Slovenija

Cerarjeva in Rop o Ruplovem izpadu

Ljubljana, 14. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Generalna državna tožilka Zdenka Cerar in premier Anton Rop sta se odzvala na pismo zunanjega ministra Rupla o neprimernosti Cerarjeve za pravosodno ministrico.

Zdenka Cerar
Zdenka Cerar FOTO: POP TV

Cerarjeva obžaluje, da se je ta "osebni in politični izpad" zgodil ob njeni kandidaturi, sicer pa je Ruplovo pismo označila kot neodgovoren poskus škodovati njej osebno, tožilski instituciji in celotnemu pravosodju. Kot je zapisala v sporočilu za javnost, pričakuje, da bo na te in druge očitke lahko odgovorila ob svoji predstavitvi v državnem zboru.

Generalna državna tožilka zagotavlja, da pod njenim vodstvom slovenski državni tožilci nikoli niso delali ne po njenem diktatu ne po diktatu politike, temveč zgolj po zakonu.

Minister Rupel pa si po njenem mnenju kljub svojemu odgovornemu državniškemu položaju dovoli napisati o delu neke državne institucije "pavšalne diskvalifikacije, ki jih ovrže že sama statistika in letna poročila o delu državnih tožilstev".

Rop o Ruplu

Premier Rop se je že pogovoril z ministrom Ruplom
Premier Rop se je že pogovoril z ministrom Ruplom FOTO: POP TV

Predsednik vlade in zunanji minister naj bi se pozno popoldne že sestala. Kaj sta se dogovorila, še ni znano, menda pa nista sprejela nobene radikalne odločitve, tako da naj bi se zadeva vsaj za zdaj umirila.

"Jaz obžalujem to pismo, to je že drugo takšno pismo zunanjega ministra in mislim, da gre v tem primeru predvsem za osebno prizadetost zaradi problemov, ki jih je imel v konkretnem primeru. Z zunanjim ministrom bova seveda opravila razgovor in potem bomo videli, kako naprej," je Ruplovo pismo poslancem komentiral Rop.

Na vprašanje , ali misli, da je to nezaupnica zunanjega ministra premieru, pa je Rop odgovoril, da se pismo lahko različno tolmači. "Jaz mislim,da gre v tem primeru zlasti za osebno prizadetost in, da je treba najprej opraviti ustrezne razgovore, se pogovoriti, odreagirati v miru, brez panike, in se potem odločiti, kako sodelovati naprej. Kar pa se tiče same kandidatke in očitkov, ki so v pismu navedeni, pa sem prepričan, da bo kandidatka za ministrico ga. Zdenka Cerar nanje zlahka odgovorila, zlasti na tisti del, ki govori o zaostankih na tožilstvu," je povedal Rop.

"Zelo slabo bi bilo, da bi zdaj odreagirali preveč čustveno in da bi na osnovi takšnih reakcij prišlo do kakšnih nepremišljenih potez. Mislim da sva z ministrom Ruplom doslej dovolj dobro sodelovala, da smo naredili veliko skupnih projektov in meni bi bilo zelo žal,da bi zaradi takšne osebne zadeve morali končati to sodelovanje. Še zlasti zdaj, ko smo relativno blizu volitev. To oceno bova opravila skupaj z ministrom in se bomo potem skupaj odločili," je še povedal Rop.

Ruplovi očitki Cerarjevi

Kot je znano, je Dimitrij Rupel v pismu poslancem vladne koalicije ter poslancema italijanske in madžarske manjšine v torek ostro kritiziral kandidaturo generalne državne tožilke Zdenke Cerar za položaj pravosodne ministrice.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel FOTO: POP TV

Med drugim je zapisal, da kandidatka ne izpolnjuje pogojev za ministrsko mesto, saj je pogosto ravnala v nasprotju s sicer deklarirano neodvisnostjo pravosodja. Po Ruplovem prepričanju pa bi njeno imenovanje na ministrsko mesto celo pomenilo posmeh uresničevanju evropskih standardov na področju pravosodja. Rupel je Cerarjevi očital, da so v predalih ostali nekateri najhujši primeri, kot je zadeva SIB.

V pismu je Rupel med drugim komentiral tudi "polarizacijo in izključevanje" v političnem prostoru", ki sta imeli prednost pred "zbiranjem okrog sredine" in iskanjem soglasja. "Žal ponekod zapostavljajo pomen sporazumevanja in menijo, da je za obvladovanje zapletenih družbenih procesov dovolj večinsko odločanje oz. preprosto preglasovanje." Po mnenju zunanjega ministra tudi odločitve, ki so pripeljale k razvezi koalicije s SLS, dokazujejo, da se je Slovenija znašla sredi izrazite polarizacije.

O "primeru Rupel" tudi izvršni odbor LDS

Bogdan Biščak
Bogdan Biščak FOTO: POP TV

Po mnenju izvršnega direktorja LDS Bogdana Biščaka se mora na torkovo pismo zunanjega ministra Dimitrija Rupla o neprimernosti kandidatke za pravosodno ministrico Zdenke Cerar najprej odzvati predsednik vlade Anton Rop. Premier je sicer danes napovedal skorajšnji pogovor z Ruplom, ki je eden od vidnejših članov LDS. Biščak pa je povedal, da bo o zadevi v četrtek dopoldne morda razpravljal tudi izvršni odbor LDS.

Izvršni direktor LDS meni, da gre predvsem za stvar predsednika vlade, katerega pristojnost je predlagati ministrske kandidate. Sicer pa Biščak meni, da je Ruplovo torkovo pismo koalicijskim poslancem predvsem posledica "starih zamer" ministra do generalne državne tožilke Cerarjeve, ki je bila po profesionalni dolžnosti vpletena v postopek zoper Rupla v aferi diplomatska akademija.

"Očitno se minister še vedno ne more sprijazniti s tem, da je bila to njena profesionalna dolžnost, ne pa osebna ali politična intriga," je dejal Biščak. Na vprašanje, kakšne so možne poti razrešitve konflikta znotraj vlade in LDS, je Biščak ponovil, da je to predvsem stvar odločitve Ropa kot predsednika vlade. Po Biščakovih informacijah se bo Rop z Ruplom sestal danes ali v četrtek. V uradu predsednika vlade danes za pojasnila glede časa sestanka niso bili dosegljivi. Premier je dopoldne Ruplovo potezo komentiral z besedami, da bosta z ministrom opravila razgovor "in se potem odločila, kako naprej". Rupel je sicer kot minister LDS vabljen na seje izvršnega odbora, glavna točka dnevnega reda četrtkove seje ožjega vodstva LDS pa je oblikovanje predloga strankine evroliste.

Stranke o Ruplovem pismu

Na pismo zunanjega ministra so se odzvale tudi parlamentarne stranke. Opozicijske so napovedale, da kandidature Zdenke Cerar za pravosodno ministrico ne bodo podprle.

Prvak slovenskih demokratov je, po pričakovanjih, potezo Rupla označil za dobro. Po njegovem mnenju namreč Cerarjeva ni primerna kandidatka za ministrico

Na vprašanje, ali je mogoče Rupel primeren kandidat za njegovo vlado v senci, pa je Janez Janša odgovoril, da bi bilo "formalno zelo neumestno, da tisti, ki opravljajo v sedanji vladi bodisi ministrske funkcije bodisi da so državni sekretarji, prevzamejo podobne funkcije v nekih alternativnih ekipah. To bi v skrajnem primeru pomenilo, da bi se morali potem na TV soočiti sami s sabo."

Aurelio Juri
Aurelio Juri FOTO: POP TV

V Združeni listi pa so potezo zunanjega ministra označili za sedenje na dveh stolih. Cerarjeva se jim sicer zdi primerna kandidatka za pravosodni resor.

"Če pa je kljub temu to pismo resno, razkriva morda skušnjave po večnem položaju ministra za zunanje zadeve, kakršnakoli bi že bila vlada,"meni Aurelio Juri iz ZLSD.

Ljudska stranka vsebine Ruplovega pisma ni komentirala, kljub temu pa Cerarjeve ne bodo podprli.

"Seveda pa to pismo kaže na to, da Cerarjeva nima podpore niti v lastni stranki zato ne more pričakovati podpore pri drugih poslancih v parlamentu," je povedala Nada Skuk iz SLS.

Nada Skuk
Nada Skuk FOTO: POP TV

V Novi Sloveniji pa so prepričani, da je ministrova poteza znak, da koalicija še naprej razpada. Tudi oni kandidature ne bodo podprli.

"Njegovemu [Ruplovemu] stališču glede predlagane kandidatke za ministrico za pravosodje se ne čudim. Kot veste, tudi mi ocenjujemo, da bi težko našli osebo, ki bi bila manj primerna - glede spornosti njenega dela ravno na tem področju," je povedal Andrej Bajuk.