Slovenija

Povišani toni velikega soočenja: burno o Palestini in splavu

Ljubljana, 03. 06. 2024 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Karmelina Husejnović, Nicol Vujović, Tina Hacler
Komentarji
878

Na naši televiziji je potekalo veliko soočenje pred nedeljskimi evropskimi volitvami. Dvourno oddajo je vodila Petra Kerčmar, o različnih temah so se soočali nosilci list devetih strank. Začeli so s trenutno najbolj vročo politično temo: priznanje Palestine. Svoja stališča so soočili tudi glede plač evroposlancev, pravici do splava, pa tudi o referendumih.

Več videovsebin
  • Veliko predvolilno soočenje na POP TV
    01:40:12
    Veliko predvolilno soočenje na POP TV
  • Veliko predvolilno soočenje, 4. del
    08:17
    Veliko predvolilno soočenje, 4. del
  • Veliko predvolilno soočenje, 3. del
    15:17
    Veliko predvolilno soočenje, 3. del
  • Veliko predvolilno soočenje, 2. del
    25:01
    Veliko predvolilno soočenje, 2. del
  • Veliko predvolilno soočenje, 1. del
    51:36
    Veliko predvolilno soočenje, 1. del

Puščice so letele z vseh strani, a kdo jih bo uspel v nedeljo najbolj unovčiti? So pred volitvami res dovoljena vsa sredstva, vsi manevri, tudi pri priznanju Palestine, je spraševala voditeljica Petra Kerčmar. "Danes napoved referenduma in zamik sprejetja in izjave obeh polov. Z desne: Stanovanj ne bo, bo pa konoplja? 30 dni do specialista, prej 30 dni do terorista. Z leve pa: Volivci bodite spet glasni, tako kot pred dvema letoma, ko so s svobodo premagali zlo. Strašenje, populizmi, obrambne straže? Se obujajo že dobro znani vzorci boja med dvema poloma? Bodo volivci spet izbirali: ZA ali Proti Janši, Za ali proti Golobu? Komu zaupati? Kaj jih žene v Bruselj? Sanjska služba ali rešitve in konkretni ukrepi, da bomo vsi bolje živeli? Kdo so mirovniki? Kdo jastrebi?"  

Ob vprašanju priznanja Palestine so se vnele strasti

Prva tema, v katero so zagrizli gostje v studiu, je slovensko priznanje Palestine. To je tudi vroča notranjepolitična tema, saj je prav danes največja opozicijska stranka SDS vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o priznanju Palestine. S tem se bo odložilo odločanje o priznanju, ki je sicer predvideno na torkovi izredni seji državnega zbora.

Romana Tomc (SDS) pravi, da gre pri priznanju Palestine za veliko sprenevedanje vladnih koalicijskih strank in zlorabo za notranje politične boje. "V SDS želimo preprečiti takojšnje priznanje Palestine, ker mislimo, da ni pravi čas," je dejala. Evroposlanki Ireni Jovevi (Gibanje Svoboda) je očitala, da je glasovala proti izpustitvi talcev. 

"Jasno in glasno ves čas obsojam Hamas. Jasno in glasno tudi zahtevam izpustitev talcev. Vi ste pa februarja letos, če smo že pri tem, pri glasovanjih, glasovali proti amandmaju, s katerim bi bil omogočen humanitarni koridor v Izraelu, zato da lahko pridejo humanitarni delavci in pomagajo nedolžnim. To je sprenevedanje. Priznanje res ne bo rešilo vojne, bo pa rešilo oziroma rešuje čast tega dela sveta in absolutno prav je, da se to zgodi," se je na te obtožbe Tomčeve odzvala Joveva.

Na očitke Tomčeve se je odzval tudi Matjaž Nemec (SD), ki pravi, da se pri okoli 45.000 žrtvah v Gazi težko pogovarjamo o sprenevedanju. "Mi bi si želeli, da bi bil ta problem že rešen," je dejal. Zoran Stevanović (Resni.ca) pa je prepričan, da se spreneveda celotna slovenska politika. "Dejstvo je, da se tam odvija genocid," je poudaril.

Vladimir Prebilič (Vesna) je izrazil željo, da bi "nemudoma priznali Palestino, podprli Palestince s humanitarno pomočjo, pritisnili na Izrael tudi s sankcijami in da ne bi različno merili žrtev ..."

Za ljudi v Gazi je ključno, da se spopadi končajo, meni Matej Tonin (NSi). "Zaradi spopadov ljudje umirajo, tako da ne bo bistvene razlike, ali Slovenija jutri prizna Palestino ali jo čez en mesec. Naš poudarek je, da je ključno, da bi Slovenija uporabila svojo vlogo v varnostnem svetu Združenih narodov, predlagala posebno mirovno misijo s strani držav, ki jim zaupata tako Izraelci kot Palestinci, npr. Jordanija, Egipt, da bi se tam spopadi končali. In to je zdaj idealen trenutek, ker se je Amerika nekoliko omehčala," je dejal. Prepričan je, da bi priznanje v tem trenutku "šlo v luft" in ne bi imelo pravega učinka.

Soočenje pred evropskimi volitvami
Soočenje pred evropskimi volitvami FOTO: Aljoša Kravanja

Nataša Sukič meni, da če bi Palestino več zahodnoevropskih in zahodnih držav priznalo že zdavnaj, morda ne bi prišlo do genocida. "Zahodne države so tiste, ki lahko učinkovito pritisnejo na ZDA, ki s podporo Izraelu omogočajo, to kar se dogaja, in na sam Izrael," je prepričana. 

Spomnila je tudi, da Levica že 10 let poziva vse vlade, naj Slovenija prizna Palestino. "To, kar si je privoščil SDS s to potezo, je mednarodni skandal in sramota. To je dejansko sramotno, kajti v Gazi se dogaja genocid," je jasna. "Tisti, ki obračate pogled od tega, ste moralni sokrivci," je bila ostra.

"Potem so v tem mednarodnem škandalu vse evropske države, ki Palestine niso priznale," je na očitke Sukičeve odgovorila Tomčeva.

Peter Gregorčič (SLS) meni, da tako dejanja koalicije kot opozicije, ne bodo zagotovila bistvenega. "In to je, da se na tem območju zagotovi mir, da se prekine vojna in pobijanje nedolžnih ljudi," je dejal.

Klemen Grošelj (Zeleni Slovenije) pa je opozoril na drugo dimenzijo dogajanja v zvezi s priznanjem Palestine. "Ne smemo pozabiti ukaza, ki je prišel iz Izraela, da je treba nekaj narediti v zvezi s priznanjem. Izraelski zunanji minister je bil jasen v svojem Facebook sporočilu. In tukaj se jasno kaže še tisto vprašanje, ki se malce skriva za temi predvolilnimi temami, vezanimi na Palestino – to je vpliv tretjih držav na slovensko politiko," je dejal.

Nemec je v studio prinesel celo natisnjen posnetek zaslona z omenjenim zapisom izraelskega zunanjega ministra. "Gospod Janša je deloval tako, kot mu je bilo rečeno od njegovih izraelskih kolegov. Moram poudarit, da imamo po 80 letih v Izraelu najbolj desno ekstremno vlado, o kateri smo v Evropskem parlamentu opravili razpravo še pred 7. oktobrom. Julija smo imeli razpravo v parlamentu o razgradnji demokracije v Izraelu," je dejal.

Soočenje pred evropskimi volitvami
Soočenje pred evropskimi volitvami FOTO: Aljoša Kravanja

Tonin meni, da to, kar spremljamo, kaže na nezrelost slovenske politike. "Belgija, Malta in Danska so odložile razprave in odločanje o priznanju Palestine na čas po evropskih volitvah," je dejal Tonin. A Nemec je opozoril, da je malteška vlada klonila pred pritiski Izraelcev in Američanov.

Stevanović meni, da smo zamudili priložnost, da bi bili mirovni posrednik.

"Dejstvo je, da je Meddržavno sodišče že jasno sporočilo, da zaznava genocidna dejanja. Mednarodno kazensko sodišče je izdalo tiralico za Netanjahujem," je spomnil Prebilič in dodal, da ima Slovenija enkratno priložnost, da je na pravi strani zgodovine.

Splav: osnovna pravica žensk ali kdo ga bo plačal?

Pobuda "Moj glas, moja odločitev" zbira podpise za varno umetno prekinitev nosečnosti v Evropi je bila naslednja vroča tema. Doslej je zbranih 400.000 podpisov. Pobuda od EU zahteva, da vzpostavi finančni mehanizem, ki bi državam članicam pomagal zagotavljati varen in dostopen splav za vse. Toda mnenja se delijo tudi pri nas. Je v ospredju finančni vidik, plačilo posegov, ali osnovna pravica žensk, da odločajo o svojem telesu?

Tomčeva je dejala, da podpisa ni oddala, saj meni, da gre za zlorabo vprašanja v politične namene. "Pravica do splava ni pravica, ki bi se urejala na ravni EU. To je pravica vsake države, da uredi stvari po svoje," meni, da je treba urejati to na nacionalnem nivoju, na ravni posamezne države. Pravi, da ne bo prinesla nič novega ženskam denimo na Malti, ampak le možnost denarnega povračila za opravljen splav v neki drugi državi. Nemec se s tem ne strinja in poudarja pomen evropske zakonodaje. Prepričan je, da je Evropska unija pomembna zato, "da tudi tako konzervativnim družbam, kot je Malta, omogočimo, da v okviru evropske zakonodaje dejansko ženski omogočimo dostop do varnega splava". Tomčeva vztraja, da je bila v evropske pogodbe zapisana pravica držav do odločanja o določenih stvareh na nacionalni ravni, kamor po njenem mnenju sodi tudi pravica do splava. "Gre za to, kdo bo plačal splav," je prepričana glede pobude.

Prebilič je ponosen na slovensko ureditev tega vprašanja, saj je to zapisano v ustavo. Spomnil pa je na primer Poljske, kjer ženske tudi umirajo, saj jim odrekajo možnost, da opravijo splav. Pravi, da gre tudi za humanistično in humano vprašanje. Poudarja, da govorimo o temeljnih človekovih pravicah, pobudo pa vidi kot signal državam, da sledijo našemu primeru in zaščitijo žensko. Tudi Stevanovića veseli zapis v ustavo. Ne podpira pa tega, da se "nevladne organizacije, ki to niso", vpletajo v sisteme odločanja. Izpostavljen je bil primer Poljske, Stevanović pa meni, da se v notranjo politiko države ne smemo vmešavati.

Irena Joveva je v oddaji razkrila, da je imela sama dva spontana splava. Pravi, da je splav je zelo težka odločitev posameznice, tako fizično kot psihično, in da si ne predstavlja, da bi živela na Malti, kjer bi ji bil onemogočen varen in dostopen splav. "Ta pobuda ne pomeni, da se bo več žensk odločalo za splav, ampak da tiste, ki se bodo, to lahko opravijo varno in dostopno," je dejala.

Grošelj pravi, da gre za vprašanje položaja žensk v EU v prihodnje. "Če bodo ljudje zbrali milijon podpisov, s tem dobijo legitimnost, da pridejo pred institucije Evropske unije, zakaj ne," je dejal. Tudi on je s prstom pokazal na Poljsko. Sukičeva pravi, da pobudo Inštituta 8. marec podpira z vsem srcem. Meni tudi, da gre za razredno vprašanje. Če je ženska revna in ne more iti v tujino opravit splava, lahko na Poljskem tudi umre, je opozorila. Zato se ji zdi prav, da na ravni EU poskrbino, da so pravice izenačene. Tonin pa očita, da "kadarkoli levici ne gre, na plano prinesejo splav, da razdelijo družbo". Pravi, da imamo to v Sloveniji zapisano v ustavo, nobena od petih desnosredinskih vlad ni predlagala sprememb na tem področju.

Gregorčič pravi, da akt o EU omogoča državljansko pobudo, da pa se bodo o njej evroposlanci odločali, če se bodo uspeli zbrati potrebni podpisi. Spomnil je, da je treba najprej zbrati milijon podpisov iz vsaj sedmih evropskih državm, nato bo pobudo preučila še Evropska komisija, ki bo preučila, ali je predlog primeren.

Visoke bruseljske plače kot motivacija?

Kaj pa plače evroposlancev? Nemec pravi, da nihče od njih nima vpliva na to, kakšno plačo imajo. Zase zatruje, da se v Bruslju raje ukvarja z vsebino. Stevanović pravi, da imajo na svoji listi "preskrbljene ljudi, željne samo sprememb, ki nimajo popolnoma nobene potrebe po plači". Joveva pravi, da že ves čas obljavlja tudi "te famozne dodatke, ta famozni mesečni pavšal". Ponudila je, da pokaže tudi mapo računov, glasovala pa bi tudi za znižanje bruseljske plače.

Tomčeva je spomnila, da slovenski evroposlanci plačujejo tudi dohodnino v Sloveniji. Navedla je svojo plačo, 6500 evrov, za pavšal pa je dejala, da ga razkriva pristojnim inšpekcijskim službam Evropskega parlamenta. Nemec je napovedal, da bo za to kampanjo porabil osebnih 5000 evrov.  

Preblič pravi, da v Bruselj odhaja s tremi cilji. Tonin pravi, da ga ženeta vsebinski in politični razlog. Sukičeva pogreša odločne glasove, ki bi si prizadevali za blaginjo in mir. Gregorčič pravi, da je spoznal, da je EU postala Evropa dvojnih meril, kar je po njegovem mnenju treba spremeniti. Grošelj je dejal, da ima tudi on, podobno kot Joveva, v fasciklu spravljene vse svoje bruseljske račune, v tem mandatu pa je prestal že dve reviziji.

O "tretjih akterjih"

Grošelj je sicer dejal, da si je svoje delo v Bruslju želel nadaljevati naprej, "pa sem bil pač na tisti listi zaradi intervencije gospoda Jankovića vržen dol oziroma bil prisiljen oditi". Aktualni evropski poslanec Grošelj (Renew/Svoboda) se je po burnem razhodu z Gibanjem Svoboda in premierjem Robertom Golobom nato odločil za kandidiranje na listi neparlamentarne stranke Zeleni Slovenije.

"Očitno je v Sloveniji tako na levem kot na desnem polju praksa, da imamo tretje akterje, ki posredujejo, in potem vplivajo na politične odločitve v Sloveniji. Mislim, da je z velika politične suverenosti naše države zelo problematično," je poudaril. 

"V resnici to, da je priznal, da Zoran Janković vpliva na našega predsednika vlade na način, da lahko odstavlja kandidate za evropske poslance, nekaj, kar nas mora skrbeti. To pomeni, da nimamo suverene vlade, ampak centri moči, ki so zunaj izvoljenih institucij, upravljajo z našo državo," je ob tem opozoril Gregorčič.  

Se je to res zgodilo ali ste samo brali to v medijih, ga je vprašala Joveva. "Bilo je dovolj jasnih signalov, da imam lahko utemljen sum, da so v ozadju te zgodbe bistveno globje kot pa tisto, ker je bilo povedano," je odgovoril Grošelj. Dodal je, da ga žalosti, da se Joveva, s katero je zadnjih pet let odlično sodeloval, čuti dolžna braniti napade srbskega predsednika Aleksandra Vučića nanj. "Zgolj zagovarjal sem temeljne vrednote, na katerih temelji Evropska unija, poštene volitve so ena najbolj osnovnih stvari," je prepričan.

"Če bi gospod Vučić dejansko imel vpliv, mislim, da bi potem tudi jaz imela težave biti na tej listi, saj midva meniva enako glede gospoda Vučića," pa je Grošlju odvrnila Joveva.  "Prej nisem branila nikogar, samo zanimalo me je, ali se je res zgodilo ali ne," je dodala. 

Poziv k oddaji glasu v nedeljo, ne na predčasnih volitvah

Tomčeva je sicer pozvala k oddaji glasu v nedeljo, ne na predčasnih volitvah. "Kajti te predčasne volitve imajo nad sabo neko senco dvoma. Nismo uspeli z našo zahtevo, da se volilni lističi preštevajo sproti, zato mislimo, da je najbolj varno, če glasujete kar v nedeljo," je dejala. Prebiliča pa čudi dvom v slovensko demokracijo. Prepričan je, da imamo dobro urejeno tudi predčasno glasovanje. Tonin evropske volitve vidi kot uvod v državnozborske volitve. "Še enega mandata Golobove vlade si ne moremo privoščiti," je prepričan. Joveva pa je stopila v bran angažmaju premiera Goloba v tem času.

Poleg volitev devetih poslancev v Evropski parlament pa se bo v nedeljo v Sloveniji odločalo tudi o štirih referendumskih vprašanjih, zato so kandidati na soočenju spregovorili tudi o tem, ali bodo obkrožili za ali proti, oziroma, da naj se volivci odločijo sami.

Soočenje v Železniškem muzeju 

Veliko soočenje pred nedeljskimi evropskimi volitvami je potekalo v Železniškem muzeju v Ljubljani, kamor so nosilci list devetih strank prispeli že dobro uro pred oddajo.

Soočenje kandidatov za evropske poslance ste lahko spremljali na naši televiziji, med samim soočenjem pa je ekipa rubrike Dejstva na 24ur.com preverjala verodostojnost izjav politikov. 

Voditeljica soočenja Petra Kerčmar
Voditeljica soočenja Petra Kerčmar FOTO: 24UR

"Priče smo širjenju dezinformacij na steroidih, napori za demontažo demokracije so izjemni, zato se brez Dejstev ne moremo boriti proti lažnim informacijam. Naš namen je znova razgaljati tiste politike in politične propagandiste, ki bodo načrtno širili laži in manipulirali s podatki, z merilnim orodjem Dejstvomer pa ponazorili, kaj drži in kaj ne," pravi urednica rubrike Dejstva Alenka Marovt. V živo sta na 24ur.com sodelovala tudi oba strokovnjaka, Jure Požgan in Lara Bandi.

Anketa, ki jo je za našo hišo pred volitvami opravila Mediana, sicer ugotavlja, da med strankami še vedno vodi SDS Janeza Janše, vendar se mu je približala stranka Gibanje Svoboda. 

V luči evropskih volitev je sicer naša medijska hiša pripravila serijo soočenj, ki bodo epilog dobila v nedeljo, 9. junija, ko bo znano, kdo bo zasedel stolčke v Evropskem parlamentu.

V nedeljo se bodo odprla vrata 2981 volišč, več kot 1,6 milijona volilnih upravičencev bo volilo devet poslancev v Evropski parlament in odločalo tudi o štirih referendumskih vprašanjih. 

Na Evropskih volitvah bodo volivci devet poslancev izbirali z 11 kandidatnih list. Žreb je določil, da si bodo v vrstnem redu sledile tako: 

1. Gibanje Svoboda
2. Slovenska demokratska stranka (SDS)
3. Vesna - zelena stranka
4. Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS) in Dobra država (DD)
5. Slovenska ljudska stranka (SLS)
6. Nova Slovenija - krščanski demokrati (NSi)
7. Levica
8. Zeleni Slovenije (Zeleni)
9. Socialni demokrati (SD)
10. Državljansko gibanje Resni.ca
11. Nič od tega

Rezultati evropskih volitev bodo znani nekaj minut po 23. uri, ko se zapre še zadnje volišče v EU. 

Soočenje na POP TV
Soočenje na POP TV FOTO: 24UR

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

22.40

Hvala, ker ste spremljali soočenje v živo. Preverite, ali so kandidati za evropske poslance na soočenju govorili resnico in operirali s pravimi podatki.

22.25
22.19
22.18

Prebilič prepričan, da se bodo ljudje sami lahko odločili

22.17

Tonin: Štirikrat proti

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (878)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marker1
09. 06. 2024 08.55
Splav, Palestina in samo da ni Janša niso evropske teme. V evropski uniji smo nepomembni z zastopanostjo malo čez 1%, za izbrance je pomembna le dobro plačana služba v Bruslju.
Marcus Aureliuss
07. 06. 2024 11.08
+2
Strinjam se s Toninom, da to vse skupaj kaže na nezrelost politike. Že njegova prisotnost to dejstvo potrjuje.
Planet Butale
05. 06. 2024 13.46
Naša ljuba domovina Slovenija vedno bolj spominja oziroma se spreminja v Jugoslavijo. Morda se nekega dne preimenujemo v "Demokratična republika Slovenska Jugoslavija"... morda bi bilo "demokratično" zamenjati ali vsaj dopolniti z "butalska".
Planet Butale
05. 06. 2024 13.40
+1
Naša politika - ena velika žalost. Žalostno. Lahko bi se jo poimenovalo tudi sramotno.
GadzoSan
05. 06. 2024 10.02
+1
1. Zelo slabo vodenje oddaje; Poslanke in poslanci so si sami vzemali besedo, govorili eden čez drugega s povzdignjenimi glasovi, nekateri skoraj niso prišli do besede. 2. Pogovori so bili usmerjeni samo v to kaj je narobe z nasprotnim političnim polom (zgodovina in sedanjost), nobeden pa ni predstavil konkretnih rešitev oz. predstavitve plana za naslednjih 5 let.; Slišati je bilo samo recikliranje zgodovine, kot vedno. 3. Mediji se sprašujejo zakaj je tako nizka udeležba na evropskih volitvah ... Zato ker skozi leto prednostno tematizirajo bolj senzacionalistične teme, ne pa kateri zakoni se sprejemajo v Bruslju itd. Menim, da bi morali mediji posvečati večjo pozornost skozi celo leto, o tem, kar se dogaja v Bruslju; s tem mislim kaj je na dnevnem redu v e. parlamentu, pobude zakonov itd. ne pa samo neke senzacionalistične izjave evropske komisarke in ostalih. Razumem, da se večina medijev financira na podlagi gledanosti, vendar bi lahko kot '4 demokratični steber' tudi kdaj delali za javnost in ne zgolj za gledanost. 4. Žalostno je tudi videti, da oba politična pola tudi v evropskem parlamentu ne zastopata slovenije kot ene države, ampak sta si tudi tam na nasprotnih si bregovih.
Verus
04. 06. 2024 18.50
+1
Dve plačili za uprabo cest, dvojno predrago avtomobilsko zavarovanje. To je zgodba vseh nas, ki smo z vozilom v državi "blaginje in uspeha".
Verus
04. 06. 2024 18.49
+1
Dve zavarovanji, zdravnika pa niti enega!¨To je zgodba veliko nas, ki živimo v državi "blaginje in uspeha"
peresni
04. 06. 2024 18.25
+2
Desnice žal ni več....so le še desni radikali s samo enim ciljem...rušiti, uničevari, krasti, zlorabiti, lagati, ogrožati vse in vsakogar v njihovi boleszni želji po destruktivnosti in vsesplošnem kaosu. Zato na volitve, če se nočemo zbuditi v Nemčiji v 30 letih 20 st.
SlobodaNE
04. 06. 2024 16.14
+3
Romana Tomc je v skrbeh plače pa še vedno ne razkriva 😂😂😂😂
OvcjiPastir
04. 06. 2024 15.44
+0
Ta vlada ima podporo večine.
M_teoretik
04. 06. 2024 15.05
+3
Vedno sem glasloval kontra Janšizmu in nikol mi ni bilo žal, pa tud zdaj ne bo nč narobe!?
4556
04. 06. 2024 13.54
+5
Vpliv Jankoviča in srbskega lobija je prerasel vse meje in butalci Slovenci to podpirate in rinete nazaj v objem Balkancev --vsi ključni položaji so že v njihovih rokah-----zaradi tega vpliva je iz Svobode izpadel tudi Grošelj.
MasteRbee
04. 06. 2024 17.06
+1
Če nisi z nami, diskvalifikacija in potem likvidacija, oz. greš na ričet. ;) Tako je po celem svetu.
TVmindcontrol
04. 06. 2024 18.27
+3
A zato janez od srbov kredite dobiva? in ima srbskega davčnega svetovalca?
JOCR1255
04. 06. 2024 19.36
+1
Jon Bacek
04. 06. 2024 13.53
+2
Klemen Grošelj: V prejšnjem mandatu nisi naredil nič, a si spet želi svaljkanja po Bruslju za nič odgovornosti in več, kot milijonček €.
SlobodaNE
04. 06. 2024 16.15
+1
JOCR1255
04. 06. 2024 19.38
V tretje gre rado daj bodo spremenili barve gumbov in ne bo več napak. Mogoče res a kdo ve saj so farbnblint.
Minovak
04. 06. 2024 13.52
+2
Dati glas za levičarje, je enako, kot bi doma zalotili vlomilca in ga za nagrado, ker vas je oropal, peljali še na kavo.
M_teoretik
04. 06. 2024 15.11
+0
Tomčeva kot, da bi z dre*om mazala na kruh kakor, da je đem!? V Bruslju sprejema EPP zakone, da se pa spreneveda kako je glaso ala!?
0523
04. 06. 2024 13.51
+5
Klub lažnivcev!
Jon Bacek
04. 06. 2024 13.36
+3
Ojoj, Nemec zagovarja koruptivneža Franca Timmermansa.
Julijann
04. 06. 2024 13.34
+3
Trenutno je v EU parlamentu 7 političnih akupin.1. Evropska ljudska stranka, 2.evropski konzervativci. Ti dve velkata za desne in nikakor ne dosegata številke poslancev ko se združijo ostale skupine.3.Socialisti, 4.Renew, 5.Skupina identiteta, 6.Levica. 7.Zeleni. zato še kako drži, da je v trenutni sestavi več poslancev, ki čutijo levo.
Jon Bacek
04. 06. 2024 13.39
+0
zvoneti
04. 06. 2024 13.39
+1
Od volitev v evropski parlament leta 1999 večino osvojila Evropska ljudska stranka, torej politična skupina na ravni EU, ki povezuje desno usmerjene stranke držav članic EU. Iz vrst ELS je potem bil tudi predlagan in nato imenovan predsednik/predsednica Evropske komisije, izjema je Romano Prodi (1999–2004), ki je bil del liberalnih demokratov. Če že, potem od leta 1999 torej EU večinsko 'vlada' desna politika.
zvoneti
04. 06. 2024 13.31
+4
25 let v EU parlamentu imajo prevlado desne stranke. sedaj pa trosijo neumnosti, da so za zavoženo zeleno, kmetijsko, energetsko in vojno politiko krive leve vlade in stranke. Ali ste desni volilci res čisto brez možganov, saj ni res pa je, zbudite se, ker cesar je gol.
DevilNo1
04. 06. 2024 13.23
+12
@ Na naši televiziji je potekalo veliko soočenje. A res?? Vse skupaj je samo metanje denarja in časa stran. Dokler bo moral "Deželak Junak" zbirati denar za otroke, politiki pa se bojo kregali med sabo, ker edino tega so sposobni, si nihče od njih ne zasluži dobro plačane službe v Bruslju!!
lokson
04. 06. 2024 13.10
+3
Koliko hinavščine na levi. 11 predlogov, za posvetovalni referendum, ja vložila luzerska združba KUL, pa se niste vžigali. Sedaj, pa tulite da desni mečejo polena pod noge. Samo tiho ste lahko.