Slovenija

Cotmanova: Pogajanja zelo uspešna

Brdo pri Kranju, 11. 05. 2007 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Socialni partnerji so prišli do številnih rešitev glede vodilnih delavcev in tudi postopka pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, je potrdila ministrica za delo.

Ministrica je zelo zadovoljna z doseženimi dogovori
Ministrica je zelo zadovoljna z doseženimi dogovori FOTO: Dare Čekeliš

Socialni partnerji, ki končujejo dvodnevno usklajevanje predloga novele zakona o delovnih razmerjih, so večinoma zadovoljni z nekaterimi doseženimi soglasji. Kot je na novinarski konferenci še pred popoldanskim zaključkom sestanka poudarila ministrica za delo, družino in socialne zadeve Marjeta Cotman, so prišli do številnih rešitev glede vodilnih delavcev, projektnega dela, dela preko polnega delovnega časa in postopka pred odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

"Predvsem mi je v zadovoljstvo, da je bilo pri teh pogajanjih spoštovanje o dogovoru z obeh strani, zato zaključujem, da so bila pogajanja zelo uspešna," je poudarila ministrica in dodala, da so za popoldanski del pogajanj ostala odprta še vprašanja o odpovednih razlogih, ponudbah drugega dela in globah. "Večino zadev pa smo s skupnimi predlogi že rešili," je bila zadovoljna Cotmanova.

Zadovoljni tudi sindikalisti in delodajalci

Rebolj je prepričan, da se pogajalci približujejo konsenzom
Rebolj je prepričan, da se pogajalci približujejo konsenzom FOTO: POP TV


Z nekaterimi dogovori in rešitvami so bili zadovoljni tudi sindikalisti in delodajalci, vendar so oboji izpostavili še nekaj področij, kjer niso uspeli doseči kompromisa in so si njihova mnenja še precej različna. "Res so posamezna vprašanja sistemske narave in terjajo daljšo strokovno, politično in interesno usklajevanje. Prepričan pa sem, da se približujemo možnosti konsenza in da bomo najbrž vsi skupaj uspeli, da bo ta zakon šel v proceduro usklajen," je dejal predsednik Pergama Dušan Rebolj, ki je ocenil, da so bila ta pogajanja prvič po dolgem času znova konstruktiven dialog v iskanju skupnih rešitev.

Delodajalska stran je bila pri oceni uspeha pogajanj nekoliko bolj zadržana. "Ministrstvo je pogajanja dobro pripravilo," je bil zadovoljen Jože Smole iz Gospodarske zbornice Slovenije. Hkrati pa je opozoril, da so razlike med partnerji morda bistveno večje kot se zdi na prvi pogled. Pojasnil je, da še vedno obstaja prepričanje, da si delodajalci prizadevajo za zmanjšanje pravic delavcev, zato se njihovi predlogi, ki so usmerjeni le v prožnejši trg dela, zavračajo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.