Gospodarstvo

Viator & Vektor brez dogovora z bankami, delavci ogorčeni

Ljubljana, 27. 07. 2011 06.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodstvo Viator & Vektorja ni končalo pogovorov z bankami upnicami glede prestrukturiranja. Nadaljevali naj bi se v četrtek. Delavci so ogorčeni.

Vodstvo Viator & Vektorja danes ni končalo pogovorov z bankami upnicami glede načrta finančnega prestrukturiranja in jih bo nadaljevalo v četrtek, je pojasnil predsednik Sindikata delavcev prometa in zvez v Viator & Vektorju Marko Vučko in dodal, da so delavci ogorčeni.

Kot je dejal Vučko, je vodstvo Viator & Vektorja sporočilo, da odločitev bank upnic še ni znana in da se pogovori nadaljujejo v četrtek.

Po njegovih navedbah naj bi vodstvo na odločitev bank čakalo v četrtek do 15. ure. Zaposleni v družbah Skupina Viator & Vektor, Viator & Vektor Logistika in Viator & Vektor Storitve pa bodo na četrtkovem shodu vodstvu postavili rok, do katerega se bo moralo izjasniti, kdaj bo sprožilo insolvenčen postopek, je pojasnil Vučko.

Kot je še napovedal, bodo v nasprotnem primeru delavci obvestili policijo o vseh kršitvah, ki se dogajajo v Viator & Vektorju.

Pogovarjajo se le s tremi bankami

Odločitev bank upnic Viator & Vektorja glede načrta finančnega prestrukturiranja, katerega del so tudi obratna sredstva v višini sedem milijonov evrov in moratorij na odplačevanje obresti, še vedno ni znana, so potrdili v Viator & Vektorju. Neuradno naj bi se podjetje pogovarjalo le še s tremi bankami upnicami – Abanko, Gorenjsko banko in Probanko.

Viator Vektor - 15
Viator Vektor - 15 FOTO: Blaž Garbajs

Kot je na torkovem protestnem shodu delavcev v Ljubljani pojasnil predsednik upravnega odbora družbe Skupina Viator & Vektor Zdenko Pavček, so se pred dvema, tremi meseci vse banke upnice (teh je šest), razen NLB, strinjale, da so za finančni načrt prestrukturiranja Viator & Vektorja, vendar pa da je problem usklajevanje med bankami.

O vsebini načrta ni želel govoriti, saj da tega ne more storiti, dokler tečejo pogovori z bankami. Del načrta finančnega prestrukturiranja je sicer tudi dezinvestiranje nekaterih dejavnosti, kot so odprodaja Sistemske tehnike in avtobusni prevozi.

Po pisanju nekaterih medijev naj bi Viator & Vektor bankam dolgoval približno 140 milijonov evrov.

Delavci, ki se zavzemajo za stečaj Viator & Vektorja, jasen odgovor uprave, o tem kakšna bo usoda podjetja, v vsakem primeru pričakujejo danes.

Trije delavci vložili ovadbo proti vodstvu

Po Vučkovih pojasnilih so danes trije delavci zaradi navedenega vložili kazensko ovadbo proti vodstvu – šlo naj bi predvsem za neizvedena plačila za obroke posojil in preživnine, čeprav so bila na plačilnih listah prikazana.
Delavci tudi še čakajo na preostanek majske plače in junijsko plačo, bliža pa se tudi že čas, ko bi morali dobiti julijske plače, vendar pa se to ne bo zgodilo, saj ima Viator & Vektor blokirane račune.

O kršitvah v Viator & Vektorju je obveščen tudi inšpektorat za delo, je še povedal Vučko.

Potem ko je sredi julija Viator & Vektor Logistika, kjer je zaposlenih okoli 500 delavcev, sporočila, da začasno ukinja izvajanje logističnih in servisnih storitev in je več kot polovica delavcev že na "prisilnem" dopustu (po zagotovilih vodstva bodo sicer dobili odločbe za redni dopust), so danes začeli zapirati tudi carinske poslovalnice.

Kot so pojasnili v Viator & Vektorju, imajo okoli 30 carinskih poslovalnic, v katerih je zaposlenih približno 60 delavcev. Skladno z napovedjo bodo zaprli vse poslovalnice.
 

 

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prehlad
29. 07. 2011 01.46
KAJ A GA ŠE NI NOBEDEN PREGONU DO SEDAJ.
PejtGaPogledatBrane
28. 07. 2011 00.08
stromberg vem kaj hočeš povedat. omenil si Tita, ki nam danes ne bi mogel pomagat. prosim te zapomni si tole: ZA SITUACIJO V SLOVENIJI IN SVETU JE KRIVA EVROPSKA UNIJA IN AMERIKA! takoj po drugi sv.vojni so začeli kovati ta načrt da združijo celoten svet, ki bo imel eno valuto enega vladarja in ta bo sam antikrist. čaka se le še ena unija in ta je arabska, zato pa tud so naštelal demonstracije v arabskem svetu, da se hitro še oni pokorijo in združijo ves svet v eno demonsko silo - NEW WORLD ORDER!
mentos12
28. 07. 2011 00.04
Ti kravatarji-kvazi menedžerji bodo Slovenijo popolnoma potopili zafurali do konca.Nekega dne bodo tujci samo rekli to je zdaj naše,preprosto zato,ker država Slovenija ne bo mogla enostavno več vračati kreditov. Ni dneva da ne bi pisali da gre spet ta in ta firma v stečaj ali se prodaja dobra firma tujcem,kot je zdaj primer Fruktala. Tale Pavček je pa barabin prve vrste in bi moral biti že zdavnaj v arestu in mu zaplenit vse premoženje in s tem poplačat vse delavce katerim je dolžan. Taki ljudje so sramota za slovenski narod in take ljudi imamo na vodilnih mestih v firmah in v vladi. V naši državi očitno ne delujejo institucije kot so sodišča,inšpekcije,policija itd. Najhujši kriminalci velikega kalibra,ki so pokradli Slovenijo za veliko denarja se nemoteno sprehajajo po državi. V tem pogledu je Slovenija popolnoma odpovedala in sta tako Hrvaška in Srbija bolj uspešni pri zapiranju kriminalcev najvišjega kalibra
stromberg
27. 07. 2011 23.56
ANTIUSA:k je bil Tito smo imeli vsi delo,dalo se je do stanovanj pridt,tudi lačni nismo bili,pa čeprav ni bilo vsega na preteg,kaj pa danes???????Pa je čisto vseeno,kaj je Joža bil,bolše smo živel kot dons.Mislm de se še kdo strinja z mano.
PejtGaPogledatBrane
27. 07. 2011 23.39
TOVARNE SO ITAK PRODUKT DEMONSKEGA KOMUNIZMA! LOHK BI ŽIVEL Z NARAVO, V KONČNI FAZI SE BORIMO LE ZA POLN ŽELODEC...TOREJ V NARAVI LESENA BAJTICA, POSEJANA ZEMLJA, PAR GLAV ŽIVINE IN NIČ POLOŽNIC. KOT V KAMENI DOBI! ZAKON! PA ŠE BOG BI NAS ČUVAL. TKO NAM JE PA ŽE ZDAVNAJ REKEL LAHKO NOČ
Pericapereracirep
27. 07. 2011 23.33
RAJE NE BI KOMENTIRAL
PejtGaPogledatBrane
27. 07. 2011 23.32
Pred 8 meseci sem pisal komentarje, da smo dunajski hlapci in da gre vsak teden ena firma v stečaj. Suvereno ste teptali moje komentarje...kaj pa zdaj? Okej danes Viator Vektor....drugi teden???????ziher še eno podjetje in potem še eno itd...... Do kdaj? do konca! zato, ker smo * in sklonjenih glav hodimo v službo. itak, otroci morajo jesti, položnice morajo biti plačane - HAPPINESS IN SLAVERY
PejtGaPogledatBrane
27. 07. 2011 23.28
stromberg TI NISI NORMALEN! Tito vrni se???? Ta Madžar je vse zafural že leta 1945! Ja, Madžar je bil!
Ata_Smrk
27. 07. 2011 23.14
pogreb neizogiben...
stromberg
27. 07. 2011 23.07
JOŽAJOŽA:drugo leto so res volitve,samo nekej vedi,tud pod Janšo za nas rajo nebo nič bolje.
stromberg
27. 07. 2011 22.56
JOJ TITO VRNI SE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ayiiia
27. 07. 2011 21.57
to se je naredlo zato ko so uletavali z takimi niskimi ciframi za fure da je zarad tega crknalo dosti privatnikov oziroma so zgubili vredu fure..ampak jih je uničlo ker so furali dosti pod cene...
major1
27. 07. 2011 21.56
Naj vodilni vrnjejo ukradeno in firma ne potrebuje kredita bank.
Jožajoža
27. 07. 2011 21.40
DELAVCI, NE SE BAT. DRUGO LETO SO VOLITVE
maziko
27. 07. 2011 21.15
A ja, kriva je prejšna vlada. Sigurno je za vse sedaj kriv Janša. Ja, to bo, kriv je Janša.
BOG1972
27. 07. 2011 20.36
Vsi tisti , ki mislite da vaš menedžer ne more zapravit podjetja se krepko motite. Jaz tudi nikol nisem verjel da bo sct razpadu in bom po 22 letih dela pristal na zavodu. Sramota da se zaradi posameznikov in njihove nesposobnosti zapirajo taka podjetja , na koncu pa vedno kratko delavci potegnemo.
BOG1972
27. 07. 2011 20.15
Sramota , to sem jaz na SCT doživljal kar delavci Viatorja zdej. Ne vem kaj narod čaka in ne vstanejo v revolucijo , mislim pokradl so milijarde narod pa za 400 eur hodi na šiht. Od vseh teh garnitur , ki so vladale od osamosvojitve so v bistvu sami kriminalci in ne vodje ali poslanci in so vsi do zadnjega godni za zapor, v bistvu niso krivi tajkuni ampak tist k jim je omogočil prevzet taka podjetja. V bistvu so zapravili taka podjetja , ki so imela dolgoletno tradicijo in izkušnje , ko pa enkrat uničiš tak sistem ki se je dolga leta povzpenjal ga ne sestaviš nikoli več.
punke
27. 07. 2011 20.13
kak to?pa zakaj to?
Jožajoža
27. 07. 2011 20.00
predlagam, da 100% podpremo janšeta in ponovilo se bo obdobje 2004-2008 vzemi ali pusti, kredit na kredit(služba ali dohodek ni važen, ker sanirajo tako in tako banke tisti, ki delajo),parola delo je sramota, vrlina, kdo je več dolžan............živel tovariš janša. plebiscitarno te bomo podprli. pa še nekaj, aboliral vam bo vse kredite,kazni,lizinge......kot je to že naredil leta 2004
major1
27. 07. 2011 19.32
Koga lahko tožijo delavci? Se greste samoupravljanja po teoriji liberalnega kapitalizma