Slovenija

Član NS izpodbija Rotnikovo razrešitev

Celje, 07. 01. 2011 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Član nadzornega sveta Teša Franc Rosec je na sodišču povedal, kako je potekala novembrska seja, na kateri so razrešili Rotnika. Na podlagi tega sedaj s tožbo izpodbija razrešitev, zastopa pa ga odvetnik Matoz.

Član nadzornega sveta Teša Franc Rosec je danes na celjskem okrožnem sodišču izpodbijal sklepe novembrske izredne seje nadzornikov, na kateri so ti s funkcije direktorja razrešili Uroša Rotnika. Rosec meni, da je bila Rotnikova razrešitev nezakonita, in od sodišča pričakuje sodbo o ničnosti sklepov seje nadzornikov.

Rotniku naklonjeni Rosec je na sodišču poudaril, da je bila Rotnikova razrešitev nezakonita, zastopnik Termoelektrarne Šoštanj (Teš) iz odvetniške družbe Čeferin pa je temu oporekal in se spraševal, ali lahko član nadzornega sveta sploh izpodbija sklepe nadzornega sveta. Sodnik Dušan Erjavec, ki je vodil obravnavo, se je odločil za pisno sodbo, ki jo bo spisal v mesecu dni.

Rotnikovo razrešitev sedaj na sodišču izpodbija član NS Teša.
Rotnikovo razrešitev sedaj na sodišču izpodbija član NS Teša. FOTO: POP TV

Rosec, ki ga zastopa odvetnik Franci Matoz, je v tožbi navedel, da je bila novembrska izredna seja nadzornega sveta Teša sklicana zaradi preverbe sklepov ene izmed prejšnjih sej in formalne potrditve listin, ki omogočajo Tešu črpanje posojila Evropske investicijske banke v višini 110 milijonov evrov.

"Ko sem pristopil na sejo nadzornega sveta, ki je potekala v Ljubljani in ne na sedežu Teša, me je predsednik nadzornega sveta Djordje Žebeljan seznanil, da spreminja dnevni red tako, da umika obravnavo predlogov, zaradi katerih je bila seja sklicana in da bo nadzorni svet obravnaval zgolj odpoklic in imenovanje direktorja družbe. Temu sem odločno in kategorično nasprotoval in sem sejo protestno zapustil," pravi Rosec.

Na vprašanje, zakaj takšna sprememba in naglica, pa mu je Žebeljan kasneje po telefonu pojasnil, da mu je to naročil generalni sekretar Holdinga Slovenske elektrarne Matjaž Janežič. Janežič naj bi po navedbah Rosca dejal, da listin, potrebnih za črpanje omenjenega posojila, ne bo podpisal, dokler je direktor Teša Rotnik.

Poudaril je, da je bil kasneje seznanjen, da je seja nadzornikov trajala vsega 15 minut, na njej pa sta preostala dva nadzornika sprejela sklep o Rotnikovem odpoklicu in imenovala novega direktorja Simona Tota. Za Rosca je bil nesprejemljiv način, na kakršen je bila sklicana novembrska izredna seja nadzornega sveta. Spomnil je, da v aktu o ustanovitvi Teša piše, da se izredna seja lahko skliče ustno oziroma po telefonu v krajšem roku in brez predloga dnevnega reda, če je to v interesu družbe.

Po oceni Rosca novembrska izredna seja nadzornikov ni bila sklicana skladno s poslovnikom Teša, saj je šlo za izredno sejo brez predhodne najave predmeta obravnavanja. Zato je bil po njegovem mnenju odpoklic Rotnika nezakonito dejanje. Od sodišča tako Rosec pričakuje, da sprejme sodbo o ničnosti oziroma razveljavitvi sklepov novembrske izredne seje nadzornega sveta.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

korintos1
08. 01. 2011 10.22
Je pa čudno, da so se odpovedali štrajku in mrku. A se jim slovenci malo smilimo? Pa sindikalist še ni bil obravnavan. Je pa bil veliki šrauf. Pa oni buldog drugi tudi.
star1
07. 01. 2011 22.51
O ubogi direktor, kako boš pa sedaj preživel ?
botjabotja
07. 01. 2011 19.42
korintos 07.01.2011, 17:33 0 PiIIar60 Rotnika je imenovala prejšnja vlada, ko je bila ona država. Sedaj je pa tako. Na drugih volitvah pa;:? Rotnik je bil v energetiki že pred Janšo ampak če želiš, ja, mogoče so ga nastavili pod prejšnjo vlado in s tem pokazali eno veliko politično moralo, saj so na visok položaj postavili člana takratne opozicijske stranke SD.
Pillar60
07. 01. 2011 18.51
Pa še to: Agencija ima v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili vso pravico opozoriti na nezakonitosti in zahtevati odpravo le teh! Upam tudi, da bodo zadevo čim prej uredili, ker je to v nasprotju s pravnim redom RS. Zares pa naj se začne ukvarjati s čim, kar zna delat, če kaj takega sploh obstaja.
Pillar60
07. 01. 2011 18.38
Do drugih volitev bo prepozno!
Pillar60
07. 01. 2011 18.31
1. Tot je bil imenovan v nasprotju z ustanovitvenim aktom TEŠ-a. - torej v svojem temelju je bil imenovan nezakonito. 2. Direktor HSE je ukazal nadzornikom, da odstavijo dr. Rotnika. - v očitnem nasprotju z zakonom o gospodarskih družbah (o tem obstaja uradni zaznamek s podpisi vseh nadzornikov - v oddaji Pogledi Slovenije je bilo to predočeno direktorju HSE) 3. vsi so pljuvali po agenciji, ko je opozorila ne te očitne nezakonitosti, ko pa to delajo Zaresovci, je pa vse v redu (nehajmo se sprenevedati) 4. Zares "neodvisne" študije bodo namenjene diskreditaciji dr. Rotnika, nihče me nikoli ne bo prepričal, da so neodvisne, še manj, da so korektne! 5. Svoboda govora je v TEŠ-u je nična.
vetrolov
07. 01. 2011 18.14
je pa ZARES totova hrbtenica zelo upogljiva in njegovi možgani ZARES vodljivi !
Pillar60
07. 01. 2011 17.57
Dr. Rotnika kot strokovnjaka priznavajo vsi, ki so stroka v energetiki in "preživel" je tri vlade. Odrezali so ga zaradi požrešnosti Zaresa, ne v dobro države. V dobro države ne menjaš dobrih in sposobnih direktorjev, ki imajo po vrhu vsega še podporo v kolektivu in jih nadomeščaš (nezakonito - še to za piko na i) z nekom, ki ne zna dati niti dostojne izjave o strokovnih temah. Se ve, koliko je sposoben in zakaj je bil imenovan. Ampak delavci imajo za vratom policijo ipd. Zares pravna država, ja.
korintos1
07. 01. 2011 17.33
PiIIar60 Rotnika je imenovala prejšnja vlada, ko je bila ona država. Sedaj je pa tako. Na drugih volitvah pa;:?
zulj001
07. 01. 2011 16.59
korintos saj jih vodi država, ali bolj natančno, GOLOBIČ.....
Pillar60
07. 01. 2011 16.42
Če bi firmo vodila država, bi dr. Rotnik še vedno bil direktor. Tako pa vodi energetiko Zares s svojimi zasebnimi interesi razprodaje. In seveda jim uspeva, ker ta stranka s pol procenta podpore vodi tudi vlado.
vetrolov
07. 01. 2011 16.29
že ves čas ZARES SMRDI ! čas je, da delavci ponovno oblečejo svoje brezrokavnike !
korintos1
07. 01. 2011 16.23
Državne firme naj vodi država.
zulj001
07. 01. 2011 16.18
Zgoraj omenjeni nadzorni svet je bil sklican po POSLOVNIKU strane ZARES.............