Slovenija

Čemu še komisija?

Ljubljana, 10. 07. 2006 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik proračunske komisije je dejal, da se je z razširitvijo komisije ukinil parlamentarni nadzor.

Komisija za nadzor proračuna bo odslej delovala še z enim članom, in sicer iz vrst SLS
Komisija za nadzor proračuna bo odslej delovala še z enim članom, in sicer iz vrst SLS FOTO: POP TV

Predsednik parlamentarne komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milan M. Cvikl (LDS) je dejal, da se bo ob nastali situaciji po petkovem sklepu kolegija predsednika DZ o razširitvi te komisije s še enim članom posvetoval z vodstvi opozicijskih strank, kako sploh še delovati v takšni komisiji.

"Jasno je, da brez spremembe poslovnika koalicijske stranke opoziciji še ne morejo prevzeti vodenja te komisije. Sam pa se bom po teh posvetovanjih odločil, ali je sploh še smiselno delovati in kako delovati v takšni komisiji," je dejal Cvikl.

Hkrati je znova poudaril, da razširitev komisije s še enim članom (iz vrst koalicijske SLS) dejansko ukinja parlamentarni nadzor. To je v nasprotju z evropsko prakso, to je v nasprotju s prakso parlamentarnih demokracij, meni Cvikl in izpostavlja, da bo to imelo velike negativne posledice, ker bo oblast razsojala sama o sebi.

"Seveda bomo izkoristili tudi tiste poslovniške možnosti, ki obstajajo, v smislu, da naj vendarle državni zbor odloči o takšnem sklepu kolegija, tako da mislim, da je še kar nekaj časa, da pravzaprav mogoče tudi koalicija uvidi, da je takšna odločitev neustrezna. Poslanci imajo pač pravico predlagati državnemu zboru, da razmisli o tej odločitvi," je še dodal Cvikl.

Poleg tega je spregovoril glede aktualne naloge razširjene komisije, ki mu jo - tako Cvikl - želi dati Cukjati, in sicer da naj bi ponovno obravnavali predlog novele zakona o reviziji postopkov javnega naročanja.

V zvezi s tem je danes pisal Cukjatiju in ga obvestil, da sam ne namerava kršiti poslovnika. "Prosim ga, da razreši osnovno dilemo, ali lahko komisija - tako kot državni zbor tega ne more, tudi komisija tega ne more - o isti zadevi glasuje dvakrat," je povedal Cvikl in dodal, da je komisija na nujni seji 27. junija že opravila svoje delo in glasovala o vseh možnih odločitvah.

Milan M. Cvikl
Milan M. Cvikl FOTO: POP TV

Štiri koalicijske poslanske skupine so sicer z željo, da se omenjeno področje čim prej uredi, vložile dopolnilo, s katerim zahtevek za revizijo ne zadrži postopka oddaje javnega naročila, če naročnik ugotovi, da so ali bi lahko bila zato ogrožena življenje ali zdravje ljudi. Tako naročnik v tem primeru po predhodnem soglasju vlade v roku treh dni od prejema soglasja poda Državni revizijski komisiji predlog, da se postopek javnega naročanja nadaljuje.

Cvikl vloženo dopolnilo ocenjuje kot vsebinsko ustreznejše in pojasnjuje, da se z njim vrača na izhodiščni predlog. Obenem pa dodaja, da je glede na to toliko bolj jasno, zakaj je bil potreben čas za premislek, ki ga je omogočilo delo komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ.

Kot je znano, je kolegij predsednika DZ v petek sklenil, da bo komisija za nadzor proračuna odslej delovala še z enim članom, in sicer iz vrst SLS. Koalicijske poslanske skupine bodo na ta način v komisiji imele večino. Do pobude je sicer prišlo po zapletih na komisiji, ki zaradi izenačenega števila članov iz vrst koalicije in opozicije ni sprejela nobenega sklepa glede predlagane novele zakona o reviziji postopkov javnega naročanja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.