Slovenija

Cvikl prekinil sejo

Ljubljana, 15. 03. 2007 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik komisije za nadzor proračuna Milan M. Cvikl je prekinil sejo o poravnavi podjetja PUH z ministrom Podobnikom.

Cvikl bo k izredni reviziji poravnave s podjetjem PUH pozval tudi finančno ministrstvo oz. urad za nadzor proračuna
Cvikl bo k izredni reviziji poravnave s podjetjem PUH pozval tudi finančno ministrstvo oz. urad za nadzor proračuna FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik komisije DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milan M. Cvikl je prekinil današnjo nujno sejo komisije o poravnavi s Podjetjem za urejanje hudournikov (PUH) glede sanacije plazu v Logu pod Mangartom. In sicer potem, ko se je izkazalo, da koalicijski poslanci ne bi podprli Cviklovega predloga, da bi komisija zahtevala revizijo urada za nadzor proračuna pri finančnem ministrstvu ter računskega sodišča. Sejo bo komisija nadaljevala, ko bodo znani rezultati te izredne revizije.

Cvikl je, kot je dejal, sejo prekinil, da bi lahko opozicijski poslanci, kot to omogoča zakon o računskem sodišču, zahtevali izredno revizijo računskega sodišča, poleg tega pa bo k izredni reviziji poravnave s podjetjem PUH pozval tudi finančno ministrstvo oz. urad za nadzor proračuna.

Ali je bila poravnava zakonita?

Ključno vprašanje seje je bilo, ali je bila poravnava zakonita. Medtem ko Cvikl ocenjuje, da iz dokumentov, ki jih je priskrbelo ministrstvo za okolje in prostor, ni razvidno, da je bila poravnava s PUH zakonita, je minister za okolje in prostor Janez Podobnik prepričan, da je bila zakonita, saj je šlo za sodno poravnavo.

Log pod Mangrtom
Log pod Mangrtom FOTO: POP TV

Cvikl je Podobniku očital, da je pri odločitvi za poravnavo šlo za "nenamensko, nepooblaščeno in nezakonito" porabo javnega denarja. Kot pravi, je sporno to, da je vlada aprila lani najprej sprejela program ukrepov za leto 2006, nato pa novembra odločitev o poravnavi, ki ni povezana z aktivnostmi v lanskem letu. Pri poravnavi je šlo za "voluntarizem", saj ni bilo naročil in pogodb, pravi Cvikl in dodaja, da politična odločitev, ki temelji na voluntarizmu, zanj ni zakonita. "Absolutno bi vam pa svetoval, da ne greste naprej. Do 31. marca ima ministrstvo za finance možnost ustaviti plačilo 70 milijonov tolarjev," je Podobniku dejal Cvikl.

Podobnik: Nisem zavajal vlado

"Vaše domneve o voluntarizmu so napačne," je dejal Podobnik in dodal, da zavrača tudi trditve, da je zavajal vlado in da je ravnal nezakonito, saj da je poravnava imela pravo pravno podlago, pri čemer so se predstavniki okoljskega ministrstva sklicevali na obligacijski zakonik. Glede javnega interesa pri zadevi je dejal, da je "v interesu slovenskih davkoplačevalcev, da bi se vprašali, kdo je odgovoren, da je podjetje, ki je dejansko opravilo interventna dela v javno korist".

Janez Podobnik zavrača trditve, da je zavajal vlado in da je ravnal nezakonito
Janez Podobnik zavrača trditve, da je zavajal vlado in da je ravnal nezakonito FOTO: POP TV

Poslanec SDS Zvonko Černač je dejal, da je Cvikl s pozivom po ustavitvi plačila, pozval ministra k nezakonitosti. Sicer meni, da je treba opravljeno delo plačati in da bi morali že takrat, če da ni bilo več nevarnosti, PUH prepovedati delati. Koalicijski poslanci so sicer menili, da nujna seja ni bila potrebna, saj da "gradivo ne bo nikamor šlo" in da bi lahko počakali na sejo odbora za okolje in prostor. Vili Trofenik (LDS) je dejal, da je "zgrožen nad tem, kako država posluje", med drugim pa izpostavil prvotno zamisel, da bi bil del poravnave lastniški delež države v PUH.

Spomnimo ...

Zahtevki PUH glede del na plazu se nanašajo na obdobje od 12. januarja do 6. februarja 2001, medtem ko so bila dela, opravljena do 12. januarja tistega leta, plačana. Vodja takratne civilne zaščite Miran Bogataj je povedal, da je vlada decembra potrdila ukrepe in način reševanja ter ocenila, da je možno z intervencijskimi deli zaključiti do konca leta. V času intervencijskih del je prišlo tudi do strokovnih nesoglasij glede izvedbe del med vodjo PUH Alešem Horvatom in Bojanom Majesom z ljubljanske fakultete za gradbeništvo, ki je sodeloval v takratnem strokovnem odboru, ki se je ukvarjal z načinom sanacije.


PUH je dejal opravljal tudi po prenosu pristojnosti na okoljsko ministrstvo (30. decembra), in sicer dokler ni bil konec marca na razpisu izbran izvajalec VGP Soča in so določili, koliko dela bo PUH še opravil, nato pa bo z njimi nadaljeval VGP Soča. Medtem ko je takrat ministrstvo podjetju priznalo 19,7 milijona tolarjev plačila od zahtevanih 130 milijonov tolarjev za opravljena dela (ker da mora ostalo plačati podjetju VGP Soča), so se novembra lani v poravnavi dogovorili o plačilu 71 odstotkov zahtevka PUH.

Dela na plazu v Logu pod Mangartom v letu 2001 so le ena od osmih zadev te poravnave, ki znaša skupno 270 milijonov tolarjev (1,13 milijona evrov). Dve zadevi sta se nanašali na plačilo zaradi uvedbe DDV, pet pa na dela v letu 2002, ko je PUH, ne da bi imel ustrezno pogodbo za izvajanje del, izvajal hudourniška sanacijska dela in nato zanje zahteval plačilo. Nataša Prah iz urada za nadzor proračuna pri finančnem ministrstvu je povedala, da je proračunski inšpektor že leta 2003 ugotovil, da za omenjena dela v letu 2002 ni bilo sklenjene pogodbe, pa tudi po navedbah državne pravobranilke Mihaele Markovič ni bilo pravne podlage za zahtevek PUH, kot je ugotovilo tudi prvostopenjsko sodišče, glede del v letu 2002.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
15. 03. 2007 21.42
Cvikl in ostali drugače misleči politiki. ste premladi, in ste preveč sposobni, da bi bili zaradi nestrinjenja z janšo na cesti.časi herojev so mimo.kupite si srajce s portretom našega največjega vodjo janšo ,preberote si njegovo knjigo,se poneumite in karijera se bo nadaljevala