Slovenija

Da se Lipa ne bi ponovila

Ljubljana, 04. 01. 2007 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela predlog novele zakona o inšpekcijskem nadzoru, ki predvideva učinkovitejše izvajanje nadzora.

Zaradi objektivne odgovornosti v primeru inšpekcijskih nadzorov v diskoteki Lipa, ko je množica do smrti poteptala tri dekleta, je 9. januarja lani odstopil glavni tržni inšpektor v republiškem tržnem inšpektoratu Roman Kladošek.
Zaradi objektivne odgovornosti v primeru inšpekcijskih nadzorov v diskoteki Lipa, ko je množica do smrti poteptala tri dekleta, je 9. januarja lani odstopil glavni tržni inšpektor v republiškem tržnem inšpektoratu Roman Kladošek. FOTO: POP TV

Vlada je na današnji seji obravnavala in sprejela predlog novele zakona o inšpekcijskem nadzoru. Povod zanjo je bil tudi primer Lipa v Spodnjih Pirničah.

Spremembe zakona predvidevajo predvsem ureditev vodenja inšpekcijskega sveta, na čelu katerega bi bil minister za javno upravo. Novela naj bi tudi uskladila organiziranost, delovanje in status inšpekcij kot tudi inšpektorjev s sistemom javnih uslužbencev ter natančneje opredelila pristojnosti in odgovornosti glavnih inšpektorjev oziroma drugih predstojnikov organov, znotraj katerih se izvajajo naloge inšpekcijskega nadzora. Poleg tega naj bi vzpostavila možnosti za zadržanje odločitve oziroma ukrepov inšpektorja v primeru pritožbe ter uredila in natančneje opredelila vsebino in postopek opravljanja strokovnega izpita za inšpektorja. Te naj bi omogočile učinkovito izvajanje nalog inšpekcijskega nadzora kot nadzora nad zakonitostjo dela.

Poglavitne rešitve novele pa sicer ne posegajo v sistem inšpekcijskega nadzora, prav tako se ne spreminjajo osnovna načela delovanja inšpekcijskih služb, določena v veljavnem zakonu o inšpekcijskem nadzoru.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo, leta 2002 sprejeti Zakon o inšpekcijskem nadzoru sicer daje ustrezen sistemski okvir za delovanje inšpekcijskih služb, vendar pa so se na področju izvajanja inšpekcijskega nadzora tudi v praksi pojavile nekatere težave, predvsem z vidika neučinkovitosti teh služb v določenih primerih, kar je povzročilo številna vprašanja in odmeve v javnosti. Izkazalo se je, da je bil razlog za neučinkovitost tudi v pomanjkanju koordinacije med inšpekcijami ter v slabi organizaciji dela oziroma v nejasnih pristojnostih tako posameznih inšpekcij kot tudi glavnih inšpektorjev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.