Slovenija

'Da bi ljudje prišli do nadomestne gradnje v letu dni, je nerealno pričakovati'

Ljubljana/Dravograd, 31. 08. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
20

Strah pred ekološko katastrofo ne le v Mežiški dolini, ampak tudi v Dravogradu, kjer so, kot pravi župan, dobili bogato darilo reke Meže. Močno onesnaženje s težkimi kovinami so razkrili tako analiza tal, ki jo je naročil domačin iz Prevalj, kot tudi rezultati agencije za okolje, kjer so potrdili podobne visoke vrednosti svinca, kadmija in cinka. Številne, ki so jim poplave uničile domove, pa tudi zanima, v kakšnem časovnem okvirju bo izvršen projekt nadomestnih gradenj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Brežan in Prebilič o onesnaženju občin
    07:52
    Iz 24UR ZVEČER: Brežan in Prebilič o onesnaženju občin
  • Iz 24UR ZVEČER: Župan Dravograda o onesnaženju občine
    01:35
    Iz 24UR ZVEČER: Župan Dravograda o onesnaženju občine

Župan Dravograda Tone Preksavec je za 24UR ZVEČER povedal, da so sicer pričakovali kontaminacijo, vendar ne v takšnem obsegu. "Treba je vedeti, da Dravograd do sedaj ni bil okoljsko posebej izpostavljen. S tem muljem pa smo dobili pravo ekološko bombo. Zahtevamo tako od ministrstva kot institucij, da nam nedvoumno povedo, kam s tem muljem. Še vedno je odložen na številna kmetijska zemljišča, polja, travnike, poplavljena je bila industrijska cona. Ogromno mulja imamo deponiranega na dveh začasnih deponijah. Hkrati pa zahtevamo, da država sanira vsa ta območja v celotni Mežiški dolini in delu Dravske doline." 

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je povedal, da je to, kar se je zgodilo, zaskrbljujoče. "Vemo, da je Mežiška dolina bila onesnažena, država je že imela sanacijski program za ta del države. To, kar se je sedaj zgodilo, kaže na to, da bo treba ta program razširiti in se s katastrofo soočiti nizvodno od Mežice."

Predsedujoči Skupnosti občin Vladimir Prebilič je glede pomoči pri sanaciji dejal, da sama organizacija nima virov in sredstev, pa tudi pristojnosti, da bi posegli v situacijo, v kateri se je znašla občina Dravograd in tudi druge občine na Koroškem. "Je pa tudi dejstvo, da smo naravo dolgo časa izkoriščali, z njo slabo ravnali in se nam sedaj vrača na ta način. Želim, da bi minister imel podporo vlade v tem kontekstu in da bodo viri res zagotovljeni, da se ne bodo prerazporejali za neke druge prioritete in da se bodo ene stvari dokončno izpeljale v naši državi."

Kdaj in kako do nadomestnih gradenj?

Gosta v studiu sta spregovorila tudi o interventnem zakonu in nadomestnih gradnjah. Prebilič, ki je dejal, da je skupnost občin sodelovala pri dopolnjevanju zakona, je opozoril, da interventni zakon ne bo reševal vsega. "Najmanj tri teme se ne bodo rešile s tem zakonom. Prva je, kako hitro in na kakšen način bomo spremenili namembnost zemljišč, drugo, kdo je lastnik teh zemljišč, ki jih bomo razglasili kot tista, ki so varna pred poplavami, in tretje, najpomembnejše, mislim, da mora predvsem stroka povedati, kje so tista zemljišča, ki bodo res varna." Zavzel se je za resno analizo.

Brežan je dejal, da je bil glede preseljevanja prebivalcev s poplavnih območji na zvezi tudi z županom Braslovč. Idejo je označil kot zanimivo. "Tako s prvim zakonom o posledici odprave nesreče kot tudi sedaj z drugim, interventnim, in še posebej z zakonom o obnovi bomo utrli pot, kako lahko pridemo do zemljišč in kako si lahko prizadeti ljudje uredijo nove domove."

Po njegovem mnenju bo pri tem ključno sodelovanje z občinami. "V prvem zakonu smo odprli možnost za nadomestne gradnje. Občinski sveti in občine in tudi država že sedaj lahko s sklepom določijo zemljišča, kamor bi se te nadomestne gradnje lahko postavile. To je že v tem trenutku možno. Nadalje pa lahko s podrobnim občinskim načrtom za obnovo ta zemljišča definirajo kot trajna. Bo pa zelo pomembno, da bomo prišli do takih zemljišč, ki bodo varna in ne bodo izpostavljena takšnim tveganjem."

Prebilič je bil do ministrovih napovedi rahlo skeptičen. Kot pravi, lahko občina definira nek prostor, kjer se bodo postavile hiše, in to je treba "najprej rešiti". A kočevski župan svetuje preudarnost in pomoč občinam s strani države. "Za komunalno opremljanje, ki je tudi predpogoj za to, da mi kakršen koli objekt umestimo v prostor, bo treba najti finančne vire. Resnično tudi sam sočustvujem z ljudmi, ki se jim je to zgodilo. Vendar bo to moral biti temeljito zamišljen proces, prav tako bo moral odgovoriti na vsa vprašanja. Ne želimo si, da pridemo na točko, kjer bi se naredila eden ali dva koraka in bi se potem ugotovilo, da sta bila storjena v napačno smer. Tega si ljudje na teh področjih ne zaslužijo." 

Brežan se strinja, da je "treba hiteti počasi" in se osredotočiti na konkretna zemljišča ter pobude. "Ko bomo imeli taka zemljišča, pa lahko ves ta proces speljemo. Vedeli bomo, kdo je lastnik, kako do njega pristopiti. So to zemljišča v lasti države, občine ... So to lastniki, ki so pripravljeni na dogovor."

Prebilič ne želi dajati napovedi glede časovnih okvirov. "Bilo bi zavajanje, če bi to počel. Da se bo to zgodilo v enem letu, ne pričakujem," je realen. "Izzivi so sprememba občinskih prostorskih načrtov. Ponavadi je sprememba zemljišč lahko večletna. Če se bomo vsi napeli, če bo ministrstvo priskočilo na pomoč, bomo to imeli v roku nekaj mesecev. Ko bomo to rešili, bodo vprašanje viri za komunalno opremljanje teh zemljišč, nato pa tudi izvedba. Tudi to bo vzelo nekaj mesecev, mogoče šest. Potem izvedba gradbenih del. Ko to seštejemo, se bojim, da je eno leto nekaj, kar je skoraj nerealno. Mislim, da ljudje to razumejo. Upam, da se to leto ne bo raztegnilo na dve, tri, štiri leta ali več." 

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nostalgik
31. 08. 2023 11.45
+3
NE DA KRADEJO IN OBLJUBLJAJO, HVALIJO SE SAMI SEBE-- SLOVENSKA VODSTVENA BEDA
Holy50
31. 08. 2023 09.45
+7
Samo zgodovino poglejmo, nismo sposobni obnoviti v 1-2 let. V 10 letih pa. Važno, da gre denar za donacije in se ga zbira brez kontrole.
El pi5tolero
31. 08. 2023 09.34
+9
Blefer golob (bog se ga usmil, tok nizko se nikol nismo bli) je reku da bojo nadomestne gardnje v par mesecih, naslednji dan je reku da v par mesecih se ne da nic narest! Bog pomagi! Nej odstop da se resmo tega cirkusa pa bomo ze sami pol vse obnovil! Lol
Darko32
31. 08. 2023 09.23
+4
Nevem kaj modrujejo. Ljudje kateri so imeli novejše gradnje imajo kje kakšno dokumentacijo in to dokumentacijo uporabijo pri nadomestni gradnji. kateri pa nimajo pa se nariše hiša podobnih mer in je zadeva rešena. Sočasno pa se takoj v začetku po hitrem postopku izda odločba, kjer se odredi gradnja nadomestnega objekta kot vzor ogrožena varnsot. Komisija, katera bi to določevala se sestavi iz eminentnih oseb, kot so Župan, civilna zaščita, gasilci, skupina, katero je imenovala vlada ( ŠEFIC), ter izda poročilo, katero bo podlaga za hitro ukrepanje. Jaz vidim rešitev vroku 1 meseca tako, da so lahko nadomestne gradnje že določene v roku 2 mesecev z večino rešitev. Finese kot so šminke pa se lahko naknadno urejajo, katere ne vplivajo grobo na projekte.
Rožice so zacvetele
31. 08. 2023 09.04
+12
Tudi v 5+ letih jih ne bo.
periot22
31. 08. 2023 08.46
+8
Rešitev je ogromno,v državi je ogromno hiš , stanovanj in kmetij država jih naj odkupi in uredi za ljudi ki so izgubili vse!
Mozart60
31. 08. 2023 09.53
periot22
31. 08. 2023 08.44
+10
Žal iz tega ne bo nič enako kot v Petrinji na Hrvaškem denar bodo pokradli narod bo pa brez vsega!
xoxotox6
31. 08. 2023 08.36
+6
nerealno je v enem letu je pa to mogoče v enem mesecu oz v par tednih. hidrolog pregleda parcelo, ki je v lasti obupanega poplavljenaca mu da pozitivno hidrološko mnenje na licu mesta, takoj pripeljejo tipske fertikhaus, 50-80m/2 ki bi morale biti že naročene ,izdelane ter plačane s strani države. priklop na obstoječo najbližjo infrastrukturo in potem naj ti pisarniški retardiranci meljejo nadalnjih 20 let dokler ne gredo v penzijo???? v posočju imajo še vedno odprto popotresno pisarno, kejr se mastijo kancelarijsko mastodonti brez efektive???
Banion
31. 08. 2023 08.25
+4
res je nemogoče če že v začetku vsi razmišljajo kako se ne da. Povejte mi kakšne študije so potrebne za sprememebo namembnosti zemljišča, a to bi naj trajalo 6 mesecev, V oni prejšni kao diktaturi so ti to vlogo rešili v največ 30 dneh in v tistih časibh si dobil gradbeno dovoljenje prej kot v enem letu. Seveda je bilo takrat zaposlene malo manj birokracije in še za tisto smo mislili da jo je preveč, Kako se spreminjajo časi in ljudje. Ko gledaš kako se pri komunanem opremljanj vlačijo komunalci in električarji je jasno da bo vse drago in trajalo bo dolgo. Nihče od teh ne dela na gradbišču vsaj 7 ur če štejemo eno za prihod in odhod, predno pridejo se morajo ustaviti še v kakšne bifeju na kavi kar pomeni eno uro in ko gredo je vmes enak postanek torej od 8 ostane 5 ur za delo na gradbišču. Pri nas so morali nadomestiti dotrajan most čez potok. Delajo že dva meseca no gradbišče je že toliko časa, most so postavili sedaj pa morda enkrat na teden nekaj prčkajo, namesto da bi postavili še robnike ograjo in asfaltirali cesto, vsega skupaj morda za 7 delovnih dni.
Delavec_Slo
31. 08. 2023 08.17
+9
Na žalost se bo zgodba vlekla kot v posočju-že videno, pa smo vsi državljani plačali, oškodovanci so pa dobili samo kredite!
Bolfenk2
31. 08. 2023 08.13
+16
Kitajci so v 14 dneh postavili in opremili celo bolnišnico. Naša vlada pa v letu dni ne more zgraditi nadomestne hiše. Bodimo solidarni do slovenskih delavcev, ki so izgubili dom, ne da ste solidarni z migranti, režimom Zelenskega v Ukraini in lenuhi na socialni.
Banion
31. 08. 2023 08.26
+3
ja pri nas pa ko šef reče tole naredite hitro je pa že kar mobing in na zagovor mora šef in ne lenuh
Smuuki
31. 08. 2023 08.07
+9
Ponosni nasledniki so s svojimi " modrimi" odločitvami dolino smrti ustvarili narava jo je pa še razširila. Vse obljube, vse pravljice so padle v vodo. Čaka nas ogromno truda in prizadevanj da bomo sanirali. Zdaj je pa res čas, da za vedno prepovemo njihovim derivatom vladati. To je dokazano pot v pogubo kjer koli se pojavijo. Kot drugo čaka nas nov koncept deljenja denarja. Če bomo hoteli obnoviti nastalo škodo bo takozvana civilna iniciativa obsojena na lastne vire preživetja. Zdaj ni več čas za pravljice. Čaka nas trdo delo. Vsesplošno plenjenje bo pač treba ustaviti.
zibertmi
31. 08. 2023 08.16
-5
in vi živite v svetu brez ostalih medijev.ste na bregu kamor novice ne pridejo.samopromocija vam nikakor ne gre.današnja je iz dobrodelnosti,kako sds s prvopisanim donira pralni stroj.prizadeti družini,pa naslednja slika takoj pokaže ,da je družina,ki je ta stroj prejela v odboru sds v prizadeti občini
zibertmi
31. 08. 2023 08.21
+0
NE MOREŠ VERJET! Janša poskuša nabirat poceni dobrotniške točke z darovanjem pralnega stroja ala Kramberger , ampak pozabi omenit, da je povsem naključna dobitnica čisto slučajno članica njegovega SDS občinskega odbora! Mimogrede je tudi tale hiša v primerjavi s premnogimi, ki sem jih videl v Gornjem gradu in v Črni videti precej nepoškodovana.
zibertmi
31. 08. 2023 08.45
-1
v dobi medijskega razcveta se ljudem ne da nič skrit.okostnaki padajo iz omar,le na trstenjakovi še živite daleč od civilizacije
Vaziska
31. 08. 2023 08.01
+14
Časovnica - dokumentacija bo urejena do leta 2045. Delajo 100 na uro, baje so kadrovsko podhranjeni, na konci zmogljivosti ampak pa bo.
zibertmi
31. 08. 2023 08.47
+1
32 let se ni nič naredilo v sloveniji dobrega.v 47 letih jugoslavije mnogo,še vedno so stvari v uporabi,mnoge dotrajane,ker se v njih,kot bolnica v mariboru,ni nič vlagalo.sedaj bi radi med in mleko,ki ga je obljubljal demos v dveh letih