Slovenija

Dars: Avtocesta ustrezno projektirana

Lenart, 08. 11. 2007 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dars zavrača očitke o neustrezni gradnji pomurske avtoceste. Konstrukcija lahko prenese predvidene obremenitve.

Izvršna direktorica za organizacijo gradenj in obnov v Darsu Ksenija Marc je na današnji novinarski konferenci v Svetem Juriju ob Ščavnici zavrnila očitke o neustreznem projektiranju pomurskega kraka avtoceste. Dodatna preveritev dimenzioniranja dela vozišča, ki je bila opravljena oktobra, je namreč pokazala, da načrtovana voziščna konstrukcija lahko prenese povprečno rast prometnih obremenitev po stopnji 13,6 odstotka letno v celotnem planskem obdobju 20 let, so povedali predstavniki Darsa.

Trenutno je od skupaj 85 kilometrov v gradnji 68 kilometrov avtoceste in tri kilometre dolg odsek hitre ceste do mejnega prehoda Dolga vas.
Trenutno je od skupaj 85 kilometrov v gradnji 68 kilometrov avtoceste in tri kilometre dolg odsek hitre ceste do mejnega prehoda Dolga vas. FOTO: POP TV

Kot so še povedali na današnji novinarski konferenci, izvajalci del pospešeno gradijo celoten pomurski avtocestni krak. Gradnja poteka brez večjih zapletov in v skladu s terminskimi načrti, ki predvidevajo njegovo predajo prometu v letu 2008.

Predvidoma decembra bo zaključena gradnja odseka od Maribora do Lenarta, vendar za zdaj še ni sprejeta odločitev o tem, ali bo ta odsek takrat že odprt za promet ali bo začasno do odprtja večjega dela pomurske avtoceste uporabljen kot parkirišče za tovorna vozila.

Osnovo za dimenzioniranje voziščne konstrukcije pomurske avtoceste so po besedah direktorja za področje avtocest v družbi DDC Slovenka Henigmana predstavljale prometne študije, ki so bile narejene v letu 2005. Zadnja od teh študij je opozorila na močan porast prometnih obremenitev po vstopu Slovenije v EU. Posledično so projektanti zato sledili aktualnim trendom razvoja prometa in zato v dimenzioniranju vozišče konstrukcije upoštevali zadnje podatke o izmerjenih prometnih obremenitvah iz leta 2006 ter upoštevaje visoke rasti v prihodnjih 20 letih. Pri tem je bila upoštevana predpostavka, da se bo celoten promet po dograditvi avtoceste preselil na avtocesto, čeprav je dejstvo, da bo lokalni in delno ciljni izvorni promet ostal na obstoječi državni cesti.

Pri preveritvi ustreznosti dimenzij vozišč avtocestnih odsekov med Pesnico in Pincami oz. Dolgo vasjo so v DDC, ki je pogodbeni nadzorni inženir Darsa pri graditvi pomurske avtoceste, upoštevali podatke za karakteristični odsek Spodnja Senarska - Cogetinci. Ocenjujejo namreč, da se število težkih vozil vzdolž celotne obravnavane avtoceste bistveno ne bo spreminjalo, saj večino težkih vozil predstavlja tranzitni promet in le neznaten delež predstavljajo težka vozila, ki odpadejo na lokalni promet.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igicza
08. 11. 2007 19.46
Ma jst bi kar demonstriral,avtoceste v Sloveniji so zavožene, še vedno pa upam, da tudi te ki se gradijo ne bodo zavožene. Ta vlada ma pri meni, zaradi tega velik minus, zato (če se nič ne bo spremenilo) bom na volitvah sigurno volil koga drugega, ne Janšo.
LazniviZares
08. 11. 2007 18.26
Vse kar gradijo je ena sama kraja denarja in ze v kratkem obdobju pricakujem hude afere o neustreznosti in slabi izdelavi avtocest ,ce sploh avtoceste to sranje poimenujemo...tudi med razdrtim in Novo gorico so in se gradijo kolovoz brez odstavnega pasu ki ga je treba se placati po vrhu,je pa ta odsek tudi cudezna SLO dars iznajdba saj se cesta kar na sredini cudezno iz hitre ceste prelevi v po njihovem poimenovanju v avtocesto...Sranje balkansko je vse skupaj !
igicza
08. 11. 2007 17.45
Avtocesta sigurno ni ustrezno grajena, ker ne bo imela odstavnega pasu. Jst se sprašujem, kam naj avto potisnem,če se mi bo pokvaril, kajti vemo, da so odstavne niše na vsake tolk cajta.Če se zgodi prometna nesreča, bi rešilec veliko lažje šel mimo, če bi obstajal odstavni pas. In na koncu še to, da to zame sploh ne bo avtocesta ampak hitra cesta, ker če ni odstavnega pasu lahko pelješ samo 100 km/h. Tako, da bo isti klinac ali bom šel po regionalni cesti (kjer ne bo tovornjakov) ali pa kao po tej "avtocesti". Pa te cestninske postaje so čist mim,ma vse je zje****.VINJETE so zakon! Pa folk bi lahk ,glede takih stvari demonstriral, ne pa glede kajenja,za kar je dejstvo da škodi zdravju in velik stane.jaojao
matekolovrate
08. 11. 2007 17.41
"Konstrukcija lahko prenese predvidene obremenitve" Samo kakšnje.