Slovenija

Čigav je Trnfest?

Ljubljana, 07. 08. 2018 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neža Pušnik
Komentarji
28

V Ljubljani se je začel že 27. Trnfest, ki ga letos organizira Center slovanskih kultur (CSK) France Prešeren. Okrog festivala, ki bo poleg koncertov ponudil tudi delavnice, razstave, literarni večer, filmske in stand-up večere, impro ligo ter konec avgusta še Emonsko promenado, pa se zapleta.

Dosedanji organizatorji festivala KUD France Prešeren so v tednu pred začetkom dogajanja sporočili, da se ne strinjajo z uporabo imena Trnest za festival, ki se ne izvaja v njihovi organizaciji.

Med CSK in kudovci se zaostruje že od lanskega Trnfesta, med seboj obračunavajo tudi prek javno objavljenih dopisov. Problem pa ni le ime festivala.

Sporna kupoprodajna pogodba?

Dolgoletni organizatorji iz KUD France Prešeren so se leta 2013 znašli v hudih finančnih težavah, ko so izgubili mestno subvencijo za svoj kulturni program. Stavbo, ki jo imajo v lasti na Karunovi 14 in kjer so kot društvo tudi imeli svoje prostore, so že takrat poskušali prodati.

Kupec se je pojavil leta 2017 v obliki podjetja DON-SOL d.o.o. in prokurista Arturja Azarkeviča. Po besedah kudovcev je bil kupec z dolgom, ki je takrat znašel 705.000 evrov, seznanjen v celoti in se je strinjal, da ga bo tudi poplačal. Na željo Azarkeviča, tako kudovci, so ga imenovali za predsednika društva, saj so se zaradi sodelovanja v preteklosti poznali že vrsto let. Prav njega obtožujejo, da je maja 2017 podpisal kupoprodajno pogodbo za stavbo na Karunovi brez vednosti izvršnega odbora društva, na sestanku IO pa naj bi podpis pogodbe celo zamolčal in so za to izvedeli šele septembra istega leta.

Kudovci CSK obtožujejo tudi, da so jih na hitro izselili iz klubske sobe in knjigovodske pisarne v stavbi na Karunovi 14, od konca novembra prejšnjega leta pa naj bi jim celo onemogočali dostop v stavbo, tudi v primeru predhodnih najav. Po več poskusih iskanja dogovora ali kompromisa, trdijo v KUD, so poiskali pravno pomoč in vložili dve tožbi.

V MOL obžalujemo spor med bivšimi in sedanjimi lastniki kulturnega središča na Karunovi 14, saj zaradi nerešenih medsebojnih sporov izgubljajo predvsem uporabniki kulture. KUD France Prešeren je bil v preteklosti eno izmed pomembnih središč kulturnega življenja v Ljubljani in želimo si, da bi bivši in sedanji lastniki stavbe presegli medsebojne razprtije in prostore namenili osnovni dejavnosti – kulturi, njenim izvajalcem in uporabnikom. Odgovor Mestne občine Ljubljana

Z eno izpodbijajo veljavnost kupoprodajne pogodbe, pri drugi tožbi pa gre za motenje posestne pravice. Trdijo, da je kupoprodajna pogodba sporna, saj jo je po njihovih navedbah Azarkevič kot takratni predsednik KUDa podpisal mimo mandata, ki so ga člani društva zaupali izvršnemu odboru društva. Pogodba pa naj bi v ključnih točkah odstopala od sklepa, ki so ga sprejeli na občnem zboru KUD 13. februarja 2017 – kot problematično omenjajo predvsem znesek kupnine (450.000 €) in brezplačno souporabo prostorov v stavbi.

Druga plat zgodbe

Seveda ima vsaka zgodba vedno dve plati.

Govorili smo tudi z Azarkevičem, ki je dejal, da so si že od samega začetka v CSK želeli nadaljevati tradicijo avgustovskega trnovskega festivala.

"Kupoprodajna pogodba – za nas nič spornega. Za odvetnike, notarje, FURS in zemljiško knjigo tudi ne," pravi Azarkevič. "Višina kupnine je bila določena na osnovi pogovorov s člani društva, cenitve, stanja nepremičninskega trga in tržne vrednosti oziroma zanimanja za nakup s strani morebitnih kupcev. Znesek po pogodbi je bil izplačan v celoti in tudi porabljen za plačilo dolgov," razlaga celoten postopek zdajšnji odgovorni za Trnfest.

’Trnfest je KUDov’

V dopisu, ki so ga kudovci posredovali tudi medijem, so zapisali, da ’člani Kulturno umetniškega društva (KUD) France Prešeren Trnovo odločno nasprotujemo uporabi imena Trnfest za kateri koli festival, ki se ne izvaja v organizaciji KUD France Prešeren Trnovo’. Pojasnjujejo, da so se zaradi situacije, v kateri so se znašli, odločili zaščititi ime Trnfest kot blagovno znamko na Uradu za intelektualno lastnino, pri čemer se je izkazalo, da je tudi CSK podal svojo vlogo za registracijo te blagovne znamke. Konec maja so tako kudovci na urad poslali svoj ugovor proti registraciji imena s stranki CSK.

Trnfest se je začel 1. avgusta.
Trnfest se je začel 1. avgusta. FOTO: Miro Majcen

Ugovor zoper registracijo blagovne znamke si lahko preberete v priloženem dokumentu.

"Lani smo na Uradu za intelektualno lastnino preverili možnost uporabe besedne zveze "trnfest" za ime festivala. Ker to ime ni bilo nikoli zaščiteno kot znamka, smo vložili prošnjo za zaščito besedne zveze "trnfest" kot znamke," razlagajo formalno plat uporabe imena na CSK.

"Kar se tiče moralne pravice, smo mnenja, da Trnfest pripada Trnovemu, dvorišču na Karunovi 14," so se v CSK dotaknili ’moralne’ plati.

Obtožba, ki prihaja s strani CSK proti kudovcem, je, da je na računu društva že od septembra lani ostalo skoraj 100 tisoč evrov neporabljene kupnine. "V Centru slovanskih kultur delamo trije člani KUD France Prešeren. Nikoli nismo dobili odgovora na vprašanja, kako društvo od septembra lani ravna s tem denarjem," opozarja Azarkevič. Dodaja, da so se njihovi odnosi poslabšali septembra lani, ko so v CSK opozorili na finančne nepravilnosti pri izvedbi lanskega festivala. 

KUD oziroma s polnim imenom Kulturno umetniško društvo France Prešeren Trnovo je z organizacijo kulturnih dogodkov začel že leta 1919, objekt na Karunovi 14 z današnjim točilnim pultom, galerijo in delovnimi prostori pa so postavili leta 1990.

"Od takrat se kopica članov, ki še vztrajajo pri agoniji društva, poslužuje vseh možnih sredstev, da bi odvrnili pozornost od propada društva samega," je oster Azarkevič, ki trdi tudi, da pri tem uporabljajo ponarejene sklepe organov društva in dajajo lažne izjave brez dokaznih dokumentov.

Za konec pa Azarkevič še dodaja:

"Za nekoč slavnim imenom KUD France Prešeren danes stoji samo še okoli 10 ljudi, t. i. administracija, ki so neposredno odgovorni za propad nekoč največjega slovenskega kulturnega društva. Ljudje, ki so ustvarjali bogat kulturni program – Ana Monro, Fru-Fru, Roza teater, Improliga – so že zdavnaj šli na svojo pot". Bolj na mestu je vprašanje, zaključi Azarkevič, če si lahko sedanje vodstvo KUDa lasti bogato zgodovino društva.

Čigav je torej Trnfest?

'Čigav' je Trnfest, je za ljudi na koncu pravzaprav nepomembno. Za njih je pomembno predvsem, da Trnfest je. In da nudi kulturni program, ki se ga lahko veselijo. 

Ali z drugimi besedami ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Ugovor na registracijo imena Trnfest

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krtaksn
07. 08. 2018 16.50
+2
Mi v pivki mamo td trnjefest
krohotalo
07. 08. 2018 13.56
+3
kot stanovalec v bližnjih blokih lahko samo rečem, da je letos vse bolj kulturno kot prejšnja leta. nobene galame, pijanščine, dretja pod okni ob štirih zjutraj. opolnoči se zaključi koncert in pol se v miru da zaspati pri odprtih oknih.
BobbyP
07. 08. 2018 13.39
+0
Žabarska posla in žabarska kultura. BMK, "lagano".😏
martinov
07. 08. 2018 13.29
+4
Dva reveža, katera mislita, da se gresta kulture, sta svoje posrane zdrahe dala sedaj medijem, da bosta uživala ob imenu in razpredanju imena TRNFEST. In to bi naj bila kultura, medsebojnih odnosov in obveščanja javnosti !!????
pozzo
07. 08. 2018 13.23
+9
Se mi zdi spet primer, ko stara garda noče predat naslednji generaciji. Škoda v KUD France Prešeren je nastalo veliko dobrega in kvalitetnega, eno dobro leglo kulture bi rekel. Sedaj bodo še to uničli in sprivatizirali.
martinov
07. 08. 2018 13.14
+6
Očitno je nekaj hudo narobe, če Janković s podporniki in lobiji ni zraven ! Se pravi, da bo za sodnijo TRN in FEST dolgo trajalo.
pennywajz
07. 08. 2018 12.38
+6
Droga Portorož
santamaura
07. 08. 2018 11.55
+14
In čigav bo letos Trnfest - Moj ne bo, ker me ne bo tam. Šel bom malo po ulici in vrgel kakšen evro v klobuk violinistu ali harmonikarju, ki igra na ulici. Ali pa še bolje Vzel bom kitaro in zabrenkal tisto ko svira još stari Pijer za jedan groš. Aja - to ni kultura boste rekli. Kultura je to , da se kulturna društva kregajo in tožijo med sabo, kdo je večji osel
janezov uč
07. 08. 2018 11.42
+7
tudi vojaki, policisti, gasilci, medicinske sestre, učitelji,... ne morejo preživet na trgu dela, zato so plačani iz proračuna, tako je prav. in del plačanih iz proračuna so kulturniki, tudi to je prav. kaj od kulture se plača, je stvar kulturnega ministrstva.
Fejknjus
07. 08. 2018 11.55
+11
Se strinjam, ampak preveč teh kulturnikov sploh ni nadarjenih in ustvarjalnih; potrebno bi bilo nek izbor naredit... Problem je da narod, ki dela fizično za 600€ ne vidi rad, da se en zadetek na državnem proračunu napaja za lepe dnarce...
Fejknjus
07. 08. 2018 11.19
+18
Me prav zanima koliko teh "kulturnikov" bi še "ustvarjalo", če ne bi imeli državne podpore iz naših žepov...
janezov uč
07. 08. 2018 11.39
+6
LightningBolt
07. 08. 2018 13.14
-1
Pejt kdaj na kakšno kulturno prireditev, da se mal sprostiš.
Fejknjus
07. 08. 2018 13.20
+1
Saj grem, samo s to "višjo" kulturo se ne ukvarjam...
Dbist
07. 08. 2018 14.00
+1
En per al pa pet za šankom, pol pa eno pjansko zakrult -kultura za rajo. Saj si imel v mislih to kulturo, mar ne?
Vest-naroda
07. 08. 2018 10.17
+20
Tu je točno tako, kot z vsemi slovenskimi kulturniki. Ko umetnik ustvarja, je to v javnem interesu, ki ga je treba plačati z davkoplačevalskim denarjem. Ko umetnik naredi izgubo, je to bilo v javnem interesu, dolg je treba plačati z davkoplačevalskim denarjem. Ko umetnik ustvari prihodek, je to samo njegovo in je njegova pravica, da pokasira ves denar. Po možnosti brez plačila davkov.,
Vest-naroda
07. 08. 2018 12.57
+8
Pri ocenjevalcih mojega komentarja lahko osebe natančno opredelimo. Trenutno je 12 davkoplačevalcev (12+) ter 2 proračunska porabnika (2-). Pa še eno značilnost slovesnkega kulturnega prostora naj dodam. Bolj kot je umetniška stvaritev neprebavljiva, za večjega umetnika se smatra njen stvaritelj, saj to, da je nihče ne mara videti/slišati/..., jemlje kot dokaz o svoji vrhunskosti, ki ni za široke ljudske množice, ampak le za posvečene visokokulturne posameznike. Kar je seveda bulšit na kvadrat, je pa odličen izgovor za pumpanje državnega denarja. No, porabniki davkoplačevalskega denarja, veselim se vaših minusov s katerimi boste zadovoljili svo kulturniški snobizem, ki se konča točno takrat, ko je potrebno odpreti lastno denarnico.
Ricketts
07. 08. 2018 09.56
+26
Po fotografiji sodeč je udeležba množična, 21 navzočih skupaj z nastopajočimi.
Ricketts
07. 08. 2018 09.57
+17
Na zahodu bi ti "kulturniki" umrli od lakote.
nebel
07. 08. 2018 10.03
+11
nebel
07. 08. 2018 09.52
+10
Takole naši od države plačlani kulturniki med seboj po kmečko obračunavajo za pobiranje inkasa.
nebel
07. 08. 2018 09.54
+13
Toliko o nivoju naše kulture in če je to sploh način, da se jim kdaj da še en sam evro.
Ricketts
07. 08. 2018 09.47
+4
A seveda, cenzura v polnem razmahu, saj vendar resnica boli.
Ricketts
07. 08. 2018 09.44
+2
Kulturni minister Jelinčič bi jih postavil v vrsto in ena - dva, ena - dva....... v........
martinov
07. 08. 2018 13.12
+2
Tega je še treba v slov. politiki in na kakem položaju !!
User416781
07. 08. 2018 09.35
+14
Ne vem, kaj je s temi kulturniki. Lastnina je absolutna pravica in lastnik stavbe jo lahko proda, odda ali pa zapre. Pri kupoprodaji nepremičnine je pomembno kaj piše v prodajni pogodbi, vse ostale pogodbe ne igrajo nobene vloge in kakršnekoli določbe, ki omejujejo razpolaganje z lastnino, so nične. Razen če so kakšne omejitve v zemljiški knjigi.
Carrasco
07. 08. 2018 08.37
+8
Od Jelinčiča država mu ga je podarila