Slovenija

Cukova znova v službi

Ljubljana, 24. 10. 2005 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov se je po dveh mesecih odsotnosti vrnila na delo.

Marija Majer Cuk
Marija Majer Cuk FOTO: Dare Čekeliš

Direktorica Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS Marja Majer Cuk se je po dveh mesecih odsotnosti zaradi bolezni vrnila na svoje delovno mesto in nadaljuje s svojim delom, so sporočili iz sklada kmetijskih zemljišč. Obenem so pojasnili, da je za četrtek predvidena novinarska konferenca, na kateri bo direktorica podala pojasnila v zvezi s svojim odstopom, napovedanim za 1. november.

Za prvi november je napovedala odstop

Cukova je, kot je znano, sredi oktobra napovedala, da bo s 1. novembrom iz osebnih in zdravstvenih razlogov odstopila s položaja. Svojo odstopno izjavo je posredovala državnemu zboru in vladi, v izjavi medijem pa je tedaj zapisala, da je "delo opravljala v skladu z zakonskimi določili ter letnimi finančnimi in delovnimi načrti, kar kaže tudi uspešno zaključeno leto 2004, ko so prihodki presegli odhodke za 500 milijonov tolarjev".

Direktorja sklada kmetijskih zemljišč in gozdov sicer za štiri leta z možnostjo ponovnega imenovanja na predlog vlade imenuje državni zbor. Majer Cukova je bila za direktorico sklada marca 2003 imenovana že drugič. Ugibanja o morebitnem odstopu Majer Cukove se pojavljajo od začetka junija, ko je izbruhnila afera v zvezi s poslovanjem sklada kmetijskih zemljišč in gozdov. Zdaj že nekdanji član nadzornega odbora sklada Milan Kuster ji je namreč očital, da se je okoristila pri preprodaji zemljišč. Kustrove očitke je Majer Cukova zavrnila in jih označila za "laži" ter menila, da gre "za grobo natolcevanje in blatenje dobrega imena vseh, ki smo navedeni".

Kot je zapisala Majer Cukova, so se kljub korektnemu šestletnemu delu in ponovnemu imenovanju pred dvema letoma v zadnjih mesecih pojavljali žaljivi in povsem neutemeljeni očitki o nepravilnostih in nezakonitostih na skladu, čeprav do zdaj še nobena nepravilnost ali nezakonitost ni bila dokazana.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Marija Lukačič je tedaj v izjavi za javnost poudarila, da bo odločitev Majer Cukove spoštovala in v nekaj dneh začela z aktivnostmi za iskanje novega direktorja. Predstavnik za stike z javnostjo na kmetijskem ministrstvu Tomaž Hrastar pa je povedal, da naj bi vlada na eni od svojih prihodnjih sej imenovala v.d. direktorja sklada.

SORODNI ČLANKI