Slovenija

Cerkev okleva

Bled/Ljubljana, 13. 03. 2006 17.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ni znano, ali se bo blejska župnija zaradi Blejskega otoka, ki ostaja v lasti države, pritožila na ustavno sodišče.

Danijel Starman in Janez Ambrožič
Danijel Starman in Janez Ambrožič FOTO: POP TV

Blejski župnik Janez Ambrožič in odvetnik blejske župnije Danijel Starman sta se danes na temo denacionalizacije Blejskega otoka sestala s predstavniki ljubljanske nadškofije. Na sestanku, ki je bil namenjen predvsem seznanitvi z odločitvijo Vrhovnega sodišča RS o ohranitvi Blejskega otoka v državni lasti, so razpravljali tudi o možnostih pritožbe. Vendar dokončne določitve o ustavnem sporu, ki ga lahko blejska župnija sproži v roku 60 dni, še niso sprejeli, je po sestanku pojasnil Starman.

Rok za vložitev tožbe v začetku maja

Po Starmanovem mnenju bi Cerkev imela veliko možnosti za zmago v morebitnem ustavnem sporu. V sodbi Vrhovnega sodišča, s katerim je denacionalizacijski postopek pravnomočno zaključen, "gre namreč za korenit preobrat v dosedanji sodniški praksi". Ob tem je Starman dodal, da gre za nevaren precedens, ki pomeni diskriminacijo v denacionalizacijskih postopkih in oteževanje vračanja premoženja denacionalizacijskim upravičencem.

Cerkev ni zahtevala odškodnine za Blejski otok, ker ima otok neprecenljivo vrednost
Cerkev ni zahtevala odškodnine za Blejski otok, ker ima otok neprecenljivo vrednost FOTO: POP TV

Kljub takšni odločitvi Vrhovnega sodišča je Ambrožič še vedno prepričan, da slovenska država temelji na načelih prava in moralnih načelih. "Zato Blejski otok ne sme biti vzvod zaostrovanja odnosov med Cerkvijo in državo," je Ambrožič pojasnil stališče Rimskokatoliške cerkve, ki je blejski župniji dala proste roke pri odločitvi glede sprožitve ustavnega spora.

Otok – neprecenljiv biser

Cerkev naj sicer za Blejski otok ne bi prijela nobene odškodnine. V denacionalizacijskem zahtevku namreč blejska župnija ni opredelila višine zahtevane odškodnine. Kot je pojasnil Starman, namreč v Cerkvi niso mogli določiti vrednosti takšnemu biseru, kot je Blejski otok. Sedaj pa vložitev zahtevka za odškodnino ni več mogoča, saj je denacionalizacijska odločba pravnomočna.

Ministrstvo za kulturo naj bi predvidoma kmalu začelo z iskanjem ustreznega upravitelja Blejskega otoka, s katerim je v postopku denacionalizacije upravljala Cerkev. "Če bo ministrstvo izdalo javni razpis za upravljalca, se bo tudi blejska župnija prijavila," je zagotovil Ambrožič, ki je prepričan, da je bilo upravljanje v zadnjih letih dobro, tako da je danes Blejski otok lahko Slovencem v ponos in ne v sramoto.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.