Slovenija

Cenejši odvetniki?

Ljubljana, 17. 06. 2008 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Odvetniške tarife bo določal državni zbor. Odvetniška zbornica ni zadovoljna, razmišlja o ustavni pritožbi in celo stavki.

Odvetniške tarife bo določal državni zbor.
Odvetniške tarife bo določal državni zbor. FOTO: POP TV

Poslanci in poslanke so s 43 glasovi za in 26 proti sprejeli Zakon o odvetniški tarifi. Razlog za sprejem novega zakona je po navedbah predlagateljev predvsem v določitvi takšnega sistema nagrajevanja storitev, ki bo odvetnike in stranke spodbujal k čim hitrejši rešitvi spora. Določal bo namreč le eno nagrado za postopek, eno nagrado za narok in posebno nagrado za sporazum.

Odvetniška zbornica se s predlogom novele ni strinjala. Napovedali so ustavno pritožbo, ne izključujejo niti stavke oziroma protesta, je povedal predsednik zbornice Miha Kozinc. V slednjem primeru se lahko zgodi, da se odvetniki ne bodo udeleževali razprav na sodiščih, kar posledično pomeni nove sodne zaostanke. Predlog je po oceni zbornice neustaven in v nasprotju z deklarirano evropsko usmeritvijo Slovenije, ker posega v položaj neodvisnosti in samostojnosti odvetništva. Prav tako se jim ne zdi dopustno, da bi tarifo, ki jo trenutno določa odvetniška zbornica v soglasju s pravosodnim ministrstvom, določal kdor koli od zunaj.

Odvetnikov pri določitvi tarife z zakonom, kot je poudaril Kozinc, ne moti to, da bi se tarifa znižala ali zvišala. Kot je pojasnil, gre za to, da je odvetništvo ustavno zagotovljena samostojna in neodvisna služba. Zato se jim zdi nedopustno, da bi tarifo določal kdor koli od zunaj, saj bi to pomenilo poseg v njihovo neodvisnost, ki je tudi finančna, je pojasnil.

Kot je še poudaril Kozinc, so na ministrstvu prepisali nemški model in za eno tretjino znižali postavke, "ne da bi upoštevali nemške pripombe o slabostih tega sistema". Dejal je tudi, da imajo z zakonom predpisano tarifo le v dveh evropskih državah, v Nemčiji in Avstriji. Poleg tega v zbornici menijo, da sta nemški in slovenski odvetniški sistem tako različna, da se ne more povzeti zgolj del nemškega, ki določa tarife, ostalega pa ne. Pri tem je Kozinc opozoril še na to, da je sedanja tarifa nastajala v procesu, ki je potekal dolgo časa in da ima tudi "določeno socialno noto, ki je nemški sistem nima". Kot je pojasnil, so namreč vsi spori, ki imajo element socialnosti, na tarifi razvrščeni zelo nizko.

Sistem nagrajevanja odvetniških storitev po novem zakonu o odvetniški tarifi bo odvetnike spodbujal k čim hitrejši rešitvi spora, je medtem prepričan pravosodni minister Lovro Šturm. Stranke bodo po novem že na začetku vedele, koliko bodo morale plačati za odvetniške storitve, saj nagrade ne bodo odvisne od števila vlog in narokov, meni. Zakon poleg tega po ministrovo dopušča, da stranka in odvetnik skleneta dogovor glede višine nagrade in s tem izključita nagrajevanje po zakonu.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pahor?ek
18. 06. 2008 08.30
Nekako ne morem verjeti, kar nekateri pišejo: Šturm laže, tajkunska banda, pot v komunizem itd. Vse to je neosnovano. Zakon o odvetniški tarifi prinaša še druge prednosti, tako za stranko kot za odvetnika. Za oba bo najugodneje, če se spor zaključi z izvensodno poravnavo, saj so do sedaj odvetniki izokriščali svoje stranke, tako da so se vedno znova pritoževali na višja sodišča, čeprav so vedeli, da primera ne morejo dobiti. In ta zakon to spreminja. Vzpostavlja tudi državno regulacijo cen, kot piše v naslovu zgornjega prispevka. Hkrati omogoča, da bodo stranke že vnparej vedele, koliko jih bo stal odvetnik v določenem postopku na sodišču. Dalje, odvetniki bodo lahko zaračunali le eno nagrado za vse vloge skupaj ter eno nagrado za udeležbo na vseh narokih skupaj in ne tako kot doslej, ko jim je pripadalo plačilo za vsako opravilo, katerih števila ni bilo mogoče predvideti. Ne vem, zakaj ne berete zakonov, potem ne bi trosili takšnih nemnosti.
Tonček Balonček
17. 06. 2008 19.47
Bravo vlada, septembra pričakujem še vinjete za bencinske črpalke in trgovine, normirane tarife za oblačila in čevlje, še malo in bomo na poti v komunizem! Bravo, tako se dela! Prej ali lsej bomo dobivali karte, kot nekoč, za cestnine, odvetnke, učbenike, potem paše za sladkor, mast, komir, maslo in svinjske četrti (sprednje), da ne bo pomote!
mac4_m
17. 06. 2008 19.26
tule gre še za eno tajkunsko bando in razn tarif bi bilo treba uzakoniti tudi kazensko odgovornost odvetnikov za namerna zavlačevanja postopkov, za vplivanje na sodnike in preiskovalce, za zlorabo postopkov z namenom prikriti, prekvalificirati ali upravičiti zločine kriminalcev...
Brodski
17. 06. 2008 18.39
Šturm preprosto laže. Za stranko bodo odvetniške storitve dražje, ker bo v primeru zmage dobila povrnjene samo simbolične stroške. Svojega odvetnika bo morala plačati mimo te tarife, kolikor bo pač dela in zapletenost zadeve. Sistem, ki bo omogočal tožarjenje bogatim, revni bodo nastradali. Banda uspešno sesuva pravno državo mi pa samo gledamo.
pahor?ek
17. 06. 2008 17.36
Ostajm brez besed. Vsak dan nekaj novega in dobrega za nas državljane. Bo že držalo, da vlada v tem času vleče nekatere bolj vščene poteze. Vendar to ni nič slabega. Nasprotno, priča o tem, kako dober strateg je naš premier JJ.
Tonček Balonček
17. 06. 2008 16.38
Odvetniška tarifa je smešen pojem, podobno, kot če bi Državni zbor določal, po koliko podo slike formata A4, fotografije 30x40 cm ali tarifa za romane od avtorske pole! Ti ljudje bi vs enormirali in določili! Do z njimi, tko pač ne gre!