Slovenija

Daleč najdražji projekt v zgodovini Slovenije

Ljubljana, 19. 06. 2023 23.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Miha Kranjc
Komentarji
251

Ni jasno, kdaj bo začetek gradnje, ni jasno, koliko bo stal, niti kakšna bo kapaciteta. Ni časovnice, ni jasnih zavez. Drugi blok Jedrske elektrarne Krško ostaja le skupek ugibanj. Za zdaj. Znano je le to, da ga potrebujemo, še preden leta 2043 dokončno ustavijo NEK. K sreči Sloveniji letos zagnan finski jedrski blok lahko služi za vzor, kako se tak projekt ne pelje. Olkiluoto 3, reaktor podobnih kapacitet, kot ga omenjajo v naših energetskih krogih, je Finsko stal 12 milijard evrov namesto štiri, gradnja pa se je podaljšala za 13 let.

Spomin na preplačan in s korupcijo prepreden zadnji energetski projekt TEŠ 6 je še kako živ, na mizi pa je že nov bistveno večji in dražji projekt, ob katerem se 1,4 milijarde evrov, kolikor je davkoplačevalce stal TEŠ, zdi le žepnina. JEK 2 bi lahko stal 10-krat toliko. Dejan Paravan je eden najvplivnejših energetikov v državi, v GEN-I je veljal za desno roko Roberta Goloba in danes je šef drugega energetskega stebra, GEN energije, ki obvladuje tudi NEK, hkrati pa je pomemben člen v verigi odločevalcev o energetski prihodnosti Slovenije. Z njim smo govorili o tem, zakaj je brez novega zanesljivega vira električne energije lahko ogrožena suverenost države, pa tudi kje so največje pasti pri gradnji JEK2. 

Po neki generalni oceni gradnja jedrskega bloka stane med štiri in šest milijonov evrov na megavat inštalirane moči. Če torej gremo v gradnjo novega bloka, se glede na velikost reaktorja končna cena začne pri osmih milijardah evrov in konča kje?

O konkretnih številkah težko govorimo, ker imamo premalo podatkov. V preteklem letu in pol smo s tremi ključnimi ponudniki vodili tako imenovan tehnični dialog in prvič dobili zelo konkretne podatke, vezane na ceno investicije v takšne elektrarne. Cene, ki ste jih omenili na megavat, so prenizke, so le osnovni stroški brez stroškov financiranja. Dobili smo višje cene. Čas izgradnje traja nekaj let, stroški financiranja predstavljajo najmanj 20 odstotkov celotne investicije, k temu  pa moramo dodati še specifične stroške, ki nastanejo na posamezni lokaciji. Mi danes ne razpolagamo z natančno vrednostjo investicije, imamo okvirne pokazatelje, ki kažejo, da se pod takšnimi pogoji na dolgi rok elektrarna splača graditi, bo pa treba opraviti še številna pripravljalna dela, preden bomo prišli do dokončne investicijske odločitve. Prvi korak se bo začel v kratkem in končal konec 2024 in to je študija različnih poslovnih modelov, načinov financiranja in ta bo dal bistveno boljši vpogled, na kakšen način je smiselno zapreti finančno konstrukcijo. To bo tudi eden od kriterijev, ki bo ponudil odločitev o tem, kako velik blok je smiselno zgraditi. Bi pa rad poudaril, da bomo dobili veliko energije, veliko moč, elektrarno, ki bo delovala 60 let, 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Zelo močen, stabilen vir energije, ki bo vplival ne le na Slovenijo, ampak širšo regijo.

V petek ste skupaj s predsednikom vlade, dvema ministroma in predsednikom uprave NEK-a uradno naznanili pričetek priprave podlag za JEK 2. Tako obsežnega infrastrukturnega podviga v Sloveniji še ni bilo, predvsem pa ne tako velikega finančnega bremena, ki bo zadolžilo več generacij. Si ga sploh lahko privoščimo?

Nedvomno gre za največji projekt v zgodovini Slovenije. Je pa tudi res, da bi nova elektrarna proizvedla ogromno količino brezogljične energije, ki jo bomo v prihodnosti potrebovali. Investicija bo resda visoka, toda to, kar bomo dobili v zameno, je zelo veliko. Žal današnje tehnologije ponujajo le jedrske elektrarne z velikimi kapacitetami, za slovenske razmere zelo (morda pretirano) velike, zaradi česar smo na predstavitvi v Krškem govorili o različnih načinih financiranja in odprli tudi debato o sofinanciranju, ki bi v investicijsko shemo dovolila več deležnikom, posledično pa bi se zmanjšala tudi tveganja oziroma bi se razpršila in porazdelila.

Dejan Paravan, generalni direktor Skupine GEN.
Dejan Paravan, generalni direktor Skupine GEN. FOTO: Aljoša Kravanja

Iz prvotne omejitve 1100 megavatov moči ste spremenili načrt oziroma povišali razpon moči novega jedrskega reaktorja do 1600 megavatov. Zakaj?

Za to ugotovitev se moramo vrniti v leto 2019, ko je bil narejen PZI, ki je primerjal tri različne sklope velikosti: blok velikosti 1100 megavatov in blok velikosti 1600 megavatov ter dvojni blok dimenzije 1100 megavatov. Takrat je dobil največ točk manjši blok, zato so dali vlogo za energetsko dovoljenje za ta blok, a so bile razlike premajhne, da bi se lahko odločili. Danes so se okoliščine spremenile. Z energetsko krizo sta dva ponudnika postala strateško nezaželena. To so ruski in kitajski dobavitelji. Zdaj so nam ostali le še trije dobavitelji, to so Francozi, Korejci in Američani. Če pa dodamo še pogoj, da želimo imeti referenčni objekt, torej kopijo elektrarne, ki nekje že stoji, potem ostanejo le še Američani in to ni v redu, ker se pogajaš samo z enim dobaviteljem. Drugi razlog je, da se je zaradi energetske krize povečala potreba po energiji v naših okoliških državah in je zrasel interes po soinvestitorstvu. Ker lokacija v Krškem omogoča širitev oziroma razpon moči, je smiselno, da vključimo tudi dodatne dobavitelje in izberemo najbolj primernega.

Pri financiranju vam podporo nudijo tudi v gospodarstvu. Podjetnik Igor Akrapovič je predstavil načrt, po katerem bi lahko v JEK 2 vlagala podjetja, lokalne skupnosti, gospodinjstva in posamezniki. Vas je pobuda presenetila?

Take pobude so že bile izražene. Take pobude sem vesel. To pomeni, da se gospodarstvo zaveda prednosti takšnih investicij in s tako pobudo podjetja kažejo resno namero po udeležitvi pri investiranju. Z vložkom gospodarstvo na eni strani prevzema tveganja, na drugi strani vse koristi in če je več deležnikov na strani investitorja, je lažje zapreti finančno konstrukcijo. 

Kaj pa tveganja, ko je pri takem projektu več lastnikov?

Če je več investitorjev, je samo bolje, ker to pomeni, da bo bolje peljan. 

Torej več transparentnosti?

Tudi to, zagotovo.

Energetiki pogosto poudarjate, da bi v primeru stabilne samooskrbe lahko elektriko tudi izvažali. Je nov blok JEK iz tega vidika strateško pomemben?

Stvar je precej jasna. Raba električne energije bo naraščala, čeprav se bo raba skupne energije zmanjševala. To je elektrifikacija, se pravi, da iz rabe fosilnih virov preidemo na rabo elektrike, kjer je izkoristek višji, a na račun tega moramo tudi več energije proizvesti. To velja tudi za ostale države. Ker smo prepočasni pri investiranju v nove vire, ker moramo opustiti premog, se pojavijo škarje oziroma razlika med proizvodnjo in porabo. Kar lahko storimo takoj, je, da priklopimo čim več obnovljivih virov, dolgoročno pa moramo danes delati zelo zavzeto na izkoriščanju jedrskih tehnologij in če 1600-megavatni blok gledamo z vidika regije, ugotovimo, da ni prevelik. Projekcije kažejo, da ga ne bi smelo biti težko iztržiti. 

Torej je dobro, da so se Nemci odpovedali jedrski energiji, saj jim bomo lažje prodajali?

Ne, ni dobro. Energetski sistem v Evropi je zelo prepleten in če ima nekdo v regiji težave, imamo težave tudi drugi. Moje načelo je, da zmeraj rad plavam v hitri reki. Dobro je, če gre tudi sosedu dobro. Predvsem stališče Nemčije, da je šla zapirat jedrske elektrarne v dobri kondiciji, je nerazumljivo in slabo za stabilnost Evrope. 

Paravan je eden najvplivnejših energetikov v državi.
Paravan je eden najvplivnejših energetikov v državi. FOTO: Aljoša Kravanja

Finci so reaktor Olkiluoto 3 začeli graditi leta 2005 in zagon predvideli leta 2009. Letos, torej šele po 18 letih, je končno priključen. Namesto uvodne ocene štiri milijarde evrov je blok tri stal 12 milijard evrov. Kaj je šlo narobe, predvsem pa: kaj se lahko naučite s finskega primera?

Finske izkušnje nam kažejo predvsem to, da so v preteklih 20 letih vsi tovrstni projekti v razvitem svetu imeli izzive. Ti pa so posledica tega, da je bilo v tem obdobju zgrajenih premalo elektrarn, da bi bile dobaviteljske verige izurjene in ekipe navajene tovrstnih investicij. Glede na to, da smo v neki renesansi jedrske energije, da se vedno več držav odloča za gradnjo tovrstnih elektrarn, sem prepričan, da se bodo te stvari spremenile, hkrati pa ne smemo podcenjevati takšnih projektov, ker so zapleteni. 

Je pa tudi nekaj pozitivnih izkušenj s finskim primerom. Denimo to, da so podpisali zelo dobro pogodbo, ker so tveganje povečanja stroškov prenesli na izvajalca. Drugič, to ni bil državni projekt, ampak ga je financiralo finsko gospodarstvo po zasebni pobudi in nenazadnje, da so Finci kljub podaljšanju roka danes veseli in ponosni, da so zaključili projekt in ga ocenjujejo kot uspešnega. Imamo tesne stike s kolegi na Finskem. 

Primer TEŠ6 ne zaostaja veliko. Od uvodne ocene 660 milijonov se je vrednost na koncu povzpela na 1,4 milijarde evrov. Kako boste poskrbeli, da se na JEK 2 ne bodo prisesale energetske pijavke, torej ljudje in podjetja, ki so izkoriščali vse mogoče kanale, da so prišli do denarja, sicer namenjenega gradnji TEŠ-a?

To je vprašanje za milijon ali kar za milijardo. Teh napak ne smemo ponoviti. Izpostavil bi tri napake. Prva je, da ne smemo pretiravati s preveč optimističnimi ocenami vrednosti, denimo s ceno premoga, ki je bila podcenjena. Druga je, da se ne smemo zanašati na politiko izvršenih dejstev, se pravi, ko so pri TEŠ 6 bili porabljeni prvi milijoni, smo vedno znova poslušali, da to potrebujemo, da če smo toliko in toliko že vložili, moramo do konca, in tretja stvar je nična toleranca do korupcije.

Evropa vse ali pa veliko stavi na OVE, obljuba, v katero je najbolj zagrizla Nemčija, ki je v taboru nasprotnikov jedrske energije. Že ob prvi omembi JEK 2 so iz Avstrije in Nemčije prihajali signali nasprotovanja. Zdaj se bodo verjetno okrepili, kako ste nanje pripravljeni?

Mislim, da si Evropa kot celota ne more predstavljati prihodnosti brez jedrske energije. Slovenija je jedrska država in opažam, da se na nivoju Evropske unije sklepa zavezništvo, ki bo poskrbelo za industrijo, dobaviteljske verige in tukaj Slovenija ni več osamljena, ampak del skupine vsaj polovice držav, ki podpirajo jedrsko energijo. Zavedati se je treba, kakšne so pristojnosti posameznih držav. Nuklearna elektrarna Krško (NEK) je dobila podaljšanje obratovalnega dovoljenja tudi z nemške strani. Očitno se z dobrim pristopom tudi to da urediti. 

Čez 10 let zapiramo TEŠ, čez 20 let zapiramo JEK oziroma ugašamo dve tretjini domače oskrbe z električno energijo. Leta 2050 pa jo bomo potrebovali še enkrat več kot danes, ko je letna poraba približno pri 14 teravatnih urah. Kaj boste storili, če JEK 2 do takrat ne bo v omrežju?

Gledamo zelo daleč naprej. V primeru, da bo poraba narasla tako, kot napovedujete, bo pomembno, koliko obnovljivih virov bomo uspeli priključiti v omrežje, v vsakem primeru pa bomo brez dodatnega bloka jedrske elektrarne (JE) uvozno odvisni. Enoten evropski trg sicer narekuje, da so si cene sorodne, ampak biti uvozno odvisen od električne energije na dolgi rok ob upoštevanju, da smo 100-odstotno odvisni od naftnih derivatov in zemeljskega plina, za suverenost Slovenije ni najboljši obet.

Premier Golob je napovedal vsaj en nov zakon in posledično vsaj en pripadajoči referendum. Kaj to pomeni za realizacijo projekta, ki sicer nima še nobene časovnice?

Mislim, da Golob ni napovedal referenduma. Ker bodo potrebni zakoni in pohitritev postopkov za večjo učinkovitost in transparentnost vodenja tega projekta, pomeni potencialno točko za referendum in njegova napoved je bila, da bo nekdo z zelo veliko verjetnostjo sprožil pobudo za referendum. Vprašanje referenduma bi sicer težko komentiral, ker je politično, vem pa, da je danes družbena podpora v Sloveniji zelo visoka. Dve tretjini podpirata rabo jedrske energije, ta utrip merimo že 10 let.

Po drugi strani je premier Golob z eno povedjo v petek dal vedeti, da še ničesar v resnici ne obljubljate in se z ničemer ne zavezujete. Po eni strani torej odločen nastop, po drugi strani nobene otipljive zaveze. Zakaj tako mešani signali?

Tega ne razumem tako. Kar smo v petek slišali, je načelna odločitev za nadaljnjo rabo jedrske energije, potrditev, da je Slovenija jedrska država in da z vso resnostjo mislimo pripraviti vse potrebno za končno odločitev za projekt JEK 2. Ker danes še nismo na točki, ko bi imeli vse odgovore, da bi lahko sprejeli dokončno odločitev, premierjeve besede razumem drugače. Neresno je sprejeti odločitev, ko nimaš vseh podatkov. 

Kakšna bo vloga bodočega državnega sekretarja Danijela Levičarja, zdaj poslovnega direktorja v Gen energiji?

Levičar je velik strokovnjak za JE, hkrati pa tudi zelo dobro razume delovanje javne uprave in lokalno okolje. Njegova vloga bo ključna, da bomo učinkovito in transparentno vodili korake, vezane na JEK 2.  Zaradi zapletenosti projekta je potrebno nenehno usklajevanje znotraj ministrstev in zaradi tega, ker si projekt zasluži in terja osebo, ki te stvari koordinira v neposrednem stiku s premierjem zaradi strateškega pomena za našo državo. 

Je Robert Golob boljši energetik ali boljši premier?

Robert Golob je zagotovo vrhunski energetik in sam si trenutno boljšega premierja, kot je Robert Golob, ne predstavljam.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (251)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kriplin
08. 09. 2023 15.39
Še en kuštravec na poziciji.
biggbrader
25. 06. 2023 14.21
+0
Bi pričajoval, da bo "berta" iz 8. marca, kaj povprašala "mucke" iz Gen i in ostale robijeve nastavljence, če bomo 40 let samo panele postavljli ?! Saj bo cela Slo pod paneli.
zdravkob
21. 06. 2023 12.46
-1
Vsaj pol cene elektrarne predstavljajo gradbena dela. Ali bodo sedanjo elektrarno kar preustili duhovom ali kaj? Gradbeni del je dober za vsaj 100 let, če ne še več. Torej je treba najprej posodobiti vso opremo in NEK1 naj dela naprej. Potem bo NEK2 lahko pol manjši. Ne vem kako bodo 3x večjo centralo naredili od te, ki jo imamo. Ne pozabimo, ta je hlajena z vodo iz Save, za NEK2 pa bo treba imeti hladilne stolpe. Zdaj pa primerjajte, pa še 3x moč. To je tak megalomanski kolos, da si sploh nihče ne predstavlja.
Mnogo
21. 06. 2023 12.33
+0
Kaj se gredo ti politiki, Golob in ekipa so si dvignili place za vec kot 10%, prejsni predsednik vlade je prejemal 5600 place, Golob pa 6400, upokojencem pa le 5.2% povisanje in regres za 5 evrov vecji, prav norcujejo se iz upokojencev, medtem ko elitni upokojenec Kucan prejema prek 5000 evrov pokojnine, pol se pa eni govorijo, ti upokojenci se pritozujejo, ja eni ja z 5000 evri pokojnine lahko to govori.
biggbrader
25. 06. 2023 14.16
+3
Tardeč so v življenju vse zagonili in sedaj rabijo več, da preživijo.
Jernej Sekirnik
21. 06. 2023 12.13
+0
Ko omenjate sončne elektrarne, evo Golobova vlada je tak vse zas*rala in še to je...prodali jo bomo še težje, lahko pa jo šenkamo......Bedaki nam vladajo....
2mt8
21. 06. 2023 11.42
+0
uh, to se bo kradlo...
misterbin
21. 06. 2023 12.02
+0
2mt8++++++++++++ Tako kot se je kradlo pri TEŠ 6
Stane Adami?
21. 06. 2023 09.46
+2
Tile niso sposobni niti lope zgradir, kaj šele JEK. Obvladajo pa življenje AMEBE. Življenje na račun drugega.
zibertmi
21. 06. 2023 09.47
+3
je bil pa sds v stanju podpisat pogodbo za teš 6.eneganajškodlivejših,korucijskih poslov v sloveniji.podpisnik takratni minister vizjak leta 08
Groucho Marx
21. 06. 2023 11.59
+2
Tajkunska kraljica je častilka osebkov, ki so najbolj oškodovali državo in državljane.
lakala28
21. 06. 2023 17.48
+2
E moj stane, še kar vztrajaš? Se ti da, kljub temu, da narod naš dokaze hrani?
User1958074
21. 06. 2023 09.27
+5
Hrvatom izklopijo elektriko, tako ali tako nočejo odpadkov, pa bo za nas energije dovolj brez dodatnih vlaganj.
lakala28
21. 06. 2023 17.49
+3
To smo že naredili, pa smo plačali odškodnino, ker se nismo pravdali. Je pa bila potem nasprotna tožba pa še nisem zasledil rezultata.
misterbin
21. 06. 2023 09.09
-5
Za to napenjajo gradnjo da bodo kradli tako kot so kradli pri TEŠ 6 tako bo tukaj .A res rabimo še eno atomsko bombo v državi ?.
Jamrač
21. 06. 2023 09.09
-7
Ukinimo klimatske naprave in bomo imeli dosti elektrike za elektricna vozila pa se onesnazenost bo toliko manjsa da bomo kravam pustili ziveti lahko
žigejzi
21. 06. 2023 09.02
+10
Če gre zaupati informacijam iz 2008, ko so že razmišljali o dograditvi novega bloka, dobimo nek vpogled v čase izgradnje JEK, leta 74-83? Takrat naj bi si sposojali denar pri več tujih bankah, kar naj bi do leta 1983 naneslo 325 milijonov. In če zaupamo tudi spletnim kalkulatorjem, ki naredijo oceno kako se 325M prevede v leto 2023, dobimo 1,2 milijarde. Za celotno JEK..? TEŠ6 so pa blok dogradil za 1.44 milijarde. Zdej pa govorijo o 14 milijardah za nov blok JEK.?! Pri tem se spomnim na znan izrek.. če si za katastrofo opozorjen, ni taka katastrofa, kot če zanjo ne bi bil opozorjen... S tem nas zgleda samo mehčajo in pripravljajo na blazen kapitalistični projekt.?
AlexReal
21. 06. 2023 08.53
-2
Časovnice, ni nič ni jasno, ampak država pa kljub temu otežuje in poslabšuje pogoje za vgradnjo sončnih panelov, ki bi vsaj malo izboljšali situacijo. Po novem letu ne bo več net meteringa, pa še kaj. Namesto , da vi vsaj na tem področju omogočili boljše pogoje , če se že pri ostalih variantah zapleta !
Resnica v obraz
21. 06. 2023 08.47
-2
Bolje se niti pogovarjati o NEK 2' ker ti označi niso sposobni nič razen zapravljati nas denar..počakajmo rajo novo vlado, bo to uredila v parih letih
lakala28
21. 06. 2023 17.52
+2
Misliš ZAPRAVILA v par letih? Predzadnja vlada (bolnika, da ne bo nejasnosti) je dobesedno ZAPRAVILA ne samo NEK2 ampak skoraj tudi NEK3 oz. bi se skoraj približala finskemu projektu. Hvala, da si nas spomnil.
Mekenzi
20. 06. 2023 21.31
+4
Puno pričajo, nic neče uradit, samo potrosiče puno para.
Ombolo
20. 06. 2023 21.05
+1
Očitno Janez ne spi dobro. Kaj bo naslednja zadeva speljana SDS-u?
avgust.
20. 06. 2023 20.10
-11
Sicer pa smo tako mali, da ne vem, če res potrebujemo 2 jedrski elektrarni. Avstrija nima nobene, pa nima takih problemov, kot mi.
Dolar Kramp
20. 06. 2023 20.44
+8
lakala28
21. 06. 2023 17.54
+4
In od kod že jodlarji uvažajo elektriko? Halo? Iz Marsa mogoče ali iz Češke oz. direktno iz nuklearnih elektrarn? Ste pri sebi, ko take klatite? Ali pa Nemci, ki se delajo papeške bolj od papeža? Uvažajo jedrsko elektriko, sami pa jo delajo iz premoga, ki je najbolj umazana tehnologija, kar jih je. A to da je to?
avgust.
20. 06. 2023 20.06
+1
Veliko so obljubljali od fuzije, upam, da uspejo.
Jernej Sekirnik
21. 06. 2023 08.24
-1
marsikaj bi že bilo, če ne bi bilo pohlepa, sploh naftni lobij je uničil ogromno patentov in ni pustil druge tehnologije.
Armagedon1
20. 06. 2023 19.28
+6
NEK (JEK) blok 2 bo nova slovenska tovarna denarja, dobička in energije, ki jo nujno potrebujemo in jo bomo še bolj potrebovali in nam je ne more dati noben drug sistem. Zato je gradnja ne le upravičena temveč skrajno nujna. Ali si pač nasprotniki mislite, da si boste svetili in se greli s svečami?
kritika1
20. 06. 2023 18.20
+12
Bi nas radi prepričali, da je projekt predrag, da bo gradnja trajala predolgo...? Sicer pa, kot pravi Golob, na vsako streho sončno elektrarno pa ne rabimo drugega bloka? Naj me nekdo prepriča, da so resni interesi, da se poraba elektrike zmanjša, da se dejansko poveča samooskrba. Malo si poglejte kaj počnejo trgovci z elektriko, malo si poglejte kako je s temi sončnimi elektrarnami, kakšen vložek je to in konec koncev balkonske sočne elektrarne so živ dokaz, da gre samo za to, da se ljdem pobere čim več denarja. Če hočete varčevati kupite balkonsko, je zakonsko urejeno, vse je tip top, pa je res. Res je, da so vas razbremenili papirologije, bravo, ampak odvočno elektriko morate podariti in to še ni vse, moč take elektrarne je omejena tako, da boste lahko na leto privarčevali morda največ 100 € ob vložku 1000 €? Kje je tu prihranek? Več boste privarčevali če boste staro zamrzovalno omaro zamenjali z novo, to vam garantiram! Imeli boste novo zamrzovalno omaro in plačevali manj, hrana bo boljše kvalitete, še manj hrupa in konec koncev tudi balkon bo ostal lep z rožami in ne nekimi paneli? Če bi dovolili, da imaš na balkonu napravo, ki a dan proizvede v povprečju vsaj kakih 30% potrebne električne energije bi bil nakup balkonske elektrarne res dobra rešitev ampak na nekaj smo pozabili. Izgled hiše, fasade ...? Si predstavljate do včeraj balkoni z rožami, nekje celo tekmujejo kdo ima lepše rože, jutri pa bodo tam paneli ali pa na fasadi, saj pravijo, da jo lahko montirate kamorkoli samo da je dovolj sonca, da ni senci? Kaj mente, bi bil čas, da se začnemo resno pogovarjati o teh vprašanjih in to s čisto konkretnimi problemi? In pazite na posebno opozorilo, če boste v omrežje oddali več odvečne energije kot jo smete vam lahko odklopijo elektriko? Bi kak strokovnjak to razložil, je npr. problem zmogljivost omrežja ...?
kavelj22
20. 06. 2023 20.36
+4
seveda da je problem zmogljivost omrezja. problem so nihanja ki se nekontrolirano pojavljajo z tem sranjem. in ko sonca ni te elektrike ni enostavno nadomestiti. omrezje mora biti cim bolj konstantno obremenjeno tako ali drugace sicer so tezave.
kavelj22
20. 06. 2023 20.40
+3
problem je da stroke nihce ne poslusa, tile politiki meljejo prazno slamo in delajo propagando za dobickarje to je vse. kaksna razoglicenje lepo prosim. Evropa sproducira 8% v svetovnem nivoju. in zato da bomo prispevali k razoglicenju bomo izpuste zmanjsali za 2% in unicili evroposko gospodarstvo, ljudje pa bojo imeli balkonske elektrarne hahahahahahahaha….
231koak
20. 06. 2023 17.56
-1
Tak dolgo bo trajala gradnja, dq se levi in desni nebodo kregali kdo bo mazno. Oboji bodo prišli na vrsto