Slovenija

Erjavec: Nisem še strokovnjak za okolje

Ljubljana, 19. 11. 2008 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V državnem zboru so potrdili še pet kandidatov za ministrske stolčke v novi vladi. Erjavec je bil edini kandidat, proti kateremu je glasoval koalicijski poslanec.

Za Golobiča je ključnega vprašanja kakovost študija. Pri tem je spomnil na številna opozorila na "potencialen problem inflacije nazivov in visokošolskih spričeval". Meni, da je ustanovitev agencije za kakovost, ki bi se vključila v evropsko zvezo tovrstnih agencij, "nujna in neizbežna".
Za Golobiča je ključnega vprašanja kakovost študija. Pri tem je spomnil na številna opozorila na "potencialen problem inflacije nazivov in visokošolskih spričeval". Meni, da je ustanovitev agencije za kakovost, ki bi se vključila v evropsko zvezo tovrstnih agencij, "nujna in neizbežna". FOTO: Dare Čekeliš

Danes je potekal še tretji krog zaslišanj ministrskih kandidatov. Z desetimi glasovi za in šestimi proti je odbor za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj podprl kandidata za ministra Gregorja Golobiča, ki je v svoji predstavitvi poudaril, da je politik in ne ekspert in da zato ne nastopa kot "posestnik nekih izgotovljenih rešitev". "Imam več vprašanj kot odgovorov," je dejal. Po njegovem mnenju je namreč za približevanje dejanskim odgovorom "nujna predpostavka, da se zavedaš omejitev lastne vednosti".

Golobič je pojasnil, da "minister kot politična figura ne skrbi neposredno – pa tudi posredno v zelo skrajni obliki – za pedagoške ali znanstvene vidike" dela strokovnjakov, pač pa za uveljavljanje javnega interesa. Golobič želi tako biti sogovornik vseh zainteresiranih v javnosti. Ministrski kandidat je ponovil zavezo iz koalicijskega sporazuma, da se poveča državni delež vlaganj v znanost, raziskave in razvoj "za najmanj 0,1 do 0,3 odstotne točke bruto domačega proizvoda letno glede na odhodke v letu 2008". Srednjeročni cilj, ki si ga zastavlja vlada, pa je v proračunskem letu 2012 doseči en odstotek BDP javnih in tri odstotke skupnih (javnih in zasebnih) sredstev za namene znanosti in tehnološkega razvoja.

Med prioritete je kandidat za ministra sicer izpostavil zagotavljanje avtonomnega delovanja javnih agencij, uveljavitev neodvisne agencije za kakovost v visokem šolstvu ter opredelitev prioritetnih raziskovalnih področij kot tudi promocijo znanosti.

Pogačnik: Čim cenejša in varna hrana

Milan Pogačnik
Milan Pogačnik FOTO: Dare Čekeliš
Milan Pogačnik, dolgoletni dekan ljubljanske veterinarske fakultete, je funkcijo kmetijskega ministra že opravljal od aprila do decembra 2004 v vladi Antona Ropa.

Dobro se je odrezal tudi kandidat za kmetijskega ministra Milan Pogačnik, ki ga je odbor podprl z osmimi glasovi za in dvema proti. V predstavitvi je med drugim poudaril pomen povezanosti kmetijstva na vseh področjih oziroma dialoga s kmetijskimi organizacijami in stroko. Med zastavljenimi cilji je izpostavil stabilno pridelavo čim cenejše in varne hrane, ohranitev poseljenosti podeželja in obdelanosti kmetijskih zemljišč ter njihovo zavarovanje pred onesnaženjem in nesmotrno rabo, povečanje konkurenčnosti in dohodkovne ravni kmetijstva, uvajanje načel varstva okolja ter pospeševanje kmetijstva z vidika celotnega gospodarstva in koristi potrošnikov.

Pri tem se je podrobneje dotaknil sklopov vprašanj, povezanih s skupno kmetijsko politiko EU, samooskrbo, gensko spremenjenimi organizmi, generično promocijo kmetijskih oziroma živilskih proizvodov, demografsko sliko podeželja, dopolnilnimi dejavnostmi na kmetijah in delovanjem javnih institucij na področju kmetijstva. Med drugim se bo zavzemal za pravočasno izplačevanje subvencij kmetom, pri čemer je v zvezi z vnosom vlog omenil tudi možnost akreditacije kmetijske svetovalne službe. Pri tem je kot cilj navedel to, da bi subvencije izplačevali že decembra.

V zvezi z gensko spremenjenimi rastlinami je Pogačnik pojasnil, da se njihove pridelave ne more prepovedati, se pa zato lahko v sodelovanju z vsemi pristojnimi uvede kakovosten sistem soobstoja vseh rastlin, ki bo v največji možni meri preprečil negativne posledice za drugo floro in favno.

Zavzemal se bo tudi za povečan nadzor nad uporabo fitofarmacevtskih sredstev, popularizacijo vloge kmetijstva v slovenski družbi, vzpostavitev enakovrednosti vseh členov prehrambene verige od primarne proizvodnje prek živilske industrije do potrošnika, večje medresorsko sodelovanje, skrb za čebele, večjo vlogo zadrug kot lastnic velikih podjetij pri povezovanju, posebej na področju mlekarstva, učinkovito uvajanje številnih že sprejetih strateških dokumentov in nalog, ohranjanje poseljenosti podeželja z učinkovito porabo temu namenjenih sredstev in olajšanje odpiranja dopolnilnih dejavnosti na kmetijah. Glede obveznosti članstva v kmetijsko gozdarski zbornici pa bo nova vlada proučila, kaj je najbolj koristno.

Tudi Miklavčiču zelena luč

Slovenski zdravstveni sistem v okviru danih materialnih zmožnosti deluje dobro. A nesorazmerja med potrebami ljudi in zmožnostmi sistema so vedno večje, je v uvodu svoje predstavitve pred matičnim odborom ocenil kandidat za ministra za zdravje Borut Miklavčič. Člani odbora so z osmimi glasovi za in štirimi proti kandidata podprli.

Miklavčič je napovedal zaključek 'nacionalne sramote' in ob tem izpostavil projekt gradnje novega urgentnega bloka UKC Ljubljana, za katerega "ne želim, da traja 10 let kot na primer Onkološki inštitut".

"Devet odstotkov BDP za zdravstvo je cilj koalicije, prej ko bomo zunaj finančne krize, prej ga bomo lahko dosegli," je glede povišanja deleža BDP dejal Miklavčič. Sicer se zavzema, da bi obveznost plačevanja prispevkov v zdravstveno blagajno razširili tudi na druge prejemke — sejnine, podjemne pogodbe in avtorske honorarje. Glede oploditve z biomedicinsko pomočjo pa je dejal, da "referendum je bil, večina je odločila o pravicah manjšine in odločitev je bila sprejeta".

Borut Miklavčič.
Borut Miklavčič. FOTO: Dare Čekeliš

Miklavčič je v svojem nastopu opozoril na potrebo po boljšem managementu v zdravstvu, po nadzoru v zdravstvu in tu izpostavil rešitev — skupen nadzor ZZZS in komercialnih zavarovalnic nad bolniškimi staleži. Med rešitvami za izgube bolnišnic je navedel tudi spremembe v splošnem dogovoru — namesto za eno leto bi zdravstveni zavodi sklepali pogodbe z ZZZS za dve leti.

Kar se tiče pomanjkanja zdravnikov je Miklavčič izpostavil, da Slovenija nima strokovnega standarda, koliko zdravnikov sploh potrebujemo. Z boljšo organizacijo in delitvijo dela bi po prepričanju kandidata za ministra presegli številne težave. Glede odprave čakalnih dob pa je opozoril, da bo popolna odprava težka, jih je pa mogoče skrajšati.

Med projekti, ki se jih želi lotiti v svojem ministrovanju, je Miklavčič izpostavil še informatizacijo zdravstva vključno s centralno evidenco vseh zdravstvenih zavarovancev, elektronskim zdravstvenim kartonom in elektronsko izmenjavo podatkov, kar bo lahko po njegovem prepričanju tudi odpravilo nekatere odvečne stroške.

Stanovanja za mlade družine

Odbor DZ za okolje in prostor je z desetimi glasovi za in šestimi proti podprl predstavitev Karla Erjavca s področja dela ministra za okolje in prostor kot ustrezno. Kot enega glavnih izzivov svojega dela je Erjavec izpostavil uveljavljanje zastavljenih direktiv EU ter iskanje ravnotežja med varstvom okolja in gospodarskim razvojem.

Karl Erjavec, kandidat za ministra za okolje.
Karl Erjavec, kandidat za ministra za okolje. FOTO: Dare Čekeliš


Kot minister bom podpiral gradnjo, ki bo zgoščena in ki se bo nadgrajevala, še naprej bom varoval najboljšo kmetijsko zemljo in se zavzemal za upoštevanje najboljših okoljskih standardov pri rabi prostora. Karl Erjavec

Erjavec je prepričan, da bo treba zakonodajo na področju prostorskega načrtovanja dopolniti, vendar ne preuranjeno. Stanovanjska politika mora povečati dostopnost neprofitnih stanovanj, dostopnost mladim družinam ter socialno ogroženim, davčna politika pa po njegovem mnenju ne stimulira podajanja stanovanj v najem.

Eden glavnih izzivov na področju okolja so podnebne spremembe ter varovanje okolja, je ocenil Erjavec. "Naš cilj mora biti manjša raba energije, več obnovljivih virov energije, povečanje uporabe lesa v gradbeništvu in kot lesne biomase," dodaja.

Kot minister za okolje namerava Erjavec vzpostaviti ekološki dialog med ministrstvom in civilnimi iniciativami ter nevladnimi organizacijami na področju varstva okolja. Izpostavil pa je tudi promocijo zdravega in čistega okolja.

Gradnjo zadrževalnikov vode je Erjavec označil kot eno pomembnih prioritet tega mandata. Ne samo za trajnejšo poplavno varnost, temveč tudi za izkoriščanje te vode v kmetijstvu v sušnih obdobjih.

"Slovenija tudi še vedno ni pripravila načrta za zmanjšanje trdih delcev v zraku, predvsem na območjih, kjer večkrat letno presežejo mejne vrednosti,"
je opozoril Erjavec in med ukrepi za zmanjševanje omenil priključitve na zemeljski plin, večjo rabo javnega potniškega prometa ter omejevanje tovornega prometa.

Plinski terminali po Erjavčevem mnenju spadajo pod več resorjev. "Samo okoljsko ministrstvo gradnje terminalov ne more preprečiti, saj nima tako močnih pristojnosti. Gre pa za meddržaven projekt, zato je najbolje nadaljevati dialog z Italijo." Ker pa se ni odločno postavil proti gradnji plinskih terminalov v tržaškem zalivu, je kot prvi Pahorjev ministrski kandidat dobil glas proti tudi iz koalicije. Proti je namreč glasoval Franci Kek, saj ga Erjavčev odgovor ni prepričal.

Pri črnih gradnjah je Erjavec opozoril na kadrovsko podhranjenost pristojnih inšpekcij ter na pomanjkljivo koordinacijo med inšpekcijami. Obenem pa je zatrdil, da bo poskušal povečati učinkovitost inšpekcijskih služb.

Eden resnejših problemov je tudi odlaganje odpadkov, je prepričan Erjavec in dodal, da je to težavo podedoval, ker v preteklem mandatu nismo pravočasno ukrepali.

Erjavec je pred poslanci priznal, da še ni strokovnjak za okolje in da se še uči, da pa namerava zlasti promovirati varstvo okolja.

Izpostavil je tudi t.i. podnebni energetski paket EU, ki predvideva načelo — onesnaževalec naj plača in priznal, da bo cilj — voda v vsako slovensko gospodinjstvo — težko uresničiti.

Potrdili tudi Žbogarja

Odbor je tudi s trinajstimi glasovi za in enim proti podprl Samuela Žbogarja kot kandidata za ministra za zunanje zadeve. Ta je v svoji predstavitvi napovedal moderno, inovativno in etično zunanjo politiko in zunanje ministrstvo, ki bosta kos sodobnim izzivom.

Samuel Žbogar, kandidat za zunanjega ministra.
Samuel Žbogar, kandidat za zunanjega ministra. FOTO: Dare Čekeliš

Karierni diplomat Žbogar, ki je bil zadnja štiri leta veleposlanik v ZDA, je v predstavitvi izpostavil, da vidi slovensko zunanjo politiko kot področje sodelovanja med DZ, vlado in predsednikom republike, pa tudi koalicijo in opozicijo. Med prednostnimi nalogami je izpostavil nadaljevanje odličnih odnosov s sosednjimi državami, rešitev vprašanj s Hrvaško, oblikovanje vloge povezovalke držav Zahodnega Balkana ter aktivno udeležbo Slovenije pri oblikovanju politike EU. Izpostavil pa je tudi pomen odnosov z ZDA, Rusijo ter Kitajsko, Indijo in Brazilijo.

V skladu s spremembo zunanje politike je napovedal tudi spremembe na zunanjem ministrstvu, tako njegove notranje kot zunanje strukture. Med drugim je napovedal odprtost MZZ navzven ter imenovanje posebnih odposlancev (npr. za Zahodni Balkan, predsedovanje Sveta Evrope) in letečih veleposlanikov, kot tudi večjo transparentnost kadrovanja.


KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Navihanko
20. 11. 2008 15.08
ma si ti en \"arlekino\". ti ne boš nikoli za nič strokovnjak. si samo POLITIK
Tonček Balonček
20. 11. 2008 14.04
Erjavec: Nisem še strokovnjak za okolje - Še dobro, da ga nios dali na zdravje ali finance, sicer bi še tam postajal strokovnjak, kot je strokovno napredoval na abrambi, kjer nestrpno čakamo topnjačo in patrije! Če bi ostal tam, bi bil po njegovem zdaj verjetno že podiplomec za obrambo!
Tonček Balonček
20. 11. 2008 12.24
Kuclerjeva je bilo nekaj najlepšega, kar seje slovenskemu visokemu šolstvu in znanosti lahko zgodilo, saj sploh niso vedeli, da obstaja!
VolilecSI
20. 11. 2008 12.20
Izdal slovenske volilce, prevaral upokojence, bil neizvoljen in mirno sedel v ministrski stolček. Že ptički na veji čivkajo, da ne povsem zastonj. Kolikšna je bila protiusluga?
DARRYL
20. 11. 2008 12.09
Tonček Balonček Kuclerjeva je bila ministrica za VISOKO ŠOLSTVO in bila je NESPOSOBNA! Ni vse kar je desno zlato!
Aninchy
20. 11. 2008 12.02
Saj so v časopisu lepo povedali: Ko je bil Erjavec minister za obrambo, je kupil Patrio, sedaj, če bo za okolje, jo bo pa prepovedal, ker ga onesnažuje :D
Tonček Balonček
20. 11. 2008 11.52
Odkar je Erjavec zamenjal svojega šefa, je postal popolnoma nesposoben. A ni to čudno, prej je bil še vojščak sansjke ekipe, zdaj je postal pa lolek, po kratkem postopku so mu celo prepovedali nadaljevati delo na tistem \"drvavotvornem\", beri državouničevalskem ministrstvu! Njega in Rupla je še najbolj škoda, pa Janše seveda, tako lepo bi sodelovala s Pahorjem, da bi lahko volitve npr. ukinili za kakšnih dvajset trideset let, škoda denarja in stroškov!
Barbara Rezek
20. 11. 2008 11.47
-Ko berem te članke kaj in kako so bodoči ministri izjavljali, kaj vse bodo počeli na svojem bodočem mestu, mi gre na kozlanje. A nihče ne zna pr tolkih pomočnikih in ljudeh sestavit konkretn načrt in ideje kako kaj spelat. Se mi zdi da obstaja za vsako mesto napisn tekst kaj morajo prebrat pred komisijo, in ta tekst si samo podajajo na vsake 4 leta. Minister za okolje -bom spodbujal varovanje okolja -DDDDD KAJ PA?! ,... a nas majo res za teke kretene? Men se zdijo take kretenske izjave ponižujoče. Ljudje dejte nam dejstva. plane z roki, načine za dosego, ne pa flancat prazne stavke.
Barbara Rezek
20. 11. 2008 11.39
Slovenija me vaelik sposobnih ljudi, samo čist na napačnih mestih. V sloveniji je tako tist ki je pametn molči, titi kekci ki pa z izjavami prdobijo narod pa dobijo mesto, ki bi lahko nekaj prineslo nam vsem, pa na žalost pri nas ne more bit tako. ker VOSLI nas ne bodo peljal v prihodnost, sploh pa v TEH CAJTIH, ko se je treba vprašat kako kaj zapravljamo in v kaj investiramo. Mi bi mogl vse sile napet, pa narod mal izobražit, tko bomo pa duplo nazadoval, ne gremo naprej in ne investiramo v znanje ki je navčeje bogastvo! resnično žalostno. Vsi ki so kaj vredni so pobegnli, če pridejo nazaj se jim meče polena pod noge,...
Replica
20. 11. 2008 11.39
Je pa strokovnjak za podkupovanje!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
20. 11. 2008 11.31
Tako je, podn od podna, prejšnja ekipa je bila odlična, z Erjavcem na čelu. Zanimivo je to, da so bili z njim čisto zadovoljnji tudi vsi desničarji, zdaj, ko ga pa ta komunist in rdečkar Pahor ner mara za obrambnega ministra, je pa ta član nove ekipe kar naenkrat postal poden od podna, Glubić s epiše samo po Srbsko, vsi pa žalujemo za Kuclerjevo, kajri tako sposeobne ministrice za zdravstvo pa v tej deželi že ni bilo. Bila je pač modro tiho, zapela kakšno pesmico v tistem zborču med Polhovim gradcem in Dobrovo, znanost se je pa razvijala z neslutenimi koraki! A ste res sami kreteni tukaj ali dejansko ne dojemate, zakaj gre pri vsem tem štosu?! Pa ne da se iti države na nekih preklinjanjih murgelskih palčki, povzdigovanjih Janeza Janše in pisanju mehkih ć-jev ter izobčanju Jankovića! Vsi pogrešamo Rupla, Šturma, gopspodina Mateta iz Čakovca in druge genije, ampka ta narod je že evčkrat dokazal, da zna preživeti. Vrnilili se bodo naši fantje in dekleta, verjemite mi! Tudi Bajuk bo prišel nazaj, ves prenovljen ter poln novih idej, ki jih stresa iz rokava! Janša se mi je smilil, da je imel takšno \"ekipo\", Erjavca, Rupla in druge. Razen Drobniča in Lukačičeve so vsi nesposobni, razen morda bivšega ministra za zdravje, zaradi cigaret seveda!
Barbara Rezek
20. 11. 2008 10.32
Erjavček se mi smili, še po ulci ne bo mogu it, k se bo našla kaka baka, ki ne bo dobla večje penzije za antipsihotike, pa ga bo zbila ko pire krompir, ki ne drži svojih predvolitvenih obljub. Ne bo več slovenska G.I. JANE, sedaj se bo lahko potegoval za nobelovo,...končno en pametn predstavnik še iz slovenije, on bo s svojimi izjavami rešu severni pol, pande ga bojo zihr volile.
ekskluziv.scena
20. 11. 2008 09.50
RADO62, \"neumnih\" si dodal sam, očitno zato, ker veš, da je pametno vprašanje boljše od slabega odgovora - kot so bili tisti glede vinjet, naprimer..(so pa bila vprašanja - kot naprimer tisto o luknji v cestninski blagajni, ki bi lahko nastala zaradi predvolilnega bombončka na mestu).
?in?
20. 11. 2008 09.29
kreteten erjavčov me zanima zakaj bi ti sploh lahko bil strokovnjak ??
coctacola
20. 11. 2008 09.20
Upokojenci so zaradi nekaterih egotov v stranki (alaRezman) dobro popušili.
RADO62
20. 11. 2008 09.03
Erjavec: Nisem še strokovnjak za okolje...??? Golubić: Imam več neumnih vprašanj kot odgovorov....??? Vsekakor je Pahorjeva ekipa sanjska, vsaj po izjavah nekaterih bodočih ministrov sodeč..... podn od podna......
Tonček Balonček
20. 11. 2008 08.55
Takega strokovnjaka za okolje, kot je bil Janez Podobnik, ne bomo imeli več, presegal bi le njegov mlajši brat, ki pa žal nima časa in s eukvarja z mejo ter je strokovnjak za Joška Jorasa!
andreja2008ab
20. 11. 2008 08.46
Karel - tudi nikoli ne boš.....je le treba kaj več....a?????
Tonček Balonček
20. 11. 2008 08.32
Pa saj ministri so politiki, ne strokovnjaki! Kaj bi imeli Prešerna za Ministra za kulturo, za šolstvo ter šport je pa najbolje, če bi bil Primož Kozmus ali Peterka?
sencasrca
20. 11. 2008 07.49
Ponos in hrbtenica sta zdrava klica kjer jih ni ta zboli