Slovenija

Vsi bi radi stolček predsednika DZ

Ljubljana, 06. 10. 2008 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stranka Zares je naklonjena kandidaturi za predsednika DZ, ne brani se je niti DeSUS. O mestu vodje DZ teče debata tudi v LDS. Komu bo Pahor na koncu podelil zaželen stolček?

Po pogovoru z najverjetnejšim mandatarjem Borutom Pahorjem je predsednik DeSUS Karl Erjavec izjavil, da sta "imela zelo zanimiv pogovor, vendar je DeSUS še zelo daleč od koalicije oziroma od vstopa te stranke v bodočo koalicijo". Erjavec meni, da bo to še nekaj časa trajalo. "Dogovorila sva se, da bomo do sredine tedna prejeli osnutek nove koalicijske pogodbe," je dejal in dodal, da bodo glede na veliko zaupanje, ki ga je dobila stranka DeSUS na volitvah, vztrajali pri izboljšanju najnižjih pokojnin.

Erjavec ne pristaja na formulo 3 + 1. Želi si enakopravnega partnerstva s preostalimi tremi koalicijskimi partnericami.
Erjavec ne pristaja na formulo 3 + 1. Želi si enakopravnega partnerstva s preostalimi tremi koalicijskimi partnericami. FOTO: POP TV

Medtem pa je Pahor dejal, da so v stranki že uskladili osnutek koalicijske pogodbe. Kot je pojasnil, bodo ta osnutek jutri dobili vodje strank Zares, DeSUS, LDS in SLS + SMS, stranke pa bodo imele nato po njegovih besedah za pripombe in predloge nanj čas do nedelje. Dodal je, da bo prihodnji teden dovolj časa, da pogodbo na neformalni ravni začnejo usklajevati. Kot meni, bo na konstitutivni seji državnega zbora prihodnjo sredo gotovo predmet razprave tudi dogovor o skupni podpori kandidatom za predsednika in podpredsednike DZ.

Medtem ko Erjavec trdi, da so bili pogovori s Pahorjem korak nazaj, pa zadnji meni, da gre za nesporazum. "Najin današnji pogovor je bil namenjen prav temu, da ga povabim, da enakopravno vstopi v usklajevanje delovnega osnutka koalicijske pogodbe in v tem smislu je bil po mojem mnenju storjen korak naprej," je dejal predsednik SD.

Erjavec je namreč opozoril, da kot predsednik DeSUS-a "ne pristaja na neenakopraven položaj stranke glede na preostale tri morebitne koalicijske partnerice". Erjavec je dejal, da "nikakor ne bo pristal na formulo 3 + 1", saj pričakuje, da bodo v koaliciji enakopraven partner. Dejal je, da ne vidi razloga, da ne bi bil obrambni minister tudi v novi vladi. V okviru kadrovskih zadev pa sta se s predsednikom SD Pahorjem pogovarjala tudi o mestu predsednika državnega zbora. V primeru, da se Zares odpove tej funkciji, meni, da mora po načelu enakopravnosti to mesto ponuditi stranki DeSUS.

Borut Pahor zastopa stališče, da smo vsi partnerji enakopravni, vendar je to treba dokazati tudi z dejanji, v fazi pogajanj in dogovarjanj koalicijske pogodbe kot tudi pri posameznih kadrovskih rešitvah. Karl Erjavec

Dodaja, da imajo za to mesto "zelo dobrega kandidata, Vasjo Klavora". Dosedanji podpredsednik DZ Klavora ima po Erjavčevem mnenju potrebne izkušnje in bi lahko bil dober predsednik državnega zbora.

Vendar pri stranki Zares pravijo, da so naklonjeni kandidaturi za predsednika DZ. Torej, čeprav predsednika omenjene stranke Gregorja Golobiča ta funkcija ne zanima, še ne pomeni, da novi predsednik DZ ne bo prihajal iz njihovih vrst. V stranki sicer razmišljajo o kandidatu, ki ima nekaj parlamentarnih izkušenj.

Predsednica LDS Katarina Kresal pa je dejala, da o vprašanju, kdo bo zasedel mesto predsednika DZ, poteka razprava tudi v LDS. Poudarila je, da pri tem vprašanju ne gre toliko za odločitev ene stranke, pač pa za odločitev vseh prihodnjih partneric v koaliciji, ker bo to prvi preizkusni kamen delovanja koalicije.

Glede prihodnje vloge predsednika DeSUS in ministra za obrambo Karla Erjavca pa je Kresalova poudarila, da "zdaj ni čas za prepire in izključevanja, ampak za to, da najdemo sporazum".

Erjavec vztraja pri svojem

Erjavec je sicer iz pogovora s Pahorjem zaključil, da niso "nič bližje koaliciji, morda še kakšen korak nazaj". Zlasti zato, ker se mu zdi, da bodo pogajanja okoli vsebine koalicijske pogodbe zelo trda glede na stališča, ki jih je javnosti že predstavil najverjetnejši mandatar. “Tudi to, kar je bilo sproženo v minulem tednu, da nekateri koalicijski partnerji pričakujejo formulo 3 + 1.” S to formulo se DeSUS po besedah Erjavca ne bo strinjal. Če pa se bo vztrajalo pri tem, se Erjavec boji, da bo morda potrebno, da "mandatar začne tudi kakšne druge pogovore s kom drugim".

Erjavec je še povedal, da bi lahko bil DeSUS v novi koaliciji prav gotovo tretja najmočnejša stranka, ki bi lahko prispevala k močni stabilnosti nove vlade, zato Erjavec ne vidi nobenega razloga, da bi bila namesto "formule 3 + 1" "formula 4 + 0". Prvak DeSUS si želi, da bi pri nadaljnjih pogajanjih spoštovali "formulo 4 + 0" in pričakuje, da bo DeSUS sodeloval enakopravno pri oblikovanju koalicijske pogodbe.

Za Erjavca ne bi bilo moteče, če bi se koaliciji pridružila tudi stranka SLS, prej nasprotno. Erjavec celo meni, da bi bilo to v "tej fazi potrebno, če želi Slovenija dobiti koalicijo".

Znane vodje poslanskih skupin

Stranke so Francetu Cukjatiju, ki mora priraviti prvo sejo novega parlamenta, poslale sporočilo, da bo SD vodil Bojan Kontič, SDS bo vodil Jože Tanko, Zares Gregor Golobič, DeSUS Franc Žnidaršič in LDS Katarina Kresal.

KOMENTARJI (307)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

radovednaV
08. 10. 2008 13.55
No pa so volilci dobili spremembe......vendar kot sem velikokrat napisala,da bomo šli korak nazaj,kar se je prehitro izkazalo. Desus vrti okoli prsta Pahorja,Golubič pa peni od zavisti. Najbolj mi je všeč Jelinčič kateri se lahko samo sladko smeji okoli tega cirkusa. Če bo predsednik pameten naj da Janši vse skupaj saj je bil zaradi umazanega predvolilnega obmetavanje gnojnice izgubil glasove in še naprej bi vodil,kjer so končali,pa bi bilo tega CIRKUSA enkrat konec. Imamo spremembe voluharjev kateri bodo zagrenili marsikomu življenje.
Kam.gre.ta.svet
08. 10. 2008 09.54
Zanimivo... kako ta poptv in 24ur in nevem kaj še vse dela oz.briše komentarje, ko direktno napadeš njihove ljbljenčke... Ma ste mone in to velike...
yukatan
08. 10. 2008 06.36
Hej, prav vesel sem, da je manjakranjc se ziva - ocitno je kar nekaj dni rabila, da je prisla k sebi od soka izgube volitev. Dobrodosla ponovno na forum - brez tebe bi bilo dolgcas. Kar se pa tice tvoje napovedi pa mislim, da se ne bo uresnicila, ker moja napoved je, da nas cez cca. dve leti cakajo veliko hujse stvari kot je sprememba vladavine te ali one stranke. Svet tone v zares veliko krizo...... Skratka tokrat bi pa res bil vesel s tvojo napovedjo - seveda, ce ne bo kaksnih vojn na svetu ali pa cesa podobnega.
mickey2
07. 10. 2008 21.01
komunisti.............se že kregajo :)
manjakranjc@hotmail.com
07. 10. 2008 18.43
Že odštevamo čas; sama sem optimistično napovedala 2- letno vladavino takšnega konglomerata...očitno bo še krajša. M.K
ServerAUTOMATIC
07. 10. 2008 14.04
Važno, da bo Erjavec zadovoljno sedel ob TAPRAVI LEPOTICI Kresalovi. In, da Kresalova dobro brca pod pasom.
ServerAUTOMATIC
07. 10. 2008 14.01
Spoštovani tovariši in tovarišice, gospe in gospodje, čas je da si nalijemo čistega vina. Kaj vas briga, kdo vodi državo. Spremenilo se ne bo dosti.
Tonček Balonček
07. 10. 2008 13.40
Grozno, dobro si analiziral položaj, Golobič je envaren, Kučan je v zarotništvu dobil spodobnega naslednika, slabo se nam piše, kot vedno! Dogajalo s ebo podobno, kot ko je Janša spodnesel Pučnika, pa nam je dobro kazalo, zdaj pa tale rošada! Veliko je prikritega, gre za hudobne ljudi, ki hočejo škodovati slovenskemu narodu in prav Golobič je kolovodja tega početja! Stalin!!. Saj se bodo med sabo skregali in na srečo imamo rešitev, vskočil bo Janez Janša in nas rešil iz te zagate oziroma katastrofe, ki nam grozi po volitvah. Božja previdnost je spet na mestu! Kaj pa če bi Golobič sklenil koalicijo z Janšo in SLS ter Plemenitm, to bi pa bila ekipa in bi vse komuniste totalka imobilizirali, za vedno!!
RADO62
07. 10. 2008 13.30
Ja Tonček Balonček... moja dikcija je mogoče odkrito zaničevalna... za razliko od tvoje, ki je prikrito.... to je vsa razlika.... No če si ti primer volivca SD-ja je nekaj tudi jasno... in sicer to da se bo dosti gobezdalo in nič naredilo...
icetel
07. 10. 2008 13.00
Lagoya, kaj pa mislis o ideji, da bo Pahor samo mandatarska lutka, prave poteze vlade, pa bo vlekel Golobic in njegovi kompanjoni? Ali se ti zdi taksna oblika vladanja dobra? Prikrita na nacin nedotakljivih. Ali ne velja, da je prikrito nekaj, kar zelis, da drugi ne vedo za to. Torej je tezko kontrolirati, nadzirati,... skratka mafijsko?
Tonček Balonček
07. 10. 2008 12.24
RADO62, nekoliko omeji to tvojo zaničevalsko dikcijo, ker se boš moral nekako sprijazniti z resnico, da so ljudje različni in porazdeljeni glede na svoje politično in siceršnje prepričanje ter nima smisla pisati teh zaničevalnih pamfletov! Če se pa zdi omenjanje murgelskih bonsajev in grosupeljskih posrancev v redu, pa tudi prav, živimo seveda v svobodni državi! Znižaj ton, bo bolje tudi za tvojega Kalimera, saj ga s svojim pisanjem smešiš, ljudje si pač mislijo, da ima za fene same budale, potem so pa na volitvah rezultati taki, kakršni pač so! Škoda!!
RADO62
07. 10. 2008 12.16
Lagoya... se strinjam... sam je imel določeno nalogo povezano z davčno reformami... indirektno pa seveda vpliva reforma na vsa področja....
icetel
07. 10. 2008 12.10
Lagoya, pokazatelj clovekovega karakerja je tudi kako se obnasa v druzini in do svojih druzinskih clanov - a je res? Prva stvar, ki se jo v ˝normalni ˝ druzini drzimo je, da svoje perilo operemo doma in ne nesemo pokazat najprej ˝posranih ˝gat sosedu. Razen, ce zelis nekoga ocrniti pred sosedi - ki pa se bodo veselo smejali na tvoj racun in ti privoscili tvojo neumnost ali tezave. Arhar je gate pral pri sosedu in to NI v redu! Pravis, da kradejo vsi, le da levica to pocne v stilu - in to kaksnem, saj je 3/4 FORUMA iz strank levice.
RADO62
07. 10. 2008 12.07
JJ je po mnenju nekaterih budal iz levice najbogatejši človek v Sloveniji... Kučan pa skromen palček in borec za socialne pravice zapostavljenih državljanov tipa: klošarček Zoran Jankovič... to je to... pa tolk let sem živel v prepričanju, da je murgelski bonsai zlo države in sedaj ste me prepričali da je JJ tisti falot, ki se bori za diktaturo in vojaški prevzem oblasti... pa še Vatikan je v ozadju in da ne govorimo o OPUS DEI.... Joj kam nas je hotel popeljati ta SDS.... Naravnost v Vatikan... TO SO RECIMO FLOSKULE TIPIČNEGA VOLIVCA BORUTA PAHORJA... IN IRONIJA USODE JE V TEM, DA LEVIČARSKE BUDALE TEMU VERJAMEJO....
Kam.gre.ta.svet
07. 10. 2008 11.59
Lagoya.. kaj naj ti drugega rečem... vse kar pišeš je že vsem jasno, dobro znano in že večkrat napisano... tako če sem te užalil se ti opravičujem... sicer pa priznam, da sem še vedno besen nad izidom volitev in sploh da je folk lahko tako neumen in odda svoj glas Golubiču in kresalki... Sicer osebno nikoli nisem bolje živel kot pod vlado JJ. Pa nisem v nobeni stranki ali kako drugače povezan s politiko.. Svoj poklic opravljam uspešno in to v zahvalo tej vladi.. Ki je ustvarila predpogoje in omogočila, da vsak ki je pripravljen delati lahko tudi kaj ustvari...in s svojim poštenim in trdim delom tudi kaj zasluži...
RADO62
07. 10. 2008 11.57
sabina4007.10.2008, 11:35.... hvala za še ... vsaj argumentiraj... al ste Pohorjevi komunisti preveč na visokih petah, da bi se ukvarjali z povprečnim folkom ??? heh...
RADO62
07. 10. 2008 11.56
Lagoya.. pa ne govori bedarij... J.P. Damijan naj bi spremenil davčni sistem kot taki... od tam naprej sledi marsikaj... ampak sociala z tvojo neumno trditvijo nima nobene veze... ravno med drugim sem diplomiran ekonomist... tako, da me nimaš kaj učiti pa lep pozdravček...
Lagoya
07. 10. 2008 11.28
Kam.gre.ta.svet A \"ne pametuj\" je vse kar znaš povedat o tem, kar sem napisal. Se pa strinjam s teboj da je Pahor še daleč od premiera, bo pa zagotovo prvi kandidat, ampak ga je potrebno še izvoliti. Desnica..ARGUMENTE na plano ne le enih zgodbic o tem kaj se bo zgodilo, ki se jih spomnite, ko ponoči ne morte spat.
politik70
07. 10. 2008 11.26
icetel Praviš lopivi..... ti veš kakšna je razlika med JAnševo vlado in prejšno Ropovo? Naj ti prišepnem... Ropova je palamudila in vladala celo v Eu nas spravila in za evro vse pripravila.... Janševa pa \"pošteno\" vladala nas sloraj iz EU spravila in € z inflacijo zjebala.... Lej oboji KRADEJO! In razlika? Janša je obljubil da ne bo kradel in prodajal ... Ko pa so ga dobili na dejanju je bil pa izgovor Saj so prejšni tudi to počeli... Ja res je ! So počeli! In to z slogom! Profesionalno! Ne pa tako kot Janša Rotis dajih dobijo z rokami v žaklju(pa da se razumemo provizija bi bila v vsakem primeru pri levih ali pa desnih) zato ker so tako sposobni in vase zaverovani.... Nesposobni! Še krast niso znali tako da jih nebi dobili.....
Kam.gre.ta.svet
07. 10. 2008 11.19
lagoya. nepametuj... JJ je vsaj ko je videl kje ga je zasral to takoj tudi počistil... Bručan, Drobnič.. Sicer kdo je pa rekel da bo Pahor 100% mandatar??? Brez Kharla in Šrota mslim da ne bo šlo... In če DZ neuspe izvolit (potrdit) mandatarja v dveh (ali treh) poskusih bojo potem nove voliteve..?? 1.opcija: SD =29 Zares=9 LDS =5 =43 nar.manj.=45 Druga opcija bolj znanstvena fantastika a vseeno mogoča: SDS =28 Desus =7 SLS =5 SNS =5 =45 nar.manj.=47