Slovenija

'Če želimo premagati raka, moramo biti bolj agresivni od njega'

Ljubljana, 22. 10. 2022 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
111

Rožnati oktober je mesec boja proti raku dojk, zato smo se o tej bolezni pogovarjali s tremi zdravniki na Onkološkem inštitutu. Kirurg dr. Erik Brecelj je povedal, da se, ko bolnika prvič seznanijo s to diagnozo, neredko zgodi, da se mu dobesedno stemni pred očmi, ne vidi in ne sliši, kaj mu zdravnik govori. Onkolog dr. Domen Ribnikar pove, da uspešno ozdravijo dobri dve tretjini pacientk z zgodnjim rakom dojke, pri četrtini pa se bolezen ponovi. In če pride do razsoja v oddaljene organe, je taka bolezen zaenkrat še vedno neozdravljiva. Vodja Oddelka za radiologijo dr. Nina Boc pa poudarja, da je vsak boj z boleznijo težak, in če želimo premagati raka, moramo biti bolj agresivni od njega. Zgodbe bolnikov se seveda dotaknejo tudi njih, prizna. "Ko se sprehodimo mimo bolnikov v čakalnicah Onkološkega inštituta, lahko vsak dan ugotovimo, da nimamo niti enega razloga, da bi bili nesrečni."

O raku, ki vsako leto prizadene več kot 16 tisoč ljudi, smo se pogovarjali s tremi zdravniki Onkološkega inštituta v Ljubljani. Svoje izkušnje so z nami delili dr. Erik Brecelj, dr. Domen Ribnikar in dr. Nina Boc.
O raku, ki vsako leto prizadene več kot 16 tisoč ljudi, smo se pogovarjali s tremi zdravniki Onkološkega inštituta v Ljubljani. Svoje izkušnje so z nami delili dr. Erik Brecelj, dr. Domen Ribnikar in dr. Nina Boc. FOTO: 24ur.com

V Sloveniji vsako leto za rakom dojk v povprečju zboli okoli 1400 ljudi, nekaj več kot 400 jih umre. Več kot 16 tisoč ljudi letno pa sicer zboli za rakom, zadnja statistika pravi, da jih je leta 2019 zaradi te bolezni umrlo več kot 6000.

"Ko prvič bolnika seznaniš z diagnozo, se neredko zgodi, da se mu naenkrat dobesedno 'stemni' pred očmi. Ne vidi in ne sliši, kaj mu govoriš. Pogosto je zato treba razgovor ponoviti. Časa za to pa prevečkrat ni dovolj. V sodobnem zdravljenju ni samo zdravnik tisti, ki pojasni bolniku, kaj ga čaka pri zdravljenju. Pomembno je timsko delo. Tudi na Onkološkem inštitutu se vedno bolj trudimo, da se z bolnikom ukvarja tim, ne samo posamezen zdravnik. V tim so vključene različne specialnosti, od zdravstvene nege, fizioterapije, dietetike, klinične prehrane in še koga, odvisno od vrste tumorja. Zdravnik je samo del tima, ki spremlja bolnika na poti zdravljenja. Ni pomemben samo proces zdravljenja, vedno bolj je pomembna tudi rehabilitacija po zdravljenju. Zdravljenje postaja vedno bolj kompleksno. Tudi zato je pomembno, da so bolniki zdravljeni timsko," razlaga priznani kirurg dr. Erik Brecelj.

Po zadnji statistiki je ob koncu leta 2019 pri nas živelo 19.361 oseb, ki jim je bila kdaj v življenju postavljena diagnoza raka dojk. Samo v tistem letu je zbolelo 1583 oseb, od tega 1568 žensk in 15 moških. Če primerjamo podatke pred 15 leti, je takrat letno za to boleznijo zbolelo 1182 oseb.

Vsak bolnik z rakom ima seveda svojo zgodbo, svojo stisko, svojo izkušnjo. Tudi sama jo imam, o čemer sem na tej spletni strani že pisala. In tudi meni se je stemnilo pred očmi, ko so mi povedali, da imam raka. Ni mi sicer tega povedal dr. Brecelj, ki me je operiral, ampak mi je po punkciji to sporočila dr. Nina Boc. Samo ona ve, kako sem odreagirala. Nisem vedela, kako bom preživela to grozno novico. Težko je dojeti, kaj te čaka, še težje potem iti čez vse te faze zahtevnega in agresivnega zdravljenja, ki imajo na drugi strani še hude stranske učinke, ki te prav tako dotolčejo. V procesu zdravljenja te doleti vse – huda stiska, žalost, bolečine, strah, obup in negotovost, kako se bo vse skupaj končalo.

Stiske bolnikov se dotaknejo tudi zdravnikov, pravi naša sogovornica dr. Nina Boc, nosijo jih s seboj v življenju, tudi domov. "To nas vsak dan opozarja, kako se nam lastni plani lahko porušijo v času enega pregleda, ko izvemo slabo novico. Delo na Onkološkem inštitutu nas uči hvaležnosti, ki je korak do sreče; hvaležnost za službo, čeprav morda slabo, ampak če smo zdravi, si lahko poiščemo novo ... Hvaležnost za raznovrstne težave, ki jih imamo, kajti to lahko pomeni, da smo zdravi in jih bomo že nekako rešili ... Hvaležnost za čas, ko smo lahko z družino, četudi ni vedno samo rožnato ... Ko se sprehodimo mimo bolnikov v čakalnicah Onkološkega inštituta, lahko vsak dan ugotovimo, da nimamo niti enega razloga, da bi bili nesrečni. Dejstvo je, da število bolnikov z rakom v Sloveniji vsako leto narašča, vendar je zame to opomnik, da sem hvaležna za vsak dan, ko lahko pridem v službo, delam svoje delo, ki ga obožujem, in preživljam prosti čas obdana z ljudmi, ki jih imam rada."

Dr. Nina Boc, dr.med, vodja Oddelka za radiologijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani.
Dr. Nina Boc, dr.med, vodja Oddelka za radiologijo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani. FOTO: arhiv Hippocratis Medico

Pri četrtini bolnic se bolezen ponovi

"V splošnem danes ozdravimo okoli dobri dve tretjini pacientk z zgodnjim rakom dojke. Pri približno četrtini bolnic z zgodnjo boleznijo se bolezen kljub optimalni sistemski terapiji ponovi v obliki oddaljenih zasevkov. Če pride do razsoja v oddaljene organe, je taka bolezen zaenkrat še vedno neozdravljiva, lahko pa jo uspešno zazdravimo pri večini bolnic z modernimi zdravili, ki so odvisna od tipa bolezni in njene razširjenosti. Bolnice, ki zavrnejo uradno medicino oziroma z dokazi podprto sistemsko zdravljenje in se odločijo le za alternativne pristope, imajo v splošnem zelo slabo prognozo in moje izkušnje so take, da so vse bolnice, ki so se odločile za tovrsten pristop, žal umrle zaradi razsejane bolezni," razlaga Domen Ribnikar, specialist internistične onkologije.

Leta 2007 so za rakom dojk umrle 403 bolnice, v letu 2019 pa jih je umrlo 433. Od tega pred 15 leti 3 moški, pred tremi leti pa je umrlo 10 moških.

"Bolnice z rakom dojke se z boleznijo borijo zelo raznoliko, večinoma pa je v ospredju strah, včasih tudi jeza. Ob postavitvi diagnoze se vsi plani porušijo kot hišica iz kart. Spremenijo se prioritete in tudi cilji. Predvsem ni več možno natančno planirati življenja, treba je čakati na preiskave, nato čakati na rezultate, nato čakati na preglede pri zdravnikih, čakati na prosto posteljo za kemoterapijo ... Med vsem tem čakanjem je časa za razmišljanje preveč in vsa čustva dobijo še več pozornosti in večje razsežnosti. Prepoznavam predvsem jezo, zakaj sem zbolela, in strah, strah pred negotovo prihodnostjo, strah pred neuspehom terapije, strah pred operacijo, strah pred kemoterapijo, strah pred ponovitvijo. Torej, strah pred nečim, česar ne poznamo in je 'večje' od nas," pa doživljanje bolnic s to diagnozo opiše vodja Oddelka za radiologijo dr. Nina Boc in dodaja, da zdravniki bolnikom poleg strokovne obravnave pomagajo po svojih najboljših močeh, z empatijo, prijazno besedo in pozitivno naravnanostjo.

Kirurg dr. Erik Brecelj poudarja, da je pri zdravljenju raka pomembno timsko delo različnih zdravnikov. "Vsak član tima bolnika na svoj način seznani z informacijam, ki jih potrebuje za zdravljenje. Zelo pomembno pa je tudi sodelovanje bolnika. Neinformiran bolnik težko sodeluje pri zdravljenju, saj ne ve, v kaj se spušča in kaj naj počne. So pa nekateri, ki ne želijo preveč informacij. Takšni bolniki ponavadi slabše sodelujejo pri zdravljenju. Zato se je treba truditi, da imajo bolniki na voljo čim več informacij in da pri zdravljenju aktivno sodelujejo. V mojih 20 letih dela se je na tem področju zgodil velik napredek. Dokazano je, da timsko delo in sodelovanje bolnika pripomorejo k boljšim rezultatom zdravljenja. Pri težjih operativnih posegih, ki na primer trajajo ves dan in pri katerih so možnosti zapletov velike, je sodelovanje bolnika pred operacijo in po njej nujno potrebno. Če se mi zdi, da bolnik tega ne zmore, je bolj varno, da ga ne operiramo," pojasnjuje dr. Brecelj.

Kirurg na Onkološkem inštitutu dr. Erik Brecelj.
Kirurg na Onkološkem inštitutu dr. Erik Brecelj. FOTO: POP TV

V Sloveniji v povprečju letno odkrijemo več kot 16 tisoč rakov. V letu 2019 je zbolelo 8393 moških in 7685 žensk. Umrlo jih je 6285. Pred tremi leti je statistika zabeležila, da pri nas živi že več kot 121 tisoč ljudi, ki jim je bila kdaj postavljena diagnoza te bolezni.

"Najtežji del obravnave bolnic z rakom dojke je soočanje z neozdravljivo boleznijo"

"Kar se tiče stisk bolnic, so te na več nivojih. Najprej, soočanje z diagnozo maligne bolezni, njeno prognozo in pa toksičnostjo sistemskega zdravljenja. V splošnem je še vedno čutiti, da so bolnice najbolj zaskrbljene zaradi neželenih učinkov citostatske terapije (kemoterapije), manj pa tarčne terapije (kot npr. biološka terapija s trastuzumabom). Pri mlajših bolnicah je v ospredju v prvi meri skrb za majhne otroke, neplodnost, negotovost glede poteka bolezni in kar precej neželenih učinkov, ne toliko kemoterapije, ampak hormonskega zdravljenja, ki ga bolnice s HR-pozitivnim rakom dojke prejemajo več let, to je vsaj 5 pa tja do 10 let," razlaga dr. Domen Ribnikar.

"Najtežji del obravnave bolnic z rakom dojke pa je soočanje z neozdravljivo boleznijo pri pacientkah, ki imajo razsejani oziroma metastatski rak dojke. Te bolnice potrebujejo drugačno obravnavo kot bolnice z zgodnjim rakom dojke, ne le, kar se tiče sistemskega zdravljenja, ampak predvsem, kar se tiče medčloveških odnosov in empatije. Gre za posebej ranljivo populacijo bolnic, ki se glede na raziskave dostikrat počutijo osamljene, zapuščene. Zato je izrednega pomena, da si internist onkolog vzame primerno količino časa zanje," dodaja.

Prognoza raka dojke je v splošnem odvisna od bioloških oziroma genomskih značilnosti tumorja in kliničnih značilnosti, kot so velikost tumorja, status pazdušnih bezgavk, stopnja malignosti tumorja, prisotnost ER, PR in HER2 receptorja v tumorju, invazija v limfne žile okrog tumorja in podobno, pravi dr. Ribnikar. "Sistemsko zdravljenje raka dojke se je v zadnjih dveh desetletjih bistveno izboljšalo zaradi boljšega poznavanja biologije raka dojke. Danes se za sistemsko zdravljenje tako zgodnjega kot tudi metastatskega raka dojke odločamo na podlagi bioloških značilnosti tumorja pri posamezni bolnici, razširjenosti bolezni in značilnosti bolnic samih, kot so spremljajoče bolezni, biološka starost in preference."

Dr. Domen Ribnikar, dr.med., specialist internistične onkologije na Onkološkem inštitutu.
Dr. Domen Ribnikar, dr.med., specialist internistične onkologije na Onkološkem inštitutu. FOTO: Aleš Beno (Finance)

Strah pred stranskimi učinki agresivnega zdravljenja

Vsi, ki nas je doletela ta diagnoza, smo bili zaskrbljeni zaradi stranskih učinkov zdravljenja, eni bolj, drugi manj. Tudi sama sem imela ogromno težav zaradi kemoterapije in zdaj še zaradi hormonske terapije, ki še traja. Z onkologom dr. Ribnikarjem to rešujeva na kontrolnih pregledih, kjer zdravniki pozorno preverjajo, kaj se dogaja v našem telesu med zdravljenjem in po njem. Te strahove pri pacientih pa seveda zaznajo tudi zdravniki. "Vsak boj z boleznijo je težak in če želimo premagati raka, moramo biti bolj agresivni od njega. Vse vojne se enkrat končajo in tudi zdravljenje se enkrat konča. Seveda beseda kemoterapija zbuja strah med ljudmi – lasje mi bodo izpadli, slabo mi bo, utrujena bom, uničena bom, kako me bodo sosedje gledali, ko bom brez las ... ampak za bolnike je najbolj pomembno, da se osredotočijo na cilj in sprejmejo zdravljenje kot del poti, ki jo morajo prehoditi, ta pa seveda ni lahka. Pot vedno spremljajo različna čustva, tudi negativna, večinoma tudi stranski učinki in slabo počutje, ampak pacienti hkrati ne smejo pozabiti, da so še vedno živi," pripoveduje dr. Nina Boc.

Pri moških nemelanomski kožni rak in rak prostate predstavljata vsak petino diagnoz raka, sledijo pljučni rak in rak debelega črevesa ter danke. Pri ženskah je najpogostejši nemelanomski kožni rak, sledi rak dojk, pljučni rak in rak debelega črevesa ter danke.

Kemoterapija je le del poti do ozdravitve oziroma zazdravitve, in dokler bolniki prihajajo na terapije, se večinoma počutijo varne, pravi naša sogovornica. "Ko se terapije končajo, se ponovno pojavi strah strah pred ponovitvijo oziroma poslabšanjem. Strokovna psihološka podpora je pri prepoznavanju čustev, zlasti negativnih in soočenju z njimi, izrednega pomena. Amaterska psihološka podpora ali le prijateljska beseda pa velikokrat ni dovolj. Pa vendar, zdravljenje rešuje življenja in to mora biti vodilo vsem. Življenje je že bilo ogroženo s postavitvijo diagnoze. Prav vsaka snov, ki jo zaužijemo, pa ima stranske učinke. Tudi v vodi so različne kemikalije, tudi sladkor ima na dolgi rok svoje slabe učinke. Če je cilj jasen, se s stranskimi učinki borimo, ko pridejo in če pridejo. Borbe na zalogo niso smiselne," zaključi vodja Oddelka za radiologijo na Onkološkem inštitutu.

Način zdravljenja je odvisen od strukture tumorja

Pri hormonsko odvisnih rakih dojk je hormonska terapija osnovno sistemsko zdravljenje bolnic, pri napredovani bolezni pa običajno zdravniki hormonsko terapijo kombinirajo s tarčnimi zdravili, razlaga dr. Ribnikar. Pri trojni negativni bolezni (ko gre za odsotnost ER, PR in HER2 receptorjev v tumorju) je osnovno zdravljenje kemoterapija, ki jo pri napredovali bolezni včasih kombinirajo z imunoterapijo ali pa uporabijo tarčna zdravila. Pri HER-2 pozitivnih rakih dojk pa je poleg kemoterapije osnovno zdravljenje tudi anti HER2 terapija, pove naš sogovornik in opozori tudi na težave bolnic, ki prejemajo hormonsko terapijo – to so tipične menopavzalne težave, pa motnje koncentracije in spomina, skeletne bolečine, možnost krvnih strdkov, možnost razvoja osteoporoze in druge.

"Je pa rak dojke tako zelo heterogena bolezen, da govorimo o spektru različnih bolezni z različnim potekom in različnim odgovorom na sistemsko terapijo. Tako npr. pri bolnicah z napredovalnim trojno negativnim rakom dojke lahko pričakujemo, da bo v povprečju živela leto ali dve, pri bolnicah s HR + HER-2 rakom dojke z oddaljenimi zasevki so najboljša preživetja sedaj že okoli dobrih 5 let, pri pacientkah s HER-2 pozitivnim rakom dojke, ki je v preteklosti veljal za prognostično najslabšega, pa danes v dobi molekularne onkologije vidimo zelo dolga preživetja. Govorimo celo o 8-, 10-, ali večletnem preživetju pri določeni subpopulaciji bolnic s HER-2 pozitivnim rakom dojke. Seveda so velike razlike tudi znotraj posameznih podtipov raka dojke," statistiko predstavi onkolog dr. Domen Ribnikar.

Rak dojk spada med bolezni z dobrim preživetjem, ki se z leti povečuje. Po podatkih Onkološkega inštituta je bilo petletno preživetje slovenskih bolnic, ki so zbolele v letih od 2012 do 2016, 88-odstotno in se je v zadnjih dvajsetih letih povečalo za deset odstotnih točk.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (111)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
23. 10. 2022 11.01
Za rakom dojk, tudi posleica mamografij, ne zbolevajo ljudje, oz. zbolevajo ženske. Bodite vendar natančni, nisem še slišal za moškega z rakom 'dojk'.
revirji
22. 10. 2022 18.58
+2
Lari fari. Nobene podpore, zdravnili včasih celo nesramni. Odveč jim je če jih kaj vprašaš. Če pa si že upaš vprašati ti pa poveda, da odgovor ve samo bog . Dobesedno to so mi rekli.
Ramzess
23. 10. 2022 11.03
+1
Odgovor ni od mush, če veš, kako malo v resnici vedo. Vzemi jim stran predpisovanje zdravil za farmacijo, pa boš videl koliko znajo. Še mnoge diagnostike, ker jih farmacija tako spisala, z znanim razlogom, so napačne.
Ramzess
23. 10. 2022 11.06
Po Gesari noben od njih ne bo imel dela (če jih ne bo odpeljala vojska, zaradi zločinov proti človeštvu), le določene bodo naučili delati v timih za Medbede, medicinske postelje, ki pozdravijo vse.
periot22
22. 10. 2022 17.46
+1
Že enkrat vas vprašam zakaj silite paciente v maske v zdravstvenih ustanovah?
periot22
22. 10. 2022 17.40
+3
Žal se vedno zapirate vrata pacientom pod taktirko covida vse od zdravstvenih domov naprej!
Mio56
22. 10. 2022 16.36
+7
seveda pa prva zadeva, ce zelimo premagat oz vsaj do casa odkrivat raka, pa nesmemo zapirat bolnisnic, kot se je to dogajalo dve leti!!!! Zaradi tega je na onkoloskem letos norooooo!!
mhri47
22. 10. 2022 16.27
+2
Kaj pa Loredan Bešić in Brecelj včasih sta bila bestfrenda, odkar je Bešić minister noče več slišati za navadne kiruge. Vidi samo še € ki mu jih je obljubil Golob.
Pepe D Pepe
22. 10. 2022 15.33
+1
Ti si sele genij!
Betuul
22. 10. 2022 15.31
+0
Ne reče se kar tako: rakiji&rakija; rakev & krsti ali trugi! In zakaj umrlega škropiti z vejico rožmarina ! Ta rožmarin ima neki ozdravitveni pomen in ljudski običaji nam nekaj sporočajo! Samo premalo smo budni; čuječi;
Mio56
22. 10. 2022 16.34
+2
kaj pomaga skropit, ko je pa ze spečen kot odojk??
Pepe D Pepe
22. 10. 2022 15.14
+1
Res smo lahko srecni, da imamo toliko pametnjakovicev. Sami Nobelovci! 😂🤦🏼😂
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 15.17
+0
Bolj malo jih imate. Imajo pa tisti 25 milijard prihrankov
Pepe D Pepe
22. 10. 2022 15.27
+2
Dildo in njegove diplome! 😂🤦🏼😂 upam, da ga cimprej fases. Da bos nehal kozlarije prodajat.
Zdravko Babić
22. 10. 2022 15.00
-1
Vseved še nikoli ni dobil Nobelove nagrade. Je pa dobil v gostilni plačanih veliko rund svojih enostavnih pristašev. Saj le tam dobi dovolj pozornosti v alkoholnem opoju....
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 15.04
+4
Nedavno je dobil nobelovo nagrado ekonomist, ki je izjavil da je nesmotrno pokopat mater ki ti umre. Neracionalno in drago. Bolje bi jo bilo bojda spremenit v hrano za pse. Sicer je pa Nobelovo nagrado za mir dobil Obama in to čim je zaprisege kot predsednik. To vse pove o tej nagradi. 9 držav je tip napadel.
Betuul
22. 10. 2022 15.42
+1
BildiTE; pa kaj si to naštokal ! To je grozno
Betuul
22. 10. 2022 15.43
+1
Arguss
22. 10. 2022 16.38
+0
Ramzess
23. 10. 2022 11.07
BildiTheEmperor, preveri ozadje vseh ti. Nobelovih nagrajencev, noben ni čist. Ta nagrada je še ena farsa za javnost.
User2369190
22. 10. 2022 15.00
+6
Bolezen nam na psihosomatskem nivoju vedno sporoča tisto kar smo zanemarili in je v naši senci. Neizživeto se izrazi kot simptom ali bolezen. Delat je potrebno tudi na zavedanju, ne samo na kemiji.
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 15.04
+2
tisovec
22. 10. 2022 14.44
+4
Problem slo medicine je njena dogmatičnost in narcisoidnost. Sicer pa je davno pred desetletji nek ameriški predsednik uradno napovedal vojno raku. Vemo, da je ta vojna izgubljena, ker ne upošteva temeljnih naravnih zakonov. Edino korist od te vojne so imeli vojni dobičkarji in jo še imajo. Farmacija.
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 14.50
+4
Ko nekdo zelo ambiciozen v realnosti pa nesposoben, hoče vsilit svojo voljo, pač agresivno manipulira in zavaja. Od tod ta njihova aroganca. Za njo skrivajo nesposobnost.
Bofur
22. 10. 2022 14.42
+6
Ko bo medicina odgovorila na osnovno vprašanje, zakaj samo telo celicam ukaže naj začnejo nebrzdano rasti in s tem dejansko uničevati lastno telo, bo rak ozdravljiva bolezen. Na enih področjih onkologije smo še v času pred izumom antibiotikov, torej najprej odreži in nato zdravi, tako da nad raka greš z najhujšimi strupi ter upaš, da bo postranska škoda manjša od škode, ki si jo prizadejal raku, ki si ga "napadal" z obsevanjem in strupenimi snovmi.
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 14.48
+2
Kdo pa pravi da se jim ukaže? Da je rak posledica sprememb v zapisu DNA jim je nekdo povedal in to ponavljajo do nezavesti. Dr. Dr, Budwigova ki je tudi strokovno neprimerno višje rangirana od njih (5x nominirana za Nobelovo nagrado) trdi, da ne gre za navodilo DNA temveč za napako v delitvi ki je posledica poškodovane celične ovojnice!
Bofur
22. 10. 2022 15.19
+2
Zakaj se pa poškoduje ovojnica in zakaj se ne popravi... Saj celice se obnavljajo, nastajajo nove ves čas kar nekajkrat v življenju. Torej mora biti tudi ukaz ali manjko tega...
Ramzess
23. 10. 2022 11.10
Rak je bolezen kislega telesa, kemoterapija tega ne popravi, le poslabša, zato ne deluje. Zakisano telo je sicer vzrok mnogih bolezni.
Zdravko Babić
22. 10. 2022 14.29
-1
Na celem forumu prednjačijo mentalno bolani osebki, ki napeljujejo ljudi k stradanju, pitju varekine, kisa, vit c in ostalih zvarkov. A boate kdaj prevzeli odgovornost mazači?
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 14.33
+2
Tipični strokovni znanstvenik. Karkoli izjavi je polresnica ali pa celo očitna laž in zavajanje. Če je nekdo pametnejši od tebe ne pomeni da je mazač.
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 14.34
+5
Onih blamaž okoli covida ti ni bilo dovolj? Večina tvojih somišljenikov od takrat je od sramu izginila ali pa so nicke spremenili
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 14.36
+3
K izstradanju malignih tumorjev sicer poziva uradna medicina. Recimo včasih če se da, jim prekinejo dovod krvi iz žile iz katere se hranijo.
Zdravko Babić
22. 10. 2022 14.40
-2
Zdravko Babić
22. 10. 2022 14.42
-2
Ne mislim debatirati s tabo. Vidim da nimaš vseh kolesc. Mešaš jabolka in hruške. Operiraš tukaj na foeumu s 4 informacijami, se niti ne spoznaš in posplošujejš. To je dunning krugerjev efekt..
Zdravko Babić
22. 10. 2022 14.44
-2
Ljudi, ki se spoznajo na vse se je potrebno bati, saj so dobri le za voditelje sekte v gvajani, ki zdravi svoje vernike s cianidom.
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 14.45
+4
Ravno pravi enostavnež si si nadel nick znanstvene revije. 🤣Seveda ne boš debatiral z mano saj nimaš nobene substance za to. Kompliciranje brez dobrih rezultatov je tipično za take kot si ti. Enostavnost je ultimativna sofisticiranost a ne!?! 🤣
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 14.46
+3
Ko boš fasal raka se spomni name potem ko zdravnikom več ne boš zaupal
Zdravko Babić
22. 10. 2022 14.50
-1
Še enkrat: ljudi kot si ti ki se spoznajo tako na infektologijo, mikrobiologijo in sedaj na onkologijo se je potrebno bati. Karizmatični vsevedni voditelji so na koncu končali klavrno skupaj z več sto pripadniki sekte. Zamisli se enostavnež. Tvoja kmečka logika se konča na koncu kmečkega dvorišča. Pika
Zdravko Babić
22. 10. 2022 14.52
+0
"Seveda ne boš debatiral z mano saj nimaš nobene substance za to." SI MISLIL KOMPETENCE🤣🤣
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 14.53
+3
Tebe moti zdravljenje s cianidom, ne moti te pa kemoterapija ki bazira na bojnih strupih iz WW1? Večina sodobne medicine bazira na zdravljenju s strupi. Temu nasprotuje tradicionalna medicina
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 14.53
+4
Seveda se morate bati pametnih ki jih ni moč blefirat, Kar bojte se nas!
Zdravko Babić
22. 10. 2022 14.53
-3
Še tvoja glava ne ve kaj prsti tipkajo...blagor ubogim v duhu
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 14.57
+3
čim je enostavnež poražen z argumenti, preide na osebni nivo
Zdravko Babić
22. 10. 2022 14.58
-3
Bildi ene in iate fore pišeš kot vsi ostali bleferji. Prosim napiši kaj konstruktivnega. Te fore z osebnim nivojem in podobnim so že izpete.
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 15.00
+4
Seveda si blefer če ne navedeš niti enega argumenta razen da zaupaš zdravnikom. Čeprav ti ne verjamem da jim res zaupaš, le da si verjetno v konfliktu interesov
Zdravko Babić
22. 10. 2022 15.02
-2
Bravo. Lepo si zaključil debato. Upam da si ponosen nase 😉Lepo popoldne.
Arguss
22. 10. 2022 15.56
+1
Arguss
22. 10. 2022 15.58
+1
Od kmečke logike ti živiš.Malo morš Billu zajokati čez lužo.Amen.
Cogo
22. 10. 2022 14.24
-7
A ni ta Brecelj politik? Kako bo politik kaj ozdravil?
Militos
22. 10. 2022 14.15
+0
Ukrajinski traktorji bla bla bla...
Betuul
22. 10. 2022 14.01
+6
Ko daš vse kemo in sevalne skoz in če si še pri moči in moraš biti pri moči , potem hodi in stradaj ; sprva tudi če po vseh štirih ; pomembno je da hodiš in stradaš!? Je pa še nekaj dobi nekje po teh terapijah zdrava jetrca ; pripravi si jih ali pa če ti kdo pomaga ! Zelo pomaga kar za zajtrk! Da si telo opomore ! Potem se zdravi in stradaj
Arguss
22. 10. 2022 14.01
+6
Nehajte se sprenevedali.Raka ima vsak v sebi.Kako se pa razvije z življenjskim stilom osebe ,ki živi različne stile .Je pa to to.
User723439
22. 10. 2022 14.25
+2
Betuul
22. 10. 2022 15.18
+4
Rak je glih tako kot tat ali hišni prah v hiši! Ja vse smo imeli zakljenjeno pa je lopov bil not; ali vsak dan brišem in imam daljinski sesalec in prah je not v hiši! Človek je hiša in v tej hiši vlada imunski sistem!! Vsak izmed nas se rodi z dobrim imunskim sistemom; ampak pol je odvisno okolje ; vzgoja; stres ; služba: azbest,ropot več kot75 decibel;in če je to v tempu službe!;premalo svetlobe na delovnem mestu; brusilci železni prah; salonit plošče; energije( tiste z bajalico), tudi sveže beljenje! včasih; zdaj je to pravilo zastarelo ; je bila modrost:”ni se dobro vseliti v novo hišo takoj& pazi pljuča”!? Potem je tu še rdeči rakotvoren ferit itd!pa delo z katranom kurjenje oglja in smol! Ste že kdaj uspeli videti delavce sredi poletne vročine, ki gradijo ceste, v prahu, katranom in živem soncu! To vse je rak
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 13.58
+8
Omenjajo da alternativni (tradicionalni) pristopi ne delujejo. Istočasno pa povedo da imajo več uspeha pri zdravljenju raka kot nekoč, čeprav identične načine zdravljenja, le da jih KAO sedaj vedo bolje uporabljat (je bilo po TVju). Realno pa so si pripisali zasluge rezultatov bolnikov ki se obenem (v zadnjem času množično) poslužujejo alternativnih in tradicionalnih metod zdravljenja.
Betuul
22. 10. 2022 18.29
+2
Zdravko Babić
22. 10. 2022 13.49
-7
Čakam samo še strokovnjake ki zdravijo raka tu na forumu z nizkim ph v krvi in stradanjem..seveda se najdejo tudi razni zvarki in konoplja. Ne verjemite tem forumakim šarlatanom, če vam je kaj do zravja.
Zdravko Babić
22. 10. 2022 13.50
-4
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 13.55
+6
no ja. To je kot ko poveš da je večina znanstvenikov NAVADNI BLEFERJI, pa te začno zmerjat z ravnozemljašem. A ravno oni so ravnozemljaši
Arguss
22. 10. 2022 13.55
+7
Čakaj še na osebnega zdravnika in zobarja ,ki ga ni kljub temu ,da redno plačuješ Butl.
Arguss
22. 10. 2022 13.57
+3
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 13.59
+7
zdravnikom zaupa tisti ki jih ne pozna ali pa nima druge izbire
Arguss
22. 10. 2022 14.05
+2
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 14.10
+2
Stolček
22. 10. 2022 14.14
+2
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 14.23
+1
User723439
22. 10. 2022 14.27
+1
Potem tudi, ko vas zob boli ne rabite zobarju hodit, pa če si zlomite nogo, pojdite do akternativca.
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 14.39
+2
Tvoj način razmišljanja kaže na presunljivo strokovnost in poznavanje znanosti. Pred tako močnimi argumenti človek ostane brez besed
BildiTheEmperor
22. 10. 2022 14.40
+1
Nadpovprečni intelekt kar seva iz tvojega posta