Slovenija

Cetis in Mirage brez posla?

Ljubljana, 14. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Roš
Komentarji
0

Vse kaže, da bosta podjetji Cetis in Mirage poleg prekinitve izdelave registracijskih nalepk izgubili tudi posel o izdelavi potnih listin.

Notranje ministrstvo je sporočilo, da Mirage in Cetis ne bosta več izdelovala potnih listov (Foto: POP TV)
Notranje ministrstvo je sporočilo, da Mirage in Cetis ne bosta več izdelovala potnih listov (Foto: POP TV) FOTO: 24ur.com

Potem, ko je ministrstvo za notranje zadeve napovedalo odpravo registracijskih nalepk, bosta podjetji Mirage in Cetis izgubili še drugi posel z državo. Notranje ministrstvo je namreč 1. februarja odpovedalo pogodbo o izdelavi potnih listin, ki je bila sklenjena 7. aprila 2000.

Pogodbo o izdelovanju potnih listin sta s podjetjema Cetis in Mirage, ki nista bili izbrani na javnem razpisu, saj gre za naročila zaupne narave, podpisala takratni notranji minister Šuklje in zunanji minister Rupel. Nova vlada je po skoraj milijon izdanih potnih listih pogodbo prekinila povsem nepričakovano in brez argumentov, poteza je zato za mnoge predvsem politična.

Po prenehanju izdelave registracijskih nalepk bosta Cetis in Mirage izgubila še izdelavo potnih listin (Foto: POP TV)
Po prenehanju izdelave registracijskih nalepk bosta Cetis in Mirage izgubila še izdelavo potnih listin (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Pogodba je odpovedana zato, ker je 18. januarja, stopila v veljavo obvezujoča Uredba Sveta Evropske unije o standarih zaščitnih elementov ter biometrije v potnih listih in potovalnih dokumentih, je pojasnili na notranjem ministrstvu. S temi novostmi se bodo okoliščine izdelave potnih listin bistveno spremenile, poudarjajo na ministrstvu.

Po besedah direktorja Miragea, naj bi bilo njegovo podjetje celo edino na svetu s certifikatom za razvoj potnih listin
Po besedah direktorja Miragea, naj bi bilo njegovo podjetje celo edino na svetu s certifikatom za razvoj potnih listin FOTO: POP TV

V Mirageu so začudeni, saj imajo, kot dokazujejo s certifikatom za razvoj digitalnih potnih listih, tudi vso potrebno tehnologijo za najmodernejše potne liste. Po besedah direktorja Miragea je njihovo podjetje celo edino na svetu s takšnim certifikatom.

Z ministrstva za notranje zadeve so tudi sporočili, da je odpoved skladna s 14. členom doslej tajne pogodbe. To pa lahko pomeni troje: bodisi je prekinitev sporazumna ali z razlogom ali z dveletnim odpovednim rokom. Sporazumna zaenkrat ni, pravita direktorja Miragea in Cetisa, ki se bosta v sredo ali četrtek prvič srečala z notranjim ministrom.