Slovenija

Za nekatere prvi dan počitka, lažje do zdravil in medicinskih pripomočkov

Luče, Mozirje, 15. 08. 2023 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.L., STA, M.P.
Komentarji
90

Od uničujočih poplav je že 12 dni in od takrat še ni minil dan, ko prizadeti prebivalci, gasilci, vojaki, reševalci in drugi prostovoljci na terenu ne bi trdo garali in odpravljali posledic katastrofalne ujme. "Ker bo odpravljanje posledic hudih poplav v Lučah trajalo še nekaj časa, je nujno, da si za trenutek oddahnemo in si naberemo novih moči," je sporočila Občina Luče. Na terenu je bilo ob tem tudi okoli 3000 prostovoljcev. Zdaj pa je znana tudi količina zbranih sredstev za žrtve poplav, ki so jih ob dnevu solidarnosti zbrali v soteski Vintgar. Sredstva pa so zbirali tudi drugod.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Obnova prizadetih krajev
    02:58
    Iz 24UR: Obnova prizadetih krajev
  • Iz 24UR: Spremenjen videz krajev
    03:04
    Iz 24UR: Spremenjen videz krajev
  • Iz 24UR: Sanacija naj bo temeljita
    04:18
    Iz 24UR: Sanacija naj bo temeljita
  • Iz 24UR: Danes na terenu 3000 prostovoljcev
    03:16
    Iz 24UR: Danes na terenu 3000 prostovoljcev
  • Iz SVETA: Nepogrešljiva pomoč
    03:01
    Iz SVETA: Nepogrešljiva pomoč
  • Iz SVETA: Črna zre v negotovo prihodnost
    03:13
    Iz SVETA: Črna zre v negotovo prihodnost

Na dan solidarnosti je sotesko Vintgar obiskalo 3023 obiskovalcev s celega sveta, največ iz sosednjih držav, Nemčije, Češke in Poljske, so sporočili. Turistično društvo Gorje, ki upravlja s sotesko in njeno podjetje Soteska Vintgar, pa sta zdaj uresničili zavezo.

Ves prihodek od prodanih vstopnic ob dnevu solidarnosti bo namreč namenjen žrtvam poplav. "Namenili pa smo jim tudi del prihodkov z naslova tržne dejavnosti (gostinstvo in prodaja spominkov). Tako bo skupna vrednost donacije pomoči potrebnim visoka 45.000 evrov," so sporočili.

"To je najmanj, kar lahko kot upravljalec naravne vrednote državnega pomena storimo za vse tiste, ki so potrebni pomoči po poplavah. Če kdo, mi vemo, ki že 130 let upravljamo s tem slovenskim biserom, kaj je moč narave in kaj je moč povezovanja," ob tem pravi predsednik Turističnega društva Gorje Janez Poklukar.  Bojan Traven, direktor podjetja Vintgar pa dodaja, da so sotesko zaposleni in sodelavci po poplavah sanirali v rekordnem času. "Mi smo imeli srečo in prav je, da našo srečo in složnost delimo z drugimi."

Pomoč vojske ob odpravljanju posledic poplav
Pomoč vojske ob odpravljanju posledic poplav FOTO: Goran Krošelj

Da bodo pomagali prizadetim v poplavah, so se odločili tudi v Zgornjesavski dolini. Kranjskogorsko turistično gospodarstvo je v sodelovanju s Turizmom Kranjska Gora in Območnim združenjem Rdečega križa Jesenice v ponedeljek pripravilo celodnevno dobrodelno akcijo Kranjska Gora za Slovenijo. Prizadetim v poplavah bodo namenili dohodke od prodaje izdelkov in storitev.

V Kranjski Gori so pripravili dobrodelni koncert, na katerem so med drugim nastopili Zvita feltna, Vili Resnik, Denis Porčič - Chorchyp, Alenka Gotar in Marko Stanković. Vstop je bil prost, obiskovalci pa so lahko oddali prostovoljne prispevke za žrtve poplav. Z dobrodelnim koncertom so tako domačinom kot domačim in tujim gostom dali možnost, da tudi oni pomagajo.

Tudi gosti, ki v teh dneh počitnikujejo na Bledu, so lahko pomagali prizadetim v poplavah. Na prireditvi Pivo in gin ob jezeru, ki je pretekli konec tedna potekala na jezerski promenadi, je namreč vse tri dni potekala tudi akcija zbiranja denarja za žrtve poplav. Kot so sporočili iz Turizma Bled, kjer so pri akciji sodelovali z Območnim združenjem Rdečega križa Radovljica, so zbrali 3370 evrov.

Rdeči križ bo 100 otrok iz poplavljenih območij odpeljal na letovanje

Rdeči križ Slovenije bo v sodelovanju z Zdraviliščem RKS Debeli rtič s sredstvi donatorjev v prihodnjih dveh tednih za okoli 100 otrok iz območij, ki so jih poplave najbolj prizadele, organiziral brezplačno letovanje. Poleg strokovne službe in animatorjev bo otrokom na voljo tudi specialni pedagog, ki jim bo nudil psihosocialno podporo in pomoč, poleg tega bodo otroci deležni tudi učne ure prve pomoči. Prve stiske po ujmi so se namreč začele najprej kazati pri starejši, v zadnjem času pa tudi pri najmlajših, so še sporočili.

Otroci na letovanju
Otroci na letovanju FOTO: Rdeči križ Slovenije

"Pri Rdečem križu Slovenije smo - tudi v tem izredno težkem obdobju za Slovenijo - zavezani načelu, da pomoč ponudimo vsem, ki jo potrebujejo, prednost pa vsekakor dajemo socialno najšibkejšim," so zapisali.

Od prejšnjega četrtka so aktivirali ekipe prve pomoči, ki na najbolj ogroženih področjih poleg prve pomoči nudijo tudi psihosocialno podporo. Prav tako na posamezna področja dostavljajo ustekleničeno vodo in brezalkoholne napitke, mleko, prehranske pakete, hrano, higienske potrebščine, čistila in pripomočke za čiščenje.

Letos poleti so v RKS s sredstvi različnih donatorjev že omogočili brezplačno letovanje 990 socialno ogroženim otrokom.

ZZZS za mesec dni poenostavil pravila za pridobitev zdravil in medicinskih pripomočkov izgubljenih v ujmi

 

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je za mesec dni poenostavil pravila za pridobitev zdravil in medicinskih pripomočkov, ki so jih ljudje izgubili v nedavni ujmi. Do 9. septembra je tako do novih zdravil in medicinskih pripomočkov, ki so jih ljudje izgubili v ujmi, mogoče priti brez osebne prisotnosti, to je na daljavo. Oboje je mogoče pri zdravniku naročiti po telefonu, pri tem tudi ni potrebna zdravstvena izkaznica.

 

Še preprosteje je, kadar ima pacient obnovljiv recept. V tem primeru se po besedah Ane Vodičar iz ZZZS pacient oglasi v ambulanti pri zdravniku, ta pa mu bo predpisal novo zdravilo, kljub temu da mu je bilo zdravilo že predpisano in da še ni poteklo obdobje, ko bi bil upravičen do novega paketa.

 

Podobno je pri medicinskih pripomočkih. Pacient gre k dobavitelju in bo dobil nove. To sicer po poročanju radia velja le za medicinske pripomočke potrošnega značaja, kot so denimo plenice ali lističi za sladkorne bolnike. "Če gre za pripomočke večje vrednosti, npr. invalidski voziček, pa prosimo zavarovance, da na ZZZS podajo kratko vlogo in bomo uredili tudi to," je povedala Ana Vodičar.

 

Začasna navodila veljajo za vse zavarovance, ne glede na to, ali živijo na območjih, ki jih je prizadela poplava ali ne, je še poročal radio.

'Na dobri poti smo, vendar bo potrebnega še nekaj dela'

Občina Luče je med drugim sporočila, da "zaradi izjemnih posledic hudih poplav in izčrpanosti gasilcev, reševalcev in ekip na terenu" v torek ne bo organizirane koordinacije prostovoljcev na območju občine Luče. "Ker bo odpravljanje posledic hudih poplav v Lučah trajalo še nekaj časa, je nujno, da si za trenutek oddahnemo in si naberemo novih moči," so zapisali na svojem Facebookovem profilu.

"Že 12. dan je za nami. Do sedaj smo posredovali na več kot 400 intervencijah. Posredovalo je preko 100 gasilcev našega društva v vseh teh dneh. Na terenu so nam na pomoč priskočila tudi ostala gasilska društva iz celotne države in tujine ter ostali pripadniki sistema zaščite in reševanja," so zapisali mozirski gasilci. "Na dobri poti smo, vendar bo potrebnega še nekaj dela."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gasilci in občinski štab Civilne zaščite v Mozirju so z današnjim dnem prekinili z organiziranim razporejanjem prostovoljcev po lokacijah. V gasilskem domu bo od 8.00 do 16.00 dežurna ekipa gasilcev, ki bo skrbela, da bodo prostovoljci lahko prevzeli ročno orodje, razvlažilce zraka, UV-lučke za razkuževanje, visokotlačne čistilnike in sesalce za suho ter mokro sesanje. Za vse nujne primere se obrnite na številko 112, sporočajo. 

Roman Čretnik, namestnik poveljnika Civilne zaščite Mozirje in glavni koordinator prostovoljne pomoči pri mozirskih gasilcih, je ob tem zapisal, da so prostovoljci v Mozirju opravili že več kot 30 tisoč ur dela. "Če bi bili podjetje, bi morali imeti 170 zaposlenih, da bi to opravili v enem mesecu. Če bi delal sam, bi to delal več kot 15 let," je zapisal in se zahvalil več kot 2000 osebam, ki so pomagale. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medtem v Črni na Koroškem tudi na praznični dan nadaljujejo s sanacijo. Stroji brnijo, odvažajo naplavljen material in urejajo reke strug.

Na območju Črne in Mežice so tudi vse razpoložljive policijske enote, ki varujejo premoženje prebivalcev in skrbijo za varnost. Policija namreč v teh dneh opozarja: "Sedaj, ko se razmere po poplavni ujmi umirjajo, opozarjamo občane, naj bodo pozorni na osebe, ki bi pod pretvezo ponujali pomoč prizadetim v ujmi, saj vsak nima ravno takšnega namena. Zato še posebno opozorilo vsem, da v takih primerih obvezno preverijo verodostojnost osebe ali združenja, ki ga oseba zastopa, denar ali humanitarno pomoč nakazujejo samo preko uradnih institucij oz. organizacij ter ne sprejemajo pomoči t. i. kvazi prostovoljcev, ki bi izkoristili njihovo stisko."

Po podatkih civilne zaščite danes pri sanaciji po poplavah pomaga približno 3000 prostovoljcev

Civilna zaščita je za danes izdala 29 delovnih nalogov za skupine prostovoljcev pri odpravljanju posledic poplav. Po navedbah poveljnika Srečka Šestana je na terenu približno 3000 prostovoljcev. Za sredo še niso prejeli nobene potrebe po pomoči prostovoljcev, še vedno pa potrebujejo predvsem mehanizacijo, je navedel Sandi Curk iz Civilne zaščite.

Kot je ocenil Curk, bi lahko zagotovili prostovoljce tudi za sredo, če se potrebe pojavijo. Pojasnil je, da pa prejemajo zahteve za materialno pomoč, ki so v postopku realizacije.

Obenem je poudaril, da na prizadetih območjih trenutno še vedno potrebujejo podporo predvsem z gradbeno mehanizacijo.

Na dan solidarnosti na terenu med 11.000 in 12.000 ljudi

Z današnjim dnem se sicer končuje štiridnevno obdobje obsežnejših akcij pomoči prostovoljcev na območjih, ki so jih nedavno prizadele poplave. Vrhunec je bil sicer v ponedeljek, ki ga je vlada razglasila za dan solidarnosti in hkrati dela prost dan.

Po navedbah Curka je bilo za ponedeljek za organizirane skupine prostovoljcev izdanih 84 delovnih nalogov. Pri tem je poudaril, da delovni nalog za skupine obsega tudi več kot 100 oseb.

Podatka o točnem številu oseb, ki so pomagale na terenu, po njegovih pojasnilih sicer nimajo, ker se v aplikacijo posamezne osebe prijavijo kot vodje skupin. Curk je v ponedeljek sicer ocenil, da je bilo v ponedeljek na terenu med 11.000 in 12.000 ljudi, ki so se prijavili prek aplikacije Poplave 2023.

Poleg navedenega so približno 2000 ljudi obvestili, da za pomoč sorodnikom ali za reševanje svojih nepremičnin, kjer sicer nimajo stalnega prebivališča, potrdil oz. delovnih nalogov ne potrebujejo, je še pojasnil Curk.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kdor se je te dni peljal mimo prizadetih območij, je ob cesti zagotovo zagledal tudi številne napise zahvale vsem, ki so jim po ujmi pomagali. 

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
15. 08. 2023 21.41
-1
Dajte jim najprej dom če ga nimajo več to rabijo najprej!
avgust.
15. 08. 2023 20.42
+1
Sedaj bi lahko Jankovič malce Snago posodil, da odpeljejo odpadke. Pa še kakšen drug župan. Tega je ogromno. Pa deponije bi bilo potrebno predhodno urediti.
Vitruvio
15. 08. 2023 19.24
+6
Zmotila me je današnja izjava novinarja ,da je Tina Maze dala pobudo za brezplačno pijačo v lokalu njenega bratranca v Črni . On tega v pogovoru ni omenil . Zakaj se novinarji prodajajo znanim Slovencem ?
Delavec_Slo
15. 08. 2023 17.48
+1
A jankovičev kpob že odpira novo grep1 firmo da bo spet kradu!
Jožajoža
15. 08. 2023 16.32
+1
sem gledal fotografije janše,kako je baje "ves" dan kidali blato in pri tem obdržal pražnja oblačila čista in brez pikice blata na škornjih.res,to so "velikani "ljudstva
misterbin
15. 08. 2023 17.22
-2
Joža.......... Jaz sem videl Šarca z umazano lopato na sliki on pa čist od glave do pet .No končno šlo je seveda samo da se slika
mertseger
15. 08. 2023 15.58
+5
Od zadnjih 4 dni na terenu lahko rečem da je prostovoljcev še vedno premalo, ni to da ni dela ampak da jih ne znajo razporedit. Organizacija je tisto kar šepa. V snebrjih se že cel teden odpira bajte, če bi imeli 5 krat toliko ljudi bi to v enem do dveh dneh naredili. Da ne govorim o koroški, tam bi morala država še podjetnikom plačati ki imajo gradbeno da pridejo takoj, ker kot prostovoljci nas treba 15 cel dan da počistimo kar lahko en z bagrom v eni uri ali pa še prej. Na 30 stopinj brez sence z masko na ustih in krampom v roki si pa lahko predstavljate kako uživaško je delo.
pekoči paradižnik
15. 08. 2023 14.02
+6
janševci nikakor ne morejo prenesti dejstva, da pomoč ljudem in intervencija na poplavljenih območjih potekajo tako učinkovito in hitro,.... oblast si zasluži odlično oceno, solidarnost in sočutje ljudi pa dosegajo vrednosti, za katere zmanjka besed in pridevnikov,....
Groucho Marx
15. 08. 2023 14.34
+0
Res je frenki boy, zelo smo hvaležni kuštravcu, da ne bomo več zapravljali za neumnosti, ter za vse ostale golobizme. 😅
Vitruvio
15. 08. 2023 19.26
+0
Janez je meda bil pri frizerju pred slikanjem z lopato.
ertzuu
15. 08. 2023 13.08
-6
Propaganda dela svoje, še čez 15 let bo isto kot zdaj ja čez 15 let
pekoči paradižnik
15. 08. 2023 13.52
+8
Strankarska propaganda janševcev je najbolj škodljiva in škodoželjna.
kivzfccz
16. 08. 2023 08.48
+0
Čez par let bomo poslušali, da so pri sanaciji sodelovali le prostovoljci iz levice. Z osamosvojitvijo je že isto.
Slava b
15. 08. 2023 13.07
+1
Le kje so sedaj tisti traktorji,ki so nedolgo nazaj paradirali po Ljubljani?sedaj bi prišli zelo prav,pa jih ni odnjiker.
Groucho Marx
15. 08. 2023 13.40
+1
Prav bi prišli tudi Nika, Teja, =0... namesto da na naše stroške poležavajo po rajskih plažah. Ali pa tudi ne, glede na ti, da imajo večinoma po dve levi roki...
periot22
15. 08. 2023 14.56
-3
Slava zagrabi lopato ne da pišeš neumnosti!
Slava b
15. 08. 2023 15.37
+1
Perit22 pri sortiranju nismo rabili lopat.Samo neumni mislijo tako.
kivzfccz
16. 08. 2023 09.47
-2
Če bi bil na terenu bi vse opevano videl.Iz kavča nimate dobrega razgleda.
Arhaist
15. 08. 2023 12.45
+1
Včerajšnji praznik je pa za javni sektro, delavce in lenuhe. Golob si dviguje rating za prihajajoče volitve, mogoče jeseni že...
Ricinus
15. 08. 2023 12.48
-6
V glavnem si naštel vse državljane razen penzionistov in otrok
Arhaist
15. 08. 2023 12.53
+2
Vglavnem nisem naštel podjetnikov in sp-jev!!!!! Naštel sem tiste ki samo dobijo in jim je vseeno kdo bo dal denar, tiste ki pa moramo plačati pa nisme omenil, ker vedo sami!!!!!!!!
Ricinus
15. 08. 2023 14.05
+1
Ok, nesorazum, jaz sem pod delavce razumel vse delovne ljudi, kamor štejem tudi sp-je… te razumem
Honeybear
15. 08. 2023 12.45
-7
Janša je edini, ki zna prinesti denar iz tujine v slovenijo..Kako si ga pa sposoja in kaj dela me pa boli k..Tudi mene enkrat ne bo in mi dol visi.
Vitruvio
15. 08. 2023 19.28
+2
Janez je prenesel denar na Mauritius in Avstralijo .
štajerski janezek
15. 08. 2023 12.38
+4
Ti rečem, če ne bi bilo včeraj akcije in solidarnostnega dneva bi ße 1 mesec delali... 🤣🤣🤣
rzui
15. 08. 2023 12.27
+10
Kaj bo šele novembra
Arhaist
15. 08. 2023 12.43
+5
Do tja je še dolga pot, nekaj poplav, toče in še marsikaj, potrese še čakamo verjetno je to predvideno za drugo leto...
Arhaist
15. 08. 2023 12.09
-3
Za ukraino milijarde za slovenijo po poplavah samo kakšen milijonček.Isto berem v ameriki za ukraino 115 milijard za Lahaina pa 1.9 milijona. Ali je to znano? G. golob obljubi v pol leta nove hiše, naslednji dan sam sebe demantira in pravi da kdor je to obljubil se je zlagal... Koliko časa še boste podložni kriminalcem!!!
Arhaist
15. 08. 2023 12.43
+6
Ne razumem zakaj minusi, Ali imate res tako oprane glave da ne vidite 1 meter pred sabo. Ali pa imate radi da vas nekdo vodi in živite zaviti v vato?
Rudolf Maister
15. 08. 2023 11.28
+0
Ljudje brez domov Asta Vrečko in Nikica pa čistijo spomenik talcev v Begunjah. A se je kdo od teh ljudi na poplavljenih območjih spraševal kako bo potekala obnova, hja samo še en teden počakajte . Ostali boste sami bolnica franja pa bo dobila 50 miljonov za obnovo. Samo povem
Arhaist
15. 08. 2023 12.11
-1
Ljudje ne bodo dobili ne od zavarovalnic in ne od države. Obrisali se bodo pod nosom... Slaba volja se stopnjuje... Kdaj bo dovolj in da se narod dvigne? Država dela samo marija k sebi in v svoje žepe, za narod pa nič...Levi desni srednji ni važno kateri, so zaprt krog in ne spuščajo nikogar zraven. Boste vidli na volitvah spet... Sej so si omogočili 100% več denarja za propagando za volitve...
pekoči paradižnik
15. 08. 2023 12.16
+7
Si bil tam, si jih videl,.... mimogrede, ker zlivaš vso svojo zlobo na imenovane naj ti pove, da si oglej včerajšnje odmeve in boš ugotovil, kako ti ljudje skromno, brez želje, da jih posnamejo kamere pomagajo prizadetim,... krajanka deležna te pomoči jih je "izdala", da so zadaj za hišo, kjer čistijo že tretji dan,.... zloba janševcev res ne pozna meja, kar sicer nič ne preseneča, saj se poznamo, ne? ... znana manira janševcev je, da drugim očitajo, kar počnejo sami.
Dragica Cegler
15. 08. 2023 15.34
-3
Oh,kako so postali sramežljivi.Se nedolgo nazaj so si kar podajali mikrofone in bili na vseh postajah vsak dan,zdaj se pa ne upajo niti pokazati.Če verjameš,potem ti ni pomoči.
Volja
15. 08. 2023 20.58
+1
Pravemu Rudolfu Maistru je zanesljivo žal, da ni živ, ker bi ti dal vetra, zaradi onečaščenja njegovega imena z abotnimi in zdraharskimi - upam, si celo reči - lažnimi izjavami.
Volja
15. 08. 2023 11.22
+12
Zavestno se odkočiti za gradnjo na poplavnem območju je neresno s strani občin.
Volja
15. 08. 2023 11.26
+2
Kmetom se naj pomaga najti nadomestna lokacija, ostalim pa se omogoči preselitev v večstanovanjsko stavbo.
Volja
15. 08. 2023 19.24
+5
Neresno je, da so vedeli, da je železnica pri Laškem zgrajena na tej višini zaradi poppavnih voda in so šli graditi pod železnico in ne nad njo. Kaj naj še k temu dodam? Da imajo nekateri smisel za hazardiranje?
srecnii
15. 08. 2023 10.58
-5
Zdaj se hodjo slikat na teren kako so solidarni, da se bodo prilezoval ostalim v resnici pa le kaj je blo pred vsem tem, daleč od tega da so bili solidarni. Bi rekel, da se spet promovirane posameznike, izkoriščajo naravno nesrečo za klike......ubogi ljudje, še leta bodo odpravljal posledice.
Oliguma
15. 08. 2023 11.05
-8
Ne samo to..tudi denar za pomoč..se bo iztekala v privat žepe..in to ne male količine..kradlo se bo na veliko.
srecnii
15. 08. 2023 12.16
+0
itak, treba s soliarnostjo pridt do korita, kradeš in istočasno lažeš ljudem o solidarnosti, tombola
pekoči paradižnik
15. 08. 2023 12.24
+0
Dobro, da smo se rešili janšizma, ker bi sicer po prizadetih območjih paradirali voditelji v dolgih usnjenih plaščih s številko 1 na manšetah,... ob spremstvu policijskih specialcev.
BRICS20142045
15. 08. 2023 10.39
-3
VoxP
15. 08. 2023 10.38
-21
sam vprašam kolikšna je razlika slovencev ki so včerajšnji dan namenjen za SOLIDARNOST namenili solidarnosti ne pa HRVAŠKEMU MORJU?
Oliguma
15. 08. 2023 10.57
+19
Kaj ti misliš, če ma nekdo plačano morje..bo pa zaradi dneva solidarnosti pustil celo družino na cedilu in 3 jurje plačila ? Pomagal boš lahko še celo leto !
VoxP
15. 08. 2023 11.17
-13
hvala za odgovor 3 za solidarnost 10 za hrvaško morje.
pekoči paradižnik
15. 08. 2023 12.27
+1
Danes 15.8. se večina Slovencev ne bo niti pokrižala,.... dokaz, da je praznik nepotreben in brez veze,... služi peščici posameznikov, ki ga izrabljajo za osebno promocijo in povrnitev podrtega ugleda.
EU Dig. Cenzura
15. 08. 2023 10.30
-11
Sedaj ko je tako hudo bi lahko VLADA znižala TROŠARINE na goriva!!!!!!! In jih niso, še PODRAŽILI so jih!!!!! Koliko časa še, da SPREGLEDATE!!! Vlada dela po nareku reveže iz ljudi!!!! Vlada je samo LUTKA!!! ODPRITE OČI!!!
Gutenberg
15. 08. 2023 10.36
-14
Jst nisem imel nikoli zaprtih oči in nikoli nisem spal. Eni pa pravite zbudite se in odprite oči - šele dve leti. Malo ste pozni ...
EU Dig. Cenzura
15. 08. 2023 11.27
-2
Plačani minusarji delajo.... Me ne moti važno da ste prebrali. Večkrat ko boste to prebrali prej boste začeli sami raziskovati in spregledali resnico... Teoretiti zaorote delamo enako kot MSM...
pekoči paradižnik
15. 08. 2023 12.29
+1
Koliko vernikov bo danes ostalo doma, zaradi dragega goriva in ne bodo šli na brezje,.... ceneni populizem, janševci,.... spet drugim očitate, kar počnete sami.