecih dvignemo maso za delovno uspešnost s 13 na 16 procentov in da nemudoma pristopimo k aktivnostim za pripravo nove sistemizacije delovnih mest ter da se konec leta dogovorimo o novi lestvici za usklajevanje plač z inflacijo. Dogovor sta podpisala dva reprezentativna sindikata, tretji žal ne in je za danes napovedal protestni shod."

Povedal je še, da prihodki Darsa v zadnjih letih delno rastejo, še bolj pa rastejo stroški, predvsem na postavki strošek dela. "Tako da je dogovor, ki smo ga podpisali z dvema sindikatoma, največ, kar je sprejemljivo v tem trenutku za zdravo nadaljnje poslovanje podjetja," je še dodal. 

Klemen Brenk je povedal, da prihodki Darsa v zadnjih letih delno rastejo, še bolj pa rastejo stroški.
Klemen Brenk je povedal, da prihodki Darsa v zadnjih letih delno rastejo, še bolj pa rastejo stroški. FOTO: POP TV

Brenk je zagotovil, da so takoj, ko so dobili zahtevek za dvig plač, vse tri sindikate pozvali na prvi sestanek, ki je bil sklican prej kot v 14 dneh. "Tam seveda ni bilo članov uprave, bil sem pa jaz kot pooblaščeni vodja kadrovske službe. Tako da pripravljenost uprave preko pooblastil v skladu z vsemi pravili korporativnega upravljanja je bila vedno in bo še naprej vedno velika.

Na vprašanje, kako si potem razlaga odziv zaposlenih, je odgovoril, da težko. 

In kaj pomeni, če en sindikat dogovora ne podpiše? "Glede na to, da so zahtevek za dvig plač skupaj v enem dopisu dali vsi trije sindikati, pričakujemo, da bodo dogovorjene spremembe – dvigi plač, ki bodo skupaj približno sedemodstotni in potem srednjeročno še naprej se bo dvigovala plača – podpisali vsi trije, ker so tudi hkrati nastopili," je še dejal Brenk.

Trenutno je na Darsu zaposlenih 1250 ljudi, od tega je največja skupina t. i. voznikov strojnikov (vzdrževalcev in njihovih skupinovodij). Povprečna plača v podjetju v prvih štirih mesecih je znašala bruto 2900 evrov, povprečna plača voznika strojnika na delovnem mestu, ki je zahtevano za 4. stopnjo izobrazbe, pa 2500 evrov (celotni bruto dohodek).

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

karolinakarolina
22. 06. 2024 16.07
+2
Samo izsiljevanje enega od treh sindikatov in nič drugega. Če so to slabe plače kot jih imajo zaposleni na Darsu potem pa ne vem več kaj je slaba plača.
?rni Ov?ar
22. 06. 2024 11.52
+0
Protesti !!!! Avtocesta bo spet zaprta , začeli bodo delat.
metkavrh
22. 06. 2024 11.43
+3
Vzdrževalec strojnik začetnik 1400 neto plače! Začetna plača!!! A se zavedajo da vsaj polovica medicinskih sester nima takšne plače, da o odgovornosti sploh ne govorimo!
ThorStorm666
21. 06. 2024 21.00
+2
Pod golobizmon nihče ni zadovoljen, razen nvo levičarski lenuhi
MladInPerspektiven
21. 06. 2024 20.46
+3
Ja haloo če dajo delavcem višjo plačo potem si vodilne ne bodo mogli deliti nagrad za uspešnost, za lenarjenje in podobno. Zakaj bi oni dobili nagrade 60000 evrov če lahko na razne načine pokasirajo 200000 in več??? Madonca bolani delavci
cool1
21. 06. 2024 20.11
+3
Petek je danes, v Avstriji in Hrvaški so prazniki, vikend se začenja in konec šolskega leta in počitnice, na avtocesti pa Dars prav danes mora delati zastoje in kositi travico, sramota !
Kollerik
21. 06. 2024 20.01
+1
V državi, kjer se letno pokrade neverjetnih tri do tri in pol milijarde, za delavce nikoli ni denarje.
slayer2
21. 06. 2024 20.00
+4
Treba bo nakej ukreniti v Butalah,nekaterim,ki imajo že tako preveč,plače v nebo,ostali pa stagniramo!!!
Balki36
21. 06. 2024 19.58
+3
Lahk pa dars odpusti vse zaposlene....pa najame za vse zunanjega izvajalca....priporocam žonto....fantje od fare.....firma z veliko začetnico res....pa to
Balki36
21. 06. 2024 19.56
+6
1400 za 8 urni siht na 1 smeno od pon do pet je ok....za 3 smene....vsaj 200 premalo....da o vikendih in praznikih ne govorim.....delovna sobota...za manj ko 100 se je bezveze sploh vstat....nedelje in prazniki pa duplo....denarja ima dars....ko pečk....samo je navada tak ko pri vsakem gradbenem projektu pr nas...da se vse cudezno podrazi x 3....pa to
anabanana
21. 06. 2024 19.51
-5
Še ena državna družba - Dars - je napovedala regres višji od 2170 evrov, in zdaj stavkajo, pokvarjenci😵
frenk707
21. 06. 2024 19.34
-6
DRI je razdeljen na hodnike,.... eden za janševce, drugi za ostale. DARS se deli na nadstropje: prvo za janševce, drugo za farške zaslužne nesposobneže,.... Uprava naj pa ta kaos dri na vajetih.
avgust.
21. 06. 2024 19.32
+9
Na bilanci je strošek dela majhen in če greš računati povprečje, ni ravno nekaj, tako da jim dam kar prav, da stavkajo.
Slovener
21. 06. 2024 19.19
+0
Vsi pa niso mogli priti na stavko, ker so obtičali v zastoju na avtocesti!
ZDA teror
21. 06. 2024 19.19
+3
Hahahahahaha ko pa začne, od vsega, stavkat nesposoben in len DARS....🤣
frenk707
21. 06. 2024 19.26
-9
To je pa že nesramnost, ki jo zmorejo samo janševci ali pa zaslepljeni častilci janšizma.
txoxnxy
21. 06. 2024 19.01
+0
Zdaleč najdražje cestnine za najslabše ceste če jim sploh lahko rečemo ceste saj se večino časa na njih samo stoji . Zimske službe že desetletja preseneti vsako malo močnejše sneženje da o zaporih in delu v konici sezone ne govorimo. Ne poznam države v EU ki bi še gradila hitro cesto Prekmurje, Vipavska dolina pa po novem naj bi se tudi koroški krak delal par m preozek , ostala Evropa pa za pol manjši denar dela moderne široke šest ali celo več pasovnice. S nadzorniki se fijakajo z mercedesi a kje je pobral denar? Edini ki je do sedaj uvidel krajo Darsa je bil gospod Janez Janša ki je predlagal prepolovitev oderuških vinjet na 55 € pa ste nam podtaknili goloba in vinjete so sedaj še dražje, le zakaj ?
Marta1953
21. 06. 2024 19.54
+5
A ti misliš, da o tem a bo 3 pasovnica ali 6 pasovnica, odloča tisti delavc na cesti ki pometa ostanke prometne nesreče? A misliš, da on kasira provizije od gradbenih podjetij? Vse kar naštevaš je odvisno od uprave Dars, ki se menjuje na leto dve. In vse potem preiskuje NPU. Delavci imajo 100% prav da stavkajo, še mi bi se jim morali pridružit!
Grma53
21. 06. 2024 18.46
+4
Sem zadnjič poslušal krupeja ki so mu izračunali ob odhodu v penzijo, 2700€ pokojnine. Z vami reveži si take penzije ne bi mogel prislužiti. Izobrazbe pa ima približno toliko, kot tisti pred Darsovimi vrati.
lokson
21. 06. 2024 19.06
+5
Jih poznam kar nekaj, zato se mi to zdi malo verjetno.
zibertmi
21. 06. 2024 18.42
-5
za 4 stopnjo izobrazbe in opravljanje dela je ta plača ,ki jo dobijo več kot dovolj.mnogi nimajo izplačanih nobenih dodatkov v gospodarstvu.plače pa-doplačilo do minimalca
Marta1953
21. 06. 2024 20.01
+0
Trg dela pravi drugače. Vozniki so danes bolj cenjeni od ITjevcev, še posebej če je specializirana mehanizacija. Poleg tega Dars je gospodarstvo. Zato ne dobijo delavcev.
Teflonka
21. 06. 2024 18.35
-4
Jaz 1400 bruto.
metkavrh
22. 06. 2024 11.46
-1
Dej nehi no! Začetnik ma 1400 neto! Pol ljudi v javnem sektorju in gospodarstvu ma nižje plače, te pa stavkajo! Pa a danes že vsak misli, da more met direktorsko plačo al kako?
nonac
21. 06. 2024 18.25
+0
Raziskovalni novinarji, preverite tok denarja, matr vse nas 2x pokradejo, najprej cestnina pri tehničnem pregledu, potem pa še vinjeta. Pa lokalne ceste same luknje in jaški, po ac pa zastoji zaradi košnje prav vsak dan. Tovornjakarjem, ki so v večini uničevalci cest, subvencija na subvencijo. Čudno, da nas vse ne preusmerijo v vožnjo s tovornjaki. Ma sem želel napisat, da se krade vsepovprek pri belem dnevu.